Pandoras ask: Miljoner dokument avslöjar makthavare som använder skatteparadis – men ”glömmer” delvis de i USA.

5
2101

DN skriver ”I en ny läcka avslöjas hundratals personer och företag som använder sig av skatteparadis för att komma undan skatt. Avslöjandet är den tredje stora läckan på fem år.

Bland dem som pekas ut finns Tjeckiens premiärminister Andrej Babis och Jordaniens kung Abdullah.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning, som har deltagit i granskningen, finns 200 svenskar med i vad som kallas Pandoraläckan. På listan finns en börs-vd och en av Sveriges rikaste familjer, men också en misstänkt ekobrottsling, högerextremister och en medlem i Hells Angels.

35 världsledare och fler än 100 miljardärer har använt sig av olika skatteparadis för att slippa skatta i det egna landet, skriver The Guardian. Bland ledarna finns Ukrainas, Kenyas och Ecuadors presidenter samt Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. Blair hade tillsammans med sin fru Cherie köpt en Londonfastighet värd motsvarande 77 miljoner kronor via ett brevlådeföretag delvis ägt av en minister i Bahrain.

Genom att köpa företaget som ägde fastigheten, och inte själva byggnaden, slapp paret att betala 3,7 miljoner kronor i skatt. En transaktion som i sig inte är olaglig, konstaterar The Guardian, men som visar på ett kryphål som få vanliga löntagare kan utnyttja.
Miljoner dokument avslöjar makthavare som använder skatteparadis.

Fler uppgifter
* Pandora Papers är en läcka av nästan 12 miljoner dokument.
* Mer än 600 journalister i 117 länder har gått igenom filerna från 14 källor i flera månader.
* Uppgifterna publiceras av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i Washington DC, som har arbetat med mer än 140 medieorganisationer om sin största globala utredning någonsin. Offshore havens and hidden riches of world leaders and billionaires exposed in unprecedented leak.
(https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/global-investigation-tax-havens-offshore/)
* BBC: s sammanfattning av Pandora Papers finns här.

Dokumenten avslöjar offshoreavtal med Jordaniens kung, Ukrainas, Kenyas och Ecuadors presidenter, Tjeckiens premiärminister och tidigare brittiske premiärminister Tony Blair. Filerna beskriver också den ekonomiska verksamheten för personer ”i kretsen kring” Rysslands president Vladimir Putins, vilken förstås i vid mening kan sägas innefatta miljardärer och mer än 130 miljardärer från Ryssland, USA, Turkiet och andra nationer.


Varför finns inga fifflare från USA?

OBS! Jag har vid förnyad läsning av dokument funnit viss information om USA, allmänt hållen och utan utpekande av företag eller individer.

”ICIJ undersökte och analyserade också användningen av truster i USA (US trusts) med hjälp av sökord och matchningar med offentlig data, bland andra metoder.

ICIJ identifierade mer än 200 truster som fanns i eller skapades i USA från 2000 till 2019, med det största antalet registrerade i South Dakota. Trusterna var kopplade till människor från 40 länder (exklusive USA). ICIJ identifierade tillgångar i enskilda fonder till ett värde mellan 67 000 och 165 miljoner dollar mellan 2000 och 2019. Uppgifterna visar att amerikanska truster innehade tillgångar värda totalt mer än 1 miljard dollar. De inkluderade amerikanska fastigheter och bankkonton i Panama, Schweiz, Luxemburg, Puerto Rico, Bahamas och på andra håll.

För att utföra analysen av USA-baserade förtroenden samlade ICIJ manuellt information. ICIJ kunde identifiera och samla in data om trusts från 15 amerikanska stater och District of Columbia.” här.

* Läckan liknar mycket de Panama Papers som ICIJ avslöjade 2016. Jag publicerade då och senare olika artiklar om detta.

* Mycket viktigt, ja avslöjande är att rika människor, politiker och företag från USA knappast nämns förutom den allmänna informationen ovan – lika litet som i Panama Papers. Är de exceptionellt hederliga?

2018 skrev jag ”Det handlar om avancerad skatteplanering där man utnyttjar svagheter i olika länders skatteregler och via bland annat brevlådeföretag minimerar sin skatt. Som exempel nämndes att Apple betalar 1,5 % skatt på sina vinster utomlands, medan bolagsskatten i USA är 35 % (och 22,3% i kapitalistvänliga Sverige). Och Apple har fått sin belöning – nu ligger företaget på första listan även företag med dålig moral. Nej, vad skriver jag – ska vara första plats bland företag med värdefulla varumärken. Ursäkta.” Relaterat.
Apple – världens bästa skattesmitare.

Varför var det så få bolag och personer på listan från USA i Panama Papers fastän det är väl känt att det stora USA-bolagen är de största skattesmitarna i världen, enligt Independent och kapitalisthyllaren Forbes. I artikeln kunde jag skriva: ”Independent rapporterade  att storbolag i USA är mycket stora skattesmitare (medan Putin och Assad är vita enligt rapport från Panama Papers).

Många massmedia ignorerade sannolikt denna information. I centrum 2018 står diverse insinuationer om att Putin och Assad och Syriens president nog ändå är involverade på något sätt. Det lyftes fram när uppgifter om ”Panama papers” först publicerades.

De 50 största bolagen i USA stoppar undan 1300 miljarder dollar i skatteparadis
Utdrag ur en artikel i Independent våren 2016. Independent

De 50 största amerikanska företagen har mer pengar undangömda utomlands än hela BNP i Spanien, Mexiko och Australien. Tillsammans har de motsvarande 1300 miljarder dollar i områden där pengarna inte beskattas i USA, enligt en ny rapport från Oxfam. Avslöjandena kommer sedan EU-kommissionen meddelat planer på att tvinga de stora företag att vara öppnare om var de betala skatt. Oxfam menar att EU-kommissionens förslag är ”nästan värdelöst” för att identifiera var pengar stoppas undan.

Robbie Silverman, senior skatterådgivare vid Oxfam, sade att skatteflykten i USA kommer att ha en dominoeffekt i länder runt om i världen.
”Samma knep och som används av multinationella företag att undvika skatt i USA används för att lura länder över hela världen från deras beskärda del av skatteintäkterna, med förödande konsekvenser”, sade han.

”Fattiga länder drabbas särskilt hårt och förlorar uppskattningsvis 100 miljarder dollar per år till bolagsskattesmitare. Detta är tillräckligt för att ge rent vatten och sanitet till mer än 2,2 miljarder människor,” tillade han.
Samma 50 företag fick kollektivt 27 dollar i statligt, federalt stöd med lån, lånegarantier och räddningsaktionerna för varje dollar de betalade i federala skatter, motsvarande totalt 11,2 biljoner dollar sade Oxfam. (Motsvarar 2/3 av USA:s BNP).
Organisationer som Oxfam och Christian Aid har avfärdat Europeiska kommissionens förslag att minska skattefusket som ”nära nog meningslösa”. Christian Aid sade att de nya reglerna skulle tillåta ”tvivelaktig business as usual”.
Enligt EU:s förslag skulle företagen rapportera vinster och betala skatt i EU och i vissa än så länge hemlig skatteparadis. Medan man har lobbat för redovisning uppdelat på olika länder av skatter och vinster, är den föreslagna versioner så begränsad att den inte klarar detta.

Skatteflykt av USA-bolag

Pål Steigan lyfte också frågan  ”Det som vid första anblicken slår en som otroligt konstigt … är den nästan totala frånvaron av företag och individer från USA. USA har världens största antal mångmiljonärer. Många av de rikaste företagen i världen finns i USA. Dessa är ökända för att dölja sina förmögenheter och genomföra global skatteplanering. Det är välkänt att ett företag som Apple, till exempel, döljer gigantiska förmögenheter i skatteparadis. här. Och inte bara Apple. Citizens for Tax Justice har avslöjat att de 500 rikaste företagen i USA har mer än 21 biljoner dollar investerade i skatteparadis.

Avslöjandena innehåller ingenting om de ökänt korrupta politikerna Tony Blair och Hillary Clinton och ingenting om de amerikanska oligarkerna, ingenting om Rothschild, Rockefeller, Carnegie, Ford, Soros och så vidare. Det borde inte ha något att göra med att ICIJ grundades och sponsrades av US Center for Public Integrity, som i sin tur finansieras av Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, WK Kellogg Foundation och Open Society Foundation (Soros) – liksom USAID? Sponsorer

Och det finns inga amerikanska senatorer i det publicerade materialet, inga toppolitiker från EU eller Israel. Och varför har de inte gått efter de stora företagen som äger företagsmedia. Det borde vara lätt. Det finns bara en handfull av dem. Kan det vara så enkelt som att denna uppenbarelse bara drivs av företagsmedia, och att deras ägare därför är ”no go zone”?” Pandora Papers: Stor avsløring med digre hull

 


Ett alternativ

Enligt gemensamma äldre beräkningar av Världsbanken, WHO, UNDP, UNESCO m.fl. 1998 skulle man med en satsning på ytterligare 80 miljarder US Dollar årligen, dvs. 800 miljarder totalt, under 10 år kunna ge alla jordens invånare basal sjukvård, basal utbildning, bra vattenförsörjning och bra sanitära förhållanden (Implementing the 20/20 Initiative: Achieving Universal Access to Basic Social Services, 1998). (www.unicef.org/ceecis/pub_implement2020_en.pdf). Toussaint & Millet nämner i sin utmärkta bok “Debt the IMF and the World Bank” att dessa 800 miljarder US Dollar motsvarar 20 % av tillgångarna på 4 400 US Dollar för de 1 125 dollarmiljardärerna år 2007 enligt Forbes Magazine, mars 2008. En engångsskatt på 20 % för dollarmiljardärerna skulle varit tillräckligt! Som framgår ovan har tillgångarna ökat särskilt mycket för de allra rikaste i världen, vilket medför att %-talet idag blir mindre än 20 %.

 

Förslag
1. Förbjud omgående de regler som möjliggör dessa skatteparadis!
2. Ökar beskattningen kraftigt av världens rikaste, låt säga de med en förmögenhet över 3 miljoner dollar.
3. Använd pengarna för att ge alla människor på jorden tillgång till bra vatten, sanitet, utbildning, bra hälso- och sjukvård, acceptabel mat och bostad.


4. Gör eljest revolution, störta kapitalismen och etablera ett mycket mer demokratiskt, socialistiskt samhälle där folket också har kontroll över produktionsmedlen och naturtillgångarna! Revolutionerna i USA 1776, i Frankrike 1789, i Ryssland 1917 och i Kina 1949 visar att revolutioner kan föra något bra med sig, men också att det kan gå snett. Viktiga lärdomar finns för framtiden.

Relaterat.
Apple – världens bästa skattesmitare.
Google och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra.

Föregående artikelEn värld i lågor – från Kalifornien till Turkiet
Nästa artikelVad vill Vänsterpartiet, utöver orden i partiprogrammet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Uppenbarligen finns mycket tvivelaktiga krafter bakom avslöjandena. Det som jag tycker är intressant är att det alls inte är samma sting i ”Pandorapappren” som det var i ”Panamapappren”. Gadden håller på att bli slö hos de som vill skapa oro.

  2. OBS! Jag har vid förnyad läsning av dokument funnit viss information om USA, som också lagts in i artikeln.

    ”ICIJ undersökte och analyserade också användningen av truster i USA (US trusts) med hjälp av sökord och matchningar med offentlig data, bland andra metoder.

    ICIJ identifierade mer än 200 truster som fanns i eller skapades i USA från 2000 till 2019, med det största antalet registrerade i South Dakota. Trusterna var kopplade till människor från 40 länder (exklusive USA). ICIJ identifierade tillgångar i enskilda fonder till ett värde mellan 67 000 och 165 miljoner dollar mellan 2000 och 2019. Uppgifterna visar att amerikanska truster innehade tillgångar värda totalt mer än 1 miljard dollar. De inkluderade amerikanska fastigheter och bankkonton i Panama, Schweiz, Luxemburg, Puerto Rico, Bahamas och på andra håll.

    För att utföra analysen av USA-baserade förtroenden samlade ICIJ manuellt information. ICIJ kunde identifiera och samla in data om trusts från 15 amerikanska stater och District of Columbia.” här.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here