Vad kommer Kina att göra om USA inte betalar sin skuld?

5
3055

( Pequim – China, 24/05/2019) Vice-Presidente da República, Hamilton Mourão, durante Audiência com o Presidente da República popular da China, Senhor Xi Jinping. Foto: Adnilton Farias/VPR

Även denna artikel av Pål Steigan har översatts av en dam i Göteborg. Vad kommer Kina att göra om USA inte betalar sin skuld? Den är en fortsättning på en tidigare artikel.


Vad kommer Kina att göra om USA inte betalar sin skuld?

Vissa kretsar i USA leker med tanken att landet kan annullerar sin skuld till Kina som en del av det ekonomiska kriget mot landet. Eller som John Foley skrev i Reuters ”Varför skulle Uncle Sam betala de 1,1 biljoner landet är skyldigt Kina? Men om det skulle hända, hur kommer Kina att svara?”

Karen Yeung kommenterar detta i South China Morning Post.
För det första anser hon att det är osannolikt att USA kommer att välja denna ”nukleära” åtgärd. Men för det andra påpekar hon att en motreaktion från Kinas sida kan vara att landet avvecklar sina amerikanska statsobligationer på marknaden. Det skulle punktera värdet på obligationerna och avsevärt öka USA: s lånekostnader, eftersom landet är helt beroende av att få intäkter från sina statsobligationer.

Cliff Tan, chef för östasiatiska MUFG Bank, säger i en kommentar att tanken på att annullera skulden ”är en sådan upprörande idé att alla som kan ha kommit med den allvarligt måste överväga sin förmåga att inneha offentliga ämbeten.”

Kina kommer inte att vilja vidta en så drastisk åtgärd som att översvämma marknaden med amerikanska statsobligationer, för det kommer inte bara att drabba USA hårt, men det kommer också att få allvarliga konsekvenser för världsekonomin, och därmed också för Kina självt.

Men det finns alternativ, om alla stoppmekanismer i USA tas bort och administrationen skulle starta fullt ekonomiskt krig mot Kina. Och det är inte bara John Foley som leker med en sådan tanke. Det är en idé som cirkulerar i presidentens närmaste kretsar.

Iris Pang, chefsekonom på ING Bank, säger att Kina kommer att försöka undvika en snabb minskning av landets innehav av amerikanska statsobligationer. Men skulle landet verkligen få kniven på strupen ex om USA faktiskt inte betalar skulden kan det sluta med att Kina väljer det brutala svaret.

Det kommer i så fall att leda till en dollarkrasch och det kommer att driva upp räntorna i USA till en nivå som skadar företag och privatpersoner. Men det skulle innebära en ekonomisk katastrof som också drabbar Kina. Det står redan klart att den enorma arbetslöshetsökningen kommer att leda till att miljontals privatpersoner i USA inte kan betala sina skulder:

USA andel obetalda lånskulder och arbetslöshet.

Kommentatorer tror att krisen kommer att utlösa en ”konkursvåg av bibliska proportioner.” (Vi förstår uttrycket, men det är lite orättvist, eftersom redan under antiken insåg babylonierna att kontinuerlig skuldökning var en omöjlighet i det långa loppet. Det var orsaken till att de införde ett jubileum vart 50:e år, då alla skulder skulle raderas. Detta finns inskrivet i Hammurabis lag från 1762, f Kr. Detta diskuteras också mycket senare i Bibeln. Babylonierna var goda matematiker och de förstod sprängkraften i ränta på ränta – betydligt bättre än dagens politiker och ekonomer.)

Iris Pang tror att, som en mildare åtgärd, kan Kina sluta köpa amerikanska statsobligationer och eventuellt börja sälja av senare.
Eftersom det är valår kommer Donald Trump förmodligen att vilja framstå som ”tuff mot Kina”, men det finns gränser för hur långt det spelet kan gå innan det får praktiska konsekvenser.
Världen rör sig farligt nära ett fullt ekonomiskt krig mellan Förenta staterna och Kina, och det kommer att förstärka den ekonomiska kris som redan är den värsta sedan 1930-talet.

Föregående artikelUSA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget
Nästa artikelVem styr den globala vaccinmarknaden?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

5 KOMMENTARER

 1. Tja, man kan ju fortsätta att låtsas som att USA någon gång ska betala sina skulder! När USA brakar ihop som Sovjet gjorde finns ju ingen självklar stat som ska ta över det ansvaret som Ryssland fick göra med Sovjets skulder. Det är därför som ingen vill eller kan göra något åt den ekonomiska parasiten USA, men det är många som kommer att sitta med ”Svarte Petter” den dagen det kollapsar!

  • Under tiden för Vietnamkriget rådde Pierre Mendès France (som hade avslutat den franska Indokina-kriget 1954) att använda de värdelösa dollarna från handelsöverskottet till att köpa realtillgångar, främst i USA.

   Problemet med att köpa amerikanska tillgångar som inte går att föra ur landet är att man kan bli både blåst och senare bestulen utan förvarning, med diverse påhittade ”brott” som täckmantel. (Tänk på vad som har hänt med ett antal länders guldreserver och / eller banktillgångar, samt alla ”böter”.)
   Jag skulle sträva efter att skipa den nordamerikanska marknaden helt om jag vore företagsledare (noll omsättning i USD, noll USA-patent, noll verksamhet på engelska). Den är på tok för farlig för hederliga människor, speciellt om man tänker bedriva affärer med ”misshagliga” länder eller företag.

   Kina uppmuntrar sedan länge sina små och stora kapitalister att köpa allt som går att komma över av realtillgångar utomlands. ”Väst”-kapitalister ojar sig och ylar om teknikstöld fast de själva är sedan mycket länge duktiga på att köpa upp såväl lovande innovationer som solida företag, med långt ifrån alltid rumsrena metoder.

   Kineser köper exempelvis franska vingårdar, förmodligen i brist på tillgängliga bättre realtillgångar i tillräcklig omfattning. Det är tillgångar som går att avyttra vid valutabrist utan att skada den industriella förmågan. I motsats till den mycket grovt överprisade storstadsfastighetsmarknaden har jordbruksinvesteringar ett bestående värde över tid.

   Kinas investeringar i nya sidenvägen samt relaterade projekt torde – också – vara ett sätt att diskret dumpa av sitt dollarberg utan större synlig påverkan av växelkursen eller av räntenivån.

 2. Kina ska följa killing me softly strategin. Tillämpa den kokande groda principen. Precis som med grodan så borde Kina ”koka” USA genom att höja temperaturen sakteligen men säkerligen. Vad är vapnet? De-dollarization. Se till att färre och färre transaktioner med Kina äger rum i dollar. Kina är världens största ekonomi därför kommer detta att kännas. Ryssland gör sina affärer med Kina i Yuan. Likaså Iran och många Afrikanska länder. Likaså Asiatiska. Såsom corona+ekonomiska krisen slagit till i EU, är även unionen redo att börja handla i Yuan.

  Givet corona krisen i USA, givet mängden vapen i USA, givet det växande missnöjet, dröjer det inte länge innan inbördeskriget startar i USA. Kaboom! Inget kommer att rädda exceptional shit nation, US of A. då är vi i anno 2025 – USA kraschar precis som Sovjet. Kalifornien en egen stat. Texas också en egen stat. Lousiana och Florida samt Nebraska. Och Alaska kanske återförenas med moderlandet Ryssland – Wo Ha!!!! (he, he, he, )

  • ”31% av tillfrågade amerikaner tror att det blir inbördeskrig i USA inom de närmaste fem åren, skriver Ramussen Report år 2018. De flesta tror att våldet ska komma från motståndare till presidentens politik, precis som det gjorde under Barack Obamas andra år som president. Även Newsweek rapporterar detta utan särskilda kommentarer – tydligen inte så oväntat. Newsweek

   44% av USA:s svarta tror att ett andra inbördeskrig är sannolikt under de kommande fem åren, en uppfattning som delas av 28% av de vita och 36% av andra minoriteter än afrikan-amerikaner.” Inbördeskrig i USA inom 5 år?

 3. Ja, någon gång inom de närmsta åren, eller kanske rent av i samband med koronan, kommer världsekonomin att braka samman, hur man än vrider och vänder på myntet. Vilka som då sitter med Svarte Petter är kanske inte det mest avgörande för fortsättningen. Men massarbetslöshet leder ofrånkomligen till den slags oro i samhället som också leder till krig. Skillnaden idag är att alla tidigare kriser inte hade kärnvapenhotet lurandes i bakgrunden. Det kan faktiskt innebära precis den stabiliserande faktor som behövs för att den kapitalistiska världen kommer föredra att satsa på medborgarlön och en mer socialistisk samhällsform. De flesta marknadsinriktade, samhällsbärande människor vill trots allt helst inte se att världen faller ner i en kultur av repressiva diktaturer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here