Google och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra

11
3590

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Inget har hänt mig veterligen – förutom att vinsten ökat. Uppfattar att texten är principiellt intressant.

Tredje kvartalet 2020 uppgick den till drygt hälften, 46 miljarder dollar, av helårsvinsten på 90 miljarder dollar 2016. här.

Helårsvinsten 2019 på 160 miljarder kommer att slås.


Google och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra

 

Dagens Industri skriver 4 januari 2019 ”Techjätten Google flyttade 19,9 miljarder euro, motsvarande 204 miljarder kronor, till skatteparadiset Bermuda under 2017. Det rapporterar Reuters med hänvisning till nederländska myndighetsdokument. Summan utgör merparten av Googles vinster utanför USA. Överföringarna har stigit från 156,6 miljarder kronor under 2016.

Upplägget går ut på att Google-koncernen flyttar över royaltyintäkter från ett irländskt dotterföretag till ett skalbolag i Nederländerna, som helt saknar anställda. Det för i sin tur över pengarna till ett brevlådeföretag på Bermuda som ägs av ett annat Irland-registrerat Google-företag.

Den avancerade, men fortfarande lagliga, skatteplaneringen är känd som ”Double Irish” och ”Dutch Sandwich”. På paradisön Bermuda i Atlanten betalar företag ingen bolagsskatt.

”Vi betalar alla skatter som krävs och följer lagarna i varje land vi opererar i över hela världen”, säger Google i ett uttalande.

Techjättar som Apple, Google och Facebook använder sig alla av arrangemanget. De har inte velat ta hem vinsterna till moderbolagen i USA, eftersom att de då kommer att beskattas på hemmaplan. Genom den kreativa skatteplaneringen har bolagen i stället lyckats få ned skattesatsen i Europa till runt 1-2 procent.

Under 2014 beslutade sig dock Irland för att fasa ut det hårt kritiserade arrangemanget efter påtryckningar från EU. Därför kommer Apple, Google och Facebook inte kunna nyttja fördelen förbi år 2020.

Google själva uppger däremot att deras effektiva skattesats, på en global basis, i snitt legat på 26 procent under de senaste tio åren.”
Dagens Industri: Google flyttade 204 miljarder för att slippa skatt

Kommentar: Vad menas med ”effektiv skattesats? Uppgiften förefaller mycket osannolik, om man menar andel (26 %) av vinsten.


Jag har publicerat flera artiklar om storbolags och rika personers skattefiffel, som kostar länder och andra medborgare (eftersom skatten för dem inte så lätt kan sänkas med underbalanserade budgetar) många miljarder varje år.

I. De 50 största bolagen i USA stoppar undan 1300 miljarder dollar i skatteparadis
Utdrag ur en artikel i Independent våren 2016. Independent

De 50 största amerikanska företagen har mer pengar undangömda utomlands än hela BNP i Spanien, Mexiko och Australien. Tillsammans har de motsvarande 1300 miljarder dollar i områden där pengarna inte beskattas i USA, enligt en ny rapport från Oxfam. Avslöjandena kommer sedan EU-kommissionen meddelat planer på att tvinga de stora företag att vara öppnare om var de betala skatt. Oxfam menar att EU-kommissionens förslag är ”nästan värdelöst” för att identifiera var pengar stoppas undan. Den uppmanar den brittiska regeringen att verka för starkare regler för att säkerställa att företagen betalar skatt i alla länder där de gör affärer.

Robbie Silverman, senior skatterådgivare vid Oxfam, sade att skatteflykten i USA kommer att ha en dominoeffekt i länder runt om i världen.
”Samma knep och som används av multinationella företag att undvika skatt i USA används för att lura länder över hela världen från deras beskärda del av skatteintäkterna, med förödande konsekvenser”, sade han.

”Fattiga länder drabbas särskilt hårt och förlorar uppskattningsvis 100 miljarder dollar per år till bolagsskattesmitare. Detta är tillräckligt för att ge rent vatten och sanitet till mer än 2,2 miljarder människor,” tillade han.
Samma 50 företag fick kollektivt 27 dollar i statligt, federalt stöd med lån, lånegarantier och räddningsaktionerna för varje dollar de betalade i federala skatter, motsvarande totalt 11,2 biljoner dollar sade Oxfam. (Motsvarar 2/3 av USA:s BNP).
Organisationer som Oxfam och Christian Aid har avfärdat Europeiska kommissionens förslag att minska skattefusket som ”nära nog meningslösa”. Christian Aid sade att de nya reglerna skulle tillåta ”tvivelaktig business as usual”.
Enligt EU:s förslag skulle företagen rapportera vinster och betala skatt i EU och i vissa än så länge hemlig skatteparadis. Medan man har lobbat för redovisning uppdelat på olika länder av skatter och vinster, är den föreslagna versioner så begränsad att den inte klarar detta.

Skatteflykt av USA-bolag

Aktivister har länge bett om rapportering av skattefrågor land-för-land, men det senaste EU-förslaget innebär endast en begränsad version av detta. En tidigare svartlistning av skatteparadis sammanställd av Europeiska kommissionen 2015 drogs tillbaka sedan den misslyckades med att inkludera viktiga länder som Luxemburg.
De senaste förslagen från den kommissionen kommer i kölvattnet av dataläckaget av Panama Papers som tillhandahållit bevis på den stora omfattningen av offshore banking av världens rika, inklusive många nuvarande och tidigare världsledare. Oxfam beskrev utnyttjande av kryphål i skattelagstiftningen som en ”integrerad del” av vinstdrivande strategier hos många multinationella företag.

Skatteflykt finns i många former. Företagen har rapporterat att upp till 2 biljoner dollar i vinst ”permanent återinvesteras” utomlands, vilket betyder att de inte är ansvariga för skatt i USA. Några av de företag The Independent talade med sade att de fortfarande betalar höga skatter i de länder där dotterbolagen är registrerade. Denna praxis kan hjälpa dem att minska sina amerikanska skatteutgifterna eftersom företagen får göra avdrag för skatt de betalar i andra länder.

De 50 företagen tros ha tjänat 4 biljoner dollar i vinst globalt 2008-2014, men endast betalat 26,5 procent av detta i skatt i USA, nästan 25 % lägre än den lagstadgade skattesatsen på 35 procent. De förlitar sig på ett ogenomskinligt och hemlighetsfullt nätverk av mer än 1600 dotterbolag i skatteparadis där de lagrar 1,3 biljoner dollar totalt, sade Oxfam. Oxfam tillade att andra offshore dotterbolag kan finnas och undgår Securities and Exchange Commission, på grund av svaga rapporteringskrav. USA:s storbolag är de stora skattesmitarna – Putin och Assad vita

I ”Panama Papers” fanns få USA-företag nämnda. Detta tycks bero på att de har andra resurser för skatteflykt – se nedan.

I centrum då Panama Papers kom stod diverse insinuationer om Putin och Assad nog ändå är involverade på något sätt.
Det lyftes fram när uppgifter om ”Panama papers” först publicerades.
Guardian skriver dock ”The US has overtaken Singapore, Luxembourg and the Cayman Islands as an attractive haven for super-rich individuals and businesses looking to shelter assets behind a veil of secrecy, according to a study by the Tax Justice Network (TJN). The US is ranked third, behind Switzerland and Hong Kong, in the financial secrecy index, produced every two years by TJN”.

Guardian

DN skrev ”Supermakten (USA) hamnar trea på en lista över skatteparadis – tio placeringar över Panama.” DN

Professor Michael Hudson menar att hela det globala systemet med skatteparadis och ”vittvättning” av pengar har skapats av det amerikanska finanskapitalet i full förståelse med USA:s regering. Han arbetade själv i Chase Manhattan och var förstahandsvittne till vad som skedde. Avsikten var att betjäna det militär-industriella komplexet med kapital. Detta gjorde samtidigt den finansiella eliten i USA till en penningtvättande kriminell klass. Hudson säger:

”The whole financial system basically has been criminalized in the process of being militarized, to subsidize the fact that countries like the United States and Britain have heavy military budgets. This is how they finance their military budget – with money laundering by the world’s criminal class. The byproduct is to leave the largest companies tax exempt, from Apple to Exxon, right down the line.” Counterpunch USA – skatteparadisens moder och största skatteparadis

Det finns många andra rapporter med ungefär samma innehåll. Och exempel. Detta skattesmitande – som regeringar och EU i praktiken accepterar – minskar förstås statens inkomster. Mindre pengar till bland annat skola, sjukvård, social välfärd. Och lägre köpkraft. varför ska vi acceptera detta? Ge mig ett enda skäl.

 

Föregående artikelGaza: 400 000 demonstrerade i Washington mot ”Genocide Joe;” Massiva protester i andra huvudstäder
Nästa artikelHelt orealistiskt att fasa ut kol, olja och gas!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. ”Detta skattesmitande – som regeringar och EU i praktiken accepterar – minskar förstås statens inkomster. Mindre pengar till bland annat skola, sjukvård, social välfärd. Och lägre köpkraft. varför ska vi acceptera detta? Ge mig ett enda skäl.”

  Patrik Oksanen kan förmodligen ge dig tusen skäl, bara han får ringa Atlantic Council om tips.

  • Med lägre skatter och mindre inkomster till staten skulle slöseriet med allmänna medel, som kan likställas med uttrycket ”allas ansvar ingens ansvar” kunna reduceras.
   Jag såg en opinionsvideo från kanalen Riks under kvällen där man ifrågasatte varför Iraks försvarsminister ska uppbära fulla sociala förmåner, pension, bostadsbidrag, barnbidrag m.m. från Sverige när han redan har lön, cirka 50.000 kr per månad från sitt hemland Irak.
   Jag tycker det är absurt och ett nån mot arbetarna och pensionärer i Sverige som särskilt de senare fått se sina villkor kraftigt försämras.
   Och helst ska deras liv offras för en påstådd ”flockimmunitet” baserad på en kollektiv socialistisk tro.
   Det blir ju så man sitter bakom datorn och bara skakar av ren ilska.
   Gamla pensionärer som så ofta varit trogna politiken till vänster och socialdemokratin i hela sitt liv.
   Jag har nu förstått att vänstern skiter fullständigt i de gamla i samhället.
   När någon vänsterpolitiker talar om äldreomsorg så handlar det alltid om de (yngre) anställda som jobbar där. Aldrig om dem äldreomsorgen är till för.

   Sen fick jag ett tips där på Riks kanalen. I morgon lördag förmiddag sänder de en video som berättar om hur vänstern tog över Svenska kyrkan.
   Både vänstern och Svenska kyrkan intresserar mig så det videosamtalet måste jag bara se och lyssna på.

   I grund och botten har jag ingenting emot en högskattepolitik som ger samhället en allmän och utbredd välfärd.
   Men det är under förutsättning medlen hushållas, kontrolleras och i första hand går till sådant som är nödvändigt och inte förslösas bort på populism, känsloutspel och sådant som snedvrider samhället.

  • Detta har en annan sida som jag själv en gång fick erfara när jag, helt lagligt, blev beskattad i tre länder för samma inkomst. Jag fick alltså betala makteliten i tre länder för att arbeta. Lösningen blev att starta ett företag, vilket jag inte ägde eller formellt inte hade något inflytande över, i ett ”skatteparadis” som formellt fick uppdragen, och som engagerade mig att utföra dom, och jag fick en avlöning på ”akonto”, vilket betyder att jag själv bestämde lönen månad för månad, samtidigt som man satte av pengar till pension som kunde kontrolleras enbart av mig. Den fanatiska girigheten hos regeringar i olika länder känner inga gränser. Skatteavtal mellan länder gör det bara lättare att plocka företag och individer på deras besparingar och tillgångar. Vad vi behöver är ett nytt tillvägagångssätt att beskatta enbart lokalt, och tvång att redovisa hur skatter används, och folkinflytande över det. Det kommer alla ”demokratiska” diktaturer att ilsket motsätta sig för det minskar deras totalitära makt och att efter behag skinna skattebetalare. Singapore och till del Hong Kong är föregångare och har redan sådana system delvis. Detta med ”skatteflykt” är till stor del bara ett intensivt propaganda drev för att kunna öka skatteförtrycket i världen. Svälj det inte.

  • På samma sätt kan det hävdas att de ger mindre inkomster för massinvandring, massövervakning, och improduktiv paraisterande byråkrati.

  • @Guy Coste 15 januari, 2021 At 21:36
   Problemet är att pengarna inte går till varken skola, sjukvård, eller social välfärd. Dom går till massinvandring, bidrag, köpa röster, och nu militära rustningar, infrastruktur för att hysa amerikanska militärbaser, och förmodligen till att köpa amerikanska vapen. ”ska vi acceptera detta?” svenska folket har ju accepterat detta sedan 50-taletet, och senast i valet förra året. Alla förslag om att kontrollera politikerna vore nog välkomna.

 2. Ju mer pengar som får tag på, ju mer spenderar dom. Här finns ett exempel på hur det går till.
  https://www.friatider.se/dubbelt-sa-dyrt-aka-tag-lulea-stockholm
  Först leasar man ut en service som tågtjänsten Stockholm – Luleå, som här till ”Vy”. Sedan skickar man räkning till ”Vy” på banavgifter, perrong avgifter, osv. Sedan lägger ”Vy” det på priset tillsammans med sin feta vinstmarginal, priset fördubblas, Staten och ”Vy”tjänar nu storkovan, utan att ordet skatt ens nämns. Banavgifterna är förstås en fast avgift, så staten får garanterade ökade inkomster, och ”Vy” bara höjer priset för att plocka ut dom av resenärerna. Frågar någon staten om priset hänvisar man bara till ”Vy” som man säger sätter priset, och staten har inget med det att göra. ”Vy” bara säger att priset beror på efterfrågan. Det kallas förtäckta skatter. Så otäckt skamligt har det blivit att effektivt skinna innevånarna. Ingen reagerar. Så genomsyrat är samhället idag.

 3. Det är ju KATASTROF. Hur kan man vara så GIRIGA. Girig är ju bara förnamnet. Och Karls exempel gör ju detta VÄRRE. Så det är bara så där enkelt. EU tjatade också nu över 10år om att beskatta dessa parasiter, UTAN något skett på NÅGON punkt fortfarande.EJ förvånad. Men så GIRIGA. Dessa summor motsvarar ju många länders BNP. Ja många länders BNP! Även mer och mycket värre! GIRIGA är bara förnamnet

 4. Hela begreppet med ”skatt” fungerar inte längre. Det har blivit en metod att konfiskera tillgångar. Begreppet var ursprungligen att innevånarna i ett land skulle gemensamt betala för de gemensamma kostnaderna i det land dom bor, där dom utnyttjar landets gemensamma resurser. Till exempel fordonsskatten och bränsleskatt skulle finansiera vägarna, men idag finansierar den bara till en mycket lite del vägarna. Det mesta bara försvinner in i ett dolt system och egentligen vet vi inte var det tar vägen. I dagens teknologiska värld är skatter inte längre en inrikes angelägenhet. Pensionärer som bor utanför Sverige tär ju inte på Sveriges resurser, och är blockerade från att använda dom, ändå konfiskerar staten 25% av deras pension. Alla som inte bor i Sverige kan helt godtyckligt ”anses” ha ”väsentlig anknytning”, vilket kan vara precis vad som helst och inte ens behöver redovisas och ”anses” vara ”obegränsat skattskyldiga” i Sverige. Det finns exempel på personer som flyttade från Sverige för många årtionden sedan, men Sverige försöker beskatta för dom åkt till Sverige på semester och använt ett ATM kort eller kreditkort. Vad som behövs är ett helt nytt koncept som ersätter traditionell ”skatt” och det behöver vara medborgare kontrollerat. Statsbyråkratin och politikerna skall inte ha rätt att bara ta vad dom vill ha. Tyvärr kommer nog de giriga politikerna och byråkraterna att kategoriskt motsätta sig förändringar för det nuvarande systemet har blivit så finslipat för godtycklig konfiskation att man inte vill ha ändringar. Tyvärr har detta konfiskationssystem blivit en väsentlig blockad mot Sverige vidare överlevnad som välfärdsnation. Ingen med vett och förstånd i behåll skulle våga starta och utveckla ett större företag idag i Sverige. På 40 år har inget väsentlig företa byggts i Sverige. Snarare flyr de som finns för att kunna överleva. Det har istället ersatts med en snabbt växande parasitisk byråkrati som tär, inte när.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here