Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen

3
1616
A boy walks as he collects toys from the rubble of a house destroyed by a recent air strike in Yemen’s northwestern city of Saada May 27, 2015. REUTERS/Stringer – RTX1ET4O

Denna artikel av Syrienexperten Patrik Paulov har nyligen publicerats i Proletären. SAUDIARABIEN TOGS BORT FRÅN FN:S SKAMLISTA – SVARADE MED NY MASSAKER PÅ BARN

Varför togs sanktionerna bor? Initiativet till detta kom från FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon. Han sa det 3 dagar efter det att Saudiarabien hotat stoppa inbetalning av hundratals miljoner dollar till FN. The Intercept 9 juni 2016.


Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista – svarade med en ny massaker på barn

– FN strök nyligen Saudiarabien från listan över dem som dödar barn. Det var som att ge dem grönt ljus att fortsätta förbrytelserna i Jemen, säger den jemenitiska journalisten Hussain Albukhaiti apropå den senaste massakern.

– Jag blev verkligen chockad när jag fick höra att Saudiarabien ännu en gång attackerat civila. Efter att FN strök saudierna från skamlistan över de som dödar barn i krig tänkte jag att de skulle vara mer försiktiga, säger Hussain Albukhaiti, journalist och politisk analytiker som står Huthirörelsen nära.

Han bor i huvudstaden Sanaa, som sedan sex år tillbaka styrs av huthiernas regering.

Hussain Albukhaiti har de senaste dagarna kommenterat situationen i Jemen i flera internationella medierna. Samma kväll som vi når honom medverkar han i satellitkanalen Al Jazeera English.

Den senaste massakern ägde rum den 15 juli. Det var exakt en månad efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres deklarerat att Saudiarabien stryks från den så kallade skamlistan.

Motiveringen var att Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och övriga stater i den krigförande i koalitionen minskat sitt barnadödande. Den saudistödda jemenitiska regeringen i exil, liksom Huthirörelsen, som kontrollerar den folkrika norra delen av Jemen, står kvar på listan.

Hussaine Albaukhaiti. . Bild i Proletären

Hussain Albukhaiti menar att FN-beslutet uppmuntrat saudierna att fortsätta det blodiga kriget. Det visar tragedin den 15 juli. Attacken riktades mot byggnader där många kvinnor och barn samlats under ett traditionellt firande. Minst 30 dödades.
– I mars 2015 inledde Saudiarabien kriget mot Jemen. Trots att fem år gått har de inte lyckats besegra huthiernas styrkor. Saudierna tar ut sitt misslyckande ut på Jemens civila. Ibland fördömer omvärlden attackerna, men de pekar inte ut den skyldige. I internationella medier är det främst huthierna som kritiseras och skuldbeläggs.

I december 2018 hölls i Stockholm inledande samtal mellan Huthirörelsen och den saudistödda exilregeringen. Ett avtal skrevs under och en vapenvila trädde i kraft. För första gången sedan 2015 fanns ett litet hopp om fred. Problemet var att den stridande saudiledda koalitionen inte deltog.

– Huthierna är beredda att sluta attackera mål i Saudiarabien när som helst, om saudierna avbryter sina attacker och häver blockaden mot Jemen. Men sanningen är att saudierna skärpt blockaden efter Stockholmsavtalet, säger Hussain Albukhaiti.

Det har fått förödande följder
.
FN har sedan länge benämnt det fattiga och krigshärjade landet som världens värsta humanitära katastrof.

– Det finns inget bränsle i landet. Tusentals bilar köar vid bensinstationerna. Det kan ta dagar eller veckor att tanka sin bil, säger Hussain Albukhaiti.

– Vi saknar möjligheter att bekämpa Covid-19. På grund av blockaden kan Jemen inte ens förse sin befolkning med rent vatten och hindra spridning av kolera. En nedstängning vore omöjlig. Folk måste jobba för att hålla sig vid liv. Och Huthiregeringen har inga pengar då olje- och gasfälten finns i områden som kontrolleras av utländska styrkor.

Enligt Hussain Albukhaiti är ledarna i Sanaa trötta på att den saudiledda koalitionen tillåts begå nya krigsförbrytelser.
Kanske är den enda möjligheten att få slut på kriget att huthierna i stor skala börjar attackera oljeanläggningar och annan infrastruktur inne i Saudiarabien, menar han.

Kriget i Jemen ska ses som en del av den pågående maktkampen i Mellanöstern. USA står bakom Saudiarabien i kriget mot huthirörelsen, som har nära band till Iran och libanesiska Hizbollah.

Också Sverige finns med som aktör i kriget. När statistiken för svensk vapenexport 2019 redovisades fanns Saudiarabien fortsatt med som mottagare. Förenade Arabemiraten, saudiernas stöttepelare i kriget, var tredje största köpare av svenska vapen.

– Om Sverige, USA och övriga länder ströp vapenexporten skulle kriget ta slut idag, säger Hussain Albukhaiti.


Några andra artiklar om Jemen

Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelHur ska Europa ställa sig till USA:s isolationistiska politik?
Nästa artikelBeslutet skadar Sveriges trovärdighet och säkerhet. Vilket beslut?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Men de saudiska kvinnorna får numera köra bil och kanske visa en lock eller två. Allt är på rätt väg.

  2. Synd att jag inte minns hans namn, men han är engelsman och gick ut och berättade i media att han skämdes över att han var en av dem som tog beslutet som innebar att FN tog bort Saudiarabien från listan över länder som kränker barns rättigheter och att han tidigare har tigit om orsaken till detta. Orsaken enligt honom skulle vara att Saudiarabien hotade att dra in ett stort bidrag till FN, och därför valde FN att låta Saudiarabien få sin vilja igenom. Allt kan tydligen köpas för pengar, även FN.

    • Haha..Ja, FN är väl känt som korruptionens högborg på jorden! Att denna korrumperade organisation får fortsätta med sin verksamhet är underligt men alltför många nationer tjänar på att manipulera denna skitorganisation!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here