Vem styr den globala vaccinmarknaden?

6
2454
Vaccin. Bild Dagens medicin.

Ingress: Vaccin och vaccinering är på tapeten (är mycket aktuellt) nu under coronapandemin.

En aktuell beskrivning är denna: ”Enligt Världshälsoorganisationen WHO är ett vaccin det enda sättet att stoppa det nya coronaviruset sars-cov-2 samt covid-19, den sjukdom som viruset orsakar. För närvarande är åtminstone över 70 vaccin under utveckling och flera testas redan inom ramen för kliniska studier. Även om det har gått mycket snabbt att ta de första stegen mot ett vaccin mot det nya coronaviruset är det inte lika säkert att det kommer gå snabbt att nå ända fram till en godkänd variant. WHO hoppas att det ska finnas ett färdigt vaccin inom 12 till 18 månader. Det skulle i så fall vara rekordsnabbt, eftersom det i genomsnitt brukar ta mellan 10 och 15 år.” här

Dagens medicin informerar ”Föräldern avgör själv om barnet ska vaccineras. Alla barn i Sverige erbjuds kostnadsfritt vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, HIB-infektion, pneumokockinfektion, mässling, påssjuka och röda hund. Flickor erbjuds även vaccinering mot humant papillomvirus (HPV).” Dagens medicin.

DN skriver ”Sedan en tid tillbaka leder världshälsoorganisationen WHO ett globalt initiativ för att ta fram säkra och effektiva vacciner, tester och läkemedel för covid-19. Detta för att kunna förebygga, diagnosticera och behandla sjukdomen.” DN: WHO: Flera lovande behandlingar för covid-19.

Den här artikeln av Pål Steigan har publicerats på dennes hemsida.Vem styr den globala vaccinmarknaden?

Under ”Relaterat” finns några andra artiklar som behandlar förhållanden inom läkemedelsindustrin.


Vem styr den globala vaccinmarknaden?

Den globala vaccinmarknaden är bara en liten del av den sektor vi kallar läkemedelsindustrin, men i gengäld växer vaccinmarknaden mycket snabbt, är mycket lönsamt, och är mycket monopoliserad.

År 2000 var den globala försäljningen på vaccinmarknaden 5 miljarder dollar. År 2019 var omsättningen, 59,2 milarder dollar, 12 gånger större. Den förväntas öka avsevärt från 2020 av uppenbara skäl.

Världshälsoorganisationen, WHO, publicerade en presentation av vaccinmarknaden 2013. Denna presentation besvarar bland annat frågan i vår rubrik: Vem styr den globala vaccinmarknaden?WHO beskriver situationen på vaccinmarknaden som monopol eller oligopol (kontrolleras av ett fåtal företag).

Den största vaccintillverkaren är GlaxoSmithKline (GSK), som kontrollerar ungefär en fjärdedel av marknaden. Vem är GSK? På den totala läkemedelsmarknaden är de bara nummer tio, men när det gäller vacciner är de störst. 2012 medgav GSK att man marknadsfört otillåtna mediciner, underlåtit att rapportera säkerhetsuppgifter och betalat kickbacks till läkare i USA.

GSK accepterade böter på 3 miljarder dollar, i det som fram till dess var det största bedrägeriärendet mot något sjukvårdsföretag i USA, och den största böter som ett läkemedelsbolag har betalat.

De andra stora tillverkarna av vacciner har också dömts för medicinskt bedrägeri, kickbacks och falska påståenden om sina läkemedel. Detta gäller Pfizer, Merck, Novartis och läkemedelsgiganten Johnson & Johnson, som nu också kommer starkt på vaccinmarknaden.

På WHO: s lista var företaget Schering-Plough Corporation (SP) nummer 2. SP köptets år 2009 av Merck & Co som gick upp från fjärde till andra plats. Merck kan spåra sin härkomst till farmaceuten Friedrich Jacob Merck i Darmstadt 1668.

Under nazitiden i Tyskland leddes företaget av nazisten Karl Emanuel Merck som också var ”rådgivare för folkhälsaexperter” i nazistpartiet NSDAP. Merck producerade sedan krigskemikalier och mediciner för de tyska väpnade styrkorna och erkände att det användes av slavarbetare från Ryssland och Polen.

Pfizer har haft ett antal stämningar. De stämdes bland annat efter att deras bolag i Nigeria genomförde ett medicinskt experiment med 200 barn, varav 50 dog och många andra fick ”mentala och fysiska deformationer”.
Lönsamma framtidsutsikter.

Före koronakrisen beräknades vaccinmarknaden i världen växa med 6 procent per år fram till 2030 (6 procent tillväxt innebär fördubbling på tolv år). Med den rädsla och det enorma intresset som skapats för ett möjligt vaccin mot covid-19 är det mycket möjligt att tillväxten blir betydligt större. Med andra ord, utsikterna för investerarna är lysande, och med den historia och affärsmoral som dessa företag har kommer de förmodligen att säga att vi är i de allra bästa händerna.

Relaterat.
Läkemedelsbolags och Ericssons mutor – inget är nytt under solen.
Kapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet.

Föregående artikelVad kommer Kina att göra om USA inte betalar sin skuld?
Nästa artikelTolv bra åtgärder för att minska smittspridning och DÖDSFALL av COVID-19?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

6 KOMMENTARER

  1. Först sprider man ut ett virus, sedan skapar man en vaccin som ger enorma pengar till bolagen samtidigt som man tar livet av folk . Vi skall hålla oss fjärran från vacciner

    • Vaccin ”kan” skydda, och i de flesta fall skyddar det, men vaccin är ingen 100% skottsäker metod mot sjukdomar. De är lite som att hoppa i fallskärm. Struntar du i att utveckla fallskärmen är det rätt stor chans att du inte överlever, utvecklar du den har du stor chans att överleva, men det är fortfarande inte garanterat. Det är åtskilliga livsfarliga eller skadande sjukdomar vi har lyckats begränsa eller utrota, exempel, polio och smittkoppor.

  2. Förutom nazistargumentet, som är ett välkänt argumentationsfel som sänker kvaliteten något, så finns det förmodligen all anledning att vara skeptisk mot alla storföretag. De tenderar att ledas av en liten pyramid av psykopater, som applåderas och får bonusar av aktieägare när de går med vinst.

    Vi talar sannolikt om psykopater med mycket höga IQ:n, vars brott mot mänskligheten förmodligen aldrig kommer beivras, i alla fall inte utan en folkdomstol efter en världsrevolution som inkluderar alla skatteparadis, oligarkier och diktaturer.

  3. […] Bild: Wikipedia. Av MorgueFile : see [1], CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1570359I serien ”Aktuella artiklar för ett eller fler år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Frågan om Kapitalet och läkemedelsindustrin var aktuell under Coronatider. Vaccinfrågan var i förgrunden och frågan kan ställas: Vem styr den globala vaccinmarknaden? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here