Stoppa den humanitära krisen i Jemen! Beror på krig i 8 år – värre än i Ukraina.

5
1695

I sin Global Humanitarian Review skrev FN för något år sedan att nästan 250 000 människor har dött under kriget i Jemen sedan det började våren 2015.

FN skrev för över ett år sedan att av Jemens befolkning på 29,8 miljoner är 24,3 miljoner i nöd. Deras analys säger att medan det i december 2020 finns 2 miljoner människor som lever i akut matbrist, läs hunger, kommer antalet på kort tid att öka till 3,2 miljoner. Barn upplever svår undernäring och 100 000 barn riskerar att dö eftersom de inte får medicinsk behandling.

Vad är det för slags krig?

Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes omkring 26 mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Rikaste USA har sexdubblat bombningarna av fattigaste Jemen.

Svenska vapen används sannolikt, och en stor vapenexport har sedan länge skett till angriparna. ETC 23/3 2022 Svensk vapenexport ökar – och kan förvärra läget i Jemen.

A boy walks as he collects toys from the rubble of a house destroyed by a recent air strike in Yemen’s northwestern city of Saada May 27, 2015. REUTERS/Stringer – RTX1ET4O

Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som hade sammanträde om situationen i Jemen den 14 april 2015, tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är sålunda ett brott mot FN-Stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4):

1. Alla medlemmar skola lösa sina internationella tvister med fredliga medel på sådant sätt, att internationell fred och säkerhet samt rättvisa icke sätts i fara.

2. Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.

Angreppet utgjorde också en kränkning av Jemens suveränitet, en av grundpelarna i FN-Stadgans Kapitel 2(1):

I stället för att tillämpa dessa grundläggande principer i Stadgan går säkerhetsrådet på angriparnas linje och antar en resolution baserad på ett förslag från Jordanien, en av medlemmarna i bombkoalitionen mot Jemen. Man vänder upp och ner på begreppen offer och angripare, och belägger de så kallade Houthi-rebellerna med embargo och reseförbud, medan man gör angriparen till offer. Den antagna resolutionen om Jemen heter #2216, och är ett lågvattenmärke för Säkerhetsrådet.

Pressen från Västmakterna och Saudiarabiens, Qatars och Arabemiraternas enorma oljeresurser ledde till att denna resolution kunde antas. Enbart Ryssland lade ner sin röst vid voteringen om denna skammens resolution som i praktiken gav angriparna fria händer att fortsätta att våldföra sig mot Jemens civilbefolkning. Jemen kallar

Legitim regering saknades i Jemen 2015.

* Observera att det saknades en laglig regering i Jemen då Saudiarabien anföll, vilket media tiger om. Kriget i Jemen -Bakgrunden.

Den interna konflikten startade som ett landsomfattande uppror i början av 2011. Protesterna byggde på principer för civilt motstånd utan våld. Missnöje med president Salehs regims hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den ”jemenitiska revolutionen”. Upproren enade olika delar av befolkningen oberoende av ideologi, religion och region och utvecklade sig till ett krav på president Salehs avgång. (Bilden nedan föreställer Hadi).

Saudis utsedde ”President” Hadi från Jemen.

Efter misslyckade försök på att undertrycka upproren med våld började USA, Saudiarabien och GCC-länderna arbeta för att Salehs vice-president, Abd Rabbuh Mansur Hadi, skulle ta över rodret. Under tiden bildade oppositionen ett Nationellt Råd som bestod av en bred koalition av aktivister, stamledare, Syd-Jemen separatister, oppositionella militärer, tidigare medlemmar av regeringen och representanter för Houthi-gruppen och man arbetade för fria val.

Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi som blev vald som enda kandidat till president i februari 2012. Detta är grunden för den ”legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar.


Sveriges vapenexport till de länder som angripit Jemen.

Svensk vapenexport. Bild Pixabay. I e-folkets artikel.

Sverige har stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att angreppskriget mot Jemen inleddes. Först en aktuell artikel.
Varför är utrikesminister Ann Linde så tyst om att svenska vapenanvänds i kriget i Jemen

Och det har pågått länge.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppgifterna bekräftas andra anställda som Kaliber har fått intervjua anonymt.

Några andra artiklar om Jemen

Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Föregående artikelAllt som glittrar är inte nödvändigtvis ryskt guld
Nästa artikelPutins gas- och valutaultimatum. Har Europa något alternativ?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. När det är mörkhyade eller ruskisar som dör så blir det inga större rubriker. Sveriges politiker och medier visar upp den värsta dubbelmoralen. Dubbelmoralen tyder på en diagnos som Anders inte vill att jag skriver ut.

    Under tiden som 14000 rysktalande civila ukrainare fick sätta livet p.g.a. USA+Azovbattaljonen viftade ingen med någon ukrainsk eller rysk flagga.

    Just nu skall alla vifta med den ukrainska flaggan. Varför? För att propagandisterna indoktrinerar till det. Men det är bättre att skratta än att gråta: https://rumble.com/vy6erp-virtue-signaling-about-ukraine.html?mref=6zof&mc=dgip3&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Awaken+With+JP&ep=2

  2. Är lite förvånad över rubriken måste jag säga. Jemen mot Ukraina? Jemen är helvetet på jorden sedan 7år tillbaka. Även om vi tar det enkla här och räknar dödstalen,med alla barnen och vuxna så är Jemen rena katastrofen. Ukraina ligger i Europa dessutom,och nu ändrar alla EU sina egna regler över alla fronter och punkter för att ställa upp på ALLA sätt. Förra månad gick det knappt att ens som flykting att komma till EU och söka asyl. Nu är det tvärtom. Vintern som var,försökte ett par tusental flyktingar att korsa in till EU från Belarus,MEN man stängde dörren och lät dessa även frysa till döds. Det var ENDAST par tusental flyktingar,MEN icke européer och man lät dessa fastna hela vintern och frysa ihjäl vid polska gränsen. Bokstavligt talat frysa ihjäl till döds,då 10tal dog på platsen. Övriga par tusental fick skeppas tillbaka till Irak och andra länder utan att fått komma in. Nu är det plötsligt något HELT annat och historiska beslut efter historiska beslut tas i EU på löpande band,som förra månaden var HELT otänkbara. Återigen,håller inte med rubriken att Jemen på något sätt kan jämföras med Ukraina. Visst finns problem i Ukraina också,men tycker det är orättvist mot Jemens befolkning att ens jämföra dessa,då Jemen är rena katastrofen som pågått i flera år,utan MINSTA lilla liknande stöd och hjälp som Ukraina får. Det är bara jag och min tanke, som följt Jemen dessa åren

  3. […] Redaktören: 8 år har nu gått sedan det väststödda angreppet av Saudiarabien och allierade mot Jemen 26 mars 2015. Det känns lämpligt och tillfredsställande att då kunna publicera denna artikel av Andi Olluri, som särskilt behandlar händelser det senast året, och Västs enorma hyckleri. Mer om bakgrunden finns i denna och andra artiklar under ”Relaterat” längst ned: Stoppa den humanitära krisen i Jemen! Beror på krig i 8 år – kanske värre än i Ukraina. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here