Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

4
2321

Enligt en artikel av den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva har USA:s regering har smugglat vapen till den islamiska staten i Jemen fram tills dags dato. Del 1och Del 2. samt av Pål Steigan. Pål Steigan.

Artikeln har översatts av Catarina S.

Hon har lyckats spåra de vapen som Islamiska staten använder i Jemen via Serbien tillbaka till USA: s regering. Gaytandzhieva skriver (något förkortat):

Dilyana Gaytandzhieva.

Dilyana Gaytandzhievas rapport.

Samtidigt som USA:s president Trump skryter om IS nederlag i Syrien, har USA:s regering köpt in vapen som nu syns i IS-terroristernas händer i Jemen.

Dokument från serbiska statens vapenföretag Krusik och Jugoimport SDPR innehåller e-postmeddelanden, interna anteckningar, kontrakt, bilder, leveransplaner och förpackningslistor för ett stort antal vapen och deras köpare. Bland de läckta dokumenten fick jag också skannade pass som tillhörde vapenhandlare och myndighetspersoner i Förenta staterna, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Under de senaste tre åren har de varit inblandade i den serbiska vapen- handeln, där minst 3 miljoner mortelgranater och raketer har levererats till Jemen och Syrien.

Vapen hos IS i Jemen, från USA.

Genom att leta reda på tillverkningsnumren för dessa serbiska vapen kunde jag identifiera och spåra mortelgranater tillbaka till deras köpare-den amerikanska regeringen. Dessa vapen är nu i händerna på IS-terrorister i Jemen.
Dokumenten avslöjar den största lögnen i USA:s utrikespolitik – att de officiellt bekämpar terrorism – men att de i hemlighet stöder den.

Kriget i Yemen är ett ställföreträdande krig för att kunna utöva kontroll över ett av jordens fattigaste länder. Enligt FN har det lett till den värsta humanitära krisen i världen, uppskattningsvis 24 miljoner människor (nära 80% av befolkningen) befinner sig i akut behov av skydd och hjälp. Två miljoner barn under fem år håller på att svälta ihjäl.

Slutdestination – Den islamiska staten
Den 27 juli 2019 släppte IS-gruppen en propagandavideo från sin gren i Jemen. Videon visar barbariskt grymma scener och chockerande nog hur man halshugger människor som hållits fängslade av Islamiska staten i Jemen. En sekvens på 5 sekunder uppvisar vapen i händerna på terrorister, vapen som köpts av den amerikanska regeringen. Det var så jag upptäckte det. Märket på mortelgranaterna syns tydligt – 82 mm M74 HE KV-parti 04/18. De två bokstäverna KV betyder att dessa mortelgranater har tillverkats av den serbiska vapenfabriken Krusik (K står för Krusik och V – för Valjevo, staden där fabriken ligger). Siffrorna 04/18 visar att granaterna tillhör parti 04, som tillverkats 2018.

Eftersom jag redan hade dokumenten om vapenexport från Krusik kunde jag spåra exakt det här sändningen 04/18. Enligt nämnda dokument köptes ett sådant parti KV- mortelgranater 82 mm M74HE-04/18 av det amerikanska företaget Alliant Techsystems LLC (ett helägt dotterbolag till ATK Orbital, USA) på uppdrag av USA: s regering, och nu visas de i Islamiska statens video i Yemen. Exportören var det serbiskt statsägda Jugoimport SDPR. Vapenleveransen för denna export undertecknades den 12 februari 2018. Köpet avhandlades enligt ett kontrakt med beteckningen MP00135498 mellan Jugoimports SDPR och Alliant Techsystems LLC, USA. Antalet vapen var 10 500 stycken.

350 flygningar med diplomatisk immunitet har transporterat vapen åt terrorister Silkway transporter.

Amerikanska regeringen anmodade Silk Way Airlines att frakta vapen från Serbien och Bulgarien, Azeri är ett statligt drivet företag. De diplomatiska dokument som läcktes till mig 2017 avslöjade att Silk Way Airlines genomförde 350 flygningar med diplomatisk immunitet med vapen åt terrorister i Syrien, Afghanistan, Yemen och Afrika. Flygningarna chartrades av Pentagon, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Vapnen lossades i hemlighet i Baku, på Incirlik-basen (i Turkiet), Prince Sultan-basen (Saudiarabien) etc. där flygplanen mellanlandade på grund av tekniska skäl, varefter de fortsatte tomma till sina slutdestinationer. De nya läckta dokumenten visar att detta internationella nätverk av vapenavsändningar aldrig har upphört och fortsätter än idag.

Dilyana Gaytandzhievas dokumentation är oerhört rik. För att få heltäckande information läs mer på ArmasWatch där de två artiklarna publiceras. Här finns kontrakt, dokument som rör frakter, flygnummer som manipulerats, och fax för medföljande dokument.


USA har kontaktat houthi-gerillan för att avsluta kriget. här.

USA har kontaktat houthi-gerillan för att avsluta kriget enligt USA: s vice utrikesminister för Mellanösternfrågor, David Schenker vid ett besök i Saudiarabien 5/9 skriver al-Jazeera. Houthi-ledaren Hamid Assem säger att då ”USA rapporterar om sådana förhandlingar så är det en stor seger för oss”. Det är så nära en bekräftelse som man kan komma utan att säga det direkt. Saudiarabien är på väg att förlora kriget mot houthierna och det är bakgrunden för det amerikanska initiativet. Houthierna kan nu bomba Saudiarabiens största oljefält med drönare, och det 1200 km från huvudbasen till Houthis, vilket innebär att inga av de stora oljefälten i Saudiarabien är säkra. En annan faktor är att Förenade Arabemiraten har lämnat den saudiska koalitionen och nu stöder grupper som kämpar mot sina tidigare allierade. här.

Saudiarabien inser nederlag i Jemen?

Saudiarabien har bombat bröllop, packade marknader, begravningar, skolor, skolbussar, mataffärer, vattenmagasin, sjukhus, fängelser. Det är krigsbrott efter krigsbrott, och inga västländer har reagerat. En ny FN-rapport hävdar att västländer som har beväpnat och stöttat den saudiarabiska koalitionen som dödat otaliga civila kan vara involverade i krigsförbrytelser. Under en lång tid har försök gjorts i Förenta staternas senat att stoppa stödet för kriget i Yemen. En grupp senatorer med demokraten Bernie Sanders i spetsen tog fram ett förslag som skulle kunna blockera ytterligare stöd för USA: s krig. Sanders har också fått stöd av några republikanska senatorer, till exempel Mike Lee och Rand Paul.Nu har försöket att stoppa kriget i Yemen också blivit officiell politik i Washington

Relaterat.
Legitimerar Sveriges Radio Saudiarabiens Quislingregering?
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
Saudiaffären och Jemen – skamligt tvåårsminne. En bakgrund till kriget och Sveriges insatser.
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015Politik

Föregående artikelMacrons 15 miljarder dollars lån till Iran är Europas första ”praktiska” lösning för att rädda kärnenergiavtalet med Iran.
Nästa artikelSvenska Fredskommittén fyller 70 år! Intressant och viktig möte idag. Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Bra att få bekräftelse på det man misstänkt. USA är tillsammans med Israel det land som sprider terror och livnär sina v terror. Om rapporterna från USA stämmer så dröjer det kanske inte längre då talesättet ”what goes round comes around” besannas och att USA självt befinner sig i inbördeskrig.

    • ”Misstänkt”??? Har sambandet mellan klanerna i USAs djupa stat och Israel inte varit mycket tydliga mycket länge, för att inte säga mer eller mindre officiella. USAs krigsmakt och de facto associerade krafter som IS har ju länge i praktiken varit i tjänst hos Israel.

  2. Mycket värdefullt arbete av denna modiga journalist som redan tidigare avslöjat samma mönster för vapenexporten till de moderata halshuggarna i Syrien, Margot Wallströms mellanhänder. Finns det något journalistpris som kan tilldelas en utländsk journalist tillfaller det Dilyana G. utan konkurrens.
    Det är bra om man på goda grunder kan skissa hur terroristerna kommer över sina vapen men det är mycket värdefullare om det kan bevisas i detalj som Dilyana G. lyckats med i flera repriser.

    EU:s ledare kan inte låtsas ovetande även om det är det de försöker. Tysklands medier är en skam för hela EU då Angela Merkels krigsiver aldrig ifrågasätts. Jemenkriget stöder hon för att Iran stöder Jemens självförsvar. En bisarr motivering för att stöda ett illegalt angreppskrig. Dessutom kan hon inte ens bevisa att Iran skulle vara involverat, det är bara en upprepning av den amerikanska retoriken. Tyska vapentillverkare kringgår landets egna restriktionslagar genom att förlägga tillverkningen till dotterbolag utomlands. Och Merkel tittar åt annat håll, mot Washington som hon alltid gjort.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here