Mordet på Khashoggi måste kopplas samman med det geopolitiska skeendet

8
1555

Vi får höra att USA:s ekonomi går mycket bra. BNP ökar tydligt och arbetslösheten är lägre än på mycket länge. Detta bidrar till framgångar för president Trump. Men det är nog inte hela bilden.

Vi får nu ta del av en rapport från Brage Norin från Skogså Tankesmedja utanför Boden. Brage är fysiker som arbetat i Kina och är skolkamrat från Boden. Egentligen var texten nedan en kommentar till hans egen artikel om mordet på Khashoggi, som jag nyligen publicerat. Han favoriserar inte kanslisvenska i sina kommentarer.
Jag behåller versalerna i hans text. Behöver vi alltid vara så slätkammat lika, korrekta och prudentliga?
Författaren själv inser förstås att han uttrycker sig aningen dramatiskt ibland.
Vi får se hur mycket av hans förutsägelser slår in.
Vi minns väl att (nästan) alla världens ekonomer missade den – kommande – ekonomiska kraschen 2008.


BREAKING NEWS: RAPPORTEN FRÅN USA:s VARUHANDEL MED KINA SEPTEMBER MÅNAD 2018 HAR NU PUBLICERATS.

USA:s underskott i varuhandeln med Kina slog ett nytt historiskt rekord i september månad – minus 40,2 miljarder dollar. Det tidigare bottenrekordet – minus 38,6 miljarder dollar – redovisades månaden innan (augusti).
Detta bottenrekord höll sig bara en månad. Aldrig någonsin i USA:s historia har sådana astronomiska förlustsiffror redovisats.

UNDER DE SENASTE SEX MÅNADERNA (APRIL – SEPT 2018) HAR EN AMERIKANSK KATASTROF INTRÄFFAT

* USA:s import av varor från Kina har ökat med sanslösa 31 %.
* USA:s underskott i varuhandeln med Kina har ökat med sensationella 44 %.
Observera: USA:s import av varor från Kina har ökat alla sex månader “i sträck”.
Observera: USA:s handelsunderskott har också ökat alla sex månader “i sträck”.

KINESISKA VAROR FLÖDAR IN I USA SOM EN TSUNAMI

Handelsdata under de senaste 6 månaderna ser ut som trappsteg.
* USA:s import av varor från Kina bara ökar och ökar och ökar och …
* USA:s underskott i varuhandeln med Kina bara ökar och ökar och ökar och …
* Det enda spår av handelskriget som syns är att Kinas import från USA faller.
* De senaste fyra månaderna har importen fallit med hela 12 %.

USA:s HANDELSKRIG ÄR EN SJÄLVMORDSPOLITIK

Kina öser in större och större vinster – månad efter månad efter månad:
* Om de två senaste månadernas varuhandel med Kina fortsätter i ett år – blir USA:s underskott cirka 480 miljarder dollar.
* Om de två senaste månadernas varuhandel med hela omvärlden fortsätter i ett år – blir underskottet över 900 miljarder dollar.

USA:s HANDEL MED OMVÄRLDEN KRASCHAR MITT FRAMFÖR ÖGONEN!!!

Massor av länder förbereder sig inför vad som komma skall. De börjar lagra guld som aldrig förr. Alla vet nämligen att guld kommer att väga tungt i morgondagens valutakorg. Kina har lagrat upp hela bergskedjor av guld. Ryssland har också investerat våldsamt. Turkiet, Italien och Tyskland likaså. Saudiarabiens största oljekund Kina erbjuder sig att betala oljan i rent guld (naturligtvis baserat på aktuellt guldpris). Att handeln sker i kinesiska Yuan är bara en formalitet. Dessa Yuan kan omedelbart växlas in mot guld – i Kina. Detta är ett erbjudande som Saudiarabien inte kan stå emot.

Precis alla ekonomer inser att dollarns ställning som basvaluta i världshandeln snart är över. Till och med en död höna fattar detta. Inom en mycket snar framtid kommer den s k Petrodollarn att vara ett minne blott. Härskarvalutan dollarn eroderar nu allt snabbare. Land efter land efter land övergår till att handla med sina egna valutor. Hela EU är på väg i samma riktning.
Våra hjärnor sitter fast i gamla tider. Vi ser inte vad som sker trots att det är övertydligt.

VI STÅR INFÖR ETT TEKTONISKT MAKTSKIFTE I VÄRLDEN

En ny valutakorg är på väg att födas. Den dag Saudiarabien meddelar att oljeförsäljningen till Kina kommer att ske i Yuan – bevittnar vi början på slutet av dollarns herravälde. Alla former av amerikanska statsobligationer kommer att falla dramatiskt i värde. En lavin av bankkollapser är oundviklig. Dollarn kommer därefter att krascha.

Alla vet att USA aldrig någonsin kommer att betala av sina skulder. Skulderna rusar ju upp i skyn som en raket. USA måste trycka drivor av nya luftpengar bara för att kunna betala räntorna på alla sina skulder. Konkursen är oundviklig. Det var bara tio år sedan hela världens ekonomi var ytterst nära att krascha – det var så nära att världen nästan stannade av. Den gången vara inte Kina förberedd inför en finanskrasch.

Några galningar på Wall Street kom då på att trolla fram nya bergskedjor av dollar – och alla togs på sängen. “Fiat-dollar” – rena luftpengar – strömmade ut från Wall Street. Världen häpnade. “Quantitative easing” (QE) – så kallades politiken. Men kejsarens nya kläder var alltför genomskinliga. Idag har massor av länder insett att det bara är en tidsfråga innan en helt ny valutakorg reglerar världshandeln. Det är därför som även EU-länderna är på väg att överge dollarn i sin handel. Det är därför som så många länder ökar på sina guldreserver. Guldreserverna kommer på något sätt att vägas in i morgondagens valutakorg – den korg där världens valutor vägs samman.

MBS 2017. Bild från Wikimedia.

Denna gång är massor av länder i öst mycket bättre förberedda inför dollarns fall – jämfört med för tio år sedan. Det är de länder som är dränkta av “bonds” som först dras med i den lavin av bankkollapser som väntar bakom dörren. Tyskland storbanker måste slå igen – trots landets urstarka ekonomi. Samma sak gäller en serie japanska banker. Saudiarabien har också tvingats lagra på sig hela berg av bonds. Saudiarabien vill naturligtvis avsluta dollarns strypgrepp över den saudiska oljehandeln.
Det är inte att undra på att USA till varje pris vill kuppa bort Muhammed bin Salman från makten. Den lömska kronprinsen måste till varje pris plockas bort. Hela USA:s utrikespolitik koncentreras nu på denna ödesfråga.
Jamal Khashoggi. Saudi journalist, Global Opinions columnist for the Washington Post, and former editor-in-chief of Al-Arab News Channel Jamal Khashoggi offers remarks during POMED’s “Mohammed bin Salman’s Saudi Arabia: A Deeper Look”. March 21, 2018, Project on Middle East Democracy (POMED), Washington, DC.

TUSENTALS CIA-AGENTER HAR KOPPLATS IN PÅ UPPGIFTEN

Tiotusentals politiker och ekonomer i världen följer nu det saudiska dramat dygnet runt. Vad kommer att hända? USA och UK kommer att misslyckas. CIA och M16 kommer att misslyckas. Saudiarabien kommer att knyta banden tätare med Kina och Ryssland. Landet kommer att vända sig österut.

Det är en hel serie av politiker, ekonomer och historiker som delar den uppfattning som journalisten Max Blumental har formulerat så elegant i text:
“I think we’ll see Mohammad bin Salman pivot east, to China and Russia and other alliances before the US and the UK can take him out”

Föregående artikel”Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle
Nästa artikelVåldsam nazist jagar romer och framträder hos regeringsorgan för USA i Kiev

8 KOMMENTARER

 1. Då få man ge USA en liten knuff som tack för allt på vägen mot dess avgrund. USAs värsta och bästa fiende är USA självt. Nu måste man förstås justera USAs bästföredatum kanske till 2025? Hur som helst undergången behöver inte vara alls tråkigt utan faktiskt en kul grej.

 2. ”Det är inte att undra på att USA till varje pris vill kuppa bort Muhammed bin Salman från makten. Den lömska kronprinsen måste till varje pris plockas bort. Hela USA:s utrikespolitik koncentreras nu på denna ödesfråga.” skriver Brage. Det jag har ”rotat” mig till på nätet tyder på tvärtom. Enligt detta roteri från min sida vill både USA och Israel ha honom kvar. Han är en gangster av ”rätta virket”. Varken Mossad eller CIA lär bry sig mycket om något mord, det är ju vardag för dem, antingen det är i liten skala, som Jamal Khashoggi, eller som massmord, i Syrien t.ex. Vad som dock synes mig ganska säkert är att den mycket spända fas som imperialismen är inne i måste leda till någon form av urladdning. Ganska snart. Ett antal gånger har jag till min hustru sagt: ”När nästa krasch kommer är jag säker på att både du och jag får vara inställda på en kraftigt sänkt pension, inte bara genom inflation. Oavsett vilken regering Sverige har. Bankerna måste åter räddas.” Men jag njuter också! Njuter som man gör när man har det orättvist bra och känner sig väldigt frisk trots sin ålder. Men så tänker jag på mina barn och även generationen därefter, och då oroas jag.

 3. Sverige har sin QE politik. För att få ut något av valutareserven, vilken vi till en betydande del har i dollar, har Hultqvist köpt ett omodernt försvarssystem från USA. Betalat i dollar, med dagsvärdet 20-30 miliarder SEK. Förmodligen en dålig USA investering på kort och lång sikt, men USA skyddar sig själva med andra , mer tidsenliga investeringar i vårt land. Dessa investeringar, kommer att ge oss de problem som små svaga länder har med USA. Medborgarens inflytande och plats i lagstiftningen, kolliderar med avkastningskravet.

 4. Den nation som kommer förlora mest tror jag är Sverige som investerat allt och lite mera i olika sociala projekt. Troligtvis alla utan avkastning om man nu ser krasst till kapital. Men synen på kapital har genom socialisering och feminisering förändrats till ett fokus på ’humankapital’. I princip alla våra partier har blivit vänsterpartier besatta av social ingenjörskonst. Somliga kallar det PK. Mycket förenklat tycker jag Sverige förändrats till en jättelik socialbyrå med utökat ’världs-samvete’ där det som tidigare ansetts som viktigt istället tillåts förfalla främst infrastruktur. Hur det är med Sveriges guldreserv vet jag inte. Om den nu finns kvar? I Ukraina undrar alla vart guldreserven tog vägen. Svenska politiker kommer svära sig fria genom att de ”inte kan påverka världshändelserna” (vilket det är det första jag tycker de idag tycks sträva efter). Spara pengar i Sverige idag är troligtvis ungefär lika säkert som i Venezuela. Jag har inte så mycket att spendera men försöker köpa något jag är intresserad av och som jag tror behåller värdet. Dock aldrig från handelns butiker där värdet sjunker betänkligt så fort man tackat och sagt adjö. Men i det förmodligen kommande kontantlösa samhället har jag inget val. Där blir jag uppbunden till systemet om jag inte nu har möjligheten att idka forna tiders byteshandel. I Sovjetunionen var privat handel med till exempel bilreservdelar förbjuden. Men det uppstod på avskilda platser mindre marknader liknande våra bakluckeloppisar som förekommer ibland. De sovjetiska myndigheterna tillät det fortgå som ett ’andningshål’. Har tyvärr ingen aktuell källa att hänvisa till men jag läste det i en svensk motortidning på den tiden.

  • Politik, höger o vänster, vem bryr sig i dag? Kortsiktigt vinner man med bara muskler och dollar. Få se hur det blir utan dollar om ett tag. Här lite från Venezuela som varit kloka nog att spara i guld. Att använda London som kassavalv, var inte så smart, men när det skedde kanske det fanns något anständigt att hoppas på i Europa.
   https://venezuelanalysis.com/news/14139

 5. Något om det geopolitiska skeendet.
  Krigsrisk?.. Det verkliga målet för USA-imperialisterna och dollarbankirernas spekulationer är att bevara Förenta staternas ekonomiska hegemoni och den fria marknads-kulturen för sig själva så USA och världens imperialistiska oligarker med familjen Rothschild i spetsen- och dess underlydande vasaller (som t.ex Sverige) kan fortsätta sina planer på att plundra Ryssland, Mellanöstern och Afrika, Kina, Arktis och övriga världen på dess naturresurser. Ryssland utgör ett ideologiskt hot då Moskva förhindrar dominans av den neoliberala ordningen genom sin ovillighet att böja sig.
  Av den anledningen, talar västvärlden idag illa om Ryssland och demoniserar dess vakthund, president Vladimar Putin med påstående om att han hotar hela den västliga delen av världen med ett nukleärt krig tredje världskrig.
  Det amerikanska flygvapnet förbereder sig för ett stort avgörande kraftfullt krig mot Ryssland och Kina.
  https://russia-insider.com/en/us-air-force-preparing-great-power-war-against-russia-and-china/ri25324
  Natos Trident Juncture syftade till att visa sin dominans mot Ryssland
  https://www.rt.com/op-ed/441627-arctic-nato-trident-russia/
  Och Ryssland startade sina största militära övningar i modern historia för att vara redo för ett globalt krig efter 2020.
  http://www.pravdareport.com/russia/politics/11-09-2018/141568-vostok_2018-0/

 6. Politik, höger o vänster, vem bryr sig i dag? Kortsiktigt vinner man med bara muskler och dollar. Få se hur det blir utan dollar om ett tag. Här lite från Venezuela som varit kloka nog att spara i guld. Att använda London som kassavalv, var inte så smart, men när det skedde kanske det fanns något anständigt att hoppas på i Europa.
  https://venezuelanalysis.com/news/14139

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here