Jemen: Bränslet tar slut och de sista sjukhusen stängs! ”Världssamfundet” gäspar och låter Saudis hållas.

1
1355
från kriget i Jemen.

Denna skrämmande aktuella artikel har vänligen översatts av en flitig läsare. Den är skriven av Randi Nord, Grundare och redaktör för Geopolitics Alert. Randi Nord är en amerikansk geopolitisk analytiker och innehållsstrateg. Hon täcker USA: s imperialism med särskilt fokus på Jemen och Libanon. Yemen Runs Out of Fuel and Last Hospitals Close.

Jag noterar att författaren avslutningsvis anger att ”Flygattacker och militära insatser från koalitionen har dödat eller skadat ungefär 40 000 människor sedan kriget började 2015. Blockaden har dödat mer än flygattackerna.” Uppgifter finns om betydligt fler dödade och skadade.


Jemen: Bränslet tar slut och de sista sjukhusen stängs! ”Världssamfundet” gäspar och låter USA och Saudis hållas.

Medan mainstream-medierna fokuserar på att fördöma president Trump för att ha dragit tillbaka amerikanska trupper ut ur Syrien, står Jemen inför en nationell hälsokris. De sista fungerande sjukhusen i flera större städer i Jemen kommer att stänga och sluta erbjud vård åt patienter. Geopolitics Alert talade med Yousuf Al-Haidari, talesman för hälsoministeriet i Jemen för att höra om vilka konsekvenser denna kris hade.

Jemen har helt slut på bränsle.

Föreställ dig hur samhällen i hela USA skulle reagera om bensinstationerna helt slutade att sälja bensin. Folk skulle inte kunna köra till sina jobb. Familjer skulle inte kunna laga mat. Det skulle inte finnas varmt vatten för att tvätta, diska, städa eller bada i hemmen.

För Jemen, betyder brist på bensin och gas att sjukhusen också måste stänga.

De flesta sjukhusen har dragit ner på sina arbetstider och resten är på väg att stänga helt och hållet.

”Det finns hundratusentals patienter, om inte miljoner, som kommer att dö både snabbt och långsamt, de kommer att dö en smärtsam död. Vem kommer att förse miljoner jemeniter med petroleum som behöver åka bil eller buss för att nå dessa sjukhus? Vem kommer att två gånger i veckan tillhandahålla transporter för de 6 000 dialyspatienterna till hälsocenter ? Vem kommer att tillhandahålla bränsle för den privata sektorn, som upprätthåller vårdinrättningar för cirka 60% av befolkningen? ”
Det säger, Dr. Yousuf Al-Haidari, Hälsoministeriets talesman till Geopolitics Alert.

De fattigaste samhällena som finns i Jemens landsbygdsområden, som Hodeidah, är de mest utsatta för att de inte har råd med transporter på fem timmar till de till fungerande sjukhusen som ligger i Sana’a.

Medan sjukhusen stänger i Jemen förblir medierna tysta.

Dr. Yousuf Al-Haidari berättade att emedan 50% av vårdsektorn verkar i ett land med enkel hälsoinfrastruktur, har antalet människor som behöver hälsovård efter krigshandlingarna och belägringen femdubblats.

I praktiken ser den nuvarande krisen ut så här:
• 120 statliga sjukhus och 255 privata sjukhus
• 3000 statliga hälsocentraler, 900 privata
• Mer än 5000 apotek, offentliga och privata
• Hundratals laboratorier
• 27 dialyscentraler
• 3 cancerbehandlingscentraler

Al-Haidari framhöll de förödande hälsokriser som hans land redan står inför:
• Mer än 50 000 sårade medborgare – inklusive män, kvinnor och barn – orsakade av koalitionens militära attacker.
• Antalet undernärda barn (under fem år) har ökat till 2200 000 av 5 000 000 barn – eller 44% – av vilka 500 000 är allvarligt undernärda.
• 1,1 miljoner kvinnor i fertil ålder är undernärda vilket påverkar deras barn och framtida graviditeter.
• En kvinna dör varannan timme på grund av komplikationer vid graviditet och förlossning.
• FN-rapporter och Medical Officer of Health (MoH)-rapporter säger också att ett jemenitiskt barn dör var tionde minut av undernäring eller en dödlig sjukdom.
• 48 000 sjukvårdsarbetares löner har inte betalats ut i 40 månader på grund av att man under den saudiarabiska ockupationen tvingats flytta Jemens centralbank från huvudstaden Sanaa till staden Aden.

Att använda vapen mot sjuka. Inte har bara den saudiska koalitionen fortsatt sin aggression utan den har också dragit åt snaran kring Jemens bistånd och vård i ett försök att kväva Jemens mest utsatta civila till döds. Cancerpatienter, njurpatienter, gravida kvinnor, barn och äldre får ta de värsta konsekvenserna.

Många kanske inte inser hur bränslebrist och blockad påverkar alla aspekter av den jemenitiska sjukvården.

95% av den medicinska utrustningen på Jemenitiska statliga sjukhus har överskridit förbrukningstiden men läkare måste arbeta med dem eftersom det inte finns något alternativ. Patienter med kroniska sjukdomar som diabetes (500 000 patienter), hjärtsjukdom, njursvikt (6000), i behov av njurtransplantationer (3000), cancer (60 000) och andra kroniska sjukdomar kan inte få tillgång till sina mediciner på grund av det höga priset på den kommersiella marknaden. Regeringen kan inte erbjuda gratis eller prisvärt alternativ på grund av blockaden.

Hälsoministeriets talesman al-Haidari sa att dussintals människor dör av brist på tillgång till medicin som verkar varje dag.

Epidemier som försvann från Jemen för decennier sedan har spridits igen, antingen via vattnet eller genom bristande hygien, på grund av att den jemenitiska infrastrukturen har förstörts. Som en del av koleraepidemin smittades 2 099 531 personer den 5 oktober 2019.

Al-Haidari framhöll att blockaden, som har försämrat sjukvårdssystemet, och dålig sanitet är orsak till att medeltida sjukdomar härjar i Jemen med förödande konsekvenser:

”Ytterligare 3 662 nådde aldrig fram med ambulans till sjukhusen på grund av de dåliga ekonomiska förhållandena, de förstörda vägarna, och rädsla för krigsplan som siktar in sig på dem och av andra skäl. Detta är en epidemisk katastrof, och det under 2000-talet! ”

Det är vanligt att Saudiarabien genomför ”double-tap” flygattacker, dvs nya attacker, som inriktar sig på ambulanser, journalister och Emergency Medical technician (EMT) efter en första luftangrepp på ett civilt hem eller en sammankomst. Förra sommaren bombade krigsflygplan en fiskmarknad full av folk i Hodeidah och därefter entrén till sjukhuset. Det dödade 55 och skadade över 130.

Som att förvärra koleraproblemet har en difteriepidemi också ökat med 4 244 infekterade och 233 döda i september 2019 – varav 79% var barn under 14 år. Dessutom har H1N1 influensa, malaria, denguefeber, mässling och många andra epidemier spridit och dödade tusentals jemeniter.

Ytterligare 42 000 jemeniter dog på grund av stängningen av Sanaa flygplats, den stängdes 8 augusti 2016 och är fortfarande stängd.

”Mer än 200 000 patienter behöver resa utomlands för behandling och kan inte göra det på grund av den stängda flygplatsen. Vi förlorar ungefär 30-50 patienter dagligen”, sade han.

Varför behöver jemenitiska sjukhus gas?

Endast 40% av Jemen hade tillgång till el före kriget. Under den nästan femåriga aggressionen har USA-stödda saudiska koalitionens stridsplan bombat viktiga kraftverk och anläggningar som stora städer behöver för att leverera energi. De flesta sjukhus, fabriker, hotell, stora byggnader och industrier förlitade sig redan innan kriget började, på reservgeneratorer som drivs av gas för elleveransen.

Många jemenitiska hem och samhällen i hela huvudstaden Sana har gått över till solenergi för att bryta sitt beroende av gas. Det är dock inte ovanligt att den saudiska koalitionen också riktar in sig på solfångare. Även om solenergi kan fylla förlusten i hemmen, behöver sjukhus och stora operationer fortfarande gaskraft.

Jemen är ett oljeproducerande land och har mer än 3 miljarder fat råolja i reserv, men Förenta staterna och Förenade Arabemiraten ockuperar Jemens stora oljefält och exporterar oljan.

Som ett resultat måste jemeniter importera bränsle och förlita sig på hjälp för att överleva.

Den amerikansk-saudiska koalitionen arresterar godtyckligt bränslefartyg för att skapa en kris

Den despotiska USA-stödda saudiarabiska land-, havs- och luftblockaden begränsar all import till Jemen. Innan fartyg kan docka vid Hodeidahs hamn för att distribuera hjälp måste de först docka i Djibouti där både saudier och FN inspekterar fartygen för att leta efter vapen och missilleveranser.

Processen tar veckor och maten ruttnar ofta i den heta afrikanska solen innan den ens hinner fram till Jemen.

Förra månaden avslöjade Sana-tjänstemän och lokala NGO-er att den saudiska koalitionen godtyckligt hade hållit kvar minst 13 fartyg fyllda med mat, bränsle och medicinsk utrustning. Dessa fartyg hade redan passerat inspektionen i en angränsande hamn, men saudiska myndigheter vägrade att låta fartygen docka och lossa i Hodeidahs hamn i Jemen.

Riyadhs åtgärder för att hålla kvar fartygen är en uppenbar kränkning av Stockholmsavtalet från december 2018 enligt vilket Jemens Sana’a-regeringen och medlemmar av den saudiska koalitionen har utarbetat ett partiell fredsavtal.

Medan Jemens Ansarullah höll sig till uppgörelsen (som inkluderade överlämnandet av kontrollen över Hodeidah hamn till internationella observatörer), bröt den saudiska koalitionen omedelbart avtalet med flygattacker och militärt bombardemang och fortsätter att göra det.

Mohammed Al-Houthi från Sana´s högsta revolutionära kommitté sade i en Tweet att kvarhållandet av fartygen bevisar att koalitionen inte är intresserad av fred.
”Upptrappningen av blockaden genom att beslagta fartyg visar inte på positiva avsikter och innebär inte en praktisk orientering mot fred. Världen borde inse att en förvärring av den humanitära situationen genom den ökade blockaden inte är något annat än en katastrof. Jemen är känt för att gå igenom den värsta tänkbara humanitära kris, och den har orsakats av aggressionen. Vi hoppas att ta saken på mycket stort allvar eftersom det är en rent humanitär fråga. ”

Ingen mediatäckning för katastrof i Yemen.

Minns hur man medialt bevakade det så kallade ”sista sjukhuset i Aleppo?” Det är överraskande är att samma journalister inte står att finna någonstans när Jemens sjukvårdssystem rättmätigt håller på att kollapsa på grund av handlingarna från Washington, Riyadh och Abu Dhabi.

En snabb Google-sökning visar tvärtom, artiklar skrivna av saudiska koalitionsmedierna ger sken av faktiskt saudisk ”hjälp” till Jemen.

USA spelar en viktig roll i Saudi- och Emiratets kriget mot Jemen. Washington tillhandahåller speciellt för kriget mot Jemen trupper, träning, jaktflygplan, bränsle åt krigsflygplan och precisionsstyrda smarta missiler till Riyadh . Dessutom tillhandahåller Förenta staterna också logistiskt stöd för flygangrepp, underrättelsetjänster och trupper för bemanning av luftstridskommandocentralerna.

Flygattacker och militära insatser från koalitionen har dödat eller skadat ungefär 40 000 människor sedan kriget började 2015. Blockaden har dödat mer än flygattackerna men det rapporterar inte gängse medier och FN: s rapporter misslyckas rutinmässigt att ta itu med den.

Relaterat.
Saudisk olja viktigare för omvärlden än jemeniters blod.

Några artiklar om Jemen
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelSyriens territoriella integritet måste försvaras
Nästa artikelÖver 100 år av USA-imperialism och över 70 år av statskupper och olaglig valpåverkan.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here