Svenska Fredskommittén fyller 70 år! Intressant och viktig möte idag. Kom!

0
1775


Svenska Fredskommittén fyller 70 år och Inbjuder till en helg på Solidaritetshuset för alla som har engagerat sig för fred, nedrustning och solidaritet under åren. Men också för alla som vill engagera sig idag.

Wikipedia: Svenska Fredskommittén är en svensk fredsorganisation som bildades 1949 som en gren av Världsfredsrådet. Organisationen hette ursprungligen Svenska kommittén för fredens försvar, och fick sitt nuvarande namn 1951. Svenska Fredskommittén är medlemsorganisation i Sveriges Fredsråd och en av huvudorganisationerna bakom Färnebo folkhögskola. Kommittén har cirka 1 000 medlemmar och 40 anslutna organisationer. En rad kända svenska kulturpersonligheter har varit medlemmar, bland andra Andrea Andreen, Sivar Arnér, Erik Blomberg, Artur Lundkvist och Per-Olov Zennström.

Plats: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Barnängen, Norra Hammarbyhamnen
Buss: 2, 57 el. 66 till ändstation Sofia eller Buss 2 och 66 till Barnängen.


Program

Fredagen 6 september kl. 14.30

Professor emeritus DAVE WEBB, Leeds, England visar bilder från Global Networks studieresa till Ryssland, även Krim, samt från aktionsveckan ”Stopp US Air Base Ramstein” i Tyskland.

Dave Webb

Dave Webb har varit ordförande för Campaign for Nuclear Disarmament (CND) i Storbritannien sedan 2010. Han är idag även sammankallande i ”Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space” och beskyddare av ”Vetenskapsmän för globalt ansvar” i Storbritannien. Dave är professor emeritus på Beckett- universitetet i Leeds sedan pensioneringen 2012. Han har varit professor i ingenjörsvetenskap men har vidgat sitt engagemang med att hjälpa till att att bilda, utveckla och undervisa i Freds- och konfliktforskning.


Lördag den 7 september kl 17-22

17.00 70 år av kamp för freden och livet

Svenska Fredskommitténs historia i ord och bild.

17.45 Antiimperialism idag

Samtal med Agneta Norberg och Claudio Mc Conell (SFK) och Lisa Yxmark (Nej till NATO) samt Dave Webb (Global Network against Weapons and

Nuclear Power in Space och CND)

18.30 Middag till självkostnadspris

19.30 ”Vems värld är världen?”

Kerstin Viberg, sopran, och Kjell Bygdén spelar accordeon, bjuder på sånger skrivna av den tyske dramatikern Bertolt Brecht, tonsatta av Hanns Eisler.

Richard Turpin, skådespelare, läser dikter av Brecht.


Söndag den 8 september kl 10-14 :

10.00 Vad gör vi med ryssarna? Hur kan vi förbättra samarbetet med Ryssland?

Sven Hirdman:” Den militärpolitiska situationen i Nordeuropa ”

Dave Webb: ”Folklig diplomati”

Torsten Laxvik: ”Självförsörjande lantbruk i Sverige och Sibirien”

Helge Sonntag: ”Att arbeta med fredskör”

Olga Tsetilova: ”Green Russia”

Till lunch på söndag serveras rysk ”Borsjtj” -rödbetssoppa med gräddfil och rysk kaviar, rostad ostsmörgås , kaffe och kaka.

Söndagens seminarium leds av två av Sveriges främsta experter på Ryssland, det som tidigare benämndes Sovjetunionen.

Sven Hirdman var Sveriges ambassadör i Moskva 1994–2004 och känner till problematiken som lett till förändringen i landet och landets möjligheter till en positiv attityd till kontakter med väst. Han har skrivit om detta i två böcker som f.ö. finns att köpa på seminariets bokbord.

Lars Ingelstam är forskare och författare som tillsammans med Viktor Sundman har skrivit boken ”Grannlaga : kontakter med ryssar och Ryssland”. Också den finns på bokbordet. På baksidan rekommenderas boken av Robert Egnell som är professor vid Försvarshögskolan och chefredaktör för nätmagasinet ”Mänsklig säkerhet”. Han säger att boken visar en aktiv och genomtänkt Rysslandspolitik där ledorden är diplomati och dialog. inte bara mellan regeringarna utan framförallt mellan folken.

Tre inbjudna utländska gäster deltar i seminariet. Dave Webb är ordförande i den stora engelska fredskoalitionen CND, Coalition for Nuclear Disarmament. Han är också styrelsemedlem i Global Network against Weapons and Nuclear Power in Space. Han reste nyligen med en delegation, en framgångsrik sådan, till Moskva, Krim och S:t Petersburg. Han kommer att tala om resultatet av resan och planerade framtida kontakter.

Olga Tsepilova och Alexandr Duka är från Sociological Institute of the Russian Academy of Sciences. Men framför allt är de aktiva medlemmar i Green Russia som är en del av det socialdemokratiska partiet i Ryssland Jabloko.

Dessa personer har som hjälp i seminariets diskussionen om ryska projekt två aktivister från tidigare samarbetsprojekt.

Thorsten Laxvik var i många år en av organisatörerna av fredsmarscher i Norden under 1980-talet.
Det var när det fortfarande fanns fritidsgårdar i Sverige som tog emot nyinkomna pojkar och flickor som flydde krigen i sina hemländer. Tillsammans med svenska ungdomar bildade de sammansvetsade aktivistgrupper och kallade sig fredstramparna. De cyklade till olika huvudstäder i Norden med paroller som Bort med kärnvapen, Stoppa kriget i Afghanistan osv.

Men så sa de misstänksamma personer att till Murmansk kunde de inte åka, den ”hemligaste platsen på jorden”! Men Thorsten Laxvik och gruppen tog kontakt med fredskommittéer i Murmansk och Moskva. Gorbatjov och de andra i ledande positioner i Sovjetunionen tyckte det var dags att gränserna. Gränsstationen Lotta i norra Finland tog vanligtvis emot 80 personer om året. Men nu tog man emot 3 000 aktivister i bilar, bussar och några cyklister.

Idag driver Thorsten ett jordbruk i Edsele där han startade jordbrukarnas eget slakteri och har en gård där han säljer levande djur till allmänheten. Han är väldigt intresserad av att studera självförsörjande bönders situation i Sverige. Om en vecka åker han till Sibirien för att studera rörelser för självstyrande byar.

Helge Sonntag är f.d. naturskolelärare. Han är son till två människor från Kväkarsamfundet som flydde från Tyskland under andra världskriget. Hans far startade i Sverige IAL, Internationella Arbetslag där svenska ungdomar kunde åka till andra länder och hjälpa till med att bygga upp efter andra världskriget. Helge är nu pensionerad från Naturskolan i Falun där hans arbete bestod i att vårda det gamla jordbuksarvet utan traktorer m.m. Faluns kommun tyckte dock inte att man hade råd. Helge köpte djuren och den gård som han nu bedriver självständigt. Helge startade även en avdelning av Svenska FN-Förbundet i Falun och är dess aktive ordförande. Han startade också en fredskör. I pausen kommer vi att få höra musik som kören brukar framföra.

Programmet börjar med inledningar av Lars Ingelstam och Sven Hirdman. Därefter delar Marilyn Barden upp deltagarna i två grupper. Lars lngelstam leder den ena med lngela Mårtensson som sekreterare och Sven Hirdman den andra med Kirsti Kolthoff som sekreterare.

8 Dagar: Svensk Fredskommittén 70 år.

Föregående artikelJemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!
Nästa artikelNej, Margot Wallström, din feministiska utrikespolitik lurar inte mig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here