Nord Stream 2 – USA vrider åt sanktionsskruven

14
2634

Denna artikel av Jens Berger i tyska NachDenkSeiten har översatts av norska Midt i Fleisen Midt i fleisen: Nord Stream 2 – USA vrider åt sanksktionsskruven har översatts till svenska av Catarina. Vi ville ha en uppdaterad beskrivning av sanktionerna, som är en slagskrigföring. Denna artikel  visar hur falsk det etablerade talet om ”fri konkurrens” och ”frihet” under kapitalismen är.

Andra artiklar om Nord Stream och sanktioner finns nedtill under ”Relaterat”.

Ingress av Midt i Fleisen:
För att förhindra den nästan färdiga Nord Stream 2-ledningen genom Östersjön inleder USA nu en ny upptrappning. Ett lagförslag från den amerikanska senaten syftar till att avsevärt utvidga de befintliga sanktionerna – och inkluderar i framtiden europeiska företag som indirekt är relaterade till byggandet och driften av rörledningen. Till och med europeiska och tyska tjänstemän kommer att hotas av stränga sanktioner. Detta går för långt, även för den tyska regeringen. Men bortsett från en prydligt formulerad ”tillrättavisning”, har hittills ingenting hörts från Berlin. Det är dags att försvara sig och förklara var gränsen går. Måttet är rågat.

Nordstream 2. Bild Midt i Fleisen

Nord Stream 2 – USA vrider åt sanktionsskruven

Nord Stream 2-ledningen genom Östersjön var ursprungligen avsedd att leverera rysk naturgas till det europeiska rörledningssystemet från början av innevarande år. Men så blev det inte. Den 31 juli 2019 antog den amerikanska senatens utrikesutskott ett lagförslag med den mycket talande titeln Protecting Europe’s Energy Security Act från 2019.

Den amerikanske senatorn Ted Cruz avser att placera företag och individer som deltar i byggandet av Nord Stream 2 på den amerikanska sanktionslistan.

Cruz tar främst sikte på företag som äger fartyg som kan placera ut sådana undervattensledningar. Det finns bara fem sådana i världen, enligt Cruz. Under 2019 drabbades Allseas Group, med huvudkontor i Schweiz, och det italienska företaget Saipem särskilt hårt av USA:s sanktioner.
Om dessa företag fortsatte att bygga rörledningen, hotade USA med så illasinnade åtgärder som att utesluta order för alla projekt som faller direkt och indirekt under USA:s jurisdiktion och frysa alla deras tillgångar i hela världen. Anställda och aktieägare i de drabbade företagen hotades med inreseförbud och även en världsomspännande frysning av konton och tillgångar.

Man kan knappast förvänta sig något annat. De företag som hotades av sanktionerna upphörde efter det att arbeta med rörledningskonsortiet. Det som följde var en akt av rysk förtvivlan av ett speciellt slag. Det ryska VVS-fartyget Akademik Cherskiij från Nakhodka flyttades från Stilla Havet under en fem månader lång resa runt halva världen till Nord Streams logistikhamn Mukran på Rügen.

Bara Akademik Cherskilj har det dynamiska positioneringssystem som har anvisats av de danska myndigheterna. Under resans gång bytte fartyget också ägare och ägs nu pro forma av en termisk kraftfond i staden Samara, som knappast kommer att vara ett sårbart offer för USA: s sanktioner. Akademik Cherskiij har befunnit sig på Rügen sedan början av maj och håller uppenbarligen på att ändras för användning i Östersjön. Leksäsongen för torsk börjar i juli, så det arbetet kan först fortsätta i september.
Förenta staterna vill förhindra detta med sina nya sanktioner.

I framtiden kommer sanktionerna i Protecting Europas Energy Security Act of 2019 också att påverka människor och företag som försäkrar fartyg som arbetar med Östersjö-ledningen eller ”stöder” dem, oavsett på vilket sätt.
Sanktionerna omfattar även företag som certifierar rörledningen eller agerar som mellanhänder. Detta inkluderar de europeiska multinationella företagen Uniper (E.on), Wintershall (BASF), österrikiska OMV, det brittisk-nederländska Royal Dutch Shell och den franska koncernen Engie, som tillsammans med Gazprom är involverat i rörledningen. Vilka banker och försäkringsbolag som påverkas är fortfarande okänt. Enligt interna tyska regeringsrapporter påverkar sanktionerna tyska och europeiska myndigheter. Smaka på detta uttalande igen:
De tyska och danska tjänstemän som är aktiva i certifieringen av rörledningen och licensierar de ryska fartygen, riskerar att inte längre tillåtas att resa in i USA, och eventuellt kommer vissa banker att frysa deras tillgångar.

Hittills – åtminstone i den offentliga debatten – har sanktioner införts mot Ryssland. Denna utvidgning innebär direkta sanktioner mot Tyskland och andra EU-länder. Den tyska regeringen har också en kritisk inställning till detta … men bortsett från verbala uttryck för oro, har inget konkret hörts från Berlin. Varför? Om USA tar på sig att sanktionera vad den tyska regeringen gör, är detta – för att uttrycka det milt – en ”ovänlig handling.”

Mindre diplomatiskt skulle man till och med kunna tala om ett ekonomiskt krig. När allt kommer omkring är Förenta staterna bara marginellt upptagna av Ryssland, eftersom amerikanerna återfinns bland de ryska oljeproducenternas bästa kunder.
Målet är att göra Europa till en marknad för försäljning av amerikansk naturgas som skapats av frackingtekniken och som det finns enormt mycket av, den kommer därefter att exporteras i flytande form.

Det är just denna strategi som också utgör en lämplig plattform för ett diplomatiskt svar på de nya sanktionerna: Tyskland bör införa straffsatser på amerikansk gas och använda sin makt på EU-nivå för att införa dessa tullar i hela EU. Det som ser drastiskt ut vid första anblicken är vedertaget bruk. Bara nu i april införde EU strafftullar på produkter som spelkort, tändare och plastskydd för möbler från USA i en handelstvist. I den tidigare handelskonflikten gällde EU:s strafftullar whisky, Harleys och jordnötssmör från USA. Varför inte på naturgas? Tydligen måste man tala med USA på det enda språk de förstår. Och diplomatiska fotnoter förstås uppenbarligen inte i Washington.

En kort lista som visar omfattningen av USA:s sanktioner.

Under de senaste åren har det förekommit flera fall där den amerikanska regeringen har använt detta verktyg.

· I september 2005 lade USA till Macao Delta Asia Financial Group på sin sanktionslista.

Påståenden: Banken hade genomfört penningtvättstransaktioner för Nordkoreas räkning.

· Under 2007 utökade USA sanktionerna och har nu förbjudit alla amerikanska banker från att göra affärer med Delta Asia Financial Group. Revisionsföretaget Ernst & Young och skatteverket i Macau kunde inte bekräfta påståendena. Banken finns dock fortfarande med på sanktionslistan och kan därför inte bedriva internationell verksamhet i utländsk valuta.

· I januari 2009 betalade den brittiska banken Lloyds 350 miljoner dollar för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran och Sudan.

· I december 2009 bötfälldes Swiss Credit Suisse med 536 miljoner dollar för att ha gjort affärer med Iran och andra länder.

· I maj 2010 bötfälldes Royal Bank of Scotland (på grund av den förvärvade nederländska ABN Amro Bank) med 500 miljoner dollar i USA för affärer med Iran, Libyen, Sudan, Kuba och andra sanktionerade stater.

· I december 2010 tvingade den amerikanska regeringen betaltjänsterna PayPal, Visa och Mastercard att inte godta donationer till Wikileaks. Anledningen till detta var organisationens offentliggörande av en kvarts miljon amerikanska diplomatiska rapporter som kallas ”Cablegate”.

· I juni 2012 betalade den nederländska finanskoncernen ING 619 miljoner dollar i böter till USA för transaktioner med Iran och Kuba.

· I november 2013 betalade Deutsche Börse AG 152 miljoner dollar eftersom dess dotterbolag Clearstream påstås illegalt ha fört över frysta pengar till Iran.

· I april 2014 sanktionerade USA 17 ryska banker och energiföretag. Sanktionerna innebar också en frysning av dessa företags tillgångar i Förenta staterna. I juli utvidgades sanktionerna till att omfatta fyra andra företag.

· I september 2014 förlängde USA återigen sina sanktioner och kopplade nu Rysslands största bank (Sberbank) och konglomeratet Rostec från den internationella finansmarknaden genom att förbjuda banker som är auktoriserade i USA att göra affärer med dessa två företag. Amerikanska företag förbjöds också att sälja varor och tjänster till energibolagen Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas och Rosneft.

· I december 2014 införde USA ett omfattande embargo mot Krim. Alla företag, från något land i världen, som bedriver verksamhet på något sätt på Krim eller med företag som är verksamma på Krim, kommer att straffas med sanktioner i USA.

· Den 10 mars 2015 satte det amerikanska finansdepartementet upp Banca Privada d’Andorra, från det lilla landet i Pyrenéerna, på en sanktionslista som förbjuder alla banker som godkänts i USA från att göra affärer med BPA. Detta motiverades med misstanke om penningtvätt av ”kriminella grupper i Ryssland, Venezuela och Kina”. Banken överlevde inte dödskyssen, och angreps senare av amerikanska ekonomiska lik-plundraren J.C. Flowers.

· I oktober 2015 gick den franska banken BNP Paribas med på att betala 8,9 miljarder dollar i böter. Dessutom förbjöds BNP Paribas i ett år från vissa transaktioner i amerikanska dollar USA anklagade BNP Paribas för att bryta mot USA:s sanktioner mot Sudan, Kuba och Iran. Sanktioner som inte antagits av EU. Tyska Commerzbank ($ 1450000000), Deutsche Bank ($ 258.000.000), schweiziska UBS ($ 780.000.000), franska banker Credit Argicole ($ 787.000.000) och Societe Generale ($ 14000000000) och italienska UniCredit ($ 13000000000) var också tvungna att betala betydande böter.

· I april 2018 införde USA sanktioner mot sju ryska oligarker och tolv närstående företag. Anledningen: ”negativa aktiviteter (malign activities) över hela världen”. De amerikanska tillgångarna hos de sanktionerade frystes, amerikanska finansinstitut förbjöds att samarbeta med dem.

· Den 9 november 2018 beordrade USA det internationella clearingsystemet SWIFT att utesluta iranska banker. Gränsöverskridande banköverföringar sker via SWIFT. 11 000 banker och i över 200 länder är anslutna till systemet. I själva verket utestängde sanktionen hela den iranska ekonomin från internationella betalningar. Särskilt pikant: SWIFT är baserat i Bryssel och omfattas av EU:s jurisdiktion. EU stöder dock uttryckligen inte USA:s sanktioner mot Iran.

· I december 2018 arresterade kanadensiska myndigheter Huaweichefen Meng Wanzhou på begäran av USA. Påståendet: Huawei bröt mot USA:s sanktioner mot Iran. Kina hade aldrig infört sanktioner mot Iran. Enligt pressen kommer utlämningsprocessen sannolikt att pågå till oktober 2020.

· I januari 2019 införde USA sanktioner mot den venezuelanska oljeindustrin, som förbjöd amerikanska företag att göra affärer med den venezuelanska oljesektorn. Som ett resultat sjönk produktionen på amerikanska raffinaderier med 40 procent.

· Den 9 april 2019 godkände den brittiska banken Standard Chartered en total betalning på cirka 1,1 miljarder dollar för att avsluta en utredning om påstådda brott mot USA:s Iransanktioner.

· I augusti 2019 införde USA sanktioner som förbjuder alla banker som är licensierade i USA att bedriva någon form av verksamhet med obligationer från den ryska staten eller ryska statliga företag.

· Den 25 oktober 2019, varnade amerikanska myndigheter europeiska finansinstitut från att göra affärer med Iran. ”Om ni är en bank, en investerare, ett försäkringsbolag eller ett annat företag i Europa, bör ni veta att det är ett mycket dåligt affärsbeslut att delta i … [Instex].” Instex är det clearingsystem som EU inrättade för att kringgå den amerikanska Iranbojkotten genom Swifts clearingsystem.

Exemplen visar både omfattningen och den ständiga utvidgningen av de använda sanktionsinstrumenten, som främst påverkar banker och företag från Europa, även om de sägs ha brutit mot amerikansk lagstiftning i stället för EU-lagstiftning.

Internationell rätt förbjuder för övrigt tydligt en utvidgning av de egna sanktionerna till tredjeländer och företag från tredjeländer. Denna praxis att sanktionera innebär inget annat än en Lex Americana, ett krav från presidenterna i USA för att kunna anta lagar och förordningar som hela världen måste följa.

Förenta staterna lägger sig i tredjeländers politik, som hotas av våld (ekonomiska sanktioner är en våldshandling) som inte har något att göra med de politiska problemen mellan Förenta staterna och Iran.

Detta är ett flagrant brott mot FN-stadgan.

Artikel 2 nr 7 i stadgan förbjuder stater att blanda sig i andra staters inre angelägenheter. Detta inbegriper också reglering av den egna handelspolitiken och utformningen av utrikespolitiken. Ingripande är olagligt enligt internationell rätt om ett inslag av tvång läggs till, vilket helt klart är fallet här.

Dessutom strider sanktioner och hot om sanktioner mot tredjeländer direkt och indirekt mot Världshandelsorganisationens allmänna tull- och handelsavtal GATT. Den ”frihandel” som USA upprepade gånger har använt för sina egna syften kan naturligtvis inte förenas av USA:s krav på att införa ett handelsförbud med ett annat land utan WTO-resolutioner.

Till och med Internationella domstolen avkunnade en enhällig dom där man bad Förenta staterna att upphöra med denna sanktionspraxis. Vad gjorde USA? De sade helt enkelt ensidigt upp de två fördrag som den internationella domstolen grundade sin dom på. USA:s imperialistiska okunskap känner inga gränser eller internationella lagar.

Den amerikanska tankesmedjan Center for a New American Security (CNAS) har redan beskrivit ekonomiska sanktioner som ”de nya verktygen för det ekonomiska kriget”. Storleken, likviditeten och integriteten i det amerikanska finansiella systemet är därför en viktig strategisk makt för Förenta staterna. En borttagning av licenser för företag i USA och transaktioner i amerikanska dollar är en dödsdom för internationellt aktiva banker. Det gör att de kan utpressas.

Och det som gäller banker gäller unisont för internationella företag i realekonomin. Om amerikanska sanktioner till exempel stänger ute Siemens från den internationella finansmarknaden kommer företaget inte längre att kunna ta lån, förhandsfinansiera sin verksamhet och göra betalningar till eller från sina internationella affärspartners. Det här skulle vara en dödsskyss.

Dessutom inför Förenta staterna i allt högre grad sina sanktioner mot sina egna intressen och mot andra allierade länders intressen. Under det första året efter sanktioner minskade den europeiska exporten till Ryssland med tio procent och den tyska exporten minskade till och med med 18 procent. Å andra sidan skulle USA faktiskt kunna rapportera en sexprocentig ökning av handeln med Ryssland. USA är nu en av Rysslands 10 största handelspartner. Allt som allt, enligt en studie, tog USA 0,6 procent av nedgången i handelsvolymen, medan Tysklands ekonomi var tvungen att tackla imponerande 40 procent.

Situationen är ännu mer dramatisk när det gäller sanktioner mot Iran. Efter kärnenergiavtalet 2015 och upphörandet av sanktionerna nästan tredubblades handelsvolymen mellan Iran och EU, från 7,7 miljarder euro till 21 miljarder euro. Handelsvolymen mellan Iran och USA är 180 miljoner euro – mindre än en procent av det iransk-europeiska handelsvärdet.

Förenta staternas intresse för sanktionerna mot rörledningsprojektet Nord Stream 2 kan också genomskådas.

Tack vare fracking-boomen har USA en massiv överskottskapacitet av naturgas, som man vill skicka till Europa i flytande form i tankfartyg. En ny rörledning som levererar billig naturgas från Ryssland är naturligtvis ett hinder. Det handlar inte alls bara om leveranskvantiteterna. På grund av utbudssidan överskott, har priserna på naturgas i USA bokstavligen kollapsat. Ökad gasexport skulle ta bort överutbudet från marknaden och få priserna att stiga igen. Dåliga nyheter för konsumenterna i USA och Europa, bra för frackers, som också är bland de mest ivriga donatorer till Donald Trumps valkampanj, och för Wall Street, som finansierade frackers med ibland våghalsiga skuldinstrument.


Relaterat.

Merkels svar på USA:s Nord Stream 2-sanktioner – Är det en “krigsförklaring” mot Trump?
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.
Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

Föregående artikelBeslutet skadar Sveriges trovärdighet och säkerhet. Vilket beslut?
Nästa artikelEU-beslutet: Ett rån mot svenska folket­ – dags för Swexit
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Gazproms kontroversiella Nord Stream 2-ledning överträffade ytterligare ett stort hinder för färdigställande på måndag, då Danmark gav tillstånd för att rörledningen skulle fortsätta att läggas med användning av mindre tekniskt avancerade fartyg, vilket potentiellt förnekade konsekvenserna av USA: s sanktioner mot projektet.
  Beslutet skulle göra det möjligt för Ryssland att slutföra den slutliga 120 kilometer långa rörledningen genom danska vatten med sina egna fartyg. Konstruktionen sattes på plats i december 2019 efter att USA införde sanktioner mot projektet som effektivt blockerade västra företag från att tillhandahålla fartyg för att lägga rörledningar. Den schweiziska gruppen Allseas hade tidigare tillhandahållit självpositioneringsfartyg för att lägga den 1230 kilometer långa rörledningen genom Östersjön, men slutade i december före införandet av USA:s sanktioner.
  Danmarks Energimyndighet enades på måndag om att Nord Stream 2 skulle kunna använda rörläggande fartyg med ett ankare, snarare än de som bara har avancerad teknik för självpositionering, vilket framgår av det ursprungliga tillståndet för projektet.
  Förändringen innebär att Nord Stream 2 kan använda rörläggande fartyg med ankare, antingen oberoende eller i kombination med självpositionerande rörläggande fartyg. säger byrån.
  Ryssland kunde nu slutföra projektet med sina egna fartyg, till exempel Akademiska Cherskiy, som för närvarande ligger på kaj i tyska vatten i Östersjön, efter att ha seglat från Rysslands fjärran östra hamn i Nakhodka i februari eller ett annat rörläggningsfartyg, Fortuna, som också ligger i Östersjön.

  Akademik Cherskiy är mer än tre gånger långsammare än fartygen som användes av Allseas, enligt Independent Commodity Intelligence Services – vilket innebär att den slutliga sträckan skulle ta mer än tre månader att slutföra.

  Nord Stream 2 har varit en viktig tvistkälla i förhållandet mellan USA, Europa och Ryssland. USA vill blockera initiativet, eftersom de tror att det kommer att öka Europas förtroende för rysk energi och minska dess energisäkerhet. Polen och Ukraina är bland de europeiska länder som kommer att förlora lukrativa avgifter för gasöverföring om projektet – som kan sända gas direkt från Ryssland till Tyskland – kommer online. Samtidigt har Tysklands kansler Angela Merkel ifrågasatt den rättsliga grunden för USA: s sanktioner mot rörledningen och sagt att det är ”rätt” att projektet är slutfört.

  En tvåpartsgrupp av amerikanska senatorer under ledning av Ted Cruz försöker fortfarande att hindra projektet från att vara färdig, efter att ha utarbetat tuff ny lagstiftning som hotar sanktioner mot alla företag som är involverade i att lägga den slutliga rörledningen. De nya sanktionerna skulle sträcka sig utöver fartygsägarna till företag som tillhandahåller försäkring, återförsäkring, teknik, utrustning, kopplingsanläggningar eller hamnfaciliteter till alla fartyg som är involverade i slutförandet av projektet.
  https://www.themoscowtimes.com/2020/07/06/denmark-paves-way-for-russias-nord-stream-2-restart-a70797

  • Om Förenta staterna inför sanktioner mot deltagarna i byggandet av Nord Stream 2 gasledningen måste motåtgärder vidtas. Detta uttalades av den verkställande direktören för östra kommittén – den östeuropeiska föreningen för tysk ekonomi Michael Harms.
   Hittills har vi alltid varnat för hårda motåtgärder mot Förenta staterna eftersom vi inte ville glida in i en spiral av sanktioner. Nu ser vi det något annorlunda . ”Koalitionen han leder arbetar med alternativ för ett svar. Michael Harms sa att dessa åtgärder kan ”sträcka sig från tydliga diplomatiska uttalanden till kompensation för lokala företag och defensiva motsanktioner”.
   Som Deutsche Welle rapporterar, med hänvisning till Kharms intervju med publikationerna i Funke-gruppen, pressar den amerikanska ambassaden i Tyskland ”ett antal företag” för att fastställa en specifik tidsram för att stoppa deltagandet i byggandet av gasledningen. Enligt hans åsikt är USA: s sanktioner ett farligt prejudikat. Och EU måste ”effektivt motverka dem.””Vi får inte låta andra stater besluta att agera på liknande sätt,” sade Kharms. Naturligtvis kan åsikten från chefen för en av de största lobbyföreningarna i Tyskland inte ignoreras. Kharms är emellertid långt ifrån den första som talar om behovet av att svara på amerikanska sanktioner.

   Det finns praktiskt taget ingen tvekan om att de kommer att introduceras. I förväg till representanthuset för den amerikanska kongressen röstade för lagen om försvarsbudgeten för nästa år, som inkluderar sanktioner mot Nord Stream 2 och Turkish Stream. Detta är inte den slutliga versionen, räkningen måste fortfarande röstas om i senaten och sedan måste presidenten underteckna det. Men om det finns några oenigheter om dess innehåll, så är det inte i den del som rör gasledningar.
   Det räcker med att komma ihåg hur USA: s utrikesminister Mike Pompeo förra veckan föreslog att företag som deltar i projektet omedelbart lämnar det eller står inför sanktioner. Det råder stora tvivel om att Berlins kapacitet kommer att räcka för att Europeiska unionen enhälligt kan motsätta sig USA: s sanktioner. Samma Polen och de baltiska staterna är trots allt kategoriskt mot byggandet av Nord Stream-2.
   https://www.pravda.ru/economics/1514740-kontrmery/

   • Man kan väl kort göra en iakttagelse mellan USA och Kina vad gäller utrikespolitiken! I Kina har man ett parti som kan byta politik och inriktning om det blir nödvändigt, i USA har man två partier men utrikespolitiken är alltid densamma med krig, sanktioner, hot m.m. Detta är ett arv efter hur det brittiska imperiet bedrev utrikespolitik på sin tid!

  • Rysslands Nord Stream 2-ledning kommer att sänka gaspriserna i Europa avsevärt.
   Europeiska konsumenter kommer att dra nytta av lägre gaspriser om undervattensrörledningen från Ryssland till Tyskland, Nord Stream 2, är klar, säger energikonsultet Wood Mackenzie när USA är i vapen och försöker stoppa projektet.
   Analytiker förväntar sig att priset för det blåa bränslet i Europa kommer att sjunka med upp till 25 procent efter att Ryssland börjar pumpa naturgas via den 1 200 km långa sträckan över Östersjön till Tyskland.

   Moskva. 26 juli. INTERFAX.RU – Den baltiska gasledningen från Ryssland till Tyskland ”Nord Stream” började arbeta på söndag morgon efter planerat underhåll, enligt data från europeiska gasöverföringsoperatörer.

   Gasledningen som pumpade upp till 170 miljoner kubikmeter gas per dag stoppades den 14 juli. Under reparationen ökade vanligtvis pumpen genom Ukraina avsevärt. Den här gången var det dock ingen ökning av transitering. Transit genom Ukraina i denna månad var i genomsnitt 160 miljoner kubikmeter. m per dag. Transitkontraktet för 2020 föreskriver pumpning av 65 miljarder kubikmeter. m, vilket är 178 miljoner kubikmeter per dag. m.
   Samtidigt började en massiv utvinning av gas från lagringsanläggningar i de största europeiska länderna – främst i Tyskland och Österrike samt i Nederländerna och Frankrike – som nästan fullständigt ersatte leveranser via Nord Stream.
   Paradoxalt nog lyckades Gazprom (MOEX: GAZP) undvika en ökning av gastransport genom Ukraina exakt tack vare samma ukrainska faktor.
   Förra året, bland stark politisk och rättslig konfrontation, slutade ett långsiktigt transiteringsavtal, och i en situation med osäkerhet om transitering genom Ukraina pumpade Gazprom enorma volymer gas till europeiska lagringsanläggningar (11,4 miljarder kubikmeter – dubbelt så mycket som ett år tidigare ) och det mesta av denna gas förbrukades inte under den varma vintern 2019-2020.
   Detta massiva urval lyckades dock inte vända den allmänna trenden med den pågående fyllningen av UGS-anläggningar i Europa. Nu är de mer än 84% fulla, och i vissa länder – mer än 90%. Rekordnivån för lagringskapacitet är en av de negativa drivkrafterna på den europeiska gasmarknaden, där spotpriserna driver under $ 60 per tusen kubikmeter. Stängningen av Nord Stream påverkade inte gaspriserna i EU.

   Nord Stream-projektet genomfördes av ett internationellt konsortium av fem stora europeiska energiföretag, som inrättades 2005 för konstruktion, konstruktion och drift av en gasledning bestående av två linjer 1224 km långa vardera längs Östersjöns botten. Aktieägarna i Nord Stream AG är Gazprom, tyska Wintershall Dea GmbH och PEG Infrastruktur AG (E.ON), NV Nederlandse Gasunie och French Engie. Konstruktionskapaciteten för rörledningen är 55 miljarder kubikmeter. meter gas per år. Två strängar av gasledningen togs i drift växelvis 2011 och 2012.
   https://www.interfax.ru/world/718974

 2. Bäst hade varit om den inte bygtgts alls, det var cirkuskungen som gick med på att andra la pipelines i östersjön, samma raka rygg som invandringsfiaskot med mp. Eftersom Tysklands huvudlösa kärnkraftavveckling är baserad på rysk naturgas kunde man här slå två flugor i en smäll.

  • Ja, egentligen är ledningen onödig men problemet är länderna Polen och Ukraina som agerar i USA:s koppel och därför anser Tyskland och Ryssland att ledningen måste byggas! Finns sällan något vett i USA:s utrikespolitik…Det börjar dessutom dra ihop sig ordentligt i USA, nu ska Trump skicka in federala trupper för att få stopp på anarkin i Chicago som Trump tidigare kallade för ”shithole city”!

 3. Flathet kostar. Det är upprörande hur EU:s och EU-länders ledare fortsätter att kräla i stoftet. Fenomenet Trump har lett till en viss skillnad, men Trump är ju inte den som inlett politiken utan den blomstrade framförallt under Obama. Den franska banken BNP Paribas pungade ut nio miljarder dollar 2015 och hela förteckningen ovan täcker i huvudsak Obama-regimens period. Var det den politiska korrektheten som underlättade för USA att bedriva denna maffia-utpressning, väl medveten om att ingen skulle ifrågasätta en (halv-)svart presidents administration ?

  Parallella strukturer måste etableras med vattentäta skott mot USA, där affärer kan bedrivas enligt vedertagna former. Ett underbetyg åt alla involverade att detta arbete inte bedrivs med större intensitet. Och märkligt även att så många som fått sina tillgångar konfiskerade deponerat dem i USA eller London. Tecknen har ju funnits i skyn sedan länge.

  Nord-Stream lär dock fullföljas med viss fördröjning. Förre förbundskanslern Gerhard Schröder utfrågades i ett förbundsdagsutskott och budskapet var klart: nu har USA gått för långt. Men även för Schröder gäller att han måste linda in det han säger i bugningar till ”atlanticismen”, detta trötta mantra som gjort det tyska ledarskapet till det bleka galleri av vasaller de är.

 4. Fint att Global Politics tagit in mer om Gas Pipe Line och Ivans utmarkta oversattning fran Moscow time. Hats off!!

  Att USA har fatt stora problem med det maktiga Tyskland ar ju uppenbart, tiden far utvisa om ”Uppskruvade sanktioner far nagon effekt alls.
  Nedan utskick, 3 veckor sedan (tyvarr bara pa engelska och tyska) visar vidare hur stor friktion handelsen fick.

  Min kommentar: The global political balance (read ”un-balance”):
  A few weeks ago, an unusually un-intelligent US move to sanction the progressing gas pipe line construction from Russia to Germany, was made. This saw the project stopping not too far from the Swedish Island Gotland. The main construction company from Switzerland, withdrew from the project in fear of the sanctions.
  Germany expressing their displeasure to the US, later leading to rumblings in Germany about stationed US troups on Germany’s soil, cost sharing of NATO, https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/504988/Maechtige-Senatoren-versuchen-Trumps-Truppenabzug-aus-Deutschland-zu-verhindern, US citizens banned from visiting the EU (Covid fear) and the by the Germans criticised US ambassador returned home.

  Mächtige Senatoren versuchen, Trumps Truppenabzug aus Deutschland zu verhindern – deutsche-wirtschafts-nachrichten.de
  Einflussreiche Senatoren beider Parteien versuchen, den von Präsident Trump geplanten Abzug tausender US-Soldaten aus Deutschland zu verhindern.
  deutsche-wirtschafts-nachrichten.de
  As repeated US threats of renewed Pipeline sanctions were made, the former Chancellor Gerhard Schroder spoke up, saying Germany’s EU’s relations with the USA should end. See Eric Suesse’s article in Global Research:

  https://www.google.com/url?client=internal-element-cse&cx=013006772144367197438:af8himcfygk&q=https://www.globalresearch.ca/former-german-chancellor-says-us-eu-alliance-could-now-end/5717583&sa=U&ved=2ahUKEwj43Oqu96_qAhWbzzgGHbz1CswQFjAEegQIARAC&usg=AOvVaw3534e5KH-PCScTpTY7zin9

  martin

 5. Nord Stream 2-rörledningen (som kostar nästan 11 miljarder dollar) och kommer ha en årlig kapacitet på 55 miljarder kubikmeter per år, är mer än 90 procent färdigbyggd.
  Den del av rörledningen som återstår att byggas ligger i Danmarks ekonomiska vatten.
  Det amerikanska utrikesdepartementet förbereder sanktioner mot företag som investerar i Nord Stream 2. USA motsätter sig projektet på grund av att det stärker Rysslands grepp om den europeiska energimarknaden och straffa Ukraina, som så framgångsrikt kämpar mot ”Ryskstyrda” styrkor i Donbassregionen.
  Statssekreteraren Mike Pompeo, varnade förra veckan företag för att hjälpa Ryssland att slutföra rörledningen.
  ”Ryssland försöker utveckla Nord Stream 2-ledningen för att utöva onödig kontroll över våra europeiska allierade och deras energiförsörjning. Vi måste stoppa Rysslands fientliga inflytningsstrategi.
  USA:s sanktioner är riktade till företag som hjälper Ryssland att bygga ett gasrör som på ett effektivt sätt befriar Ukraina från sin status som gastransiteringsland och rensa landet på miljarder dollar i årliga avgifter i detta avseende”.
  Ryssland hoppas kunna slutföra projektet med egna rörläggningsfartyg, vilket får USA att utvidga sanktionerna utöver fartyg till alla företag.
  Ryssland anklagar dessutom USA för att använda sanktioner som ett vapen för att öka sin egen energiexport av flytande naturgas till Europa.

 6. Varför se allt nattsvart med USA:s sanktioner?

  Nöden är uppfinningarnas bästa moder brukar man säga.
  Ett sanktionsförfarande mot Ryssland kan innebära att ryssarna själva tvingas utveckla tekniken och på så sätt växer i styrka för att hävda sig i den globala konkurrensen både just nu och framgent.
  Jag kan inte se att just sanktioner är det bästa för USA om man ser det lite på sikt.
  För stunden kanske, men knappast en investering i framtiden.
  Tvivlar också på att man i USA är helt eniga om det här sanktionsbeslutet mot Ryssland.
  Det största hotet mot västvärlden just nu är inte några andra världsdelar.
  Det största hotet mot västvärlden är sig själva med sin splittring och raserade solidaritet i den globala marknadens namn.

 7. ”Europa bör inte låta USA blanda sig in i sin ekonomi”, säger den tyska borgmästaren som hotas av USA:s sanktioner mot Nord Stream 2.
  En tysk borgmästare som riskerar att bli svartlistad över Nord Stream 2-gasledningen från Ryssland sa till RT att Europa inte får låta USA diktera sin ekonomiska politik. Två ryska fartyg som är upptagna med att lägga rör på den baltiska havsbotten ligger i hamnen i hamnen i Mukran på Tysklands Rugenön. Nittio procent av hamnen ägs av den lilla staden Sassnitz, varför dess borgmästare, Frank Kracht, riskerar hamna på USA:s sanktionslista.
  ”Jag accepterar inte detta eftersom jag tror att det är olagligt enligt internationell rätt,” sa Kracht till RT. ”Europa är ett suveränt land. Och jag tror att Europa inte borde tillåta sådan störning i sina ekonomiska frågor. USA har lagt sanktioner mot Nord Stream 2 i ett försök att pressa Tyskland till att skrota det”.
  Ytterligare en proposition som skulle införa nya begränsningar för företag som hjälper Ryssland att slutföra rörledningen antogs av det amerikanska representanthuset tidigare denna vecka.
  Tyska tjänstemän vägrar dock att överge Nord Stream 2 och Kracht säger att det är rätt att göra.
  ”Vi kommer inte att tillåta USA att diktera vilka fartyg som tillåter brygga i vår hamn”, betonade borgmästaren. Vi har utvecklats från en enkel färjeterminal till en viktig industriområde med olika affärsprojekt. Nord Stream är ett av dessa projekt. Jag tror inte att vi borde skyddas från Ryssland. Historiskt sett har Mecklenburg-Vorpommern-regionen haft goda ekonomiska förbindelser med Ryssland. De stoppades av de europeiska sanktionerna. Tyskland anser att Nord Stream 2 är ett viktigt projekt för den nationella ekonomin, som redan har drabbats av koronavirusutbrottet. Covid-19-pandemin har lett till en global kris, inklusive en kris i ekonomin. Vi borde ha detta i åtanke och kanske samarbeta mer på global skala istället för att skicka hot och hindra utvecklingen av ekonomin, vilket är fel”.
  Nord Stream 2-rörledningen, som kommer att gå från den ryska hamnstaden Ust-Luga till Greifswald i Tyskland, är mer än 90 procent byggd. USA har hävdat att rörledningen undergräver Europas energisäkerhet genom att göra Tyskland för beroende av Moskva.
  Tysklands kansler Angela Merkel nekade å andra sidan upprepade gånger att detta är fallet, med uppgift att projektet tjänar Berlins intressen och inte äventyrar dem. Hon förnekade också att Tyskland kommer att bli alltför beroende av ryska gasförsörjning.
  https://www.rt.com/news/495624-german-mayor-nord-stream

 8. Jag är positiv till Nord Stream.
  Just naturgas tycker jag är ett fossilt bränsle som gärna kan användas till människans nytta.
  Det för att naturgasen, som egentligen är ett förnybart bränsle eftersom den ständigt bildas av förmultnade organiska ämnen i jordskorpan, inte hållbart kan lagras utan ändå kommer släppas ut i atmosfären ändå genom läckor och övertryck eftersom jorden inte kan ta emot hur mycket som helst för säker lagring.
  Gas är gas och som sådan är den mycket flyktig.
  Uran för mig för med sig så mycket olägenheter både för stunden och framtiden så därför tycker jag uran som energiresurs ligger säkrast i marken där den ligger. Som uranet gjort genom alla tidigare århundraden.
  Jag är tveksam till att utveckling alltid är det bästa alternativet. Det beror helt och hållet på vad saken gäller. Ibland kan det nog vara minst lika hälsosamt att se tillbaka.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gasfackling

 9. WASHINGTON (Sputnik) – Enlig konsultföretaget Wood Mackenzie i en rapport på fredagen.
  ”Om Nord Stream 2 förblir oavslutad, förväntas europeisk benchmark TTF-gas i genomsnitt cirka 4 dollar per miljon brittiska termiska enheter nästa år. Men om projektet kan slutföras, som man hoppas, tidigt 2021, kan det genomsnittliga TTF-priset det året sjunka till cirka $ 3, beräknar vi.” TTF, eller titelöverföringsfacilitet, avser ett referenspris för gas i Europa baserat på ett virtuellt handelsbörs i Nederländerna.
  Lägre priser skulle innebära högre gasförbrukning i Europa, delvis på grund av kol till gasomkoppling för kraftproduktion. Men en del av ökningen i importen från Ryssland skulle komma på bekostnad av USA:s export av flytande naturgas, säger rapporten.
  Den ryska gasexporten till Europa förväntas bli cirka 176 miljarder kubikmeter nästa år, upp från 168 miljarder kubikmeter i år. Med Nord Stream 2 kan Rysslands export nästa år bli cirka 27 miljarder kubikmeter högre till 203 miljarder kubikmeter, läggs rapporten till. Rysk naturgas har varit avgörande för att driva den europeiska ekonomin under decennierna sedan Sovjetunionens kollaps.
  USA är dock ivriga att främja export av flytande naturgas för att konkurrera med Ryssland , enligt amerikanska och europeiska tjänstemän.

 10. Det ironiska med jänkarnas tryck för investeringar i mottagningsanläggningar för naturgas är att Total kunde frakta eget gas från norra Ryssland till Västeuropa medan usonisk lagstiftning hindrar jänkarna från att kunna exportera eftersom de inte har nog med fartyg medan deras lagstiftning förbjuder användning av utländska båtar.

  Det finns överkapacitet i de europeiska mottagningsanläggningarna och gott om gasproducenter i exempelvis Afrika. Dock är transportkostnaden för båtfraktad gas betydligt högre än för rörlevererad.
  Det betyder att de gamla planer på att lägga rör genom Turkiet kan få ny aktualitet eftersom Turkiet, som är pank och behöver transitavgifterna, är allierad med Qatar som behöver sälja sin gas. Varken Irak eller Iran skulle tacka nej till transitavgifter, heller, antar jag.
  Gasen i östra Medelhavet behöver också kunder snart och i det fallet torde Grekland bli inkörsporten.
  Europa behöver helt enkelt inte den usoniska gasen framöver, eftersom energiomställningen har bara börjat och Medelhavsländerna kunde klara sig helt på sol, vind, biogas, ved och avfallshantering utöver vattenkraften, bara de lade manken till. Luftkonditionering och tappvatten går ju att köra på solvärme i stället för el. Uttag av ved som inte duger som virke från skogarna skulle leda till bättre skötsel och färre skogsbränder.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here