Putins gas- och valutaultimatum. Har Europa något alternativ?

24
2053
Rubel

Denna artikel har jag fått översatt av läsaren ”Ivan”. Jag återkommer med andra artiklar i ämnet. Vi får väl se om skribenten Sergev Savshuck får rätt här.

Vore det så fel att tillgodose Rysslands krav på ett neutralt Ukraina och att låta befolkningen på Krim och i Donbass själva få bestämma hur de vill ha det? Är minskad spänning och respekt för folkviljan (demokrati) så helt fel? Även för de som godkände och stödd en högerextremistisk statskupp mot folkvald president? Som stillatigande accepterat hur Ukrainas regering nonchalerat FN-stödda Minsk 2-avtalet till förmän för inbördeskrig? Som stillatigande ser hur helgdagar inrättas och statyer reses till ära allierade till Hitler-Tyskland?

________________________________________________________________________

Putins gasultimatum. Europa har inga alternativa val.

 

Den tjugotredje mars 2022 kommer utan minsta tvivel att gå till vårt lands historia som dagen då en verkligt epokgörande händelse ägde rum. I går instruerade Vladimir Putin relevanta ministerier och avdelningar att överföra betalningar för rysk naturgas som exporteras till rubel.

Vi har alla blivit levande vittnen till födelsen av en ny världsvaluta med ökat värde, efterfrågan och tillförlitlighet. De sista strålarna av petrodollarns dominans, som hela världsekonomin har arbetat för att säkerställa efter ingåendet av Bretton Woods-avtalet, bleknar framför våra ögon.

Vikten av det som händer kan inte överskattas. Döm själv, enligt Världsbanken uppgick den totala volymen av naturgasmarknaden 2020 till 446 miljarder dollar. Resultaten för 2021 har ännu inte slutförts, men handelsvolymen förväntas växa till 553 miljarder, och år 2025 förutspår experter att gasmarknaden kommer att svälla till fantastiska 758 miljarder. När vi listar siffrorna menar vi givetvis den amerikanska dollarn som avräkningsvaluta. Det är helt rimligt, eftersom cirka 80 procent av all bankverksamhet för köp och försäljning av bränsle sker i dollar. Det här är en av grundpelarna för den amerikansk finanshegemonin sedan i årtionden.

En ny era börjar gry, där länder som är ovänliga mot Ryssland , som ett resultat av sina egna handlingar, står inför det enklaste valet: betala för rysk gas i rubel eller vandra på marknaden för att leta efter alternativa leverantörer med gas som är billigare och kan köpas för dollar.

För att förstå vilka som kommer att påverka, låt oss vända oss till dekretet från Ryska federationens president av den 5 mars 2022 ”Om det tillfälliga förfarandet för att fullgöra skyldigheter mot vissa utländska borgenärer.” Dess bestämmelser definierar en tydlig lista över länder som är ovänliga mot oss, vilket inkluderar: Ukraina , USA , EU-länder, Storbritannien , Kanada , Australien , Japan , Singapore , Taiwan , Norge , Sydkorea och alla möjliga småsaker som Liechtenstein , Monaco och Andorra.

Av alla dessa länder är USA i den bästa positionen, som i sig är den största exportören av flytande gas, som nyligen förskjutit Australien och Qatar från piedestalen. Men i Europa , som lydigt följde Washingtons antiryska politik , är saker och ting mycket mindre ljusa.
Att ta isär hela listan över länder, och analysera såväl som scheman och volymer för leveranser av ryska kolväten, kommer det att ta mer än hundra sidor. Därför kommer vi bara att fokusera på de viktigaste och försöka analysera om EU -länderna stolt kan vägra att betala i rubel för det levererade bränslet till Ryssland, vilket betonar det faktum att det har uppfyllts och kommer att fortsätta att noggrant uppfylla sina avtalsförpliktelser.

Som ett exempel, låt oss ta Tyskland , vår viktigaste handelsallierade och samtidigt det rikaste landet i den gamla världen.
Enligt statistik köpte Tyskland 2020 155 miljarder kubikmeter rysk gas. Kom ihåg att Berlin spenderar bara 75 miljarder för att tillgodose sitt eget energibehov, och säljer vidare lejonparten av resten och lägger vinsten i budgetfickan. Om vi ​​tar med i beräkningen att tyskarna får tyskarna får rysk gas för 850 dollar på långtidskontrakt, och att terminskurser i april på TTF-börsen översteg 1 300 dollar (och lite tidigare nådde de 2 500 dollar), är det lätt att beräkna marginaliteten för tysk gashandel.
Som om de förutsåg de kommande förändringarna, häromdagen gav tyska medier ut ett antal publikationer som kunde slå vilken russofob som helst.

Till exempel har ekonomi- och energiminister Robert Habeck sagt att avstängning av rysk gas kan skada tyska medborgare, vilket resulterar i utbredd fattigdom och arbetslöshet bland tyskar. Landets ekonomi, som till 55 procent är beroende av rysk naturgas, 52 procent av kol och 34 procent av oljeprodukter, kan helt enkelt inte hantera ett omedelbart avbrott av handeln och de ekonomiska banden med Moskva.
Habeks uttalande upprepas av tabloiden Die Welt , som hänvisar till sina källor i energiministeriet och hävdar att specialister, med hjälp av speciella algoritmer, simulerade situationen med ett fullständigt avsaknad av ryska fossila produkter.

Simuleringsresultaten blev chockerande.
Det visar utan bränsle från Ryssland skulle värmesystemet i hela landet helt enkelt upphöra att existera, vilket skulle leda till en kraftig ökning av förkylningar, såväl som bränder och utbrott, eftersom befolkningen började använda improviserade medel för uppvärmning. En massiv brist på nödvändiga varor, mediciner förutspås på apotek, medicinska institutioner och andra sociala anläggningar som vårdhem. Gassvälten kommer nästan garanterat att döda den lätta industrin, livsmedelsindustrin och djurhållningen, vars hälften av sina behov tillgodoses med rysk transit.

För bageriprodukter väntas en katastrofal ökning av produktionskostnaden, liksom avbrott i utbudet av bröd. Det beror, förutom på rena energiaspekter, på det faktum att en av de ledande exportörerna av spannmål är Ryssland och Ukraina. Såningskampanjen i Ukraina har redan avbrutits tydligt, och Ryssland har, för att tillgodose sina egna behov och befolkningen, infört stränga restriktioner för spannmålsexporten, vilket minskat kvoten till 11 miljoner ton. Förbudet gäller till 30 juni och kan förlängas under valfri period.

Förkastandet av rysk gas, kol och eldningsolj, kommer att minska elproduktionen med 25 procent på en gång, och 11 procent av kärnkraftssektorn kan också registreras i förlustsektionen. Kom ihåg att regeringen för Olaf Scholz beslutade att stänga de tre sista kärnkraftsverken i slutet av 2021.

Totalt drabbas mer än en tredjedel av all el i ett land med en vanemässigt hög levnadsstandard och utvecklad tung industri.

Vladimir Putins uttalande lät som en blixt från klar himmel för hela Europa och Tyskland i synnerhet. Först mot slutet av dagen kunde Timm Köhler, chef för branschorganisationen Zukunft Gas, i uppenbar förvirring, formulera att Tyskland ”med stor förvirring accepterade Rysslands krav att betala för gaskontrakt i rubel.”

Med tanke på verkligheten skulle man vilja svara alla våra ovänliga partners: ”Jag gillar det, jag gillar det inte – betala i rubel, skönhet.”

Föregående artikelStoppa den humanitära krisen i Jemen! Beror på krig i 8 år – värre än i Ukraina.
Nästa artikelKom till Global klimatstrejk fredag 25 mars!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

    • MOSKVA, 24 mars – RIA Novosti, Natalia Dembinskaya.
      Många västerländska sanktioner möttes av ett hårt svar från Moskva.
      Vladimir Putin instruerades att omvandla betalningar för gasleveranser till europeiska länder till rubel. Detta kommer att stärka den nationella valutan och lovar kostnader för motparterna: de måste konvertera euro och dollar till en ogynnsam kurs för att kunna betala.
      Observatörer är säkra på att med tanke på EU:s och USA:s oöverträffade ensidiga beslut, som att frysa centralbankens reserver, kommer invändningar inte att accepteras – gas kommer att köpas på nya villkor. Det finns inget alternativ.
      Samtidigt som de tillkännagav många sanktioner, tröttnade västvärlden inte på att upprepa att Moskva ”i praktiken inte har något att svara på på det finansiella området.” Det visade sig att det inte var sant.
      Putin beordrade att acceptera betalningar för gas från ovänliga länder – alla de som införde restriktioner – endast i rubel. ”Det är ingen mening för oss att leverera våra varor till EU, till USA och ta emot betalning i dollar, euro. Därför har jag beslutat att genomföra en uppsättning åtgärder för att överföra betalningar på kortast möjliga tid – låt oss börja med detta, med vår naturgas, — att överföra betalningen för vår naturgas som levererats till så kallade ovänliga länder till ryska rubel, det vill säga att vägra att använda alla komprometterade valutor i sådana beräkningar, säger Putin, som betonade att leveranserna kommer att fortsätta i enlighet med de volymer och priser som anges i kontrakten.
      Väst blev omedelbart upprört… Enligt vicekanslern, Tysklands ekonomi- och klimatskyddsminister Robert Habek, är ett sådant beslut ett brott mot befintliga kontrakt. Detta är förmodligen ett bevis på att Ryssland inte är en ”pålitlig partner”.
      Betalningsmekanismen enligt de nya reglerna har ännu inte utvecklats. Presidenten instruerade centralbanken och ministerkabinettet att bestämma operationsordningen i rubel inom en vecka. Som observatörer föreslår måste utländska medborgare öppna konton i ryska banker (sanktionerade eller inte), överföra utländsk valuta till dem och konvertera till rubel (till en marknads- eller fast kurs).
      Kundernas missnöje är förståeligt. Kolvätepriserna är denominerade i dollar, vilket innebär att varje transaktion måste konverteras. Förluster på valutakursskillnader och transaktionskostnader är oundvikliga, säger Olga Veretennikova, Vice President på Borsell.
      Nu kommer intäkterna från leveranser att stanna i Ryssland, och inte i europeiska banker, tillägger Andrey Kochetkov, en ledande analytiker på Otkrytie Investments marknadsanalysavdelning.

      Experter påpekar också att säkring av valutakursrisker, vilket kommer att resultera i utgifter för ovänliga länder, är ett självklart bidrag till utvecklingen av den ryska finansmarknaden. Dessutom kommer importörer att bli mindre intresserade av attacker mot rubeln, även av politiska skäl, sa Anton Bykov, senioranalytiker på Esperio.
      Den nationella valutan reagerade omedelbart på denna nyhet. Den 23 mars föll dollarn under 95 rubel, euron – 110. ”Eftersom rubel säljs huvudsakligen av inhemska strukturer kommer utlänningar att köpa dem huvudsakligen på vår marknad.
      Detta kommer att öka inflödet av utländsk valuta och stödja växelkursen”, förklarar Mark Goykhman, chefekonom vid TeleTrades informations- och analyscenter.
      Nu finns det en regel om försäljning av 80% av intäkterna av ryska exportörer, vilket redan har hjälpt rubeln. Som Andrey Kochetkov klargör motsvarar Putins beslut 100 % realisering av valutaintäkter från exporten av blått bränsle.
      Rubeln blir faktiskt ett betalningsmedel – den kan användas för att betala för import.
      Det finns också uppenbara risker: ökad volatilitet på grund av ojämn försäljning. Men centralbanken har tillräckligt med verktyg för att kompensera för oönskade fluktuationer.
      ”Potentiellt kan en ökning av rubelns status försvaga behovet av att ackumulera reserver för att säkerställa viktig import. Följaktligen är frågan om val av valuta inte längre relevant. Om rubel kan användas för att betala för export, så med import. stärkande , eftersom inflödet av valuta råder över utflödet.”

      Putins beslut, tror experter, stimulerar utvecklingen av valutahandeln och obligationsmarknaden på Moskvabörsen. Samma ”Gazprom” kommer att byta till lån i inhemsk valuta. På vår börs, till exempel på St. Petersburg Commodity Exchange, kan ett världsbenchmark för gas i rubel (i stället för det nuvarande holländska i euro) dyka upp.
      Men det finns också frågor. I synnerhet om priserna på gas och annat ryskt bränsle kommer att bestämmas på världsbörserna i rubel. ”Nu för olja – i dollar, för gas – också”, säger ekonomen Yakov Mirkin.
      En annan aspekt är huruvida revidering av kontrakt som slutits i dollar är laglig. Gällande kontrakt ger som regel ingen ändring av betalningsvalutan och kan inte skrivas om utan överenskommelse med motparter. Inom en vecka bör regeringen, centralbanken och företag ta itu med detta.
      Än så länge talar vi om det faktum att Moskva har för avsikt att ändra leveransvillkoren ensidigt. Gazprom har redan fått motsvarande direktiv. Faktum är att Europa och USA agerade på samma sätt när de blockerade ryska internationella reserver.
      Europa kommer inte att kunna vägra förnödenheter – det beror kritiskt på dem. Således kommer 40 % av all gas som importeras av EU från Ryssland. Varje månad tillförs blåbränsle dit till ett belopp av cirka tio miljarder dollar. Med en hastighet av 100,5 rubel handlar det om en biljon.
      EU, Storbritannien, Japan och andra ovänliga länder kan inte stryka ut rysk gas på kort sikt: det finns ingen extra produktionskapacitet i världen. Och även om de befintliga omfördelas kommer detta dels att ta mycket tid, dels kommer det att leda till en ytterligare ökning av offerterna, påpekar Anton Byko, Esperios senioranalytiker.
      På medellång sikt kommer processen för Europas gradvisa tillbakadragande från ryska energiresurser att accelerera, även om det kommer att bli dyrare. Moskva kommer inte att förlora något på detta – det kommer att omdirigera gasledningsgas till Asien, där det kommer att köpas med glädje.
      EU kommer å andra sidan att få en dyrare flytande gas, vilket kommer att göra lokala företag mindre konkurrenskraftiga jämfört med asiatiska.
      I allmänhet kommer importörer troligen att acceptera de villkor som lagts fram. Och när systemet justeras kommer de att göra detsamma med andra ryska exportvaror, och därigenom minska andelen bosättningar i euro och dollar och öka dem i rubel.
      https://ria.ru/20220324/rubl-1779834387.html?in=t

  1. Meningen ”Landets ekonomi, som till 55 procent är beroende av rysk naturgas, 52 procent av kol och 34 procent av oljeprodukter” verkar lite konstig, men förefaller vara med i ryska originalartikeln.
    Hur som helst, det här ser ut som ett dubbel smocka från ryskt håll: dels jobbar man på för att förstöra dollarn som den stora internationella valutan (och därmed USA som världsmakt), dels får de västeuropeiska staterna en snyting för att man traskar iväg enligt USA:s diktat i stället för att skydda sig själva. Resten av detta år lär bli spännande i och med att dollarn får allt mindre betydelse i flera viktiga staters utrikeshandel. Kommer USA att göra något desperat för att återvinna initiativet???

    • Håller med om att meningen är oklar. Tacksam för hjälp från någon läsare som kanske kan ryska.

      • Jag körde det stycket på en översättningssajt, men resultatet blev som det översatta här ovan. Så det måste vara någon oklarhet i originalet.

      • Björn Nilsson 24 mars, 2022 At 18:01
        ”Meningen ”Landets ekonomi, som till 55 procent är beroende av rysk naturgas, 52 procent av kol och 34 procent av oljeprodukter” verkar lite konstig, men förefaller vara med i ryska originalartikeln.”

        Anders Romelsjö (red) 24 mars, 2022 At 18:06
        ”Håller med om att meningen är oklar. Tacksam för hjälp från någon läsare som kanske kan ryska.”
        =================
        Vad är det som verkar konstig eller är oklart?
        Det är ju i första hand inte gäller ryska originalartikeln men gäller det originala påståendet av tyska ekonomi- och energiminister Robert Habeck. Det är ju han som påstår att Tysklands ekonomi är beronde så mycket av Rysslands resurser och ger dem siffrorna.

        Så att oklarheten är exakt med vad då?

        • Man får ju intrycket av att det är ett beroende på 141%. Låter väl konstigt, men siffrorna kanske inte skall adderas. Är det så att Tyskland får 55% av förbrukad olja från Ryssland, 52% av förbrukad kol kommer därifrån, etc?

          • @Björn Nilsson 25 mars, 2022 At 11:03

            ”Är det så att Tyskland får 55% av förbrukad olja från Ryssland, 52% av förbrukad kol kommer därifrån, etc?”
            Exakt. Jag ser dem siffrena just på det viset.
            55% (mer än hälften alltså) av hela 100% naturgas som Tyskland förbrukar får dem från Ryssland, osv gällande andra nämnda resurser …

          • Uppgifterna ska nog inte adderas.
            Det skulle också kunna vara att ex. vis beroendet av ryskt kol till 52% uppvägs av egen kolproduktion till 48% och blir då tillsammans 100% förbrukning inom landet.
            Liksom beroendet av rysk naturgas till viss del uppvägs av inhemsk vindkraftproduktion m.m. som sammanlagt blir 100%.

            Men jag läste nu på SVT att Tyskland gjort ett omfattande avtal med USA om att köpa jag tror det var 15 miljarder ton flytande naturgas som ersättning för den ryska naturgasen genom rörledning.

            Parallellt med kriget i Ukraina måste nu Ryssland föra ett ekonomiskt krig med EU och USA.
            Det är en jättestor utmaning, men kanske Ryssland rent av klarar av det?

    • Naturligtvis kommer USA att hota alla som vill lämna den sjunkande dollarskutan! Ukraina är bara ett symptom på detta…Frågan är om Saudiarabien och övriga Gulfstater vågar lämna dollarn väl medvetna om USA:s hämndlystnad mot alla som vill vara fria från deras påtryckningar? ”Regimchange”-operationerna och hoten lär stå som spön i backen de närmaste åren!

  2. Kortsiktigt blir det säkert knepigt men Väseuropa kommer klara omställningen. Nu tvingas man lära sig riskerna med ”single source” vilket tom Trumpenissen begrep. En dyr läxa. När (om) det nu lugnar ned sig kommer Ryssland ha svårt att bli ansedd som en pålitlig leverntör. Kanske har det sin fördel att handla i rubel? Den papperpengen befinner sig i fritt fall sedan Putin överföll Ukraina. Även om lille Putte har uttalat sig hårt krävs det dock en omförhandling av de existerande avtalen

    • Jag läste på SVT på morgonen att USA är på väg att skeppa stora mängder med flytande gas till Tyskland för att klara deras energiförsörjning.
      Men det måste väl ändå vara en nödlösning samt en dyr läxa?
      Det mest logiska och praktiska alternativet kan inte vara annat för Tyskland än att köpa naturgas från Ryssland levererat via rörledning.
      Det är ett smart drag av lille Putte att kräva betalning i Rubel.
      Handel i USA Dollar är för Ryssland ett kulturellt och strategiskt felaktigt beslut.
      Då är det bättre Ryssland handlar med Kinesiska Yuan då Kina idag är Rysslands viktigaste vän.
      Tjänster och gentjänster så varar vänskapen längst.

  3. Min egen gissning, delvis redan bekräftad, är att allt fler länder kommer att gå ifrån dollarn, och system som SWIFT och därmed kommer USAs kontroll av länders handel, ekonomi och politik att evaporera. Det finns allt mindre att sanktionera. Bedömare ser redan att ett västligt ekonomiskt block och ett östligt är på väg att formas.
    https://sputniknews.com/20220323/indian-economist-western-sanctions-will-create-two-trading-blocs-wont-hit-russia-in-long-term-1094122667.html
    Sanktioner biter i båda riktningarna, väst företag lämnar Ryssland och ersätts av Ryssland-företag och kinesiska. Därmed försvinner även inkomsterna för västföretagen och dom ökar för öst-företagen. Samtidigt försvinner inte västföretagens kostnader. Investerings- och etableringskostnaden. Däremot försvinner även allt mer möjligheterna till sanktioner.

    Energi är vad som är basen för alla samhällen, och framtidens energi finns i öst. Kina leder redan mycket stort. Väst, USA och EU, kan ersätta de ”traditionella” energikällorna, alltså kol, olja, och gas, men till betydligt högre pris. Kostnaden för energi slår rätt igenom till alla andra kostnader i samhället som produktion, transport, livsmedel, hälsovård, osv. Det betyder att väst-blockets kostnader kommer att ligga betydligt högre än östblockets, vilket betyder dyrare varor, dyrare transporter, dyrare produktion, dyrare service, underläge i konkurrens, osv. Det är vad vi redan nu iakttar med inflationen. Västblockets, USA med EU som drabant, hela maktbas vittrar sönder.

    Det blir alltså ett ordentligt skifte i framtiden där västblocket blir den förlorande parten och östblocket den dominerade och tonsättande. Risken är att västblocket, läs USA, kommer att försöka ta till krigs-verktyget för att föröka vända det till egen fördel. Det gäller alltså nu att krossa USAs maktbas ekonomiskt. Ryssland och Kina leder idag teknologiskt, och det kommer sannolikt att fälla avgörandet, men det gäller att undvika ett krig, utan att backa för USAs rustningar, trakasserier och hot.

    • Västvärldens hybris är monumental när man tror att de via sanktioner kan få andra länder att lyda och följa deras nykoloniala nycker! Det finns inget som väst tillverkar som inte kan tillverkas av länder utanför väst, när ska korkade politiker med hybris förstå detta? Världen har gått vidare från den tid när väst kunde styra och diktera för länge sedan….Det vore ju bättre om EU/USA anpassade sig till den nya verkligheten självmant än att tvingas till insikt och under tiden ruinera sig själva.

  4. Bra beslut av Putin. Det kvittar vad EU säger,dom kommer ALDRIG våga klippa av gasen och oljan. Det vore direkt självmord kortsiktigt. Man kan sjunga hela våren,vilket man också kommer göra men detta är sanningen. Bra beslut av Ryssland och Putin

    • Nu ska man verkligen hålla på att köpa svindyr LNG-gas från USA vilket de ju lobbat för sedan Nordstream 2 skulle byggas. USA har gjort allt för att sabotera Nordstream 2 och när det inte fungerade med hot så plockade man fram sin marionett Zelensky som skulle se till att konflikten i Ukraina tog fart. Nu finns det ingen kapacitet att ta emot några större mängder LNG-gas så vi kan nog räkna med hutlösa elpriser även i fortsättningen och ”våra” korkskallar till politiker såg till att även Sverige skulle drabbas av höga gaspriser i EU trots att vi inte köper så mycket gas. Det är elledningarna till Tyskland och övriga Europa som påverkar vårt elpris som EU mer eller mindre tvingade på Sverige och den huvudlösa avvecklingen av kärnkraften. Ja, det är dyrt att vara vasallstat fast en del mindre bemedlade fattar inte detta.

  5. Ursula von der Leyen, som allt mer påminner om Marie ”låt dem äta wienerbröd” Antoinette, säger:

    ”This would be a unilateral decision and a clear violation of the contract. It would be an attempt to circumvent sanctions. We will not allow our sanctions to be circumvented.”

    • Ursula van der Leyden. Denna chicken head fattar inte att det är inte hon som drar i strängen utan det är Rysslands President Vladimir Putin. Valet är handla i Rubel eller kraschar EU. Någon borde hamra följande i hennes huvud: the Ruble, willy nilly. Or else …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here