Det andra, kommande inbördeskriget i USA?

49
6366

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som inte är mindre aktuell idag efter händelser vid Capitolium och manifestationer av ”Black Lives Matter”.
Den här artikeln av Terje Alnes har vänligen översatts av en dam uppvuxen i nordligaste Sverige Den andre amerikanske borgerkrigen (del 1) Det är den första av två artiklar.
Jag har tidigare publicerat en artikel i detta ämne Inbördeskrig i USA inom 5 år?, där jag skrev ”44% av USA:s svarta tror att ett andra inbördeskrig är sannolikt under de kommande fem åren, en uppfattning som delas av 28% av de vita och 36% av andra minoriteter än afrikan-amerikaner.”


Det andra inbördeskriget i USA

Förspelet till det andra amerikanska inbördeskriget kan äga rum direkt framför våra ögon. Kommer presidentvalet den 3 november att vara vändpunkten för Amerikas förenta stater?

I romanen ”Nordaustpassagen” förutser Kjartan Fløgstad några ekonomiska och politiska trender. Historien tar oss till 2025 eller 2030 och samhället är genomsyrat av en cynisk rovkapitalism. Politiska ledare är så beroende av kriminella nätverk att det inte går att se skillnaden på lagstiftare och gärningsmän.

Många länder har kollapsat och ny statsbildningar har uppstått, ofta styrda av narkotikakarteller eller högnationalistiska milisgrupper. Det finns inte längre några Amerikas förenta stater, kontinenten är indelad i lösliga organisationer som ständigt står i konflikt med varandra.

Hur långt borta från en sådan dystopisk stat är USA nu? Strax före den historiska händelsen kunde ingen förutsäga Sovjetunionens kollaps, bara i efterhand fann vi förklaringarna. Lektionen måste därför vara att allt är möjligt, till och med det ”otänkbara”. Det faktum att USA kan kollapsa som en stat på grund av ekonomisk nedbrytning och påskyndande sociala spänningar kan inte uteslutas.

Anders Romelsjö och Ulf Karlström med nya ”USA som världspolis”. Bilden satt av red.

Amerikaner har varit besatta av uppfattningen om sin egen exceptionalitet och har upphöjt sig till världspolis med rätt – att med våldsamma medel – sprida sina åsikter om demokrati i alla delar av världen. Hälften av statsbudgeten används till detta. Samtidigt har Förenta staterna blivit en nation av interna problem som vi bara hittar i typiska tredjevärlden-länder. Gapet mellan de amerikanska eliternas självbild och den verklighet som folket i lever hotar att bli oöverstigligt.

Ett misslyckat tillstånd?

Koronakrisen har drabbat USA på ett sätt som avslöjar hur svaga samhällsstrukturer amerikanerna lever i. Krisen kan påskynda kollapsen med några decennier. Det finns en avgrund mellan de stenrika eliterna som kontrollerar det politiska systemet och den stora majoriteten av amerikanerna.

Vi ser ett land som på många sätt liknar det som kallas en ”failed state” – en misslyckad stat. Den kan inte uppfylla medborgarnas grundläggande behov eller ta ansvar för att förse dem med de offentliga tjänster som kan förväntas.

Eliterna från de båda stora partierna är överens om att amerikaner inte bör ha gratis hälsovård eller utbildning. Fler och fler vägrar acceptera detta. En majoritet av amerikanerna inser nu att de förnekas de förmåner som i alla andra utvecklade länder är självklara. Pandemin gör detta ännu tydligare.

Dålig sjukvård, sjuk befolkning.
Viruset har avslöjat hur illa ställt det är med amerikansk folkhälsa och hur stora hälsosystemets svagheter är. Miljoner saknar i praktiken tillgång till hälsovård eftersom de inte kan betala för det.

Koronaviruset är särskilt farligt i en population där så många har underliggande sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Sen tidigare är landet drabbat av en epidemi av tablettberoende och missbruk av mediciner.

USA betalar mer per befolkning när det gäller hälsa än något annat land, men befolkningen har sämre hälsa och dör tidigare än i andra rika länder. här.Hälso-systemet är ett lapptäcke av offentliga och privata försäkringar.

Enligt undersökningar går mycket till administration. Medan andra länder spenderar 1-3% av BNP för att organisera hälsosystemet, använder USA 8%. Varför kostar hälsa så mycket i USA? Amerikaner använder dubbelt så mycket läkemedel än genomsnittet. Detta beror på att priserna för samma läkemedel är mycket högre i USA än i andra länder. Detta är en direkt följd av att läkemedelsindustrin är en storsponsor av politiker i Washington.

Social oro tvingar människor att bryta koronareglerna

Arbetslösheten har exploderat. 38 miljoner har registrerats som arbetslösa under de senaste 8 veckorna. Men den verkliga arbetslösheten är mycket högre. Kanske så många som 10 miljoner arbetslösa har inte kunnat registrera sig på grund av. en komplicerad registreringsprocess. Dessutom finns det nu 7 miljoner ofrivilliga deltidsjobb på grund av neddragningar. Ytterligare 6,4 miljoner arbetstagare har lämnat arbetskraften och anses inte längre vara arbetslösa.

Om man beaktar alla faktorer, så kan så stor del som 1/3 av hela arbetskraften finnas på sidlinjen.

Mitt i pandemin har 1,4 miljoner hälsorelaterade jobb försvunnit!

Matköerna är kilometerlånga. Ett chockerande antal amerikaner är nu beroende av matdistribution. Nya uppskattningar visar att mellan 80 och 100 miljoner – av en befolkning på 330 miljoner – kan inte själva trygga tillräcklig matförsörjning.

Detta motsvarar 25-30% av alla amerikaner. Hunger har helt enkelt blivit ett stort problem! Detta är knappast ett ämne i de stora medierna, men de flesta känner naturligtvis till verkligheten.

Privatekonomin kollapsar. Även under normala förhållanden har hälften av de amerikanska löntagarna inga besparingar att ta till. Människor lever ur hand i mun eller från löning till betalning. Därför kan de inte klara att samhället stängs av i många veckor, de har ingen buffert.

Vi ser att människor demonstrerar för att koronarestriktionerna ska upphävas. Det är lätt att tycka att det här är ansvarslösa vetenskapsförnekare.

Men sanningen är att människor inte har råd att vara i karantän när penningpungen är tom. Medan Washington har bestämt svällande räddningspaket åt näringslivet, har åter folket avspisats med smulor. Därför är det livsnödvändigt att komma tillbaka till arbetet.

Hedgefondmiljardären Warren Buffett är rankad som världens fjärde rikaste person. Buffett är också känd för många uppseendeväckande citat. Ett av dem lyder: ”Klasskrig, okej, men det är min klass, den rika klassen, som för krig och vi är vinnarna.” Citatet är från 2011, men ingenting har förändrats.

Under koronakrisen tvingade världens rikaste man, Amazon-ägaren Jeff Bezos, sina anställda att gå till jobbet. Detta trots att på två av tre Amazon-arbetsplatser i USA har koronavirus konstaterats. Anställda som har protesterat och agerat mot bristande åtgärder mot smittan har fått sparken. Jeff Bezos förmögenhet ökade med 25 miljarder dollar från 1 januari till 15 april, ett belopp större än Honduras BNP 2018.

Hur länge kan miljardärklassen, som kontrollerar det amerikanska politiska systemet, föra klasskrig mot sitt eget folk utan att folket slår tillbaka?

Föregående artikelManifestation till stöd för Julian Assange och yttrandefriheten idag torsdag kl 16.30 på Odenplan. Kom!
Nästa artikelP Schori: Vi blev inte övertygade – vi blev överkörda

49 KOMMENTARER

 1. USA har redan kollapsat de vill bara inte erkänna detta! Ett ”land” i fullständigt kaos med en kriminalitet som trotsar all beskrivning för oss i Europa och en ekonomi körd i botten som hålls vid liv av en fake-valuta! Tyvärr tror många i USA fortfarande på den officiella propagandan och många även i resten av världen! Kanske är det så att man slår ifrån sig en obehaglig verklighet? Kanske skulle även politrukerna i Bryssel ta sig en check på verkligheten och sluta lalla med gangsterstyret i Washington? (Men de tycker väl att det bästa sättet att hantera galningarna på andra sidan Atlanten är som en doktor som hanterar dårar, alltså prata lugnande och överseende klappa dem på axeln…”det ska nog bli bra det här bara du tar ditt piller”!) Paul Craig Roberts misströstar och ger inte mycket hopp om en tillnyktring, radikala åtgärder krävs, frågan är vad som händer? Upplöser man denna för resten av mänskligheten hemska union, ungefär som Sovjet, eller går det under med inbördeskrig? Man kunde ju hoppas att delstaterna fredligt upplöser det hela och börjar bygga upp sina egna självständiga regioner och stater. En sak torde ju stå klar för de flesta, det här kan ju inte fortgå någon längre tid till…

 2. Ingen sympati mot mördarstaten USA. Låt den gå åt helvete, ju snarare desto bättre och på vilket sätt som helst – bara den går under!

  En möjlig scenario:klass/inbördeskrig, oligarkerna förlorar och en viss Walter Buffett skickas till Giljotinen samtidigt som det skanderas: “Klasskrig, okej, men den här gången är det arbetarklassen, som förde kriget och vann!”

  • Problemet med en USA kollaps är att USA har centrerat så mycket av världens ekonomi runt just USA-landet. Kollapsar USA plötsligt kommer det att innebära mycket stora problem för stora delar av resten av världen. Det kommer att ta tid att bygga om. Rätt metod är att långsamt och metodisk demolera USAs makt, framför allt ekonomiska makt och då faller även den militära. Vad vi kan göra är att minska beroendet av USA i handel och politik för att minska risken. Grund problemet ligger i att de västerländska demokratierna, det politiska och ekonomiska systemet, i sig själv inte tillåter förändring, anpassning eller utveckling, antingen i en takt som andra faktorer kräver, eller inte alls. Utvecklingen drivs av bland annat teknologin men även av samhället som förändras, men demokrati systemet hänger inte med. Det blir snarare något som skapar spänningar och problem, inte löser några. Tyvärr verkar det som det inte går att undvika en samhällskollaps när det gäller USA.

 3. De fundamentalister och vetare som till största delen fyller kommentarsfälten på den här webbsidan tror jag inte ska hoppas allt för mycket på ”uppgörelsen” mellan öst och väst där de hoppas öst ska besegra väst och västmaktens totala undergång och kollaps.
  Anledningen är att jag tycker mig se ett samarbete öst och väst emellan och som förmodligen sker i det fördolda av bristande nyhetsintresse eller vad som men som framför allt undanhålls här och just därför kan ”hoppet om den sista striden” upprätthållas.
  Senast i går kväll läste jag på SVT Public Service hur Ryssland får hjälp genom ”USA skickar nu 200 respiratorer till hårt coronadrabbade Ryssland. Detta efter att president Vladimir Putin vädjat om hjälp, rapporterar TT.”
  Det eftersom ryssarnas egna respiratorer visat sig undermåliga. Det är inte första gången jag hör det tyvärr. För bara någon månad sedan fick USA liknande hjälp från Ryssland men enligt uppgifter så visade sig delar av utrustningen trasig.
  För mig är det inga konstigheter alls eftersom jag av erfarenhet vet att kvalitetsprodukter oftast kommer från väst eller möjligen Japan.
  Men förmåga är en sak och vilja är en annan. Jag ser ju med det här att politiska viljan finns att upprätthålla samarbeten mellan öst och väst. Att då tro Kina och Ryssland skulle gadda ihop sig för att förgöra USA både ekonomiskt och strategiskt det får nog både redaktören och de andra socialistsympatisörerna här titta i stjärnorna efter.
  USA är absolut med och en av de ledande, fattas bara annat!

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/ryssland-far-coronahjalp-av-usa

  • Kvalitetsprodukter kommer oftast från Sydkorea, Japan, Tyskland! USA tillverkar inget av kvalitet, bilarna är usla, vapnen både dyra och usla! Och det är nog därför som de har så svårt att konkurrera på världsmarknaden! Det enda de kan tvinga på sina ”allierade” vasaller är skräp som Patriot och F-35! Där har du sanningen arbetarklassen som är oinformerad som vanligt och tror en massa! Det är bara att acceptera fakta och sluta skönmåla…Det är finito med USA som ”land” det är bara en tidsfråga innan folk där fått nog av banditerna i Washington!

   • USA är väldig duktiga på att tillverka skrot vapen – världsledande faktiskt! Hurra exceptional shit nation, US of A. Världens dyraste skrot det ”omtalade” flygvapnet F-35:n kan inte ens flyga – ha, ha, ha, … Självklart är det Putins fel. Nejdå, det är Kinas fel! Nejdå, det är Nordkoreas fel!

    • Faktiskt kan F-35 flyga men inte speciellt bra och framförallt svänger det mycket sämre än äldre plan. Klagomålen från piloterna är svårmanövrerat, klumpigt, inte alls så bra som tillverkaren påstod med supercruise, stort frågetecken för dess omhuldade men totalt överdrivna stealth-teknik som inte alls är så värdefull idag m.m. F-35 är ett svinaktigt svindleri mot skattebetalare i berörda länder som låtit sina politiker mutas att köpa skräpet. I de länder som hoppade av F-35-projektet är man dock glada av förståeliga skäl! I stället för att fortsätta pumpa in pengar i F-35 när problemen hopade sig så fortsatte politikerna med pengarullningen till denna gök! Snacka om korruption…

     • F-35 är inte stridsduglig – det är poängen. Den må sväva i luften men den kan i praktiken inte flyga. Alltså en skrot i miljarder dollar klass

   • Benny…
    Med de meriter du målar upp ovan når man inget världsherravälde.
    Lägg märke till vi snackar om USA. Inte om Mellanöstern….
    Eller för den delen Venezuela, Kuba eller annat socialistland du vurmar för.
    Kina hör förvisso på senare tid lyckas både ekonomist och för industriell utveckling men det är inte tack vare socialismens principer.
    Vad gäller verkstadsprodukter har jag nog aldrig hört talas om USA-skit.
    Däremot är kinaskit långt desto vanligare.
    Men du kanske är långt från verkstäder, arbete och mekaniska ting?

    Kvalitetsmässigt är det inget fel på USA tillverkade bilar. Men sedanmodeller är gjorda för att passa i USA.
    Däremot lätta lastvagnar s.k. pick-ups, vans och liknande är mycket populära över hela världen. Sen kan vi t.ex. ta en vanlig motorgräsklippare. Vart tror du de har kommit ifrån? Jo, från USA naturligtvis.
    Lite kul också och se Vladimir Putin fräsa iväg på en amerikansk Harley-Davidson motorcykel som han gjorde inför TV-kameror för några år sedan. Jag tror det var i samband med övertagandet av Krim-halvön.

    • Kina har faktiskt inte lyckats tack vare socialismens principer, precis som du skriver. Kommunismen började man dumpa 1978, och den är borta nu. Det är bara det gamla namnet som hänger kvar i väst. På kinesiska skriver man inte ”kommunistpartiet”, utan det skall bättre översättas som något som samlingspartiet eller allemanspartiet, och ordet parti syftar inte på det västerländska ordet för politisk parti, utan grupp, team och samling. Vad Kina sysslar med idag är vad man kallar ”socialism med kinesiska förtecken” och grunden är att ”dela med sig”. Begreppet är synnerligen svårt att förklara i den västerländska miljön, men det fungerar. När det gäller ”USA-skit” har det faktiskt blivit lite av ett begrepp i Kina. Förr köpte man amerikanskt och betalade extra för statusen, speciellt bilar, sedan mognade marknaden till och folk upptäckte att amerikanska bilar i relation till kinesiska var av dålig kvalitet, dyra, med dyr och dålig service och arrogant bemötande. Allt i Kina är inte av hög kvalitet, men alltmer blir det. Det är samma utveckling som Japan på 60 talet, man gick från ”Jap-crap” till erkänd kvalitet, och även då fick USA stryk.

  • Hahahaha…SVT som källa! Hur var det nu arbetarklassen när talade SVT senast sanning om Ryssland? De påstår fortfarande att Ryssland ockuperar östra Ukraina…Inte ens USA påstår det!

  • Artikeln handlar inte om öst mot väst, utan om INBÖRDESKRIG i Förenta Staterna.
   Sannolikt eller inte, det är inbördeskrig som är ämnet.

   Personligen tror jag inte på ett inbördeskrig i Förenta Staterna eftersom de styrande brukar ställa till med utrikeskrig när deras grepp om samhället hotas.

   • Jo, det är väl det som är den största faran numera! Förr innan kärnvapnen kunde man ju hantera galningar som Hitler även om det krävdes enorma uppoffringar framförallt i östeuropa, men ett storkrig idag blir nog en ganska snabb affär där alla sidor blir bombade till grus! Och det är väl det hotet som än så länge hindrat banditerna i Washington att starta ett mer omfattande krig. Nä, hoppet står till att USA upplöses på fredlig väg även om den sannolikheten är liten.

    • Håller helt med, men inte bara på fredlig väg utan steg för steg över tid. Det sista världen behöver är en plötslig totalkollaps av USA.

     • Helt rätt!

      Detta är också troligen anledningen till att Kina högst sannolikt inte kommer att kvaddra USD genom att plötsligt dumpa ett stort antal dollarobligationer.
      Man kommer förmodligen att bolla med ett antal metoder för att göra sig av med Svarte Petter på ett smartare sätt.
      Investeringar i BRI torde vara perfekta i det avseendet: man dumpar USD som blir reala tillgångar i en infrastruktur som gynnar alla, och samtidigt blir basen för an multipolär värld. Kina behöver inte ens räkna med återbetalning för att vinna, totalt sett, i det långa loppet.

      Vid behov kan den tekniska personalen sidoutbildas militärt för att kunna skydda investeringarna.
      Det verkar inte ha gjorts än så länge eftersom Kina verkar ha valt att inte göra något väsen om alla dess oljeanläggningar m.m. som ”Väst” har bombat sönder i Irak, Libyen, Syrien osv.

      Man har inte ens bullrat – än, vad jag vet – om det sannolika mordet på sin ambassadör i Tel Aviv.
      Jag kan tänka mig diskreta nyckelleveranser till någon stat under embargo i stället.
      Eller, varför inte, en sändning liksäckar till Idlib, för säker återbördande av djihadister och legoknektar till sina hemländer.
      De syriska hamnarna skulle ju ingå i BRI om det vore fred.

     • Guy Coste Precis. Kina arbetar inte i konfrontation, som USA. Man arbetar esse non videri, att verka utan att synas och långsiktigt, mycket långsiktigt – och tyst. Något annat mycket intressant har just dykt upp, att Kina inte sätter ett utvecklingsmål, och att man talar om att krympa ett par procent istället för en tillväxt på 6%. En tillväxt på 4% till 5% hade varit fullt möjlig. Dom har definitivt något i kikaren dom inte vill att andra skall veta, medan USA är fullt upptagen med handelskrig och försök att stoppa Kinas utveckling. Sedan har vi denna massiva omstrukturering som jag har skrivit om, och häromdan dök det upp en ide på nätverken att Kina skulle bygga en hel FN-stad som skulle fungera lite som ett internationellt land, och hela FN skulle flytta dit från bland annat New York. Sedan har vi Kinas nya kryptovaluta, som USA inte kan rå på lika lite som Bitcoin. Lägg till USAs katastrofala ekonomi och underskott, den administrativa vanskötseln, och hur det jäser i befolknings leden med arbetslöshet och coronakrisen och att man talar om en revolution. Nu börjar bilden bli minst sagt intressant, och skrämmande.

  • Om du tänker på Kina finns ingen varken önskan eller logiska eller ekonomiska skäl att skapa en kollaps i väst eller att förgöra eller besegra någon. Det är Kina redan starkt nog att åstadkomma idag, men varför skulle dom göra det. Vad Kina försöker utveckla är just ett samarbete och samexistens, men USA vill istället finna vägar att kontrollera Kina som världens övernation. Avsikten med Trump’s utspel och hotelser beträffande WHO är förstås att man vill använda WHO som en försäljningskanal för USAs BigPharma. Idealet vore att WHO bannlyser all kinetisk medicin och endast tillåter BigPharmas patenterade men otroligt dyra kemikalier. Ett enorm gynnande av BigBusiness i USA. Kvalitetsprodukterna kommer idag alltmer från Kina. Till och med Volvochefen har erkänt att Kina bygger bilar av bättre kvalitet än i Göteborg. Problemet för USA nu är att man inte längre är den ledande i bemärkelsen att man inte härskar över och styr och kontrollerar resten av världen. Kina håller på att återta sin position som ledare av världen, vilken man häll tills industrialiseringen då väst militärt invaderade Kina.

   • Exakt! Inget kan hindra Kina från att åter bli den ledande makten, på gott och ont, eftersom de är så många och befolkningen i stort drar åt samma håll! Och det är detta faktum som EU och USA måste lära sig leva med och försöka dra nytta av. Det lönar sig knappast att hålla på och bråka med Kina och Trump gör nog det för att visa ”handlingskraft” och öka chansen att bli omvald eftersom Corona satt käppar i hjulet för hans del. Och att USA hamnat i detta dilemma beror ju på att monopolkapitalisterna avvecklat sin egen industri till förmån för den egna vinsten! Att detta skulle komma tillbaka och bita dem tänkte de inte på tydligen!

    • Värt att påpeka att Kina inte stävar efter att bli någon ”ledande makt” efter USA-modell, och man förklarar även varför. Då måste Kina, liksom USA, börja finansiera en massiv krigsmakt för att bevara och underhålla den makten och betala andra länder som USA gör på olika sätt. Kina är ju mångnationellt, och USA modellen, alltså med en centralmakt – ett monopolärt system, provade man både under demokratin 1912 till 1949 och under kommunismen 1949 till 1958, och det fungerade precis lika dåligt som i väst idag och även Sverige. Kina fungerar även internt multipolärt, och det fungerar bra. Där det finns grund och fördelar för gemensamma aktioner och beslut, snabbtågen ett exempel, då arbetar man så, annars sköter var och en sin angelägenheter och lägger sig inte i vad andra gör. Kina strävar efter att leda genom att sätta föredömliga exempel som andra eventuellt finner värdiga att följa.

  • Sam, när vi hittar något negativt i Kina, alltså något som behöver förbättras eller rättas till, då går vi och tar ett allvarligt samtal med rätt beslutsfattare och vill ha det fixat, och då händer det saker, eller också fixar vi det själva. Vi går inte och gnäller inför utlänningar på en utländsk kommentarstråd, och inte heller varken till utländsk media eller kinesiska media. Det är så Kina fungerar, allting ändras och utvecklas konstant. Det är så folkstyret fungerar. Man hinner alltså aldrig ”säga något negativt” för det är fixat innan man pratat färdigt.

   • Det har rapporterats om luftföroreningar och protester för snabbare åtgärder. Hur diskuterar man detta?
    Har inga bra länkar, men senast just innan coronan, sägs det ha varit protester i Wuhan mot byggande av en förbränningsanläggning?

     • CNN kan du glömma, USAs främsta propagandakanal var syfte är att alltid svartmåla Kina och publicera 4o år gamla bilder som ”bevis”. Att föroreningarna kraftigt och snabbt minskar i Kina betyder inte att allt är slutgiltigt löst. Det finns mycket kvar att göra, och det gör man, steg för steg, systematiskt. Kinas industri ligger idag ljusår före USAs när det gäller utsläpp, och det gäller även miljö. USA är idag där Kina var för 20 år sedan. Då hade Kina mängder av små, ineffektiva fossildrivna installationer som var nära sin både tekniska och ekonomiska livslängd, och så är det i USA idag. Utvecklingsfaserna är olika. Kina har moderniserat, stora effektiva installation och går snabbt till förnybart, sol, vind, kärnkraft, vattenkraft, osv. USA har just börjat samma process, men det går långsammare för USA har ett annat samhällssystem med massa byråkrati, lagar och en snårskog av regler som måste följas. USA vänder varenda blad dom kan hitta nu för att desperat försöka stoppa Kinas utveckling, men det går inte så bra för USA, Kinas export, handelsöverskott och utländska investeringar, alla går uppåt.

    • Föroreningarna minska snabbt och kraftigt i Kina, de rapporter som SR har skrivit är falska. I Kina sitter folk inte still och tycker att livet är underbart, det är otroligt dynamiskt, det finns alltid någonting man tycker kan bli bättre, gå snabbare, eller göras annorlunda. Nästa allt pågår lokalt, och för det mesta på de lokala nätverken, eller man sammankallar lokala förhör eller kongresser. Att springa och skrika på gatan som i Sverige anser man inte vara något som fungerar, därför syns nästan aldrig någonting utåt. Någon förbränningsanläggning i Wuhan har jag inte hört talas om för jag bor inte i Wuhan och är inte intresserad av vad dom gör där, dom får sköta sina egna affärer. De normala är att myndigheterna publicerar vad dom tänker göra, kanske en förbränningsanläggning, och då vill folk veta vad det gäller, hur det påverkar samhället, och innevånarna vill som regel ha både ändringar och förklaringar, vilket myndigheterna då alltid respekterar om det är möjligt. Det är alltså skillnad mot ”den svenska modellen” där myndigheterna fattar autokratiska ”demokratiska” beslut, ofta i hemlighet, och sedan auktoritärt genomför dom – under innevånarnas protester. Samhällssystemen är radikalt olika.

     • Karl W
      CNN:s reportage är inte helt skruvat. Problemet här är att länkar inte läses.
      Jag lägger in en länk här från den tidigare länken, direkt från hästens mun, om den tidigare nämnda avfallsanläggningen.
      Antar att det är sådana diskussioner/ problematiseringar ”Sam” efterlyste?

      http://www.globaltimes.cn/content/1157087.shtml

   • Är det sant att förr i tiden i Kina fanns en sådant praxis, personen som inkommer med kritik ska även föreslå lösningen på problemen. Vid misslyckandet – huvud av. Då var man tvungen att vara saklig och kritik ska vara genomtänkt och konstruktiv.

    • Tatjana, definitivt inte bara förr i tiden, utan än mer nu. Själv tror jag roten till denna kultur ligger i att man under kejsartiden, och kom ihåg att ”kejsartiden” går tillbaka sådär 5,000 år, så tankeprocessen har haft gott om tid att flyta in i och bli en dela av både kulturerna och språken. Då kunde bli dödsstraff på att förolämpa eller säga emot en kejsare, eller även högre ämbetsmän. Man aktar sig för att ”förlora ansiktet” i Kinas många kulturer.

     En svensk säger: ”Vilken idiotiskt idé. Den hör hemma i en latrintunna.” Det kallas yttrandefrihet och liberalism.
     En japan säger: ”Kanske är bra, men det blir nog lite för svårt.”
     I Kina: ”Jag tycker vi gör så här istället”.

     Man kommer helt enkelt aldrig till begreppet negativ ”kritik” utan man går direkt till lösningen. Därför ser den ständiga ”kritiken” och negativismen i media väldigt illa ut i Kina. Journalister och kommentatorer synes bara syssla med meningslös smutskastning och negativa kommentarer, utan lösningar i Sverige och i väst.

     Detta är en anledning till Kinas snabba och stora framgångar.

  • Det som är förvånande i kortversionen är att Venezuela fortfarande 2018 handlade mer med USA än Colombia, för att inte tala om resten av Sydamerika.

 4. Den 21 maj, 2020 At 12:33 skrev jag:
  ”Artikeln handlar inte om öst mot väst, utan om INBÖRDESKRIG i Förenta Staterna.
  Sannolikt eller inte, det är inbördeskrig som är ämnet.

  Personligen tror jag inte på ett inbördeskrig i Förenta Staterna eftersom de styrande brukar ställa till med utrikeskrig när deras grepp om samhället hotas.”
  Jag menar styrande i allmänhet, inte bara i USA.
  Det förstod inte Anders och han strök min hänvisning till Falklandskriget 1982 mellan Storbritannien och Argentina.
  Det idiotiska krigets syfte var att rädda järnladyn, Pinochets polare, från valnederlag. Sen kunde hon fortsätta sitt klasskrig i full fart.

  Annars finns de som anser att Vietnamkriget syfte var att täcka över en ekonomisk kris och att dominoteorin var en dimridå avsedd att lura valmanskåren. ”De (gudlösa) Röda” är ju en perfekt ökumenisk fågelskrämma vad gäller den kristna högern.

  Vice-president LBJ var det militärindustriella komplexets man.
  En av de många teorier om orsaken till mordet på J-F Kennedy 1963 var/(är, ännu?) att denne ville avsluta Vietnamkriget.
  MICs/fackföreningarnas man LBJ brassade i stället på medan Kenndys lik var fortfarande varm (om jag minns rätt). Det blev 12 år till av meningslös slakt och ödeläggelse.
  Sverige gjorde sig en hacka också på det kriget (sålde bl.a. komponenter till Agent Orange), och det var gott om jobb här så länge som det kriget varade.

  Det blev mer av den varan:
  https://www.globalresearch.ca/the-afghanistan-pakistan-war-obama-s-vietnam/15030
  The Afghanistan-Pakistan War: Obama’s Vietnam?
  By Prof Rodrigue Tremblay
  Global Research, September 2, 2009
  …/…
  ”This undeclared war, just like LBJ’s Vietnam War (1959–1975) and George W. Bush’s Iraq War, is an adventure with no clear objective and no clear exit strategy, but with tremendous costs in lives and money.”
  …/…
  ”One has the feeling that such badly designed military adventures as the Afghanistan war, with no clear objectives in sight, are primarily launched and expanded to keep the military establishment busy and the military-industrial complex prosperous.”
  …/…
  ”The foreign soldiers are trying to “flush out the Taliban from villages” just as they were trying to flush out the Vietcong from villages. Since such wars cause many civilian deaths, sooner or later, the entire population will turn against the foreign military invaders and they are likely to be kicked out. That was the story in Vietnam and there is little doubt that this will be the story in Afghanistan-Pakistan. Sending more troops to this Asiatic region will only make matters worse. The advantage for the military establishment, besides generals getting a few stars on the shoulder, is that a prolonged conflict will keep the money flowing in their coffers and in those of their suppliers.”

  I nollningen av Donald Trump ingick bombningen av en tom syrisk militärflygbas. Efter att 60 tomahawk missiler hade avfyrats vände mediakören helt från skoningslös till uppskattande (… ett litet tag).

  Jag har den ringaste aning om vad herr Trump egentligen vill innerst inne, men den ekonomisk kris som följer av coronakrisen kan tvinga in honom i krig om han vill bli omvald, om inte för annat så för att spärra vägen för en hysterisk krigshök i stil med Hillary Clinton.
  Ironiskt värre, om han verkligen menade vad som stod i han valplattform.

 5. Vid ett eventuellt krig mot Ryssland eller Kina, så kommer USA få stor stryk – eller exceptionell stryk bör man tillägga i enlighet med ”the exceptional shit nation US of A”

  ”Most of the US military is in a terminal state of disrepair. Let’s look at the various services one by one: The USN‘s entire surface fleet is now compromised due to its carrier-centric structure. The USN also lacks modern cruise missiles. Entire classes of surface ships are now either outdated (frigates) or have major design failures (LCS). The USAF flies mostly Cold War jets, often modernized, but all in all, it is an outdated fleet, especially when compared to Russian or Chinese 4th++ and 5th generation aircraft. In fact, the absolute disaster of the F-35 program means that for the first time in its history the US aircraft will be qualitatively outgunned by its likely adversaries. Even US AWACS and other reconnaissance aircraft are now threatened by Russian and Chinese very long range anti-air missiles (both ground and air launched). As for the US Army and Marine Corps, the embarrassing disasters in Iraq, Afghanistan and elsewhere prove that the US ground forces are basically only able to protect themselves, and even that not very well.”

  https://americanmilitarynews.com/2019/03/us-gets-ass-handed-to-it-in-ww3-simulations-with-china-russia-analysts/

 6. Vänsterljuget blir allt mer fantastiskt. Islamvurm, klimatgroteskerier, Putins anfall på Ukraina, och nu roliga timmen om USA.

   • Här ovan redovisas ytterst osakligt och besinninglöst USA-hat, nedärvt sen 60talet, i ett land som räddades av USA undan depression och kommunism. Det finns inga tecken på inbördeskrig, USA ligger längre söderut än vi och har därmed andra livsbetingelser, staten måste inte lägga sig i allt som hos oss.

    Däremot har både Ryssland och kommunistkina demografiska problem framför sig. Befolkningen kommer att börja minska, och stor del kommer att vara äldre. USA har storskaliga kostrelaterade hälsoproblem, men såna kan lösas om man öppet redovisar mjöl/socker/alkoholdietens skadeverkningar, och byter till en hälsosam kött/ägg/fett/grönsaks-diet utan industriella tillsatser. USA är det stora föregångslandet på alla områden. Skitmat, klimatångest och totalitär vänsterfeminism kommer från USA, men det gör också de rörelser som avslöjar skitmat, klimatångest och totalitär vänsterfeminism.

    • Tja, om regimen i USA kunde uppföra sig och inte djävlas med allt och alla så skulle det nog ändra sig! Och om ”Oskar” missat det så är det inte befolkningen i USA som kritiseras här utan regimen som ruinerar och förstör. Ingen av de jag har kontakt med i USA är speciellt intresserade av att blanda sig i Ukraina för de ser hur illa det är på hemmaplan och vill att politikerna koncentrerar sig på det istället och inte fler katastrofala krig som går åt skogen…Ryssland har väl inte mer demografiska problem än andra vita befolkningar i världen? Ja, den vita befolkningen minskar procentuellt i världen även i EU och USA och den trenden har pågått länge!

    • Oskar Dune Att befolkningen kan komma att minska i Kina är inget problem, det är bara en anpassning och omställning. Redan nu ser vi hur behovet av arbetskraft minskar när teknologin tar över. Små familjeföretag typ mom-n-pop automatiserar nu med robotar och i jordbruket med satellitstyrd utrustning. Där man tidigare behövde hundratals personer för att så och skörda, eller gödsla, sker arbetet nu med datorer satellitstyrda maskiner. Kina behöver inte den ”äldrevård” som behövs i Sverige. I Kina håller man sig frisk med TCM. Rent praktiskt använder folk ingen pensionsålder. Jag har skrivit om det här.
     https://mychinaway.blog.se/krigspropagandan-idag-pa-svenska-media/
     Finns det inga tecken på inbördeskrig i USA, men dom skjuter varandra dagligen.

  • Och två år efter ser vi att USA/Nato fick ordentlig stryk i Ukraina, tack vare Rysslands Operation Z.
   Taiwan lär det blir nästa lektionssal för lögnimperiets exceptionellt dumdryga eliter.
   Slutsats: Lögnimperiets så hypade vapen mm visar sig vara en samling glittrande skrot – återigen se vad som händer i Ukraina.

   Bland de bästa roliga timmen någonsin, live dessutom – signerat Operation Z🤣🤣🤣

 7. Om man nu alls kan kalla USAs samhälle en struktur. Det byggdes väldigt mycket runt principen att den som har pengar och vapen bestämmer över alla andra.

  Vad som pågår i USA är inte alls olika det som drev fram franska revolution 1787 till 1799, med första klimax 1789. Ett utsuget och försummat folk som gick hungriga, och en överklass som levde gott och roade sig med krig. I dag är den överklassen USAs oligarker, och det går inte så bra för folket.

  En liknade situation växer i Europa, både USA och Europa upplever ett groteskt vanstyre, enorma rustningar, erövringståg, samtidigt som svält och misär redan har anlänt och växer.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Troisordres.jpg/726px-Troisordres.jpg

  Situationen i det forna Ryssland och Kina var heller inte alltför olika, vilket födde revolutioner där.

 8. Såg häromkvällen programmet ”På gränsen med Peter Jihde” där han reser runt i USA och intervjuar folk. En som han pratade med var en pastor med minst sagt reaktionära åsikter. Den här pastorn sa att om inget ändras snart så går landet mot ett nytt inbördeskrig. Han menade att man 1861 gick i krig på avsevärt färre motsättningar än vad som finns idag.

  Min amerikanske kollega Grover Furr tror inte på något nytt inbördeskrig, och det av den enkla anledningen att den styrande eliten inte vill ha det. Det finns idag ingen politisk eller ekonomisk stridsfråga som ens är i närheten av vad slaverifrågan var på den tiden. Den som lever får se, men jag har sett en uppgift på att i vissa delstater finns det majoritet bland befolkningen att bryta sig ut och bilda en egen stat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here