Jemen – information och möte i Stockholm 1 december inför fredskonferensen!

3
1744

Den FN-ledda konferensen om Jemen inleds i Stockholm 2 december. Delegationen från den provisorisk regeringen i Saana anländer 1 december.

Föreningen Jemensolidaritet och Folket i Bild Kulturfront har med kort varsel fått tillstånd för möte på Norrmalmstorg lördag 1 december kl 13-15.

Alla vänner av fred, frihet och nationellt självbestämmanderätt kunde igår glädja sig åt att en majoritet i USA:s senat röstat mot anslag till kriget. USA:s senat stoppar vapenstöd till Saudiarabiens Jemenkrig.

Sveriges Radio rapporterar ”Senatorer från båda sidor valde att rösta för ett tillbakadragande. 63 av senatorerna röstade för och 37 emot. Utrikesminister Mike Pompeo och förvarsminister Jim Mattis försökte i sista minuten att få senatorerna att rösta emot, men det verkar snarare ha haft motsatt effekt. Båda ministrarna åkte inför omröstningen till Kapitolium för att möta senatorerna bakom stängda dörrar, där de betonade vikten av relationen mellan USA och Saudiarabien, och försvarade hur Vita huset svarat på mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.”

 


Vad är det för slags krig?

Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes i mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Rikaste USA har sexdubblat bombningarna av fattigaste Jemen.

Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som hade sammanträde om situationen i Jemen den 14 april 2015, tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är sålunda ett brott mot FN-Stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4):

1. Alla medlemmar skola lösa sina internationella tvister med fredliga medel på sådant sätt, att internationell fred och säkerhet samt rättvisa icke sätts i fara.

2. Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.

Angreppet utgjorde också en kränkning av Jemens suveränitet, en av grundpelarna i FN-Stadgans Kapitel 2(1):

I stället för att tillämpa dessa grundläggande principer i Stadgan går säkerhetsrådet på angriparnas linje och antar en resolution baserad på ett förslag från Jordanien, en av medlemmarna i bombkoalitionen mot Jemen. Man vänder upp och ner på begreppen offer och angripare, och belägger de så kallade Houthi-rebellerna med embargo och reseförbud, medan man gör angriparen till offer. Den antagna resolutionen om Jemen heter #2216, och är ett lågvattenmärke för Säkerhetsrådet.

Pressen från Västmakterna och Saudiarabiens, Qatars och Arabemiraternas enorma oljeresurser ledde till att denna resolution kunde antas. Enbart Ryssland lade ner sin röst vid voteringen om denna skammens resolution som i praktiken gav angriparna fria händer att fortsätta att våldföra sig mot Jemens civilbefolkning. Jemen kallar

Legitim regering saknades i Jemen 2015.

* Observera att det saknades en laglig regering i Jemen då Saudiarabien anföll, vilket media tiger om. Kriget i Jemen -Bakgrunden.

Den interna konflikten startade som ett landsomfattande uppror i början av 2011. Protesterna byggde på principer för civilt motstånd utan våld. Missnöje med president Salehs regims hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den ”jemenitiska revolutionen”. Upproren enade olika delar av befolkningen oberoende av ideologi, religion och region och utvecklade sig till ett krav på president Salehs avgång. (Bilden nedan föreställer Hadi).

Saudis utsedde ”President” Hadi från Jemen.

Efter misslyckade försök på att undertrycka upproren med våld började USA, Saudiarabien och GCC-länderna arbeta för att Salehs vice-president, Abd Rabbuh Mansur Hadi, skulle ta över rodret. Under tiden bildade oppositionen ett Nationellt Råd som bestod av en bred koalition av aktivister, stamledare, Syd-Jemen separatister, oppositionella militärer, tidigare medlemmar av regeringen och representanter för Houthi-gruppen och man arbetade för fria val.

Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi som blev vald som enda kandidat till president i februari 2012. Detta är grunden för den ”legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar.


Sveriges vapenexport till Saudiarabien och stödet till Förenade Arabemiraten i kriget mot Jemen.
En stor majoritet i EU-parlamentet vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien efter mordet på Khashoggi. (Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien). Men inte Sveriges regering, som vill avvakta en utredning säger statsminister Löfvén.

Sverige har stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att angreppskriget mot Jemen inleddes.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Militärt fraktflygplan av typ C-17. Creative Commons.

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppgifterna bekräftas andra anställda som Kaliber har fått intervjua anonymt.

FN bör inte ge Sverige uppdraget på grund av svenskt jäv!


Artiklar om kriget i Jemen på denna blogg

USA-föreslagna Sverige olämpligt för fredssamtal – Exporterar vapen till Saudis och FAE:s angreppskrig mot Jemen
Hjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
Jemen – ”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna”

Några artiklar om Jemen i arkiv på bloggen Jinge.se:

Föregående artikelFolkets fredspris delas ut idag! Till vem?
Nästa artikelUSA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. Trumpadministrationens införande av allvarliga sanktioner mot Iran har tre viktiga mål. Det första är att göra restriktionerna för den islamiska republikens nukleära program i enlighet med den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA) permanent.
    Den andra är att minska Teherans stöd till regionala militanta grupper och därmed begränsa dess inflytande i Syrien, Irak, Jemen och Libanon. Och slutligen strävar de efter att demontera Irans ballistiska missilprogram. Dessa är de angivna målen.
    Det slutgiltiga målet med sanktionerna i USA: s utrikesminister Mike Pompeos ord är att ”övertyga regimen om att överge den nuvarande revolutionära kursen” och ”göra en 180 graders tur och fungera som ett normalt land”.
    Med tanke på att det är nästan omöjligt för regimen att ge upp sina revolutionära idealer och göra en U-sväng för att överensstämma med president Donald Trumps begrepp som ett ”normalt land”, tycks Washingtons underliggande mål vara regimförändring i Teheran eller åtminstone , vilket ger Förenta staterna en fördel på den globala oljemarknaden. Fallet med iranska regionala inflytande i Jemen kan vara ett avslöjande exempel på Washingtons missgynnade mål. Även om Iran stöds politiskt, är Houthis i Jemen inte dess marionetter och det är inte känt hur sanktionerna kan förändra Yemens sinnen om sina gamla tvister med Saudis.
    http://www.atimes.com/article/us-seeks-edge-in-oil-market-with-iran-sanctions/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here