Jemen – ”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna”

0
1155

Ingress: Idag meddelar media åter att fredsförhandlingar om Jemen ska ske i Sverige. Som vanligt med två stora fel. De talar/skriver om ”Iran-stödda” houthi-rebeller – utan bevis. Stödet är mycket begränsat enligt forskare. Hjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media Vidare talas om Jemens regering i Saudiarabien. Det finns ingen legal regering där. Då Houthi-rebellerna intog Saana fanns ingen vald president – mandatet hade gått ut. Däremot finns en samlingsregering i Jemen sedan sommaren 2017.
Sveriges lämplighet som land för fredssamtal kan verkligen diskuteras. USA-föreslagna Sverige olämpligt för fredssamtal – Exporterar vapen till Saudis och FAE:s angreppskrig mot Jemen

Kan tillägga att media brukar rapportera att 10 000 dödats i krig. Detta är troligen en stor underskattning. 200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!

Med detta har jag nöjet att publicera denna artikel av Patrik Paulov som tidigare har publicerats i Proletären.
Proletären


Jemen – ”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna.”

Nyligen uttalade sig både USA:s försvarsminister Jim Mattis och utrikesminister Mike Pompeo om behovet av en vapenvila och fredsförhandlingar mellan de stridande parterna i Jemen. Sverige föreslogs som värd för FN-ledda samtal under november.

Den spontana reaktionen på utspelen är att varje försök att lindra världens största humanitära kris är värt att pröva. Varje möjlighet att föra det fruktansvärda kriget närmare ett slut måste få en chans.

Men det finns anledning att ifrågasätta både USA:s agenda och Sveriges lämplighet som fredsmäklare.

Kort efter utspelet genomfördes på nytt massiva flygbombningar mot Jemens huvudstad Sanaa och hamnstaden Hodeida. Bombningar utförda av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (UAE).

Hussain al-Bukhaiti

Hussain al-Bukhaiti
Detta är något den jemenitiska journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti lyfter fram när vi når honom i Sanaa.
”Den största lögnen är att FN inte benämner den saudiska koalitionen som part i kriget. Det kallas inbördeskrig. Men hur kan det vara ett inbördeskrig när Saudiarabien och nio andra länder för krig mot Jemen med stöd av USA och Storbritannien?”

Hussain Albukhaiti har naturligtvis rätt. Det är inte möjligt att hitta en väg till fred om man blundar för att Jemen sedan mars 2015 är utsatt för ett illegalt angrepp. Detta angreppskrig är huvudorsaken till den aktuella humanitära katastrofen, inte inhemska motsättningar mellan den shiamuslimska Houtirörelsen och andra jemenitiska krafter.

Trots återkommande rapporter om krigsförbrytelser – bombade bussar, skolor och marknadsplatser – har den saudiska koalitionen kunnat fortsätta kriget fram tills idag. Förklaringen är att kungadiktatorerna i koalitionen från första stund backats upp av väst.

Den 31 oktober publicerade New York Times ett stort reportage från Jemen. Robert F Worth skriver att Obamaadministrationen 2015 gav sitt stöd till det saudiska angreppet, om än med viss tvekan. Det fanns en rädsla för att saudierna skulle starta ett krig som inte gick att vinna. Men det vägde tyngre att stärka de vid den tiden något frostiga relationerna med Saudiarabien, den världsledande oljeexportören tillika världsledande vapenimportören.

USA profiterar på kriget i Jemen, precis som Storbritannien och Frankrike. Det största vapenkontraktet i USA:s historia har undertecknats under kriget, och britternas försäljning av vapen till Saudiarabien och UAE har ökat med 500 procent, påpekar Hussain Albukhaiti.

Det finns fler intressen bakom kriget. Jemens strategiska läge vid det smala Bab el-Mandebsundet, en av världens mest trafikerade sjöfartsleder, spelar in liksom de sunnitiska kungadiktaturernas ständiga hat mot Iran och shiaislam.

BAKGRUND
Det sistnämnda är något som Donald Trump aktivt underblåst. När Trump gjorde sin första utlandsresa som president gick den till Saudiarabien. Där pekade han utmålade Iran och dess allierade som ansvariga för terrorismen i Mellanöstern, och han hyllade saudiernas kraftfulla agerande mot den ”Iranstödda” Houtirörelsen.

Orden uttalades trots att även analytiker väst påpekat att Irans inflytande över houtierna är kraftigt överdrivet.

Hussain Albukhaiti, som står Houtirörelsen nära, litar inte på USA:s plötsliga fredsvilja. Även om Jemens folk mer än något behöver fred, och även om houtierna ställt sig positiva till Mattis och Pompeos utspel och är beredda att åka till fredssamtal var de än hålls, varnar Hussain Albukhaiti för en dolda agenda.
”USA:s utrikesminister sa att houtierna först måste dra sig tillbaka från gränsen mot Saudiarabien och sluta med missil- och drönarattacker mot Saudiarabien och UAE. I gengäld ska den saudiska koalitionen sluta bomba tätbefolkade områden i Jemen. Vad är det för vapenvila? De flesta flygattackerna sker utanför storstäderna. Det innebär att de kan fortsätta bomba medan houtierna inte får försvara sig mot angriparna.”

Hussain Albukhaiti vill avslutningsvs framföra en uppmaning till Sverige och Margot Wallström.

”Att vara värd för fredssamtal och samtidigt sälja vapen till Saudiarabien och UAE är hyckleri. Om Sverige vill vara neutralt och inte ha jemeniters blod på sina händer ska ni inte sälja vapen till någon sida i konflikten.”

En slutsats alla svenska fredsvänner borde ställa sig bakom.

Tre artiklar om Jemen

Hjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
USA-föreslagna Sverige olämpligt för fredssamtal – Exporterar vapen till Saudis och FAE:s angreppskrig mot Jemen

Föregående artikelUSA förbereder storkrig mot Kina och Ryssland, som kan utplåna mänskligheten
Nästa artikelSverige, FN och folkrätt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here