USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

10
2025


Den 16 november hade USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin ett möte i Washington. En rapport från mötet publicerades 27/11. Joint Statement on U.S.-Ukraine Strategic Partnership.

I dokumentet nämns bland annat:

”Båda sidorna avser fortsätta arbeta tillsammans för att utveckla och reformera Ukrainas energisektor för att förbättra Ukrainas ekonomi och säkerhet. Ukraina understryker sin avsikt att utöka den inhemska olje- och gasproduktionen, göra sig av med gasstransitsystemet och välkomnade involveringen av amerikanska företag i dessa insatser, liksom i program som syftar till att öka energieffektiviteten. Båda sidorna betonade också behovet av fortsatt gastransitering genom Ukraina, och betonade sitt motstånd mot energiprojekt som hotar den europeiska energidiversiteten och säkerheten.”

I synnerhet betonade Förenta staterna och Ukraina vikten av fortsatt samordning för att stoppa föreslagna ryska ledningar som skulle skada Ukrainas ekonomiska och strategiska stabilitet, som Nord Stream 2 och den andra ledningen av TurkStream.”

Kommentar: Ingen fri konkurrens här inte. Fattiga Ukraina, med lån från bl.a. USA på 3 miljarder dollar och betydligt större lån från IMF, ska tvingas köpa den dyrare oljan från USA i stället för olja från Ryssland. USA tvingar på sin beroende vasall detta villkor för att gynna egna bolag, eller hur? Själva rapporten är i övrigt full av aggressivitet mot Ryssland. Så agerar det land som Sverige slutit upp så när som möjligt i utrikes- och militärpolitik. Men Sverige har tidigare sagt Ja till North Stream 2. Stefan Löfvén säger ja till North Stream 2

USA bedriver sedan tidigare en kampanj mot Nord Stream 2 som skulle vara bra för många länder. Pipeline Geopolitics: The US is Against Russia’s Nord Stream II Because of the “Three Seas Initiative”
Nord Stream 2 skulle kunn medföra ett närmande mellan olika europeiska länder och Ryssland, och minska beroende från krigiska USA. USA skulle då inte få sälja sin dyrare LNG (liquefied natural gas) gas.

Föregående artikelJemen – information och möte i Stockholm 1 december inför fredskonferensen!
Nästa artikelUte bland gula västar i Paris i lördags
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Konkurrens är synd uttryckte John D Rockefeller som blev den första dollarmiljardären för ungefär hundra år sedan. Han utmanövrerade i stort sett all konkurrens inom oljeindustrin för drygt 100 år sedan. Han bildade storbolaget Satandard Oil som dominerade oljemarknaden under mycket lång tid. Han bildade även Rockefeller Foundation, en förment välgörenhetsorganisation som säger sig verka för mänsklighetens fromma.

  Rockefeller medverkade även till att ändra och ta kontrollen över läkemedelstillverkning och sjukvårdsutbildningen, det som kom att bli Big Pharma. Före det var i princip alla läkemedel hämtade från naturen vilket skedde på många händer och där Apoteken själva blandade ihop läkemedel hämtade från naturliga substanser i växtriket. Rockefeller tog över denna hantering och såg till att naturmedlen blev bannlysta till förmån för sina patenterade kemiska preparat som gick att tjäna pengar på. All konkurrens slogs ut även där.

  Det vi ser idag med att USA följer Rockefellers doktrin om att konkurrens är synd. Europa är icke fria att köpa sin energi från den billigaste och bästa leverantören utan att USA ska lägga sig i det. USA står för 75% av den ökning av oljeframställningen idag genom fracking och är nu nästan helt självförsörjande för sin oljekonsumtion. EU har inte den kapaciteten utan måste importera sin energi någonstans ifrån. Ryssland konkurrerar med Saudiarabien både med olja och gas. En av de största gaskällorna finns under Persiska viken och delas mellan Qatar och Iran.

  Iran som förstatligat sin energisektor och som de multinationella oljebolagen inte kan kontrollera har därmed hamnat i västs hårkors som illojal mot västs intressen och beläggs återigen med sanktioner. Ryssland som efter Putins tillträde för över 10 år sedan slängde ut alla västinfluerade oligarker hämnade även de i onåd i den västliga hegemonin. Kina som inte uppnat upp för västs influenser trots att väst flyttat stora delar av sin industritillverkning dit har även de hamnat i onåd.

  USA och dess vasaller, för några allierade är USA inte intresserade av, utan man vill ha vasaller som aldrig har någon annan åsikt än den som levereras av centralmakten i Washington. NATO som byggdes upp efter WWII för att skydda Europa mot Sovjetunionen är endast en täckmantel för USA att i själva verket kontrollera Europa så att man inte får för stort eget inflytande över sig själv vilket skulle kunna skada USA:s intressen. Nu verkar EU alltmer gå sin egen väg och röster höjs alltmer på att sanktionerna mot Ryssland måste bort. Dessa har drabbat EU:s företag och anställda mycket hårt, inte minst i Sverige där många mjölkbönder gått i konkurs p.g.a utebliven export till Ryssland.

  USA har vidare hotat med sanktioner mot EU, sina allierade, för att på så sätt kontrollera EU:s energiförsörjning. EU har inte rätt att själva bestämma i dessa frågor utan USA:s godkännande. Nordstream 2 och Turkstream ser ut att fortsätta byggas vilket gör att EU istället närmar sig den östra hemisfären i sin handel. USA hotar och bedriver handelskrig medan främst Kina odlar sina handelskontakter på fredlig väg.

  Ukrainas senaste provokation mot Ryssland får ses i det ljuset att Ryssland måste fås att framstå i dålig dager för att inom en inte allt för avlägsen framtid väst får anledning att militärt anfalla både Ryssland och Kina. USA:s provokationer mot Kina i Sydkinesiska sjön är ett exempel, och att USA med alla medel försöker få Taiwanfrågan att spricka upp till ett blödande så igen.

  Globalisterna och dess finanselit vilar inte på hanen utan det kommer att smälla när världen vill gå i en annan riktning på allvar.

 2. Det är bara för att USA ska kunna fortsätta. Så länge de får himlen för sig själva, kan ingen stoppa dem från deras groteska utrotningsdoktrin. Hoppas Putin snart sätter ner foten. Bara han kan stoppa Rothschilds och Rockefellers världsdominans.

  (Denna kommentar har postats av en person i Lund som använder flera olika alias och ibland tar en annans persons namn. Det är inte tillåtet i detta forum. / redaktören)

 3. Tänk om det är de som erbjuder lösningen på problemen är identiska med de som skapar problemen?
  New World Order, New Age. Rothschilds äger halva världen.
  NWO står för New World Order. Det är det nya globala systemet, New Age med alla människor microchipade och globala skatter. De vill sätta ett chip inuti dig och äga dig. De äger så mycket media så att de kan göra chip-implantat trendiga.
  Socialistiska Sverige är ett Rothschild experiment i tankekontroll. Kanada är Sveriges systerland i detta projekt.
  http://www.illuminati-news.com/swedish-model.htm

 4. Tänk om det är de som erbjuder lösningen är identiska med de som skapar problemen?
  New World Order, New Age. Rothschilds äger halva världen.
  NWO står för New World Order. Det är det nya globala systemet, New Age med alla människor microchipade och globala skatter. De vill sätta ett chip inuti dig och äga dig. De äger så mycket media så att de kan göra chip-implantat trendiga.
  Socialistiska Sverige är ett Rothschild experiment i tankekontroll. Kanada är Sveriges systerland i detta projekt.
  http://www.illuminati-news.com/swedish-model.htm

 5. Det är så mycket USA vill stoppa och förbjuda. Men det inte så mycket som den lyckas åstadkomma nuförtiden. Världen struntar i USAs tantrum ungefär som man struntar i en rabiat hund med koppel som skäller i tid och otid. Den dagen första skottet som startar USAs civilkrig hörs så kommer världen att vara uppmärksam på vad USA säger eller gör.

  Om Imperieteater – 2018 års upplaga kan man läsa här:
  https://www.globalresearch.ca/death-of-the-american-empire/10651

  Håll även utsikt på 2019-års upplaga som kommer inom en snar framtid

 6. Den främsta anledningen till att Putin hatar EU är dess Energiunion. Den förhindrar att Gazprom missbrukar sin dominerande ställning. De har försökt men tvingats backa

  • Hej Göte. Jag tror att du har fel. När Europeiska länder var självständiga, fick Ryssar förhandla om gemensamma projekt med politiker från många Europiska länder. Det slipper de idag. Ryssland förhandlar bara med ett gäng ”politiker” i Bryssel. Putin älskar EU. Han får en deja vu känsla. Han är uppväxt i liknande stats system i det gamla CCCP. Neomarxister har flyttat från Moskva till Bryssel.

  • Göte, du verkar ha dålig koll! Putin tyckte t o m att en EU-arme var något positivt! Att USA vill sälja sin dyra LNG-gas till EU är mycket värre än Gazprom som ju är en pålitlig leverantör till skillnad från det alltmer nyckfulla USA. USA blir alltmer desperat eftersom man inte klarar konkurrensen i någon sektor längre…Man måste numera hota sina vasaller att köpa vapen från USA som visat sig vara dyra och fungera dåligt i fältmässiga förhållanden. USA är på väg mot bankrutt och det enda som hindrar är att hela världsekonomin påverkas i sviterna av att avveckla USA:s låtsasekonomi som bygger på lån och pengatryckande i mängder. Alla internationella aktörer vet om detta men ingen vill svinga yxan då man är medvetna om konsekvenserna. Men verkligheten kommer alltid i fatt till slut det är bara en tidsfråga….

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here