P Schori: Vi blev inte övertygade – vi blev överkörda

10
1601
Denna artikel i Ab 16 maj av Sveriges förre FN-ambassadör och biståndsminister Pierre Schori förtjänar att läsas. Är nog inte tillgänglig för alla.

_________________________________________________

Vi blev inte övertygade – vi blev överkörda

Så kom den till slut, kanske inte Vredens dag, Dies irae, så mycket som den tårfyllda dagen, Dies illa lacrimosa, med budskapet från högsta ort: Socialdemokraterna är för Nato.

Det var inte mitt och många andra socialdemokraters val. Det känns som walkover, som att vi uppger en kronjuvel i onödan, och där finns känslan av att inte ha blivit övertygade utan överkörda. Det var kanske inte meningen men effekten av hastigheten i processen skapade den känslan.

Jag hör professorn Jonas Hinnfors i radion tala om krypskytte från oppositionen mot motsträviga socialdemokrater. Stefan Löfven kallades för Kremls röst när han ifrågasatte klokheten att i dagsläget lägga Nato kloss intill Ryssland, alltmedan Ulf Kristersson morrade om att göra Nato till en valfråga. Andra på den kanten beskyllde tvivlare för putinism.

Tanken går till Karl Vennberg, den lysande poeten på Aftonbladet som på sin tid skrev: ”Verkligheten hånler åt framtiden”.

Vi kan bara hoppas att det inte blir som i ordspråket: operationen lyckades, patienten dog.

Obesvarade frågor kvarstår. Den berömda men ofullständiga ”Analysen” talar inte om att vi som Natoland automatiskt blir ett mål för ryska kärnvapen, en insikt som fick Tage Erlander och Olof Palme att säga nej till svensk atombomb, något som högern och ÖB ville ha efter den ryska invasionen av Ungern 1956. Och trots alla skrivningar om nästan oundvikliga akuta hot mot Sverige har Putin inga möjligheter, även om han vill det, att invadera Gotland, han håller på att möta sitt Poltava i Ukraina.

Synd att inte den säkerhetspolitiska gruppen i riksdagen hade tid att lyssna på Sveriges i särklass mest erfarna och kunniga diplomater och forskare i frågan om kärnvapen, Hans Blix och Rolf EkeusTomas Jonter och Lars Ingelstam, Nobelpristagaren ICAN, Läkare mot kärnvapen eller världens mest sakkunnige på det nukleära krigets konsekvenser, visselblåsaren och Palmepristagaren Daniel Ellsberg som ber oss svenskar att betänka Axel Oxenstiernas devis Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?

Vad är det för Natoanalys? En företagsstyrelse skulle inte få nytt förtroende med ett sådant resultat

I stället har Försvarets forskningschefer Robert Dalsjö och Joakim Rydqvist fått stå oemotsagda med sina påståenden att FN-konventionen om förbud av kärnvapen skulle rasera den rådande världsordningen och att kärnvapenavskräckningen är grundbulten i den nya världsordningen. Förbryllande då att Österrike och Irland förblir alliansfria och har skrivit på FN-konventionen.

Rapporten talar inte heller om det katastrofala Afghanistankriget  där vi deltog i 20 år under Nato-flagg. Vad är det för Natoanalys? En företagsstyrelse skulle inte få nytt förtroende med ett sådant resultat.

Även underlaget som skickades ut för den socialdemokratiska ”dialogen” banaliserade kärnvapenfaran och ignorerade Afghanistan. Det var som att läsa Kejsarens nya kläder.

Oberoende journalister har tagit i med storsläggan och kallat det hela för skenprocess, charad, skrattretande och ett förakt för partimedlemmar. Själv är jag förbryllad av effekten av den största partiföreningens, den i Stockholm, resultat. Vi delades upp i åtta grupper och endast en var för Nato, tre var osäkra på grund av tidpressen och fyra emot. Hur redovisades det till partistyrelsen?

Oavsett vad man tycker i sak har vi fått ett forcerat beslut med osäkra, potentiellt allvarliga konsekvenser, ovant för den demokratiska folkrörelse som socialdemokratin är.

I söndagens Godmorgon världen besvarade Olov Abrahamsson från NSD:s S-märkta ledarsida frågan vad de besvikna Nato-motståndarna i S nu ska göra: ”De missnöjda får väl komma igen i valet”.

Vi får trösta oss även här med Karl Vennberg:

Du vars hjärta är hos vänstern: den behöver ditt förnuft

Upprepa fakta, din del av fakta

Upprepa drömmen, din del av drömmen.

Men han skrev också:

Längst inne i dunklet måste du värja ditt liv.

 

Föregående artikelDet andra, kommande inbördeskriget i USA?
Nästa artikelVad skulle Ryssland ha gjort?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Vad som är mest intressant i detta är att det mycket tydligt visar att någon demokrati inte existerar i Sverige, som styrs diktatoriskt från toppen av en lite oligark-elit, precis som USA, eller i det forna Nazityskland. Just den delen är den mest skrämmande. Det finns åtskilliga otäcka paralleller.

  Den mest i iögonfallande är propagandan. Då den massiva nazipropagandan, idag den massiva USA propagandan. Samma kanaler, media den viktigaste kanalen. Samma avsikt att styra då som nu, samma resultat då som nu, då anslutningen till nazismen, nu anslutningen till USA och USAs NATO.

  En annan är den intensiva censuren. Det är inte bara RT det är frågan om. Folk skräms och hotas till tystnad. Exempel ”Stefan Löfven kallades för Kremls röst”. Hotelser med hjälp av HMF lagarna en annan. Assange är bara en repetition av historien med Michael Gerlich (15 februari1883 – 30 juni1934). https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Gerlich Assange är inte avrättad än, men USA har sina välkända metoder.

  Sedan har vi de massiva krigsrustningarna, till och med Sverige beordras att fördubbla sina rustningar. Oligarkerna i USA och Sverige går samman. Ett Blitzkrieg är vad USA idag försöker driva i Ukraina.

  Sedan har vi finansieringen av oligarkerna för att nå deras mål. Oligarkerna i både dåtidens Tyskland och USA var de som finansierade och drog fördelar av krigen. Precis identiskt med dagens krigsoligarker både i Sverige och i USA. Krig är profitabelt.

  Samtidigt har vi ett annat fenomen, att länder som Sverige svälts på utveckling och framsteg på order av USA, på teknologiska framsteg från främst Kina. USA ligger idag totalt omkring 6 år efter Kina, Sverige 10 till 20 år efter. Skype, ironiskt nog en svensk uppfinning, är nästan 20 år gammalt, samma med Facebook, Twitter är 16 år gammalt, Instagram är 12 år gammalt, Google ät nästan 25 år gammalt, och detta i en teknologimarknad som förnyar sig normalt på 2 år. USA teknologivärld är rena antiken. Orsak, utveckling stoppas effektivt för att bevara monopol och hegemoni.

  Telefonen är fortfarande kärnan i svensk kommunikation. Den lär ha uppfunnits 1870, och egentligen har inte utvecklats mycket. Användningen gäller fortfarande huvudsakligen överföring av ljud. Utvecklingen i Kina nästa trotsar beskrivning, Själv har jag ingen telefon längre. Inget SIM kort i mobilen. Man vågar knappast föröka förklara, det känns som att föröka förklara relativitetsteorin för en orangutang. En orsak till eftersläpningen är uppenbart USAs järnhårda krav på övervakning och styrning av varenda individ.

 2. Kan bara hålla med Karl W.

  Det som nu borde vara den viktigaste frågorna för opinionsbildning, manifestationer och demonstrationer är demokratin och våra så kallade public service-medier. Till och med DNs anställde Björn Wiman skriver om ”den massiva kampanj som de senaste månaderna släppts lös över den mediala och politiska offentligheten” för NATO-medlemskap.

  En demonstration utanför SVT skulle kunna bli en gigantiskt manifestation där både vänster och höger skulle kunna mötas i sin besvikelse över SVTs anti-demokratiska hållning. Det manifestationen skulle kräva är inget annat än det som står i sändningstillståndet:
  ”SVT ska beakta programverksamhetens betydelse för den fria åsiktsbildningen och utrymme ska ges åt en mångfald av åsikter och meningsyttringar.”

  SVTs följsamhet mot sändningstillståndet ska ju Granskningsnämnden garantera. Men även Granskningsnämnden är anti-demokratisk i så måtto att de aldrig tar den tidigare citerade meningen ur sändningstillståndet på allvar.

  Sverige i sitt nuvarande tillstånd är inte en demokrati. Om detta må vi berätta.

  • Den revolution som du föreslår pågår på nätet, men fulmedia kommer inte ge luft åt den revolutionen. Sluta hoppas på det!

   Bänka dig inte vid fulmedia, nämn den inte och länka inte till den! Nämn fria medier som håller sig till evident sanning och har öppna fria kommentarsfält istället, såsom Global Politics, SwebbTube eller Newsvoice!

   Visst släpper fulmedia fram en liten fisk då och då, men den hjärntvättar mer än den avprogrammerar. Visst finns Timbros troll i kommentarsfälten och ljuger, vilseleder och bedrar, men vi kan ju exponera dem direkt.

   Det kan bli en äkta demokrati, som i Schweiz, om folket röstar för äkta Schweizisk demokrati genom Vetenskapliga partiet som går till val genom Valsamverkanspartiet. Schweiz är varken med i EU eller Nato. Direktdemokrati göder det politiska medvetandet.

   Vi kan få en media som håller sig objektiv om vi tillsammans tar initiativ till lagar som vingklipper mediamonopol och tvingar dem till öppna fria kommentarsfält, så att de inte kan ljuga oemotsagt för de som är naiva.

   Vi har samtal via Jitsi Meet. Välkomna att bjuda in er själva!

 3. Karl W:
  ” En orsak till eftersläpningen är uppenbart USAs järnhårda krav på övervakning och styrning av varenda individ.”
  Så du menar på allvar att den övervakningen inte finns i Kina?
  Kina har världens mest övervakade medborgare. En av världens mest repressiva diktaturer. Men jag förstår ju att du skriver på uppdrag.

  • Sven, Jag har haft Kina som mitt hem och fasta punkt i över 50 år, och jag har bott i fem andra länder, inklusive USA, Sverige och Sovjet. Jag kan jämföra. Den massövervakning som finns i länder som Sverige finns inte i Kina. I Kina punktövervakar man, men bara terrorister och kriminella. Kinas samhälle och teknologi är så skapat att det helt enkelt inte går att massövervaka. Därför vill USA förbjuda teknologi som Huawei och WeChat. Alla vet att USA-appar som Facebook är intensivt övervakade av NSA och CIA. Jämför med en app som WeChat, som sägs leverera omkring 30 miljarder meddelanden var dag, på ett hundratal språk, med ett trettiotal skrivsystem. Det är bara inte möjligt att övervaka, speciellt som allt går direkt sändare till mottagare och identiteten av båda är okänd. Det finns ingen lagring av information som på Facebook, Google, Instagram, osv. Detta med övervakning i Kina är bara en massiv propaganda bluff av USA. Kina är heller inte repressiv som länder som Sverige. Den personliga frihet och personliga säkerhet vi har här kan Sverige inte ens drömma om eller förstå. Dessutom är jag IT ingenjör från den tid när vi lärde oss programmera datorer med ettor och nollor. Det är inte mycket som undgår oss om det skulle finnas övervakning.

 4. Folket i EU blir ett offer för manipulation. Vad gör åt detta svensk massmedia?
  Låt oss se:
  Anthony Blinken talade vid ett FN-möte om den globala livsmedelskrisen och anklagade Ryssland för att blockera spannmålsförsörjning från Ukraina till ” behövande länder som hotas av svält”. ”Låt oss tillsammans tvinga Ryssland att låsa upp hamnarna så att 22 miljoner ton spannmål kan tas ut ur Ukraina.” Hur kan man ljuga så uppenbart?
  Allt matvete togs ut ur Ukraina i mitten av januari, och alla nyheter i Ukraina informerat om detta redan i februari.
  Ukrainska bagare tvingades importera mjöl från Turkiet, som gjordes av vete som kom från Ukraina.
  Men nu i Ukraina finns det bara solrosor, majs, raps och allt det där, som för det mesta konsumeras av Europa. Afrika köper mest vete… Den tagit EU i februari. Och det är EU tänker bara om sina säkra leveranser inte om afrikaner eller ukrainska folket.

 5. Folket i Sverige! Läs , sök information och försök att ha information från olika parter. Jämför och tänk.

 6. Magdalena, vi kommer och se resultat på hösten!
  Det blir folkomröstningen
  på ett eller annat sätt…

 7. Sverige har alltså ansökt om att bli USA:s 53:e stat – praktiken.
  Kan och vågar någon undersöka vilka ekonomiska påtryckningar – dvs ”sanktioner” USA hotat med för få ihop och öka ”fårflocken”?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here