USA:s nya sanktioner mot Syrien och Iran motarbetar kamp mot terrorismen

6
1127
Mike Pompeo. Bild av Gage Skidmore, från Peoria, AZ, United States of America – Mike Pompeo, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62767743

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har lovat allvarliga straff för alla som levererar olja till Syrien eller försöker kringgå amerikanska sanktioner mot Iran.Paul Antonopoulos, Fort Russ :US Threatens ‘Grave Consequences’ To Those Supplying Oil To Syria; Almasdarnews.

Washington anser att det är olagligt att stödja den syriske presidenten Bashar Assad och att ge ekonomiskt stöd till Hizbollah och Hamas.

På tisdag skrev Pompeo på Twitter.

”Dagens åtgärd från USA som riktar sig mot oljeprogrammet Rysslands och Irans oljeprogram för att stödja Assad och finansiera Hizbollah & Hamas skickar ett tydligt budskap: det blir allvarliga följder för den som skickar olja till Syrien eller försöker undvika amerikanska sanktioner mot den islamiska republikens terrorist-aktiviteter” sa han.

Detta följdes upp med en attack mot Irans högsta ledare Ayatollah Seyed Ali Khamenei. ”Khamenei bör bestämma om det är viktigare att spendera det iranska folkets pengar på det iranska folket än att finansiera Assad, Hizbollah, Hamas och andra terrorister” skrev Pompeo till sin tweet-tråd.

James Jeffrey, USA:s särskilda sändebud till Syrien, uppgav att detta andra paket av amerikanska sanktioner mot Iran syftar till att tvinga Teheran att minska sin ”närvaro” i Syrien.

Irans president Hassan Rouhani sa måndagen att Iran skulle fortsätta att exportera olja trots nya amerikanska sanktioner, som han beskrivit som en ”psykologisk krigföring dömd att misslyckas”.

”Vi kommer inte att ge upp inför trycket av den psykologiska krigföringen mot Iran”, berättade han för statlig television. ”De misslyckades med att stoppa vår oljeexport. Vi kommer att fortsätta att exportera … deras regionalpolitik har misslyckats och de har beskyllt Iran för misslyckanden i Afghanistan, Jemen och Syrien” tillade han och ropade ”Död till Amerika!”

Rouhani sa också att USA inte hade något internationellt stöd för sina sanktioner mot Iran.

”Med undantag för den zionistiska regimen [Israel] och några länder i regionen, stöder inga andra länder USA:s politik mot på Iran”, sade han.

Kommentar: Detta uttalande och beslutet om olagliga sanktioner är i linje med USA:s allmänna fientliga politik mot Iran. Det är också i linje med USA:s kamp mot och smutskastning av dem som verkligen bekämpar USA-stödda terrorister i Syrien. Det är alltså väl belagt att USA och allierade i åratal stött terrorister med vapen och utbildning. Källor är bland annat förre vicepresident Biden, generalerna Clark och Flynn, New York Times, BBC, Reuters, Newsweek, Süddeutscher Zeitung. Men svenska tidningar tiger. Radioprogrammet ”Konflikt” silar mygg och sväljer kameler – om krigsbrott i Syrien
Nu är Syrien på väg att vinna den största segern mot terrorismen i världen – medan USA har illegala baser i Syrien och straffar de som säljer olja till landet.

Föregående artikelSom observatör vid valet i Donbass, Ukraina. ”Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”
Nästa artikelUSA förbereder storkrig mot Kina och Ryssland, som kan utplåna mänskligheten
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Maffiabossarna börjar bli alltmer desperata. De respekteras inte ens av sina egna längre. Philip Giraldi, pensionerad från FBI, skrev denna vecka i sin kolumn att det finns bara en plats på jorden som behöver ”regime change” och det är Washington.
  En fransk bank, Societe Generale, har dömts att betala över en miljard dollar i böter för att man gjort transaktioner med kunder i handeln med Kuba och Iran. Under Obamas period dömdes Paribas till ännu större böter för samma sak. USA tvingar sina sanktioner på hela världen. Stora internationella bolag fogar sig så länge de har stora affärer inom USA.
  På APEC-mötet på Nya Guinea i veckan kom det till sammanstötning mellan vicepresident Pence och Kinas president Xi Jinping. Pence gormade att USA har ett bättre erbjudande än Kina till mötesdelegaterna – som hade svårt att hålla masken.
  Maffians underdånigaste småhandlare – som betalar den månatliga skyddsavgiften – befinner sig i Europa. Många av USA:s allierade i Asien och Mellanöstern har alltmer börjat vända sig till Kina och Ryssland. När USA krävde att Bulgarien skulle vägra att ta emot gasledningen South Stream var Turkiet snabba att styra ledningen söderut. I veckan färdigställdes sträckningen fram till turkiska kusten och om ett år kan Turk Stream tas ibruk.
  Till Iran sade utrikesminister Pompeo att antingen gör de som USA säger eller folket får svälta. Som de gjorde i Irak på 90-talet. När förlusten av en halv miljon barn fick Madeleine Albright att utbrista ”att resultatet var värt priset”. Världen har sett hur det gick för Irak och Iran har stöd från flera håll. Vad som än händer kommer maffian att möta allt kraftigare motstånd.

 2. Gangsterstyret i Washington förnekar sig aldrig det är uppenbart! Man kan nog förstå Macron när han föreslog att EU skulle ha ett eget starkt försvar oberoende av ett USA som uppför sig alltmer oberäkneligt och hotande mot sina vasaller i Europa och resten av världen. Macron plus några andra europeiska ledare börjar inse att den döende stormakten kan bli farlig…vem vet vilken galning som tar makten näst i USA, ett samhälle i upplösning? En som är värre än Trump? Eftertankens kranka blekhet börjar nog så småningom gå upp för stollarna i Bryssel som borde sett detta komma för länge sedan. Men tyvärr blir det så här när man sitter i knät på skurkarna och har sina egna säkerhetstjänster lierade med bovarna i CIA, NSA och många andra skumma organisationer från USA.

 3. Alla dessa sanktioner är faktiskt ett tecken på svaghet, irritation att inte få sin vilja igenom och det tillstånd av psykos som råder bland USAs POMPÖSA eliter och politiker. Sanktioner stärker dessutom de länder som utsätts för det. Rysslands är ett bra exempel och Iran likaså.

  USA sanktionerar sig själv till döds vilket är en dold välsignelse
  https://www.presstv.com/Detail/2018/11/22/580748/Iran-IRGC-drone-US-Bases

 4. En sak är garanterat. den dagen Bolton och/eller Pompeo dör kommer världen att ge en glädjens suck. Den som skickar dessa till deras anfader är välsignad.

  • Om mänskligheten finns kvar vill säga. De har dessvärre sannolikt många likasinnade omkring sig, i ledande ställning.

  • Det kommer säkert andra liknande personer. När Reagan och Thatcher dog ersattes dessa med andra liknande typer, som t ex Trump. För att inte tala om alla personerna i de konservativa grupperna – den ena är värre än den andra. Och de är många fler än tidigare. Dessutom uppmärksammar medierna inte denna stora grupp som de gjorde under den tiden som Ragan och Thatcher regerade som värst. Om de arresterade en människa på 70- och 80-talet och skickade denne till ett interneringsläger fick detta stora rubriker och protesterna var stora. Idag rycker många medier och politiker bara på axlarna, och tycker att dessa människor har gjort sig förtjänta att interneras utan rättegång och advokat.
   Så världen har försämrats.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here