Över 100 år av USA-imperialism och över 70 år av statskupper och olaglig valpåverkan.

6
1669

Detta inslag från Democracy Now kan ses av alla som är intresserad av vad imperialism kan vara och vad den åstadkommer. måste ses av varje engagerad antiimperialist. Den har fokus på USA, där the American Antiimperialist League (AAL) var en inflytelserik rörelse som vid förra sekelskiftet gick emot en imperialistisk politik.
AAL förlorade med en (1) röst! Detta berättar den f d New York Times-reportern och författaren Stephen Kinzer mot slutet av programmet.

Men oberoende av detta hade kapitalismens behov av nya marknader och råvaror nödvändigtvis medfört en imperialistisk utveckling i USA.

Inledningsvis får vi höra att USA lagt sig i 80 val mellan år 1946 och år 2000, och man får klart för sig vid en intervju med en CIA-chef att detta fortsätter.

Detta har påtalats för några år sedan av en forskare i USA.

Och det är bara inledningen på denna kort, innehållsrika Youtube på c:a 20 minuter.

Relaterat.
USA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget.
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på – hur många barn har du dödat Margot?
USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val.

Tankeväckande uppgifter från forskare i USA.



Politik

Föregående artikelJemen: Bränslet tar slut och de sista sjukhusen stängs! ”Världssamfundet” gäspar och låter Saudis hållas.
Nästa artikelTurkiet angriper kurderna i Syrien, med viss förståelse och vissa krav från Ryssland.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. nom en snar framtid kommer Kina att återta dess rättmätiga plats som världens supermakt. USA är på dekisoch kommer att gå till historiens soptipp via ett inbördeskrig. Gnistan kanske blir rättegången mot Herr Peruk. I så fall 2020, d v s, fem år före beräknad tid, vilket gör inget. Tvärtom det är jättebra!!!

  https://www.globalresearch.ca/china-rise-fall-and-re-emergence-as-a-global-power-2/29644

 2. Nu har dock det fantastiska inträffat att Trump har erkänt att kriget i Irak byggde på ren lögn.
  https://steigan.no/2019/10/trump-innrommer-at-usa-har-drept-millioner-i-kriger-basert-pa-logner/

  ”The United States has spent EIGHT TRILLION DOLLARS fighting and policing in the Middle East. Thousands of our Great Soldiers have died or been badly wounded. Millions of people have died on the other side. GOING INTO THE MIDDLE EAST IS THE WORST DECISION EVER MADE…..
  — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 9, 2019”

  Vad detta leder till praktiken vet ingen, men intressant är det definitivt och dessutom synnerligen pinsamt för den amerikanska regimens medlöpare i svenska media.

 3. USA avser att beröva Ryssland sin rätt till Northern Sea Route (NSR) som ligger i arktiska vatten och inom Rysslands exklusiva ekonomiska zon.
  Medierapporterna berättar att Washington anser att NSR bör vara öppen för hela världssamhället och inte bara för Ryssland.
  ”Den nuvarande amerikanska politiska eliten har” plötsligt ”glömt artikel 234 i FN: s havskonvention, som garanterar Ryssland rätten till Nordsjön (eftersom den ligger i inlandsvatten i detta land), och som också erkänner Kanadas rätt att passera nordväst om denna havsrutt.
  USA började presentera detta faktum som ett ryskt krav på något som inte hör till landet och deras strategi som säkerställa fri navigering i de omtvistade områdena i havet”.
  USA:s president Donald Trump sade tidigare att Washington vill köpa Grönland. Enligt den amerikanska marinens talesman Richard Spencer är ”den amerikanska marinens nuvarande uppgift att öka makten i Arktis för att öppna nya strategiska militära hamnar i regionen Bering Sea och att utöka sin militära närvaro i Alaska.”
  I maj klargjorde Washington för Kanada att det ”borde glömma sin rätt till den nordvästra arktiska korridoren.” Det har också krävt från Kina att stänga sina arktiska forskningsstationer i Norge och Island och att sluta investera i NSR-infrastrukturen.
  Nordsjövägen är viktig för USA som ett pressmedel på Ryssland, eftersom det inte bara är en internationell logistikkorridor, utan också en inre transportartär.
  Nordsjövägen, som sträcker sig hela Rysslands arktiska och fjärran östregioner, förväntas bli en viktig handelsväg för varor som skickas mellan Europa och Asien.

  Rysslands president Vladimir Putin sade att vägen skulle bli nyckeln till utvecklingen av ryska arktiska regionerna i Fjärran Östern. Målet är att göra det en ”verkligt global, konkurrenskraftig transport artär” och att avsevärt öka lasttrafik upp till 80 miljoner ton per år. Fartyg transporterar huvudsakligen flytande naturgas (LNG), olja och kol.
  Den arktiska rutten från Sydostasien till Europa förkortar transporttiden i halva jämfört med traditionella rutter genom Suez- och Panamakanalerna. Under sovjetiden användes det främst för att leverera varor till isolerade bosättningar i Arktis.
  1991 var Nordsjövägen öppen för internationell sjöfart, även om den i officiella ryska dokument definierades som en historiskt etablerad nationell transportkommunikation.
  Förra året sade Putin att fartyg under den ryska flaggan kunde få exklusiva rättigheter att transportera olja och gas längs rutten – en åtgärd som föreslagits för att öka varvsindustrin.

  https://www.rt.com/business/470954-us-russia-arctic-waters/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here