USA förbereder storkrig mot Kina och Ryssland, som kan utplåna mänskligheten

3
1797

Detta är en sammanfattning av en artikel i World Socialist Web Site (och Russia Insider).

WSWS. Bipartisan panel: US must prepare for “horrendous,” “devastating” war with Russia and China.
Russia Insider


En panel av demokrater och republikaner menar i en ny rapport till kongressen att USA måste förbereda sig för ”förödande” krig med Ryssland och Kina. Rapporten”Providing for the Common Defense”

”Ingen av medlemmarna i utskottet kom till den till synes uppenbara slutsatsen att USA kanske inte borde utkämpa ett sådant krig”. Denna rapport klargör att Trumpadministrationens krigspolitik delas av Demokraterna.

Författarna tiger inte om vad ett sådant krig betyder. Ett krig mellan USA och Kina, som kan bryta ut inom fyra år, kommer att vara ”fruktansvärt” och ”förödande”. Militären kommer att ”möta större förluster än någonsin under årtionden”. Ett sådant krig skulle kunna leda till ”snabb nukleär eskalering” och amerikanska civila kommer att bli attackerade och sannolikt dödade.

Rapporten som publicerats av National Defense Commission, ett organ som upprättats av kongressen för att bedöma Pentagons nya nationella säkerhetsstrategi, förklarar att ”stormaktstävling – inte terrorism – är det primära fokuset”för USA:s militär.

Rapport med titeln “Providing for the Common Defense,” (Att tillhandahålla det gemensamma försvaret)” kan sammanfattas: ”USA:s militär gör helt rätt i att förbereda sig för krig mot Ryssland och Kina.” Men Pentagon, som spenderar mer än de närmaste följande åtta länder med höga utgifter tillsammans kräver en enorm expansion i militära utgifter, som ska betalas med nedskärningar till grundläggande sociala program som Medicare, Medicaid och Social Security.

Rapporten ger med andra ord kongressens stöd till Trumpadministrationens militära uppbyggnad.

Rapporten säger att USA skulle mycket väl kunna förlora ett sådant krig, som i själva verket kräver den militära erövringen av hela planeten av ett land med mindre än fem procent av världens befolkning. Ett krig mot Kina eller Ryssland skulle sannolikt rikta sig mot den amerikanska befolkningen

I rapporten finns ett antal scenarier.

Rapport föreslår en mycket större militärmakt, finansierad av fleråriga ökning av militärutgifterna. Detta beskrivs närmare. Och till sist måste hela samhället mobiliseras bakom krigsinsatsen. I detta representerar de det överväldigande samförståndet inom amerikanska politiska kretsar. USA:s härskande klass är engagerad i en handlingsplan som hotar utplåningen av inte bara mycket av världens folk utan av den amerikanska befolkningen själv.

Kommentar:
Som framgår av en annan artikel, som analyserar USA:s militära styrka mer i detalj och Kinas och Rysslands försvar, är det långt ifrån säkert att USA vinner ett sådant galet krig. Klarar USA krig mot Kina och Ryssland samtidigt?
Notera också att USA:s budget ligger med ett underskott på 20 %, vilket planeras öka till 22 % år 2019. USA:s budgetunderskott. Kina, Ryssland, Iran, Venezuela och även andra länder betalar i ökad utsträckning med andra valutor än dollar i sin handel. Detta bidrar till att försvaga dollarn och möjligheten att genomföra detta.
Vidare får man hoppas på att befolkningen i USA sätter sig till motvärn vid nedskärning av sociala program.

Arbetet på att bygga enhetsfronter av olika slag mot USA-imperialismen måste utvecklas kraftigt. För Sveriges del står arbete i ”Nej till Nato” och för att Sverige ska skriva på FN:s konvention mot kärnvapen i fokus. Vänsterpartiet skulle med alla sin medlemmar och anhängare kunna vara en viktig kraft här – om dess anhängare tar avstånd i praktiken från V-ledningens okritiska stöd till USA:s politik i viktiga frågor, som då det gäller Syrien.

Föregående artikelUSA:s nya sanktioner mot Syrien och Iran motarbetar kamp mot terrorismen
Nästa artikelJemen – ”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Jag tror Kazakstan och Uzbekistan kommer bli nya oroshärdar de kommande åren. Det är en strategiskt viktig plats för Nato samtidigt som Kina,sydostasien,.Ryssland och Indien vill bygga ny infrastruktur genom.centralasien för sidenvägen 2.0

  Och angående artikeln. Oroande om det skulle utbyta ett sådant storskaligt krig. Då är vi alla förlorare. Men vem vet. Kanske blir inbördeskrig i USA innan dess..

  (Kommentar på siten Nej till Nato)

  • I. Jag håller med dig, Max. Jag skrev en kommentar om detta för ett halv år sedan på
   http://jinge.se/allmant/fargrevolution-i-armenien.htm

   Kazachstan är dessutom ett land som är rikt på olja. Regeringen i Kazakstan drar sig dessutom till alla håll – de har amerikanska trupper i landet, och vill ha bra kontakter med både Ryssland och Kina.

   II. Kazakstan har inga amerikanska trupper i landet – ännu. Men Kazakstans regering samarbetar med NATO och har bra relationer med dom. Här är en intressant artikel.

   https://sputniknews.com/politics/201707301056009337-us-kazakhstan-cooperation-russian-response/

   III. Här är NATOs beskrivning av deras samarbete.
   https://www.nato.int/cps/us/natohq/topics_49598.htm

   • Ska läsa dina länkar!

    Men du har rätt i det du säger att Kazakstan är rikt på olja. Men det är just deras geografiska läge som gör dem så intressant.

    Jag kan också förstå Kazakstans hållning att dra åt både nato och öst. På så vis kan de förhoppningsvis vinna tid och om de för tydligt lutar åt ena hållet kommer säkert Ryssland/Kina eller USA försöka påverka dem. Inte så svårt egentligen om de skulle vilja starta ett proxykrig där. Finns många etniska grupper och många viljor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here