Allt i vår civilisation är inställt för att få oss att tro på propagandan – Caitlin Johnstone

3
204

Upphittad artikel skriven sv Caitlin Johnstone och översatt av Rolf Nilsson. Känner du igen dig? Innebär slutet av artikeln en slags självmotsägelse?

_____________

”Det handlar inte så mycket om att människor köper mainstream-propagandans världsbild för att människor är dumma eller för att människor är själviska. I första hand köper människor mainstreampropagandans världsbild för att människor är lata. Med detta menar jag inte att säga att människor inte arbetar …

Med detta menar jag inte att säga att människor inte arbetar tillräckligt hårt eller inte håller sig tillräckligt upptagna; människor sover mindre än någon annan primat på jorden, och om något skulle världen förmodligen vara bättre om vår art lugnade ned sig lite. När jag säger att människor är lata, menar jag att vi är lata tänkare.

Och vi är lata tänkare av skäl som egentligen inte är vårt fel. Den mänskliga hjärnan är kopplad för att välja kognitiv lätthet, vilket innebär att vi tenderar att gynna tankebanor som kräver mindre mental ansträngning för att spara energi – förmodligen för att våra evolutionära förfäder behövde all sin mentala energi för viktiga saker som att hitta mat och undvika sabeltandade tigrar.

 

Video

Som om inte det vore illa nog är våra hjärnor också kopplade för att bevara vår befintliga världsbild, så att de perspektiv vi bildar utifrån vår lata preferens för kognitiv lätthet hålls på plats och bevis som motsäger dem ofta kommer att avvisas. Det är därför som fakta inte tenderar att få människor att ändra uppfattning.

Denna tendens att välja kognitiv lätthet och försvara de världsbilder vi konstruerar som ett resultat av den tendensen är det som ger upphov till bekräftelsebias, eftersom det är lättare att tro på saker som bekräftar våra redan existerande idéer om världen än att tro på saker som skulle blåsa sönder vår världsbild.

Om du är bland dem som har gått från att helt tro på den vanliga propagandavärldsbilden till att inse att allt du har tränats att tro på om världen är en lögn, vet du hur obekvämt och störande detta skifte kan vara. Vårt psyke är inställt på att undvika arbete och obehag, på samma sätt som det är inställt på att inte träna regelbundet trots att vi vet att det är bra för oss – vilket för övrigt också beror på att det fanns en tid då det var bra för vår arts överlevnad att spara energi, vilket ledde till en anpassad preferens för vila framför ansträngning.

Video

Om varför fakta inte övertygar folk

Detta fel i våra sinnen utnyttjas av propagandister, som serverar oss information som tjänar makten på sätt som är smakliga och lätta att smälta. Du kan se detta omedelbart genom att titta på Fox News eller MSNBC; båda kanalerna är en oavbruten flod av propaganda som främjar informationsintressena i det USA-centraliserade imperiet, och skiljer sig bara åt i de typer av bekräftelsefördomar som de är avsedda att vädja till. (SVT:s utrikesrapportering är också en del av detta, ö.a.)

Silicon Valley förstärker denna dynamik, med algoritmer för sociala medier som delar upp människor i självförstärkande ekokammare där imperiets propaganda lätt kan skjutas ned i halsen på dem/oss utan minsta lilla ryckning i kräkreflexen.

Så samtycke tillverkas (uttrycket kommer från Noam Chomskys och Edward Hermans bok Manufacturing consent, ö.a.) för en gigantisk, världsomspännande maktstruktur med hjälp av propaganda som utnyttjar kognitiva fördomar som uppstod i vårt medvetande på grund av evolutionär betingning som uppstod under omständigheter som inte längre gäller för mänskligt liv i den moderna världen. Vi behöver inte längre söka efter kognitiv lätthet och bevara våra världsbilder för att spara mental energi för mer angelägna frågor som att undvika förhistoriska rovdjur och andra nu föråldrade existentiella faror.

Faktum är att vår existens som art i modern tid faktiskt hotas av dessa uråldriga anpassningar. Det faktum att vi idag psykologiskt vallas in i världsbilder som samtycker till ett status quo som dödar vår biosfär samtidigt som vi marscherar mot kärnvapenarmageddon innebär att vår överlevnad är beroende av att vi övervinner vår mentala tröghet mot att lära oss sanningen om vår värld, så att vi kan sluta propagandiseras bort från revolution och börja använda kraften i vårt antal för att tvinga fram ett slut på detta status quo.

Video

Om Manufacturing consent

Allt i denna dystopiska civilisation är riggat för att förhindra att detta händer. Våra nyhetsmedier. Vår underhållning. Vår mainstreamkultur. Allt är konstruerat för att förhindra oss från att förstå sanningen om vår nation, vår regering, vårt samhälle och vår värld, för om vi alla hade en klar förståelse för hur illa de mäktiga har lurat oss hela tiden, finns det inget sätt att de mäktiga skulle tillåtas förbli vid makten.

Så vår evolutionära betingning är riggad mot oss på den här fronten, och så är hela vår civilisation. Men det betyder inte att det är omöjligt. Vi vet att det är möjligt att gå ner i vikt och komma i form även när vår evolutionära betingning säger åt oss att äta så många kalorier som möjligt och tillbringa så mycket tid som möjligt med att vila. Även när alla delar av vårt samhälle säger åt oss att konsumera, konsumera, konsumera, är det också möjligt att övervinna hindren för att skapa en klar världsbild. Vi kan flytta våra kroppar förbi hindren för vår hälsa eftersom vi är en smart art och vi vill vad som är bäst för oss själva, och vi kan flytta våra sinnen förbi hindren för vår flykt från propagandamatrisen på väsentligen samma sätt.

De kommande åren kommer att avgöra om mänskligheten förblir fångad i sin uråldriga djuriska betingning, eller om den överskrider sin dysfunktionalitet och blir en medveten art. Personligen tror jag att vi har friheten att gå i endera riktningen. Det är verkligen upp till oss om vi vill fortsätta det här äventyret eller inte.

 

Föregående artikelNato och Israel på väg mot självförstörelsekrig – och vart går Sverige?
Nästa artikelUSA: Åtta av tio väljare tror att landet är på väg utom kontroll
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det kom två mycket oroande andra nyheter på temat i veckan.

  En ganska stor del av befolkningen, jag tror det nämndes kring en sjättedel (jag kan minnas fel) väljer AKTIVT BORT nyheter och nyhetsförmedling därför att den ger dem en slags obehag och ångest. Det nämndes på Sveriges Radio på Ekot.

  Det är skrämmande. I sig.

  Den andra nyheten gäller den mycket kände person som diskuteras i artikeln, professor Noam Chomsky. Denne ligger nu vid 95 års ålder vid mycket dålig hälsa tidvis närapå i koma, av allt att tyda för döden och slutet tycktes vara nära.

  Den siste skarpe iakttagaren på den kontinenten.

  Västliga medier tycks vara ganska ointresserade av det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here