”Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle

6
2916
Energisystemet Most fungerar cirkulärt. Foto: Yen Strandqvist/Chalmers

Jag har tidigare behandlat energifrågor, och främst klimatfrågan i många artiklar, de flesta på Jinge.se.

Den mycket intressanta texten nedan kom som en kommentar från pseudonymen Voron, som jag omvandlar till en artikel. Ämen var ute på nyheterna igår. Hoppas att forskningsresultatet stämmer!


Sveriges Radio skriver ”Målet är att bli billigare än batterier och ha helt förnybar energi, säger forskningsledare Kasper Moth-Poulsen biträdande professor i nanomaterialkemi på Chalmers i Göteborg. Energisystemet skulle också kunna användas i stor skala, som ett fjärrvärmesystem, enligt Kasper Moth-Poulsen.

Kommersiellt kan det vara verklighet om 10-15 år säger han.

Forskargruppens framsteg har publicerats i fyra vetenskapliga artiklar i år, bland annat i Energy & Environmental Science.” Sveriges Radio


Närmare beskrivning av Voron

Svenska fysiker från Chalmers tekniska högskola har utvecklat en vätska som kan absorbera solens energi i molekylära bindningar, lagra den i flera år och använda om det behövs. här
Hittills har forskare presenterat en prototyp av ett system som kan ackumulera upp till 250 wattimmar energi per kilo substans, vilket är ungefär dubbelt så mycket energiintensitet hos Tesla Powerwall-batterier. När solbränslet förbättras kommer det att kunna byta gas, kol och olja samtidigt som man löser problemet med att minska koldioxidutsläppen och miljöföroreningar.

Principen för driften av systemet är baserad på det faktum att pumpen pumpar en speciell vätska genom genomskinliga rör, där substansmolekylerna påverkar bindningar mellan kol, väte och kväveatomer under inflytande av ultraviolett. Under denna process omvandlas föreningen, som kallas norbornadien, till en quadricyclan. Eftersom energi absorberas av starka kemiska bindningar behåller det bildade ämnet fastnat solenergi även när det kyls.

För att extrahera energi passerar den aktiverade substansen genom en koboltbaserad katalysator. Som ett resultat omvandlas quadricyclan tillbaka till norbornadien samtidigt som temperaturen ökas vid 63 ° C. Den resulterande energin kan användas för hushålls- och industribehov. Till exempel värme, vattenuppvärmning, sterilisering, destillation eller drivning av ångturbiner.

Vätska kan förvaras i oisolerade behållare av bostadshus, cirkuleras genom rörledningar och transporteras. Forskarna genomförde 125 cykler och fann inga tecken på nedbrytning av ämnet.
Trots att laget redan är tillräckligt långt avancerat, fortsätter de att förbättra utvecklingen. Framtida planer inkluderar en ökning av lagringstiden, en ökning av energidensitet och temperatur under omvandling med 80 ° C och en förbättring av återvinning.

Problemet

Det största problemet som forskarna arbetar på är emellertid effektivitet. Det befintliga alternativetabsorberar bara strålningen från ultraviolett och blått spektrum, vilket står för endast 5% av den tillgängliga solenergin.

Relaterat

Metanolekonomi – en möjlighet att hantera koldioxidproblemet?
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
Kan klimatet räddas under kapitalismen?
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?

Föregående artikelKristallnatten för 80 år sedan, olika förintelser – och Martin Luther som judehatare
Nästa artikelMordet på Khashoggi måste kopplas samman med det geopolitiska skeendet
Voron
Voron (korp på latin) är en pseudonym på en flitig kommentator på bloggen. Ibland publiceras bloggartiklar av honom.

6 KOMMENTARER

 1. Problemet med energi är att kunna lagra den och det har gjort den fossila energin så framgångsrik. Jorden har helt enkelt både tillverkat och lagrat den under mycket lång tid. Men här har forskarna tydligen kommit på nya syntetiska idéer om lagring av solenergi tänkta på industriell basis. Men än så länge är det bara försök, men förhoppningsvis går de att utveckla på ett lyckat sätt. Den som lever får se. Ett annat sätt att lagra energi är genom biomassa. Det är en förnybar energikälla som inte påverkar koldioxidutsläppen. Personligen alstrar jag sådan energilagring genom att bygga travar av ved. Inte så många kanske tänker på det men en sådan lagring kan göras under mycket lång tid om den bara är täckt för väta och har viss luftväxling. Om ett politikerstyrt kommunalt energiverk alstrar energi med biomassa kallas energin förnybar men om jag framställer energi på samma sätt så kallas det vedeldning. Skillnaden torde vara att den första betraktas som politisk korrekt men den senare kan ifrågasättas och eventuellt förbjudas av politiker.

 2. Faktum är att Sovjetunionen var tidiga med att förstå hur den globala uppvärmningen kunde leda till. Så i stället för att helhjärtat satsa på kortsiktiga lösningar – som oljan är – så satsade de på 70- och 80-talet att forska inom solenergin – Solar-Terrestrial Physic.
  https://www.nytimes.com/1987/06/14/world/soviet-studies-satellites-to-convert-solar-energy-for-relay-to-earth.html
  Kanske var de före sin tid, och förstod inte oljans makt – eller världens oljebaronernas makt. Oljan i sig själv är enbart en simpel energi, men det är de stora oljemonopolföretagen och de regeringar som arbetar för oljebaronerna som bestämmer priset. Och det oavsett om det är USA, Ryssland eller Saudi Arabien – eller Kina för den delen.

  Här är en lång utförlig information av CIA om Sovjetunionens energi, inklusive alla möjliga andra alternativ (t ex solenergi, metoder för att utvinna energi från tidvatten, etc) till olja, kol och kärnkraft. De t o m informerar hur transporterna fungerar – eller inte fungerar.
  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0000292326.pdf

 3. […] För att extrahera energi passerar den aktiverade substansen genom en koboltbaserad katalysator. Som ett resultat omvandlas quadricyclan tillbaka till norbornadien samtidigt som temperaturen ökas vid 63 ° C. Den resulterande energin kan användas för hushålls- och industribehov. Till exempel värme, vattenuppvärmning, sterilisering, destillation eller drivning av ångturbiner.” Källa: https://www.globalpolitics.se/far-jag-en-kopp-sol-tack-forskare-har-omvandlat-solenergi-till-flytand… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here