Gaza: 400 000 demonstrerade i Washington mot ”Genocide Joe;” Massiva protester i andra huvudstäder

0
1506

 

Detta är en rapport 14 januari av Juan Cole på hans site https://www.juancole.com/2024/01/genocide-protests-johannesburg.html

Miljontals demonstranter kom ut runt om i världen på lördagen och svarade på uppmaningen från palestinska aktivister att samlas mot den pågående israeliska attacken mot Gaza på en ”Global Day of Action för Palestina.” Nära hemmet demonstrerade uppskattningsvis 400 000 i Washington, D.C., och spred vad som såg ut som blodiga dockor av barn framför Vita husets port när folk skanderade ”Genocide Joe” och ”Bloody Blinken”. Rallyt i huvudstaden hade som huvudarrangör American Muslim Task Force for Palestina. Det finns ungefär 4 miljoner muslimer i USA, cirka 1,2 procent av befolkningen, även om demonstrationen även omfattade många kristna och judar.

Folkmassorna krävde vapenvila och insisterade på att Mr. Biden skulle tvinga Israel till en vapenvila. De krävde också frigivning av israeliska gisslan som hålls av Hamas i Gaza.

Middle East Eye: ”Tusentals samlar i Washington DC och kräver vapenvila i Gaza och ett slut på USA:s hjälp till Israel”

American Near East Refugee Aid sade i lördags, ”Dödssiffran i Gaza är enorm och svår att uppskatta på grund av nedskärningar i telekommunikationerna. UNOCHA rapporterar att den 11 januari har minst 23 469 palestinier dödats i Gaza och 59 604 skadats. Och omkring 1,9 miljoner människor, nästan 85 % av Gazas befolkning, är internflyktingar.”

Bland arrangörerna sa Council on American Islamic Relation (CAIR), ”Vi tackar varje person som deltog i denna historiska händelse för att uppmana till ett slut på den israeliska regeringens folkmord i Gaza och ett slut på vår regerings stöd för deras grymheter. Biden-administrationen kan inte längre ignorera de miljontals amerikaner som säger ”nog är nog.” Det är dags för administrationen att lyssna på folket och kräva en omedelbar vapenvila, avsluta sitt stöd till den israeliska apartheidregeringen och hålla fast israeliska tjänstemän. att redogöra för sina brott mot mänskligheten.”

Innan evenemanget började delade sex palestinsk-amerikaner från Gaza de katastrofer som har drabbat deras familjer. CAIR skriver att t.ex. ”Dr. Alaa Hussein Ali (MI) delar historien om de mer än 100 medlemmar av hans familj som dödades i november i israeliska attacker, inklusive mordet på sin bror av prickskytt när han försökte hämta vatten, och alla hans svärföräldrar efter flyr för säkerhet till södra Gaza.”

Talade också presidentkandidaterna Cornel West och Jill Stein, representanten Andre Carson, Code Pink Director Medea Benjamin och framstående muslimsk-amerikanska ledare, inklusive Ilyasa Shabazz, dotter till Malcolm X. Gaza-baserade Aljazeera-journalisten Wael Dahdouh, varav många nära familjemedlemmar har dödats av Israel, talade genom video.

President Biden hade lämnat Vita huset för Camp David.

En av de mer gripande världsomspännande demonstrationerna arrangerades vid USA:s konsulat i Johannesburg, Sydafrika, när Internationella domstolen i Haag diskuterar anklagelsen för folkmord som väckts mot Israel av Pretoria. Det var också en stor protest i Kapstaden. Arrangörerna lät läsa upp ett uttalande vid den senare, enligt Matthew Hirsch på Ground Up: ”Vi är här idag för att vara en del av den globala handlingsdagen som kommer att se demonstrationer planerade i mer än 66 städer och minst 36 länder. Dagens rally kommer att vara en del av en enad front av globala röster, som villkorslöst kräver en omedelbar och permanent vapenvila.”

Imtiaz Sooliman från hjälpgruppen ”Gift of the Givers”, som har haft team i Gaza och på Västbanken, sa enligt Hirsch, ”Människor som vi och människor över hela världen kommer att se till att vapenvilan kommer. Folkets makt är mäktigare än någon regering och något vapen i världen.” Om fallet som väckts av Sydafrika i Haag, sa han: ”Jag känner mig fantastisk att vara sydafrikan. När vi skickade vårt folk till ICJ tog vi tillbaka Mandela-magin.”

Sydafrikanska advokater säger att om ICJ utfärdar ett beslut till Sydafrikas fördel kommer de att väcka civilrättsliga stämningar i USA och Storbritannien på grundval av dessa två regeringars samarbete i massakern av palestinska civila i Gaza.

SABC News: ”Aktivister samlas utanför USA:s konsulat”

Hundratusentals demonstrerade också i London, och lika stora folkmassor kom ut i många andra städer runt om i världen.

Middle East Eye: ”Hundratusentals samlas i London för palestinsk solidaritet och vapenvila i Gaza”

Arkiverad under: Avvikande, utvalda, Israel/Palestina, Joe Biden, Fred, Sydafrika, USA:s utrikespolitik, krigsförbrytelser

Om författaren

Juan Cole är grundare och chefredaktör för Informed Comment. Han är Richard P. Mitchell professor i historia vid University of Michigan. Han är författare till, bland många andra böcker, Muhammad: Prophet of Peace amid the Clash of Empires och The Rubaiyat of Omar Khayyam. Följ honom på Twitter på @jricole eller Infor

 

Föregående artikelSe och hör den kvinnliga advokaten som avslöjar Israels folkmord!
Nästa artikelGoogle och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here