USA: Åtta av tio väljare tror att landet är på väg utom kontroll

9
4067
USA protester

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Denna artikel 10 juni 2020 av Redaktören hos Pål Steigan USA: Åtte av ti velgere mener landet er på vei ut av kontroll har vänligen översatts av en kvinna som växte upp c:a 10 mil norr om den lilla stad där jag främst växte upp.

Jag har tidigare publicerat artiklar om inbördeskrig i USA. En stor andel av USA:s befolkningen väntar sig ett inbördeskrig inom 5 år, en åsikt som kan han blivit vanligare efter intrånget på Capitol Hill i början av januari. Se under ”Relaterat”.

Och Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier skriver i DN att ”USA:s demokrati hotas av starka inre krafter”.DN 6/9 2021.


USA: Åtta av tio väljare tror att landet är på väg utom kontroll

Med tanke på de senaste veckornas händelser, är det inte konstigt att en majoritet av amerikanska väljare tror att landet håller på att och hamna utom kontroll. Det som är förvånande är att så många som 80 procent, åtta av tio, anser det. Allt enligt en opinionsundersökning i juni 2020 av NBC för Wall Street Journal. Endast 15 procent menar att situationen är under kontroll.

Bland demokraterna bedömer 92 procent att landet är utom kontroll, medan antalet bland republikanerna är 66 procent.

USA:s ekonomi kan kollapsa

Den nyligen avlidne finske ekonomen Jon Hellevig kommenterade 2018 en studie som kom fram till att USA:s ekonomi kan kollapsa:

Tecken på att den amerikanska skulddrivna ekonomin faktiskt kan kollapsa.

Slutsatserna av studien var:

· USA: s skuld kommer att nå en nivå på 140% av BNP 2024.
Redaktör Romelsjö: USA:s statsskuld 1 maj var ungeför 25 biljoner dollar, vilket är närmare 120 % av BNP 2019.

· Nettoökningen av skulden kan bli så mycket som 10.000 till 15.000 miljarder dollar från 2019 till 2024.

· De federala utgifterna för räntebetalningar kommer att nå 1.500 miljarder dollar 2028, cirka 25% av hela budgeten.

· Det har inte varit någon reell BNP-tillväxt sedan 2007.

· Ökningen av den offentliga skulden har överträffat den nominella BNP-tillväxten under de flesta år sedan 2007.

· USA: s konton är fulla av siffermanipuleringar.

· Krigsutgifterna skapar enorma underskott.

· De sociala utgifterna skjuter i höjden och gör det omöjligt att åstadkomma verkliga minskningar i utgifterna.

· Social Trygghet och Medicare torkar ut.

Vi har sammanfattat och kommenterat Hellevigs artikel Det synkende imperiet , vilken jag översatt och publicerat på svenska Det sjunkande skeppet – om USA-imperialismens nedgång?

Kommer det sjunkande imperiet att ta med sig världen ner i avgrunden?

I juni 2017 publicerade Pentagon en rapport med titeln At Our Own Risk: DoD Risk Assessment in a Post-Primacy World. Rapporten beskriver hur USA:s makt håller på att förvittra och försvagas, så att landet ”inte längre kan lita på att ha en oantastlig ställning som är dominerande, överlägsen och ger den det övertag den åtnjutit under de första 20 åren efter Sovjetunionens fall”. I de innersta kretsarna av maktapparaten i Förenta staterna, vet man att väldet är på nedgång. Det finns hårda ekonomiska och strategiska orsaker till detta, som vi har påpekat i de två föregående artiklarna. Del 1 här och del 2 här.

Kan imperiet avveckla sig fredligt, eller måste det krascha?

Alla som kan räkna, och som känner till hur den internationella ekonomin utvecklas kan se att imperiets dagar är räknade. Frågan är inte om Förenta staterna kommer att kringgås av Kina, utan när. Och svaret på den sista frågan är: innan utgången av nästa årtionde.

Frågan är då: Kommer imperiet att kunna anpassa sig till den nya verkligheten, eller är det dömt att gå under, möjligen tillsammans med resten av oss?

Det är en retorisk fråga. Imperier avvecklas inte. De exploderar eller imploderar. USA är nu där det romerska riket var innan det kollapsade. Landet har en skuld som det inte kan betala, den ökar exponentiellt. Valutan är de facto värdelös, men hålls upp av militär hegemoni. Landet för krig på krig, men förlorar dem alla. Landets egna medborgare vill inte längre delta i dessa krig, och därför förs de med legosoldater. På Capitolium agerar senatorerna som i en polsk riksdag. Och utmanarna passerar USA på område efter område.

Och nu har coronakrisen kastat ner nästan 40 miljoner människor i arbetslöshet i USA, ekonomin har fallit som den inte har gjort sedan den stora depressionen på 1930-talet och den styrande politiska kasten befinner sig i djup inre splittring. Då är det inte så märkligt att åtta av tio väljare anser att landet håller på att förlora kontrollen.

Relaterat.
Inbördeskrig i USA inom 5 år?
Det andra kommande inbördeskriget i USA. Del 1
Det andra amerikanska inbördeskriget . Del 2

Föregående artikel”Supergongo” – Världen styrs av mäktiga banker, företag, militär kapacitet och kontroll av media
Nästa artikelPutin: Rysslands mål i Ukrainakonflikten
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

9 KOMMENTARER

 1. Framtiden är dystert för den glittrande kolossen USA. USA har inte längre någon bar renommé – världen ser inte upp till USA och det är värre än att förlora ett krig. USA är finito! Kvastår att slå vad om vilket år det kommer att bli: 2025,2030 eller rent av tidigare?

  ”A report was published on the RAND Corporation website titled “Peering into the Crystal Ball: Holistically Assessing the Future”. The report is the fruit of the labor of over 120 military experts and academics from the USA, the UK, Belgium, China, Germany, Israel, Japan, Jordan, Poland and the UAE, and it paints a clear picture of how America’s military might is now waning in comparison to other countries amid China’s growing economic, geopolitical and military ambitions along with Russia’s actions. The digital publication Defense One also heavily criticizes White House’s US military strategy and military spending, writing that the kind of actions Washington is taking will only lead to suffering in the world and suffering among Americans themselves who will forfeit their own security.”

  https://journal-neo.org/2020/06/14/the-geopolitical-power-balance-is-tilting-from-west-to-east/

 2. USA är väl redan utom kontroll sen länge med tanke på kriminaliteten och den enorma mordfrekvensen…Revolten mot etablissemanget har fått ett eget liv och det som kan rädda det sjunkande skeppet är en massiv insats av inrikestrupper och regimtrogen polis! Frågan är om Trump verkligen vågar och kan göra något? Säkert finns det bland majoriteten av medborgarna en vilja att det hela lugnar ner sig men en så här stor rörelse är svårstoppad det visar liknande situationer i andra länder. Det som kan rädda upp det hela, tills vidare, är att det är helt disparata grupper med olika agendor som protesterar och det enda de har gemensamt är hatet mot den federala makten i Washington och deras hantlangare inom polisen. Ja, vi får väl vänta och se vad som händer men jag är själv knappast förvånad att ett så utpräglat våldssamhälle som USA är till slut faller i än mer kaos!

  • Här är en till av Bennys profetior som låt oss ta en titt. 3 år och inte ett enda rätt. Bra jobbat Benny.
   ”och det som kan rädda det sjunkande skeppet är en massiv insats av inrikestrupper och regimtrogen polis!”

 3. ”Through its Law Enforcement Education Program (LEEP), JINSA claims to have arranged Israeli-led training sessions for over 9000 American law enforcement officials at the federal, state and municipal level. “The Israelis changed the way we do business regarding homeland security in New Jersey,” Richard Fuentes, the NJ State Police Superintendent, said after attending a 2004 JINSA-sponsored Israel trip and a subsequent JINSA conference alongside 435 other law enforcement officers.”

  https://thegrayzone.com/2020/06/09/occupation-occupy-israel-us-police/

 4. Världen kommer inte att se varaktig fred och harmoni till den dag USA är krossat och USAs krigs-oligarki är krossat, som nazismen en gång krossades. Att krossa nazismen kostade många miljoner människoliv, förhoppningsvis kommer mänskligheten att finna en bättre väg att krossa USA:s imperialism och krigspolitik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here