Kom till Global klimatstrejk fredag 25 mars!

1
1268

 

Fridays For Future kallar till Global klimatstrejk fredagen 25 mars. Kallas också ”Skolstrejk för klimatet” i vissa dokment. Anordnas på omkring 20 ställen i Sverige. Fridays For Future

Jag kommer att delta i Stockholm. Avmarsch sker omkring kl 13 till Tantoparken.

Notera den mycket radikala antikapitalistiska parollen ”People not profit” och den antikapitalistiska proklamationen nedan, som lyfts fram inför denna klimatstrejk.

”Den rikaste 1% av världens befolkning är ansvariga för 15% av utsläppen och deras årliga utsläpp är mer än 75 gånger högre än den fattigaste hälftens utsläpp. Utsläpparna är samma aktörer som gör att många lever på existensminimum, har dåliga arbetsvillkor och utsätts för förtryck i olika former. Därför måste vi strejka för att kräva en rättvis omställning som sätter marginaliserade gruppers behov i första rummet.”

På annan plats står att läsa:

 • Håll den globala temperaturökningen under 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer.

 • Följ Parisavtalet.

 • Säkerställ klimaträttvisa.

 • Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

  https://fridaysforfuture.se/om-oss/

_____________________________________________________________________

Bakgrund

Klimatpolitiska rådet har i fyra årliga rapporter granskat regeringens klimatpolitik, varje gång hittills har politiken fått underkänt – så även i år. Rådet slår fast att den nuvarande politiken inte räcker för att nå klimatmålen – mål som DN tidigare har visat i sig är otillräckliga.

Kritik mot regeringen efter Klimatpolitiska rådets rapport.

”Klimatomställningen har uppnått styrfart, men med nuvarande takt når Sverige inte målen. Därför behövs en omställningspolitik som leder till acceleration.
Det är Klimatpolitiska rådets summerade bedömning av regeringens klimatpolitik. – Det är ett ord som är centralt: acceleration. Det behövs en acceleration och den accelerationen är möjlig, säger klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna.”

”Klimatpolitiska rådet har fem rekommendationer för den nya handlingsplanen:

1. Styrningen av statliga myndigheter och samordningen mellan olika politikområden och beslutsnivåer måste stärkas.

2. Det behövs stärkta politiska styrmedel.

3. Det behövs också bättre förutsättningar för investeringar som bidrar till att klimatmålen nås.

4. Ett brett kunskaps- och kompetenslyft för klimatomställningen är nödvändigt.

5. Sverige måste agera proaktivt och kraftfullt i EU.”

Underkänt för regeringen när Klimatpolitiska rådet presenterade sin rapport

Man menar att klimatpolitik måste genomsyra allt – vilket jag tror är nödvändigt. Har just läst Johan Rockströms bok ”Jorden. Vår planets historia och framtid”. Mycket kunskap, men inte tillräckligt stringent och litet väl pratig. Inne och nosar på ett orättvist ekonomiskt system, men knappast mer. Jag har i upprepade bloggartiklar hävdat att tillräckligt kraftfulla åtgärder inte är möjliga under kapitalismen, och även presenterat förslag till ett mer demokratiskt, socialistiskt system. Endast demokratisk socialism kan rädda klimatet! Kapitalismen har misslyckats.

Militären har stor betydelse för klimatet. De militära utsläppen undantogs från klimatförhandlingarna på USA:s begäran redan i Kyoto 1997. Det finns ingen rimlig grund för detta kryphål. 

Bild: Shutterstock

Nedan uppgifter om utsläpp av USA:s militär, som står för omkring 40 % av de totala militärutgifter. USA:s militär släpper ut med klimatpåverkande gaser än Sverige och närmare 60 andra länder. Man kan nog grovt räkna med att militärens totala klimatpåverkan är grovt räknat/uppskattat/gissat i häraden dubbelt så stort. Nedan utdrag från tidigare publicerad artikel. Varför döljs militärens stora klimatpåverkan?


Relaterat

https://www.projectcensored.org/3-us-military-a-massive-hidden-contributor-to-climate-crisis/
https://morningstaronline.co.uk/article/b/campaigners-call-out-military-greenwashing-at-cop26
https://watson.brown.edu/costsofwar/papers/ClimateChangeandCostofWar

Tio sätt som klimatkrisen och militarismen hänger ihop på.
USA:s militär har större klimatpåverkan än Sverige och de flesta andra länder.
Hur USA:s militarism och klimatet är djupt sammankopplade.
USA hindrar klimatdeklaration om Arktis, där USA planerar militär expansion i konkurrens med Ryssland.
Pentagon: USA har använt kemiska vapen – och utarmat uran – i Syrien och Irak.
Pentagons och krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak – Levande rapport. Del 1.

Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen?
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
“Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle.
Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal
Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?
NY FN-rapport om klimatet

Föregående artikelPutins gas- och valutaultimatum. Har Europa något alternativ?
Nästa artikelBidens ihärdiga stöd till skatteparadis i USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Det hela känns lite som att kalla till simundervisning och samtidigt tappa ut vattnet i bassängen med motiveringen att undvika risken att någon drunknar.

  Det första man kunde göra är att acceptera fysikens lagar, som inte går att bryta mot, dvs främst Henrys lag vilken reglerar absorption och frigörande av gaser som koldioxid, vilket regerar halten av koldioxid i atmosfären. Det andra är att förstå att koldioxid bara medverkar ytterst marginellt till någon uppvärmning. Ett annat faktum är att minskad koldioxid betyder mindre växtlighet, och det tillsammans med skövlingen av skogar betyder mindre molnbildning. Mer moln betyder att det blir kallare. Inte så svårt, när solen går i moln blir det kyligare, vilket alla har upplevat.

  Alla dessa klimatrörelser drivs av 0ch är fyllda av okunniga besserwissers med egna hoptotade mest ideologiska och känslomässiga åsikter utan lösningar. Grunden är fysik, kunskaper som nästan helt saknas i sammanhanget.

  Någon slags vettig plan saknas helt. Kina är det enda land som har en realistisk långtidsplan att följa. Var skall man i EU nu ta energin ifrån. Just nu spurtar man i fel riktning, stänger kärnkraft, och stoppar rysk gas, vilket är det minst dåliga alternativet. Sedan fördubblar man utgifterna på militären, den största källan till klimatproblem.

  Kina har lösningarna, men dom skall blockeras för det är kinesiskt. Huawei och appar som WeChat är stora viktiga komponenter i långtidslösningen. Sådana tekniska utvecklingar har redan gjort stora skillnader i Kina.

  Ett verkligt underliggande problem är att främst staten, men även oljebolag, transportbolag, bilbolag, osv. alla tjänar storkovan på nedsmutsning, för det är den man använt som motivering till att beskatta. Dom vill inte missa dessa grova inkomster. Tyst motarbetar man alla verksamma förändringar.

  Sedan har vi naturligtvis statens ständiga krav på mer massövervakning. Allt ska övervakas och regleras med förbud. Det står sedan i vägen för all utveckling.

  Det är en total avsaknad av planering, och en massiv närvaro av propaganda och desinformation. Som exempel, varför kostar en biljett 50 gånger mer i Sverige än i Kina. Varför stoppar Sverige effektivt alla verkliga elbilar, alltså dom med 10 mils räckvidd, toppfart på 70 Km/t och vikt på 400 Kg. Istället pumpar industrin ut fossilmonster med elmotorer på 2.5 ton, 60 mils räckvidd och 170 Km/t toppfart, vilka inte alls behövs.

  Lösningen ligger i att skapa alternativ som angriper de verkliga problemen. Att rasa runt på gatorna och hojta skapar inga förändringar, snarare det motsatta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here