Beslutet skadar Sveriges trovärdighet och säkerhet. Vilket beslut?

15
2287
YES_ON_PEACE, Tue Nov 02, 2010, 3:10:40 PM, 8C, 6894×8860, (38+736), 100%, bent 5 stops, 1/100 s, R71.9, G69.0, B71.9

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Regeringen har inte ändrat åsikt. Endast klokhet, och uppslutning kring alliansfrihet samt en mycket stark svensk opinion kan leda till nödvändig förbättring.


Beslutet skadar Sveriges trovärdighet och säkerhet. Vilket beslut?

 

Kritiken mot regeringens beslut att inte ställa sig bakom FN:s kärnvapenkonvention är omfattande och skarp.

Här ett uttalande från viktiga organisationer, vilket publicerats i Värmlands Folkblad: Beslutet skadar Sveriges trovärdighet.


Regeringens beslut om att man i nuläget inte kommer att signera FN:s konvention om ett kärnvapenförbud är djupt olyckligt.

Det hotar vår säkerhet, går emot folkets vilja och är ett brott mot svensk nedrustningstradition.
Det menar Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Läkare mot Kärnvapen, som tillsammans driver ICAN (Nobels fredspris 2017) i Sverige.

Sveriges regering väljer nu en ny riktning i kärnvapenpolitiken där militära samarbeten med Natostater prioriteras på bekostnad av vår säkerhet och vår självständiga röst mot kärnvapen. Detta är första gången som Sverige inte går med i ett internationellt avtal om kärnvapen, i ett avtal om nedrustning överhuvudtaget.

Det är förödande i en tid då normen mot kärnvapen försvagas och risken för kärnvapenkrig ökar. Det visar på en brist på mod och att en feministisk politik bara är okej så länge den inte utmanar den verkliga makten. Det är upprörande att regeringen inte står upp mot kärnvapenstaternas hot.

Kärnvapen är skapta för att förinta. De katastrofala humanitära konsekvenserna är i alla lägen oacceptabla. Nyligen släppte USA en ny kärnvapendoktrin som tydligare diskuterar användning av kärnvapen. Det reser frågor om Sverige kommer att ha en roll i ett framtida kärnvapenkrig. Om Sverige samarbetar kring kärnvapen ökar hotbilden.

Regeringens beslut grundar sig på den utredning om huruvida Sverige borde gå med i FN:s kärnvapenförbud eller inte som presenterades i januari. Utredningen argumenterar genomgående mot konventionen. Den har fått omfattande kritik från Röda Korset, professorer i internationella relationer med flera. Vi instämmer i kritiken.

Utredningen belägger inte sina slutsatser, misslyckas med att utreda flera viktiga frågor och förstår inte FN-konventionens syfte. De omfattande bristerna borde diskvalificera utredningen som underlag för ett så viktigt beslut.

FN:s kärnvapenförbud grundar sig i internationell humanitär rätt och är det största framsteg som gjorts inom kärnvapennedrustning på decennier. Stora delar av det svenska och globala civilsamhället som arbetar för nedrustning har i många år mobiliserat för kärnvapenförbudet och vi tilldelades 2017 Nobels fredspris för vår kamp. Vi vet att beslutet kommer förvåna och skada Sveriges trovärdighet internationellt.

Vår kamp för en kärnvapenfri värld och ett Sverige som vågar stå upp mot makten och ta ställning för internationella rättsliga principer fortsätter.

Elin Liss

tf. generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Clara Levin

tf. generalsekreterare Svenska Läkare mot kärnvapen

Föregående artikelSaudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen
Nästa artikelNord Stream 2 – USA vrider åt sanktionsskruven
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

  • Har någon funderat på varför. USA har etablerat världens största och mest effektiva indoktrinerings och propaganda system, där svenska statliga media och statsunderstödda MSM media är de totalitärt dominerande i Sverige, och alternativa röster dras inför rätta, tystas, eller förtalas. Det är ingen tillfällighet att USA kontrollerade Google och Facebook har börjat att så intensivt censurera. Hitler Tyskland gjorde samma sak. Endast USA propagandan repeteras, som uttalanden från Trump, Bolton och Pompeo, medan balanserande information från platser som Kina mörkas, som vitböcker. Ingen skall få veta fakta som att Abudurekfu Tumunyzi, som är ledaren för Xinjiang Islamic Association, tillsammans med ett hundratal akademiker, politiska och religiösa ledare har skrivit ett skarpt brev till USA där man är starkt avvisande till USA’s propagandabild av Kina och Xinjiang. USA driver hundratusentals ”celler” runt om i världen som kallas NGO’s och arbetar med att indoktrinera, främst barn och ungdom. Officiellt arbetar dom med välgörenhet, som gratis undervisning i språk. Lite nyttig läsning

   https://www.globalresearch.ca/american-government-ngos-fuel-fund-hong-kong-anti-extradition-protests/5680581
   https://www.globalresearch.ca/us-now-admits-it-is-funding-occupy-central-in-hong-kong/5405680
   https://www.globalresearch.ca/american-government-ngos-fuel-fund-hong-kong-anti-extradition-protests/5680581

   USA har finansierat Hong Kong oroligheterna, man har hundratals NGOs i Hong Kong som drivs med CIA pengar. Kina stängde ner dessa celler med början 2016, och den svenska CIA agenten och tillika ledaren av en cell, Peter Dahlin, deporterades. I USA propagandan blev han ”människorättsaktivist”, och nedstängningen blev att Xi hade ökat sitt förtryck över Kinas folk. För Kinas folk var det tvärtom en befrielse att bli av med cellerna.

 1. Om kärnvapen och då tänker på Daniel Ellsberg när han besäkte Skavlan för ca, 1år tillbaka.
  Han gjorde en liknelse när frågan diskuterades ;Om någon faller från en hög byggnad och på väg ner passerar vån11,och tänker ”so far so good”
  Detta skrämmand vapensystem, vars avtryckningsmekanism kan vila i händerna på en världsfrånvänd despot, borde mana till eftertanke hos alla civiliserade människor.
  Att Sveriges röst inte visar vägen är för mig en obegriplig gåta.

  • Instämmer. Som Albert Engströms Kolingen sa, Det gör inte ont att falla, det är när det stannar som det gör ont.

   • Jaha, och dessa hot som du beskriver motiverar ett tillåtande förhållningssätt från det internationella samfundet. En mkt intressant slutsats. En konvention behöver givetvis förenas med sanktioner.

 2. FN´s ”kärnvapenbeslut” gäller ingen. Pakistan har redan kärnvapen, Sverige har inte kärnvapen. Framtida krig kommer inte att utkämpas mellan de östkristna och västkristna, utan mellan olika varianter av islam i tillfälliga mesallianser. Iran vill ha kärnvapen.

  Om USA inte förmår hålla Kina i schack kommer Japan och Sydkorea att skaffa sig kärnvapen, medan Vietnam och Filippinerna kommer att vilja skaffa sig dem, men kanske inte kunna.

  • Det är inte Kina som behöver hållas i schack, det är USA. Kina provocerar ingen, har ingen massiv kärnvapenarsenal, ockuperar inget annat land och har ingen massiv rustningsindustri och krigsmakt som USA. Tvärtom borde Sverige alliera sig med Kina, ta avstånd från USA liksom ett flertal andra länder nu gör, och delta i deras fredliga utveckling för mänsklighetens bästa och framtid.

  • Ron, dina kommentarer tyder på att du är djupt påverkad av MSM-propaganda! Du ser ju inte ens vem som är den stora skurken i världen, som är USA, inte Kina! Kina kan nog i framtiden bli lika illa som USA men för att stoppa Kinas utveckling ditåt måste man stoppa USA från att visa vägen för hur man uppför sig som skurkstat.

   • Benny, jag tror sannolikheten att Kina i framtiden utvecklas till något liknande USA i dag, alltså en slags världsomfattande centralstyrd härskande militärdiktatur, är mycket liten eller obefintlig. Anledningen är att Kina själva har mycket bittra minnen av ett sådant system, både när det gäller demokratin Kina mellan 1912 och 1949, och kommunismen Kina mellan 1949 och 1978. Man bygger alltså samhället så det självkorrigerar bort från alla former av centralstyrd diktatur. Hu Jintao, Xis företrädare, upprepade många gånger att en ny revolution i Kina är en verklig och reell möjlighet. Ingen kommer att vinna på det. Det är inte en fråga om enbart lagar, utan hur samhället fungerar och medborgarna inom samhället.

 3. Sverige kommer helt klart att ha en roll i ett framtida krig, kärnvapen eller inte. Sverige är nu i praktiken en USA marionett och lydstat. USA har länge förberett ett angrepp på Ryssland, man väntar bara på ”skottet i Sarajevo”, och Sverige är den naturliga startplattan både för amerikanska trupper, konventionella vapen och kärnvapen. Amerikanska trupper har redan i omfattande grad tränat i Sverige, Svenska trupper blir amerikanska legotrupper och Sverige i tur måltavlan för ryskt försvar, nödvändigt för att bryta USA angreppen. Väl uträknat USA. Såsom alltid i USA’s moderna historia förläggs krigen på andras territorium, inte USA’s eget. Även USA’s massiva indoktrinerings och propaganda apparat är redan på plats i form av ett massivt dominerande och totalitärt statligt och MSM, och att alternativa kanaler systematiskt stängs, diskrediteras eller försvåras. Statliga skattefinansierade media och statligt skatteunderstödda MSM driver verkligen intensiva politiska påverkankampanjer på politiker och väljare. Sverige befinner sig bokstavligen i en otroligt farlig situation.

   • Kriget kommer att utkämpas i Asien. Anledningen till att Sverige knappt har något försvar är att ingen tror på krig. Den enda tänkbara angriparen, Ryssland, har allt territorium de behöver och saknar offensiv kapacitet. Det finns ingen västlig plan på erövringskrig österut någonstans, och USA har överhuvudtaget ingen offensiv kapacitet i Europa. Enda källan till oro i Europa är Turkiet, som har kontinentens största armé, och en islamistisk president. Grekland ligger illa till.

    • Nya vapen har gjort att stora planerade attacker mot stater med modernt försvar är närmast omöjligt! Det går inte längre att ansamla det massiva antalet soldater och krigsmaterial på en relativt liten yta för att kunna genomföra ett massanfall för har man inte sett en massaker tidigare så kommer man garanterat att få se en då. (Man kan ju knappast anfalla ett land med en handfull gubbar!) Ett taktiskt kärnvapen och sedan eskalerar det till fullt kärnvapenkrig inte många överlever! Allt detta vet man om i försvarsledningarna runt om i världen. Nordkorea visar väl att en konventionell attack är närmast omöjlig då ju Kim med största säkerhet skulle använda kärnvapen mot anfallarna…Därför låter USA bli Nordkorea! Storkrig idag är en logistisk mardröm och t o m de begränsade krig mot små illa rustade länder som USA gett sig på har alla slutat med fiaskon!

 4. Det är givet att USA ska stationera kärnvapen på Gotland och möjligen Uppsala.

  Inköp av det närmast värdelösa Patriot-systemet duger bara till en nukleär First strike på nära håll.

  Ryssland får inget annat val av Sverige än att bomba sönder hela Gotland, Uppsala och Stockholm vid händelse av krig.

  Tacka Peter Hultkvist för detta

 5. Vi kan vara 100% säkra på att inga Nato-kärnvapen placeras på Gotland, de blir sittande anka i hårkorset. Däremot är ryssarna rädda för vad som gömmer sig under vattnet i våra skärgårdar. Nato-ubätar med missiler är för stora för svensk skärgård. Det finns inget angrepp i Europa planerat annat än som krigsspel, ingen av sidorna har trupp till det längre. Det befästa fattighuset har gjort bankrutt, befolkningen i väst har inte en tanke på angreppskrig, och inte deras ledare heller.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here