Nato och Israel på väg mot självförstörelsekrig – och vart går Sverige?

5
291

Av Larry Johnson 19 juni https://sonar21.com/nato-and-israel-hurtling-towards-wars-of-self-destruction/

Jag är inte Chicken Little aka Henny Penny – ”en liten kyckling som är övertygad om att himlen faller ner och att livet som vi, eller åtminstone som kycklingar känner det, är över.” Så när jag skriver att världen står på katastrofens brant när västvärlden fortsätter att förespråka krig som en lösning för Ryssland, Kina, Iran och palestinierna, så överdriver jag inte för att få uppmärksamhet.

Jag hoppas för era barns och barnbarns skull att jag har fel, men den eskalerande krigsretoriken i USA, Europa och Israel signalerar att vår framtid är fylld av potentialen för en fruktansvärd förstörelse som vi inte har sett sedan slutet av andra världskriget.

Clayton Morris och jag diskuterade den senaste utvecklingen med NATO på måndagseftermiddagen – videon publicerades igår. Det har skett ett par utvecklingar som sänder blandade signaler. För det första försöker USA att skapa ett hinder för Donald Trump – förutsatt att han vinner presidentvalet – om han agerar på sitt löfte att få slut på kriget i Ukraina:

NATO-länderna kommer att godkänna en ny plan för hur alliansen ska ta över USA:s roll i samordningen av det militära stödet till Ukraina.

Föndringen uppfattas allmänt som en åtgärd från europeiska allierade för att ”Trump-säkra” kontaktgruppen för försvaret i Ukraina, med tanke på möjligheten att USA:s tidigare president Donald Trump kan återvända till Vita huset i valet i november. Trump ses som en person som sannolikt kommer att backa från USA:s åtaganden gentemot Kiev.

Christopher Cavoli.

På ytan verkar det som om USA backar från Ukraina. Men så är inte fallet. Det rapporteras att den nuvarande befälhavaren för USA:s europeiska kommando (EUCOM), general Cavoli, kommer att ersättas och att han kommer att ta över som NATO:s befälhavare för det militära stödprogrammet. Med andra ord kommer USA att använda Nato som ett fikonlöv, men kommer att fortsätta att bestämma.

För det andra kom en mer alarmerande utveckling i Sverige i går, den 18 juni, då den svenska riksdagen gav grönt ljus för att förvandla Sverige till ett amerikanskt hangarfartyg:

Tisdagen den 18 juni antog svenska lagstiftare ett kontroversiellt försvarsavtal med USA, som kritiker befarar kan leda till utplacering av kärnvapen och permanenta amerikanska baser i landet. Försvarssamarbetsavtalet (DCA) är ett stort steg för en nation som i mars avslutade två århundraden av militär alliansfrihet för att gå med i NATO.  

Avtalet, som undertecknades av Stockholm och Washington i december, ger USA tillgång till 17 militärbaser och övningsområden i Sverige och tillåter lagring av vapen, militär utrustning och ammunition.

Genom att acceptera detta avtal har Sverige gjort sig självt till ett primärt mål för Ryssland. Detta är jämförbart med att Kuba skulle underteckna ett avtal med Ryssland om att föra ryska kärnvapen till Kuba och ge ryska styrkor tillgång till kubanska militärbaser. Detta är självmord.

Det är Kubakrisen 2.0, fast på steroider. Det är en fräck provokation från väst, och man skall inte bli chockad när Ryssland svarar med kraft för att förhindra att USA placerar kärnvapen avsedda att användas mot Ryssland på svenskt territorium. Ännu en brännpunkt i en redan spänd värld.

Video

Sedan har vi Israel. Under helgen upplöste Netanyahu krigskabinettet med sex medlemmar, där även medlemmar från oppositionspartiet ingick. Till skillnad från i USA, där presidenten är överbefälhavare för de väpnade styrkorna, ligger denna makt i Israel hos kabinettet. Detta innebär att Netanyahus ursprungliga kabinett – med terroristgalningar som Smotrich och Ben Gvir på plats – har gjort Israel mer benäget att vidta hänsynslösa och dumdristiga militära åtgärder, som att invadera södra Libanon.

Doug MacGregor tog under en timslång chatt med Danny Davis i dag upp spöket att Israel skulle använda taktiska kärnvapen mot Hizbollah-mål i södra Libanon. Jag tror att han har rätt. Här är den relevanta delen av den podcasten.

Video

Med Douglas MacGregor

 

Det enda sättet att bromsa detta – såvida inte Hizbollah genomför en förödande förebyggande attack mot viktiga israeliska militära och nukleära anläggningar – är att USA drar in allt stöd till Israel tills landet tar sitt förnuft till fånga. Jag tror att det är högst osannolikt, vilket innebär att sionisterna kring Netanyahu är beredda att inleda en ny offensiv, som kommer att sätta Mellanöstern i brand.

Föregående artikelOperation Barbarossa – 83 år sedan Hitlertysklands angrepp på Sovjetunion -världshistoriens största invasion.
Nästa artikelAllt i vår civilisation är inställt för att få oss att tro på propagandan – Caitlin Johnstone
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Samtalen om tredje världskrigets utbrott intensifierades. Till en början sa president Vučić att världen stod på randen till en global konflikt. Och innan dess, enligt Serbiens ledare, är det tre till fyra månader kvar. Efter det lade Viktor Orbán bränsle på elden och talade om Nato-truppernas troliga inträde i Ukraina. Det är inte svårt att gissa vad som kommer att hända efter det. Anatolij Wasserman, det framstående universalgeniet och ledamoten av statsduman, förklarade i en intervju med MK när vi kan förvänta oss att ett globalt världskrig börjar och nämnde tidpunkten.

  Det eminenta universalgeniet förklarade vad som kommer att hända om USA går bortom sunt förnuft
  – Den globala konflikten är redan igång och pågår ganska aktivt, säger Anatolij Aleksandrovitj. – Frågan är bara till vilken nivå han kommer att växa. Här är det kanske ingen som kan säga någonting. För även under världskrigets tredje fas lärde sig stormakterna att byta krig som lägenheter. En stor är uppdelad i flera små i olika delar av världen.
  – Så vitt jag kan se har denna konst försvunnit någonstans, varken i den fjärde eller i den nuvarande, femte, fasen. Troligtvis kommer allt att ske i samma format. Det som nu brukar kallas proxykrig. Det är då stormakterna genom mellanhänder inte möts direkt i ringen, utan skickar dit några småsaker. Därför har Vučić helt rätt i att konflikten faktiskt redan är igång, men jag hoppas verkligen att den inte kommer att växa till en het fas.
  – Du sade att den femte fasen av världskriget nu är på gång. Vad betyder det här?

  – Före den femte fasen fanns det en fjärde. Detta är den period som vi kallade perestrojka, och sedan började Jeltsin. Officiellt slutade den fjärde fasen av världskriget med Vladimir Putins tal i München 2007, då han faktiskt sa att våra motståndare betedde sig helt oacceptabelt inte bara för oss, utan för hela världen. Från det ögonblicket började den nuvarande femte fasen – till en början ägde den också rum endast i form av ett proxykrig. Och nu har denna fas nått en nivå där Ryska federationen tvingas möta en av ombuden – Ukraina – direkt.

  Väst tvivlade på den ljusa framtiden: Professor Zhdanov utvärderade energikriget mellan USA och Kina
  – Varför nämner Vučić en period på tre till fyra månader?
  – Troligtvis, eftersom det i dagens politik är svårt att förutspå under en längre period. Människor ser i dag att man inte verkar förvänta sig något särskilt farligt under de kommande tre månaderna. Men vad som kommer att hända härnäst är okänt. Jag hoppas att det inte kommer att leda till en direkt konflikt mellan Förenta staterna och någon Natomedlem och Ryssland. Men tyvärr är detta en av de saker som man kan hoppas på, men som man inte kan räkna

 2. Ämnet – alltid angeläget. Skall vi ha icke-europeiska och icke-asiatiska länders militära baser inuti i Europa och Asien?

  Behöver vi det objektivt?

  Saknas män i stridbar förmåga (Europa har mer vuxna män som invånare än hela Nordamerikas samlade befolkning)? Ligger Europas män på divaner, dricker rödvin, äter chokladpraliner, läser poesi som enbenta och därmed icke-stridbara? Kan vi inte ha EGNA soldater, baser, militär materiel och rentav några kraftfulla raketer?

  Det vore ju långt enklare. Faktiskt. Vi skulle slippa de varannan ojämna tillträdande presidenterna i Washington som är hostila och besvärliga: Nixon, Reagan, Bush junior, Trump och kanske rentav Biden, som ställer till oreda inuti Europa.

  Det är dags för Europas folk att bli herrar i eget hus. Vi kan inte ha ytterligare 78 år med amerikansk kombinerad politisk-psykologisk-militär mental ockupation av Europa, filosofernas kontinent, till år 2102?

  Det håller inte.

  Kartan ovan på temat är dock lite felaktig i vår tid.

  De nordamerikanska förenta delstaterna har inte längre några militära baser i vare sig Centralasien eller Kaukasus, och i centrala Afrika kastas de ut.

  Vissa länder har förstått. Ta itu med hårdhandskarna med denna typ av översitteri annars blir man aldrig av med den amerikanska ockupationen.

  Europa kan idag inte vare sig praktiskt eller teoretiskt ta hand om sig självt: säkerhetspolitiskt, diplomatiskt eller utrikespolitiskt.

  De amerikanska tankesmedjorna och Washingtons presskonferenser sköter det är Europa.

  Ska vi ha det så till år 2102? 78 år till? Att ledas av en gammal koloni med västvärldens mest dysfunktionella politiska system som bara drunknar i icke-produktiva värdefrågor i debatten?

  Europa riskerar idag att komplett isoleras i världen medan Washingtons galna tankesmedjor snart komplett isolerat oss från resten av världens självtänkande länder.

  Vill vi i Europa verkligen gå under världspolitiskt och ekonomiskt jämte med Washington?

  Kanske om vi europeiska män, tydligen alla med amputerade ben, fortsätter passivt att ligga på divanen, rödvinsberusade, ätandes choklad läsandes poesi. Ty andra sköter nämligen Europa.

  • Ibland ”Johan” får du till dina inlägg på så man undrar ju varför du är ute och ökenvandrar med vissa alster? Jag och många andra ser ett starkt Ryssland som den enda vägen att komma ifrån galenskaperna som USA tvingar på EU. Risken finns att Ryssland blir likadana kålsupare som USA även om dagens Ryssland till skillnad från Sovjet inte alls har samma ideologiska motiv så den risken är nog liten trots allt? Dessutom saknar Ryssland ambitioner att ha en världsvaluta eller smälla upp militärbaser överallt i världen för sådant kostar pengar och leder till ekonomisk och moralisk kollaps vilket händer i USA. Europa måste alltså på egen hand se till att få ordning på sina militära och politiska förehavanden tyvärr har USA-lakejerna i Bryssel skjutit sig själva i foten och är ingen lösning utan ett stort problem för europeisk enighet.

 3. Typiskt nog ska en Rutte(n) bli sekreteraren för den Nord Atlantiska Terror Organisation. Självklart är Rutte(n) en inbiten russofob.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here