Bidens ihärdiga stöd till skatteparadis i USA

8
2173

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Mars 2021: Detta är den senaste artikeln om skatteparadis: Varför saknas USA:s främsta skatteparadis på listan? I en artikel i oktober 2021 hade jag skäl att upprepa frågan Pandoras ask: Miljoner dokument avslöjar makthavare som använder skatteparadis – men ”glömmer” delvis de i USA.

Och en liten påminnelse om insatser av vår statsminister DN: Regeringen med Magdalena Andersson i spetsen vägrade hjälpa EU i jakten på skatteparadis

Den är skriven av Werner Rügemer och har publicerats på NachDenkSeiten och publiceras med tillstånd av Derimot.no. Översatt av Rolf Nilsson. Varför händer inget inom området egentligen. Jag bilägger några andra artiklar.


Lista över skatteparadis: varför saknas det största skatteparadiset för företag, delstaten Delaware i USA?

International Tax Justice Network (TJN) har nu publicerat sin uppdaterade lista över de viktigaste skatteparadisen som används av företag. I topp ligger de tre brittiska territorierna, Jungfruöarna, Caymanöarna och Bermuda, följda av Nederländerna, Schweiz, Luxemburg och Hong Kong, sedan av Channel Island of Jersey och slutligen Singapore och Förenade Arabemiraten.

Det är välmenande och väl undersökt. Men två mycket viktiga saker saknas: För det första saknas det största skatteparadiset i världen för företag, nämligen USA:s delstat Delaware. För det andra är  inte bara skatteparadis, utan mycket mer omfattande än så: de är också finansiella oaser. Det handlar inte bara om skatter, utan om mycket mer, nämligen en särskild ”liberal” bolagsrätt.

(bilden är från en annan av Tax Justice Network:s rapporter från 2020)

Delaware: Huvudkvarter för världens viktigaste företag

Låt oss börja med Delaware. Fyra femtedelar av de 500 största amerikanska bankerna och företagen (S&P 500-listan) och majoriteten av de andra stora globala amerikanska företagen har sitt säte i Delaware. Och inte bara det: eftersom dessa företag själva består av hundratals, ibland tusentals dotterbolag, i USA och i många dussintals andra länder, har de också hundratusentals brevlådeföretag, återigen mestadels i Delaware.

Och de stora amerikanska filialerna av utländska företag, som Daimler och Deutsche Bank, gör detsamma. Allt du behöver göra är att bläddra igenom Deutsche Banks offentligt tillgängliga information: Mer än hundra brevlådeföretag är baserade i Delaware, förutom i de skatteparadis som nämns av TJN. Delaware är ett finansiellt instrument för ”America First”.

USA:s president Biden: Lobbyist från och för Delaware

Det hade legat nära till hands att inkludera Delaware på grund av USA:s nya, ack så trevlige, president Joe Biden: Han är en av de viktigaste lobbyisterna för Delaware som finanshuvudstad – och det har han varit i över fyra decennier.

Biden var senator för USA:s delstat Delaware från 1973 till 2009. Som en 29-årig affärsadvokat ställde han upp som kandidat och var sedan senator i Washington i 35 år.

Denna ministat, med mindre än en miljon invånare, utvecklades som en finansiell oas av det växande amerikanska kemi- och rustningsföretaget DuPont, som grundades här på 1920-talet. Antalet brevlådeföretag idag är flera gånger högre än antalet röstberättigade. Brevlådorna hanteras här av välbetalda chefer: Detta är den mest inflytelserika industrin i Delaware, i den idylliska huvudstaden Wilmington.

I Delaware styr Biden-klanen, ledd av senatorn. Hans son Beau Biden blev åklagare här utan att särskilt behöva anstränga sig. Sonen Hunter Biden arbetar som en strängt upptagen finansspekulant i Ukraina. Vid behov kämpade far Biden, som är väl förtrogen med skatteflykt och finansiella spekulationer, också för sin älskade son i Kiev.

Joe Biden har fått pengar för sina valkampanjer från de stora digitala företagen som Alphabet / Google, Microsoft, Amazon, Apple, Facebook, Netflix, men också till exempel från JP Morgan Chase, Blackstone och Walmart-klanen: De använder alla i stor utsträckning Delaware. Men verkliga företag i Delaware sponsrade också sina inflytelserika senatorer, inklusive kreditkortsföretagen MBNA och John Hynansky, som kommer från Ukraina och är ansvarig för att exportera lyx-SUV:ar till den oligarkiska eliten i Ukraina.

När Biden, en ledande medlem av Demokratiska partiet, var senator i Washington, röstade han alltid med republikanerna när det handlade om viktig avreglering av finanssektorn. Med hjälp av sin senator Joe Biden har Delaware blivit den största ekonomiska frihamnen i världen.

Blackrock i Delaware

Den största kapitalorganisatören i västvärlden, BlackRock, som är delägare i 18.000 banker, företag och finansiella tjänsteleverantörer, har sitt reella huvudkontor i New York, men sitt legala och finansiella huvudkontor i Delaware.

BlackRock är också den största arrangören och facilitatorn av de superrikas globala skatteflykt. Med startbelopp på cirka 50 miljoner dollar eller euro eller pund och uppåt, lämnar de sitt tillgängliga kapital till BlackRock. BlackRock köper sedan aktier i fler och fler företag, såsom IBM, General Motors, Coca Cola, Goldman Sachs, Amazon, Google, Facebook, Apple, Microsoft, Twitter, Tesla och New York Times. I Tyskland talar vi om alla i 30 DAX-gruppen (DAX-gruppen består av de 30 största tyska företagen som handlas på Frankfurtbörsen, ö.a.) med de största företagen, inklusive sådana svindleridömda företag som Wirecard eller Deutsche Bank, och Commerzbank och det statligt subventionerade Lufthansa.

BlackRock, som är baserat i Delaware, investerar 50, 70 eller 120 miljoner från sina superrika investerare i brevlådeföretag på Caymanöarna eller i Luxemburg och även i Delaware, med hjälp av ”välrenommerade” revisorer.

De 5 procent av aktierna som BlackRock äger i den tyska brunkolsgruppen RWE fördelas mellan 154 olika brevlådeföretag i Jersey, Luxemburg, Nederländerna, Singapore och även i Delaware. Det är samma sak med det bedrägliga företaget Wirecard. De 9 procent av aktierna som BlackRock äger i den tredje största bostadsgruppen i Tyskland, LEG (tidigare offentligt bostadsföretag), fördelas på 204 brevlådeföretag, de 8 procent av aktierna som ägs i Tysklands största bostadsföretag, Vonovia, är på liknande sätt fördelat bland 203 brevlådeföretag.

Man kan föreställa sig storleken: Hur många brevlådeföretag organiserar BlackRock till förmån för sin superrika kundkrets, som har investerat kapital i 18 000 företag världen över?

Extremt liberal företagsbeskattning

Men det handlar inte bara om organiserad skatteflykt. Denna ockulta parallella värld av den västerländska ekonomin och det västerländska finanssystemet har också en extremt ”liberal” bolagsrätt:

 • Extremt låga informationskrav
 • De faktiska ägarna, de som så småningom håvar in vinsterna, anonymiseras. Kapitalisterna har aldrig varit så ansiktslösa som de är idag.
 • Dessa ansiktslösa ägare är också oansvariga. Enligt Delaware-bolagsrätten är ansvaret extremt begränsat.
 • Dessa ansiktslösa och oansvariga ägare är inte bara dolda för skattemyndigheterna, utan också för respektive börser och de finansiella tillsynsmyndigheterna.
 • Dessa nya ägare är också dolda för delägare, konkurrenter och eventuellt fruar och arvingar.

Extremt låga informationskrav

Medan Schweiz, sedan 1800-talet, har varit en pionjär inom individuell skatteflykt för superrika, är Delaware den globala pionjären inom extremt ”liberal” bolagsrätt, där skatteflykt bara är ett av de viktigaste inslagen.

Relaterat.
Sverige vill försvåra arbete mot skattefusk i Europa.
Google och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra.

Föregående artikelKom till Global klimatstrejk fredag 25 mars!
Nästa artikelUSA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder. Varning för enögdhet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Samtidigt ska vi inte glömma varför detta existerar. Det är ett symptom, inte problemet. Ordet ”skatteparadis” är grovt missledande, vad det är fråga om är rädda sig undan klassisk kommunistisk typ konfiskation. Det borde heta ”Räddningsparadis”. Jag gick själv en gång i fällan. Jag bodde i Sverige men arbetade internationellt, alltså i andra länder. Mina kostnader för svenska samhället var inte större än vilken medelsvensson som helst. Det resulterade att jag blev beskattad för samma inkomst i tre länder, helt lagligt. Min marginalskatt i Sverige blev 98%. Det var under dessa år som Pomperipossa affären utspann sig. Staten har blivit smartare, numera beskattar och avgiftsbelägger man företag, som transport, elektricitet, vatten, bränsle osv, och dom lägger det på priset, eller man beskattar fastigheter, vilka inte kan flyttas. Alltså en ”poll-skatt”, en skatt på att leva och existera. Bättre uttryckt, en konfiskering. Så konfiskerar staten idag. Det är därför svenskarna betalar 10 gånger så höga priser som dom borde. Förtäckt beskattning, eller snarare konfiskation, vilket går till den feta skaran av parasiterande byråkrater och politiker för att kontrollera systemet, och naturligtvis statens projekt som massinvandringen och massövervakningen. Valet för mig var, bli bidragsparasit, eller sätt upp en skyddssystem som skyddar mot statlig konfiskation. Jag valde det senare. Nu har jag en säker ålderdom, skyddad mot parasitering av ideologiska krafter, jag behöver inte betala de nya avgifterna till EU på omkring 34,000 per år och arbetande svensk som riksdagen just beslutat om.

  • Du beskriver effekter av dåvarande höga marginalskatter och sannolikt dåvarande avsaknad av relevanta skatteavtal mellan länder.
   Innebär inte detta en av flera möjligheter för de rika, de rikaste och storbolag att föra undan stora summor från beskattning, alltmedan vanligt folk beskattas och får betala mer i skatt än om dessa skatteparadis inte fanns.
   Skrivit en del om detta tidigare: USA – skatteparadisens moder och största skatteparadis
   Skatteparadis
   Skatteflykt – globalt problem. Vad kan man göra?
   Där föreslog jag
   ”Förslag
   1. Förbjud omgående de regler som möjliggör dessa skatteparadis!
   2. Ökar beskattningen kraftigt av världens rikaste, låt säga de med en förmögenhet över 3 miljoner dollar.
   3. Använd pengarna för att ge alla människor på jorden tillgång till bra vatten, sanitet, utbildning, bra hälso- och sjukvård, acceptabel mat och bostad.
   4. Gör eljest revolution, störta kapitalismen och etablera ett mycket mer demokratiskt, socialistiskt samhälle där folket också har kontroll över produktionsmedlen och naturtillgångarna! Revolutionerna i USA 1776, i Frankrike 1789, i Ryssland 1917 och i Kina 1949 visar att revolutioner kan föra något bra med sig, men också att det kan gå snett. Viktiga lärdomar finns för framtiden.”

   I sin uppmärksammade bok ”Gömda rikedomar” 2015 skriver undersökande ekonomen Gabriel Zuckman att de i skatteparadis undanstoppade tillgångarna uppgår till 8 % av hushållens globala tillgångar – och vem tror att han fått med allt? De hade vuxit med 25 % mellan 2010-2015.

   • —Det svenskarna kallar skatteparadis är finanscentra. Utan dom skulle världen stanna. Utan dom skulle de blåögda ideologerna konfiskera allt och sedan dela ut det till sina trogna att konsumeras. Man saknar inte kon förrän båset är tomt.
    —Beskattning av världens rika. Utmärkt. Då stänger dom företagen, avskedar de anställda och flyttar till länder som stöder jobb och utveckling.
    —ge alla människor på jorden tillgång till bra vatten, sanitet, utbildning, bra hälso- och sjukvård, acceptabel mat och bostad. Det är ju precis vad företagsamhet åstadkommer. Den som slaktar och äter upp värphönsen blir på sikt utan både ägg och kycklingsteken.
    —Gör eljest revolution Det är precis vad Kina gör. Man har förhindrat den makt och kapitalkoncentration som finns i USA.

  • Hur menar du att man kan finansiera ett samhälles kostnader för polis, rättsväsende, försvar, fri utbildning, barnomsorg, fri hälso- och sjukvård, åldringsvård om alla skatter är konfiskation?

   • Varför inte genom ”User Pay”, precis som du betalar för en limpa bröd innan du får äta den. Problemet just nu är att pengarna inte alls går till detta utan till massa annat som import av röstboskap, politiska föreningar, propaganda, massövervakning, amerikanska rustningar, etc. Nya Zeeland har ett system med försäkring som heter ACC, Accident Compensation Corporation, om du ramlar och byter benet eller har en trafikolycka är det den försäkringen som betalar. All bidrager på olika sätt. Det fungerar utmärkt. I Sverige plockar regimen åt sig allt dom kan, och sedan delar ut det utan att vi egentligen får veta vad vi betalar för ”Vad f*n får jag för pengarna”

  • Din syn på nationalekonomin påminner stark om https://sv.wikipedia.org/wiki/Mogens_Glistrup eller https://sv.wikipedia.org/wiki/Pierre_Poujade Icke uppdaterat sedan 1400-talet. Då skulle kyrkan klara vården m.m. från tiondet https://sv.wikipedia.org/wiki/Tionde och det fanns tull vid varenda bro och stadsgräns.
   Tullbelagda broar finns än i dag i Norge och i Frankrike, förutom avgiftsbelagda motorvägar i en rad länder.

   Hur du finansierar brandkåren eller landsvägarnas bygge och snöröjning, för att inte tala om utbildningsväsendet, krigsmakten och allt det andra som hör ett modern samhälle till, har jag alltid undrat över.

   • Alla motorvägar är tullbelagda här i Kina, så folk tar tåget för 25% av priset. I vårt samhälle finansierar vi vår egen ”polis”, väktare, och samhällsavgifter som kostar 150 kronor i månaden i avgift. Ett läkarbesök kostar 20 kronor oavsett tid, ingen kö eller väntetid, den som inte har pengar behöver inte betala. Skolor och sjukhus och pensionärer betalar ingen skatt eller avgifter. Sjukvården till pensionärer subventioneras till 80%, att bo på ålderdomshem kostar 2,000 till 5,000 kronor i månaden beroende på den standard man själv väljer, och finansieras dels av familjen och pension liknande tjänstepensionen i Sverige. Den som har egen ägd och betald bostad har levnadskostnader på ungefär 25% av pensionen. Luckorna i finanserna fylls med just skatter och avgifter. Samtidigt behöver vi inte betala för någon massiv parasitisk byråkratklass som i Sverige, massövervakning eller massinvandring. Ingen sparar i skatteparadis utan investerar i företag som ger jobb och välstånd. Ingen kapital, fastighets eller bostadsskatt för att plundra. Det bygger välstånd och framsteg.

 2. Joe Bidens motsvarighet i England var David Cameron.

  Det är försvaret av anonyma truster som är US/UKs speciella relation och som förklarar varför Usas initierade inte klagar över att Usa har utformats enligt en brittisk agenda.

  Karl Wang pratar om Sverige men dom utländska skatteparadisen måste ses tillsammans med att dom som dominerar ju försöker krossa Kina och får mkt mer makt att göra det genom sina privilegier.

  Dom har råd att effektivt köra över andra intressen.

  Hade västs befolkningar tagit tillbaka dom resurserna skulle inte tex Usas befolkning satsa dom på Pentagon utan på sina egna behov.

  Det är dom parasiterande eliterna som medelst politiska marionetter har råd att starta uppror överallt och att styra opinionen överallt vilket nu saboterar möjligheterna till samarbete och välstånd.

  Det är dom som till skillnad från medelklassen kan flyta ovanpå och som även har berövat medelklassen dess arbeten och framtidstro.

  Det är givetvis den monopolkapitalistiska överklassen som är parasiter och det är även dom som från starten mdelst inflytandeagenter har präglat socialisternas ideologi så att dom inte är bra på att stärka ett lands konkurrenskraft genom att medborgarna utvecklas.

  Jämlikhetsideerna är välmenande men det som saknas är en tro och vilja att göra människor dugliga.

  Socialisternas svaga självkänsla här gör att dom inte kommer på nåt bättre än att göra folk beroende av byråkratins bidrag och omfördelningar.

  Och tillsammans med korrupta medier helt dukar under för en främmande agenda styrd av den ovan nämnda överklassen.

  Karl Wang låter som en libertarian när han talar om väst men inte när han talar om Kina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here