Inbördeskrig i USA inom 5 år?

19
7901
USA: Inbördeskriget 1861-1865. Bild: Av Excel23 – Eget arbete, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35844165

I serien ”Aktuella artiklar för ett-flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Den här artikeln publicerades av mig för första gången för minst 2 år sedan, liksom för precis ett år sedan. Sannolikheten för inbördeskrig har knappast minskat!


Inbördeskrig i USA inom 5 år?

Då och då skriver jag artiklar om reella inbördeskrig (Ukraina enligt OSSE) eller påstådda sådana (angreppskriget mot Syrien av USA via terrorister). I 75 av knappt 11000 kommentarer sedan 1 november 2018 hittar ”inbördeskrig” vid sökning. Visst, färre än 1 %, men tillräckligt för mig att anse det relevant att åter publicera en artikel om detta, något omarbetat efter en artikel på Jinge.se.

Först en kommentar från en läsare nedan med ordet ”inbördeskrig”.

”Diagnos USA:
1. 36 miljoner Amerikaner är fattiga
2. 33 miljoner Amerikaner har ingen hälsoförsäkring
3. 3.5 miljoner Amerikaner är hemlösa, medan tusentals hus står tomma
4. USA har varit i krig i 222 år av 239 (93% i krig)
5. USA har dödat mer än 20 miljoner människor i 37 länder sedan 1945 och dödandet fortsätter än
6. Nyss fick Pentagon ett budget på 1,48 biljoner dollar
7. Vi ser växande tecken på inbördeskrig (sjuklingar, våldsamheter, vulgär moral, mm)”

Kanske inte så långsökt med inbördeskrig, då USA är världsledande nu i krig och sedan sin tillkomst 1976. USA har varit i krig 93 % av alla år sedan sin tillkomst.


Inbördeskrig i USA?

31% av tillfrågade amerikaner tror att det blir inbördeskrig i USA inom de närmaste fem åren, skriver Ramussen Report år 2018. De flesta tror att våldet ska komma från motståndare till presidentens politik, precis som det gjorde under Barack Obamas andra år som president.

Trettioen procent (31%) tror att USA kommer att få uppleva ett andra inbördeskrig någon gång under de kommande fem åren (senast år 2023), och 11% finner det mycket troligt. Detta skriver Ramussen Report som genomfört en opinionsundersökning av 1000 vuxna i slutet av juni 2018. Felmarginalen är 3 % med 95 % konfidensintervall. Detta innebär att andelen ligger mellan 31-3=28 % och 31+3=34 % med 95 % sannolikhet. Ramussen Report
Även Newsweek rapporterar detta utan särskilda kommentarer – tydligen inte så oväntat. Newsweek

44% av USA:s svarta tror att ett andra inbördeskrig är sannolikt under de kommande fem åren, en uppfattning som delas av 28% av de vita och 36% av andra minoriteter än afrikan-amerikaner.
Något större andel av demokrater (37%) än republikaner (32%) fruktar inbördeskrig medan 26 % gör det av väljare som inte är anslutna till någon större parti. Andelen som oroar sig över inbördeskrig är högre bland kvinnor och hos dem som är under 40 år..

Totalt 59% av väljarna är oroade över att de som motsätter sig president Trumps politik kommer att tillgripa våld, och 33% är mycket bekymrade. Motsvarande siffror var 53% respektive 28% under Obamas andra år vid makten.
Det vill säga – andelen var lägre men ändå hög även under Obama.

Strax före Trumps installation ansåg hälften (50%) av väljarna att USA var en mer kluven nation efter Obama-presidentens åtta år, en andel som ökat något till 55 % efter valet av Trump. Sannolikt är skillnaden inte statistiskt signifikant.

Förutom från Rasmussen Report kommer uppgifterna från Nyhetsbanken. Nyhetsbanken

Kommentar: Med den pågående övervakningen av alla medborgare via NSA och FBI:s infiltrationsverksamhet under t.ex. ”Occupy Wall Street” blir det mycket svårt med inbördeskrig i USA. En stor andel av befolkningen är positiva till socialism, men införande av socialism genom något inbördeskrig är knappast aktuellt. Rankning av USA-senatorer, Är demokratisk socialism den amerikanska drömmen? Lika litet (?) som inför övergång till klassisk diktatur.

Man erinrar sig hur svag demokratin är i USA. Ungefär 55 % röstar i presidentvalen, färre i kongressvalen. Trump fick 26 % av de röstberättigas röster – vilken legitimitet ger det? Och man måste ha tillgång till hundratals miljoner för att ha en chans att bli president.
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien.
Dollarocracy – hur pengar har förstört USA:s valsystem
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!

Vidare, den stora majoriteten i USA har inte fått det bättre. Författaren och kulturpersonligheten Per Molander (en tid min chef) skrev nyss i DN ”Den procent i USA som hade de högsta inkomsterna tredubblade sin realinkomst mellan 1970 och 2015. Under samma period fördubblades inkomsten för skiktet närmast under, mellan 2 och 10 procent. Övriga 90 procent av befolkningen såg ingen realinkomstökning över huvud taget (data från World wealth and income database). Den fråga som inställer sig är varför nio tiondelar av befolkningen ska ställa upp på ett socialt kontrakt som inte ger dem något av den ekonomiska tillväxten.”…”Om man tecknar samma bild som ovan av inkomstutvecklingen i USA och Sverige för de tre inkomstskikten – den högsta procenten, skiktet mellan 2 och 10 samt de övriga 90 procenten – men börjar 1991 i stället för 1970, blir bilden en helt annan. Då har de två översta skiktens realinkomst ökat snabbare i Sverige än i USA, samtidigt som den stora majoriteten också fått del av tillväxten, men mindre (också procentuellt). Men frågan är om utvecklingen sedan 90-talet innebär att Sverige nu har hamnat i en annan tillväxtregim som indikerar en drift mot en amerikansk utveckling. Så kan en modern välfärdspolitik rida ikapp apokalypsens ryttare

Ja, hur ser siffrorna ut för Sverige?Politik

Relaterat.
Protesterna mot rasismen och orättvisorna i USA sprider sig.
USA:s odemokratiska val.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption
Korruptionen i Ryssland och i andra länder
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien.
Dollarocracy – hur pengar har förstört USA:s valsystem
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!

Föregående artikelUkraina, Batman och komplexa identiteter: Viktiga delar av Vladimir Putins senaste tal
Nästa artikelTysklands ställning i USA:s nya världsordning
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. Av våld är USA kommen, med våld upprätthålls USA och av våld ska USA dö. Inbördeskriget kan komma redan 2020 eller 2021. Kanske blir startskotten just rättsprocessen mot och det eventuella avsättandet av Trump. Något som ”the deplorables” absolut inte kommer att acceptera. USAs slutgiltiga undergång, utan kärnvapenkrig vill säga – det et är det absolut bästa för världens framtid. Vid inbördeskriget 2.0, så lär väl uttrycket ”Praise the Lord and pass the ammunition” – fast den här gången ackompanjerar ramsan mördarimperiet slutgiltiga kollaps. Dessutom får världen ett mycket välkommet bonus också i och med att inbördeskriget i USA lär även ta med sig styggelsen apartheid israel som i skydd av USA har förpestat en hel värld. När skyddet är borta så är marktjuvarnas dagr också räknade. Vilken global kalas vi kommer att få uppleva i så fall.

 2. Det är redan ”krig” i USA! Bara i Chicago stad med ca 3 miljoner invånare skjuts ca 500 personer till döds och skjutningarna räknas i tusentals. Kriminaliteten i USA trotsar all beskrivning för att vara ett s.k I-land. Att Sverige är på väg åt samma håll som USA vägrar många ta till sig men det kommer att bli mycket värre i Sverige med tanke på att vi numera har över hundra tusen illegala invandrare som livnär sig på brottslighet.

 3. Inbördeskrig förutsätter väl en politiskt medvetenhet hos befolkningen. Tror inte den finns där annat än i undantagsfall tyvärr. Amerikanarna har lite till övers för politik öht, de tror mer på djungelns lag dvs den starkes rätt och det är nog detta som de kallar för frihet och demokrati.

  • @ Kaolina
   Jag tycker inte din kommentar är okej.
   Där finns en underton av rasism i ditt påstående om ”Amerikanarna”

   ”Den biologiska rasismens ideologi innebär en tro att individer i en ras delar en uppsättning av karakteristiska egenskaper, förmågor eller färdigheter, att drag av personlighet, intellekt, moral och kulturella beteenden ärvs och ofta också att detta arv innebär att raser kan rankas som medfött överlägsna eller underlägsna andra.”
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

   • Vilket trams du kommer med arbetarklass. Tycker du verkligen att min kommentar är ett uttryck för biologisk rasism? Nej det är den inte. Däremot är den en konsekvens jag dragit av efterkrigstidens amerikanska krigspolitik. Hur ska man annars förklara att amerikanarna val efter val stödjer presidenter och politiker som förordar krig för att vinna ekonomiska och politiska fördelar? Det finns undantag men de har sällan de pengar som erfordras för en lyckosam valrörelse i ett land som så mycke tycks vila på en våldsromantik som odlats i åratals av Hollywood. Vapnen är heliga i USA.

 4. Nä, jag tror inte på något inbördeskrig i USA inom fem år. Som grund har jag den positiva ekonomiska utvecklingen som aldrig redovisas här eller i svensk media överhuvudtaget.
  Däremot tror jag Donald Trump kommer bli omvald i kommande presidentval. Han har onekligen många amerikaner med sig samtidigt som han lyckas stå pall för alla tänkbara angrepp. Jag får intrycket av en mycket stark ledargestalt i Donald Trump.

  Då är jag istället mer orolig för utvecklingen i Sverige. Precis som USA lider samhället av en kraftigt accelererande polarisering samtidigt som debatten ansträngs och får ett allt hetsigare tonläge.
  Det här samtidigt som den offentliga ekonomin blir allt sämre och välfärden upplevs tyna bort särskilt för dem som anser sig varit med om och betala den.

  Något inbördeskrig i Sverige tror jag nog inte heller på men jag tycker mig se vi står inför ett omfattande politiskt paradigmskifte. Nuvarande makt börjar försöka anpassa sig till rådande läge liksom Sovjetmakten gjorde på 1980-talet men kommunistpartiet lyckades aldrig riktigt med det. Några år senare kom den definitiva samhällskollapsen.
  Kanske en dylik samhällsrörelse inte går att stoppa?
  Nu har det börjat snöa första gången här i vinter.
  Jag tänker på en lavin. Ett färre antal skidåkare gör några spår i snön som fortplantar sig och till slut gör att hela fjället rasar samman.

  • Finns ingen positiv ekonomisk utveckling i USA! Fake News! Det är bara ökningen av billiga lån som fått folk att öka på köpfesten…Det kommer surt efter! Arbetslösheten i USA är för övrigt över 20%, lika hög som i Sverige alltså, om man inte fuskar med statistiken. I alla andra s.k i-länder än USA hade antalet skjutna och dödade per år kallats inbördeskrig för övrigt! Verkligheten arbetarklass…läs på och skit i MSM det är bara sagor!

   • Så antalet skjutna och dödade per år skulle i andra i länder kallas inbördeskrig. Okej men låt oss ta en titt på statistiken då. Mord per 100000 I USA är 5,3 I Ryssland 9 2 så enligt dig har Ryssland inbördeskrig. Vet dom om det?

 5. En historisk verklighet här.
  Nazisterna i Tyskland mellan 1910 och 1946 är kanske de mest berömda tillämpningen av propaganda vi känner. Propagandan som användes av det tyska nazistpartiet under åren av Adolf Hitlers regim i Tyskland (1933–1945) var ett avgörande instrument för att förvärva och upprätthålla makten och för genomförande av nazistisk politik. Idag ser vi en liknande situation i Sverige, och USA. Propaganda är en metod att styra åsikter och handlingar, agendasättande och opinionsbildning.
  En klassisk strategi är att avleda folks uppmärksamhet mot en yttre fiende, verklig eller inte är ointressant. Vi har just upplevt det i ett massiv propaganda drev mot Kina, helt baserat på förfalskade dokument och falska köpta vittnen. Verklighetsunderlag saknas. Det är bara fabrikation och fantasi.
  Idag kämpar både USA och svenska regeringarna med att med propaganda förhindra att folket vänder sig mot eliten och makten, även den dolda djupa staten, och på något sätt revolterar. Massövervakningen med den massiva informationsinsamlingen med bland annat Google, Facebook, Twitter, osv. skapar underlag för analyser och att sedan strukturera propaganda för bästa resultat. Det är därför Sverige har blivit en USA vasall. Man är livrädda för allt folkstyre och folkmakt.

 6. Det är liksom bäddat för inbördeskrig i USA. I dagarna blev 4 Trump anhängare attackerade. Motangreppet lär inte vänta på sig om Biden officiellt krönas till ”vinnare”. Trump kommer inte att acceptera det och lämna ifrån sig ämbetet. Krisen finner sin lösning på gatan. Då är vi på god väg mot USAs slutgiltiga kollaps.

  Hur som helst 5 års vänta på att inbördeskrig ska äga rum i USA är väldigt lång. Bäst vore om det kom som årets Julpresent. Vilken Jul det skulle bli då;-)

 7. De senaste siffrorna jag sett angående förra årets presidentval är att hela 56% av befolkningen tror att valfusk avgjorde det hela, och då en förkrossande majoritet av de republikanska väljarna.
  Vi har sett hur delar av publiken vid vissa sport arrangemang börjat skandera okvädningsord gentemot Biden.
  Under en segerintervju i Nascar serien skanderades ^Fuck Joe Biden^ vilket reportern fick till Lets go Brandon.
  Segraren hette visst Brandon i förnamn.
  Nu har ramsan Lets go Brandon blivit vanligt förekommande i staterna och Biden ses mest som ett skämt bland vanligt folk i USA.
  Regleras inte valresultatet med en riksomtäckande audit likt den i Arizona så kan definitivt ett inbördeskrig alt delning av landet ske.

 8. ”Inbördeskrig i USA inom 5 år?”
  Ja, kanske det.
  USA är i alla fall idag väldigt splittrat.
  Det ser jag som en klar fördel för oss anti-imperialister.

  Men Ryssland verkar har inbördes krig alla redan.
  I varje fall inom Specialoperation.
  Och i varje fall om man ska tro SVT Public Service.

  För SVT påstår i artikeln nedan att möjligen 60% av antalet döda ryska soldater i Mariuopel, Ukraina beror på ”vådaskott”, alltså ryska soldater som skjutit egna ryska soldater.
  Är det sant så är det verkligen pinsamt för den ryska militären.

  Det är inte första och enda gången Västvärlden får bekräftat att den ryska militären inte var vad man trodde.
  Ryska militären är inte ofarlig men särskilt tränad för strid verkar den inte vara.
  Det känns förstås plågsamt att säga det, men USA kan tyvärr bättre.
  Värnplikt och legoknektar det är skillnad.
  Det är precis som legoknekten kan sitt jobb överlägsen värnpliktens amatör.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgifter-over-halften-av-de-ryska-forlusterna-i-mariupol-berodde-pa-vadaskott

 9. ”One of the most important consequences of the Republicans taking the House of Representatives will be Congressman Jim Jordan taking control of the Judiciary Committee. Unlike his fat, elderly predecessor–the incompetent Jarrold Nadler–Jordan is smart, aggressive, well read and committed to taking action to clean up the corrupt Department of Justice and criminally partisan FBI. The lies of the Democrats about the so-called January 6 insurrection will be exposed. I believe there will be a serious effort to dismantle the FBI and assign its law enforcement duties to other agencies, such as DEA and the U.S. Marshalls. I also will not be surprised if the House moves to impeach Attorney General Merrick Garland and FBI Directors Chris Wray.

  The House also will play a big role in exposing the lies surrounding the Covid vaccines and the fact that Big Pharma hid crucial information from the public. Each day brings new reports of the deaths of relatively young men and women dying from myocarditis. The American public will learn about how doctors at NIH, like Dr. Faucci, profited from their relationships with those who produced the vaccines. America likes to lecture foreign countries about their corruption. This is like a drunken mother-in-law hectoring her son-in-law on the need for sobriety.”

  https://sonar21.com/what-next-in-the-united-states/

 10. Ett splittrar USA som är den absoluta ledande aktören inom krigs o vapenmakten Nato, vars målbeskrivande riktning styrs av inflytelserika lobbyister vid sidan om demokratisk kontroll.
  Och i detta gytter av maktbegär agerar girigheten utan hänsyn till viktiga livsbetingelser och generationers samhällsstrukturers överlevnad. Så sker i frihetens och demokratins/folkviljans namn.
  Ett system som Sveriges folkvalda bestämt att våra medborgare skall ansluta sig till, utan någon genomlysande debatt/information, innan beslutet fattades.
  Måste säga att det råder minst sagt ett skymningsläge i våra folkvalda församlingar.
  Och inte syns något skimmer av ljus, om jag blickar bort mot horisonten.
  Dessvärre.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here