Ukraina, Batman och komplexa identiteter: Viktiga delar av Vladimir Putins senaste tal

3
1046
Putin i maj 2018. Bild från Wikimedia.
Red: Viktiga tal av president Putin återges inte eller i stympat, ibland vinklat skick. Känns som ganska angeläget att återge dem här.

Ukraina, Batman och komplexa identiteter: Viktiga delar av Vladimir Putins senaste tal

Rysslands president Vladimir Putin hedrade landets nationella enhetsdag 4 november genom att träffa historiker och dignitärer – inklusive ledare för religiösa samfund – och diskutera historiens roll för att skydda nationell suveränitet, identitet och kultur. Här är några nyckelpunkter från hans tal och den efterföljande diskussionen.

Konflikten i Ukraina var ”oundviklig”

”Rysslands sammandrabbning med den nynazistiska regimen som uppstod i Ukraina var oundviklig, och om vårt land inte hade vidtagit de åtgärder det gjorde i februari, skulle ingenting ha förändrats, bara vår position skulle ha varit mycket sämre”, sa Putin.
”Våra så kallade vänner förde situationen i Ukraina till ett stadium där det var ett dödligt hot mot Ryssland.” Putin jämförde situationen med vad som hände 1941, när Sovjetunionen hade riklig varning om den kommande nazistiska invasionen men inte vidtog några åtgärder för att försvara sig, vilket antydde att detta var en av anledningarna till att miljoner sovjetmedborgare dog innan segern över nazismen uppnåddes.

Väst förvrängde Ukrainas historia

Västländer blandade sig i Ukrainas inre angelägenheter efter Sovjetunionens fall och ”lyckades ingjuta sådana pseudovärden i miljontals människors sinnen, vilket ledde till att ett anti-Ryssland skapades på detta territorium, så hat, kränker människors sinnen, berövar dem sann historia”, sa Putin.
Ukraina har förvandlats till en allvarlig fara för Ryssland, men också något för ukrainarna själva, förklarade han.
”Det är Ukraina, det ukrainska folket, som är det första och främsta offret för den avsiktliga sublimeringen av hat mot ryssarna och Ryssland. I Ryssland är allt precis tvärtom – det vet du mycket väl: vi har alltid behandlat det ukrainska folket med respekt och värme. Det förblir så, trots dagens tragiska konfrontation.”

Ett inbördeskrig, liksom 1917

När han pratade vidare om den nuvarande konflikten i Ukraina drog Putin paralleller med den ryska revolutionen för över hundra år sedan. ”Faktum är att konfrontationen pågår inom ett folk – precis som det var efter omvälvningarna 1917.” Då värmde främmande makter sina händer över vårt folks tragedi. De brydde sig inte om varken de vita eller de röda, de strävade efter sina egna intressen, försvagade och slet det historiska Ryssland i stycken.”
Väst gör samma sak i Ukraina idag, sade Putin, och offrar det ukrainska folket för att uppnå sina geopolitiska mål, som han beskrev som ”försvaga, sönderfalla och förstöra Ryssland.”

Att med vapen förvränga historien

Ryssarna behöver känna till hela sitt lands förflutna, hävdade presidenten, utan att upprepa ”misstagen från sovjetperioden”, där akademin arbetade för att passa ideologiska mönster. ”Något liknande händer nu i vissa länder i väst, där mycket bestäms av det nuvarande radikal-liberala etablissemanget. För att behaga det presenteras viktiga historiska händelser i en fullständigt förvrängd, omvänd form, och sanningen hindras”, sa Putin.
”När någon vill beröva staten suveränitet och förvandla dess medborgare till vasaller, börjar de med att vrida på landets historia, för att beröva människor deras rötter, döma dem till medvetslöshet”, förklarade den ryske presidenten och fördömde detta som ett ” medvetet perverterad inställning till historien.”
Putin pekade på Ukraina som ett exempel på detta och sa att ”det har förekommit liknande försök mot Ryssland, och de slutar inte, men vi sätter bestämt och i tid upp en solid barriär mot dem. ”

Kolonitiden är över

Även om Ryssland absolut är en del av den europeiska civilisationen, går det inte att förneka att många stora koloniala imperier i väst nu är ”medelstora eller små länder”, sa Putin och jämförde Portugals befolkning med dess tidigare koloni Brasilien, Storbritannien med Indien, och hur enbart Kinas Guangdong-provins har 1,5 gånger så många invånare som Tyskland. ”Europeiska huvudstäder var [en gång] universums centrum – men detta är redan i det förflutna”, sa den ryske presidenten.

Batman, eller historiska hjältar?

Putin valde också att ta upp en något mindre politisk fråga. Under frågestunden noterade han att akademiskt arbete inte kommer att räcka utan att gå ihop med populärkultur och merchandising.
Ryska barn ”känner till Batman men inte om våra egna hjältar”, sade Putin och noterade att historieundervisning börjar från en tidig ålder. ”Det borde finnas tecknade serier, filmer, barnlitteratur… Alla dessa saker behövs. Det är därför vi är här idag för att driva denna process framåt.”

Källa: https://www.rt.com/russia/565958-putin-unity-day-history-ukraine/

Föregående artikelScholz Kina-resa väcker farhågor
Nästa artikelInbördeskrig i USA inom 5 år?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Jag var nyss ute med bilen och lyssnade då en stund på Lindegren och Epstein, som intervjuade en ”expert”, tror han var från östasiatiska institutet, och ämnet var huruvida det var moraliskt försvarbart att mörda Putin. Vem skulle kunna göra det? Skulle man använda gift eller annat? Man jämförde med Saddam och bin Ladin. Ämnet kom upp pga. en artikel i SvD av en f.d. rysk säkerhetsman. Jag tyckte att det var upprörande att man i SR sitter och diskuterar sådant och dessutom jämför Putin med Hitler.
    Själv skulle jag snarare jämföra honom med Katarina den stora eller tsar Peter, han har nog haft samma betydelse för Ryssland och det lär historien fastslå en gång i tiden.
    Public Service går från det ena lågvattenmärket till det andra tycker jag.

  2. Rolf!
    Så är det.
    Onekligen minst sagt snurrigt när vi hyllar en krigarkonung som Karl den VII och andra likasinnade som uppträtt på slagfältet ,för att nämna en i raden, nämligen Magnus Stenbock som står staty på första parkett i Helsingborg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here