Radioprogrammet ”Konflikt” silar mygg och sväljer kameler – om krigsbrott i Syrien

0
1237

Jag har just lyssnat på ”Konflikt” som handlar om ”Krigsbrott i Syrien” och folkrätt. Det är i vissa avseenden ett mycket vinklat program desvärre, och osakligt. Det bryter mot reglerna för Sveriges Radio enligt min uppfattning. Konflikt: Krigsbrott i Syrien
* Hundratusentals människor, flyktingar, återvänder till Syrien då alltmer av landet befrias.
* Syriens regering har en mycket mild behandling av medlemmar i terroristorganisationer. De måste lägga ned vapen, skriva på ett dokument att de inte ska ägna sig åt terroristhandlingare längre fram – och straffas alltså inte.
* Belägg saknas de facto att Syriens regering eller organ står bakom verkliga eller påstådda attacker med kemgasvapen i Syrien. Syrien avskaffade sina kemgasvapen för några år sedan under FN:s överinseende.

Sveriges Radio skriver: ”Sveriges Radio är ett public service-företag, precis som Sveriges Television och Utbildningsradion. Vi arbetar i allmänhetens tjänst och finansieras genom att publiken betalar en radio-och tv-avgift. Vårt arbete inom hela företaget ska präglas av oberoende och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Vår journalistik
Vi sätter trovärdigheten främst. I vårt dagliga journalistiska arbete arbetar vi på olika sätt för att leva upp till publikens förtroende. Vi är måna om att ge en bred, mångsidig och nyanserad bild. Vår strävan är att publicera det som är sant och relevant. I ett akut nyhetsskede kan det ibland vara svårt att få alla uppgifter bekräftade av förstahandskällor. Vi ska då tydligt berätta vad som är bekräftat och vad som är obekräftat.

Vi arbetar opartiskt.” Sveriges Radio: Vår journalistik.

I all hast

* Fokus ligger helt på påstådda brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter som ska ha begåtts av Syriens president och andra ledare i Syrien. Man åberopar organisationen Cija, som uppges vara en oberoende organisation med omkring 140 medarbetare och finansieras med donationer från bland annat EU, Norge och Kanada. ”Bevis som bland annat länkar president Bashar al-Assad och andra inom regimen till många av de brott som begåtts och begås i krigets Syrien.” Jag betvivlar inte att övergrepp skett och kanske sker av den syriska regeringen. Men samtidigt sker ett propagandakrig mot Syrien av USA och etablerade, okritiska, media och politiker, med väldigt stort genomslag. I programmet nämns inte ens att kriget i Syrien är ett sedan länge planeratangreppskrig av USA, bland annat med hjälp av terrorister. USA:s mycket väl belagda stöd till IS och andra terroristorganisationer nämnd inte alls. Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?Utbildning av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko

Uppgifter finns på att USA transporterar IS-befälhavare i Syrien? Stödet till terrorister i Syrien av USA och allierade.

Omfattande långvarig utbildning och beväpning av bl.a. CIA har skett av rebeller i Syrien, till gagn för IS.
USA sänder vapen för 500 miljoner dollar till rebeller i Syrien enligt en aktuell artikel i Süddeutsche Zeitung. En betydande del av sådana vapensändningar brukar hamna hos terroristorganisaioner, inklusive IS.Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning

Men USA:s aktuella vapenstöd till allierade grupper i Syrien är större, och Pentagon försöker dölja det. Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!

President al-Assad 20/11 2017. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64231891

Tyler Durden på Zerohedge skriver att enligt en ”Bombnedslagsrapport” från The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) and the Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) finns bevis för att Pentagon deltar i leverans av vapen för upp till 2,2 miljarder dollar vapen till partners i Syrien och samtidigt manipulerar uppgifterna, förmodligen för att dölja USA:s engagemang. (OCCRP/BIRN-rapporten). Zerohedge: Rapport: Bombnedslag – Pentagon förfalskar uppgifter om vapentransporter

USA:s försvarsdepartement har budgeterat 584 miljoner dollar specifikt för denna syriska operation för budgetåren 2017 och 2018 och har öronmärkt ytterligare 900 miljoner dollar för utgifter för sovjetisk ammunition mellan fram till 2022, dvs. sammanlagt, 2,2 miljarder dollar. Foreign Policy ,
Balkan Insight och The American Conservative

Men kanske mer chockerande är att Pentagon-leverantörerna har kopplingar till kända brottsliga nätverk, även från FP:
Enligt rapporten har många av vapenleverantörerna – främst i Östeuropa men också i de tidigare sovjetrepublikerna, inklusive Kazakstan, Georgien och Ukraina – kopplingar till organiserad brottslighet i hela Östeuropa.
 
En av författarna till OCCRP / BIRN-rapporten, Ivan Angelovski, berättade för Foreign Policy att ”Pentagonen tar bort eventuella bevis i sina upphandlingsregister att vapen faktiskt kommer till den syriska ”oppositionen.” Destinationerna för vapnen har avlägsnats från originalhandlingar”.

ISIS marscherar i Raqqa före trapnsort till Idlib av USA och kurdiska SDF.

Det faktum att Foreign Policy (FP) som är den främsta etablerade nationella säkerhetspublikationen i världen skulle erkänna att Pentagons vapenupphandlingsprogram för Syrien är knutet till östeuropeisk organiserad brottslighet är av enormt betydande. Bevisen är helt enkelt så överväldigande att även FP – som stött interventionen i Syrien – inte kan förneka det.

Kartan från BIRN-rapporten, visar att vapen från CIA gick direkt till Idlibprovinsen (nordvästra delen i grön) och till Golans gränsområde (söder). Båda dessa områden var och är ockuperade av al-Qaida. I Idlib har analytiker bekräftat genocidisk rensning av religiösa minoriteter som utförs av al-Qaida med CIA-vapen.

Detta bekräftar uppgifterna i Trud, Bulgariens största dagstidning från den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva, som avskedades efter att ha avslöjat samma Pentagon-vapennät som är föremål för OCCRP/BIRN-utredningen. Den artikeln bygger bland annat på hemligstämplad korrespondens mellan Bulgariens UD och Azerbajdzjans ambassad. Bulgarien är medlem i Nato och Azerbajdzjan har sedan mitten av 1990-talet ett nära samarbete med både Nato och USA. Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?. Se även Zerohedge 15/9 (annan artikel)

Något om krigets tidiga historia.


I Syrien pågick hösten 2010 och våren 2011 demonstrationer i förståelig kritik mot regeringen och ännu större demonstrationer rill stöd för regeringen. Under vanligen fredliga former enligt rapport från Arabförbundets rapportörer. Min det är inte allt:

Det skrivs och talas mycket om inbördeskriget i Syrien. Men det är inget inbördeskrig främst utan ett sedan länge planerat angreppskrig av USA med hjälp av allierade och inte minst olika slags terrorister från knappt 100 länder. Denna bedömning kommer inte från några ”Rysslands-troll” eller Syriens statliga nyhetsbyrå utan från uppgifter från talespersoner för USA:s statsförvaltning och ledning samt etablerade media. Till stöd för bedömningen måste jag räkna upp en del fakta.
1. I en intervju i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten i USA general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planera att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen
2. Enligt Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering sedan 2006.
3. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 att man stödde de syriska rebellerna.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) inklusive Sverige att stödja det splittrade utlandsbaserade Syriska nationella rebellrådet med vapen och med motsvarande 140 miljoner svenska kronor. Man talade tydligt om störta Syriens president. Dessa så kallade moderata rebeller visade sig snabbt domineras av hårdföra terrorister.
5. New York Times skrev 4/8 2012 att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av folk från CIA som tränar rebeller
6. I en artikel året därpå skriver New York Times om kraftigt ökat vapenstöd till rebellerna i Syrien.
7. I ett tal i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att IS är en skapelse av och stöds av Turkiet, Saudarabien och Förenade Arabemiraten.
8. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama som sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
9. Våren 2015 medger pensionerade generallöjtnanten och f.d säkerhetschefen Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.
10. Förre NATO-chefen Wesley Clark menar i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”

Låt mig avsluta denna del med mer aktuella uppgifter:
11. En av Tysklands största dagstidningar, Süddeutsche Zeitung skrev i september 2017 att vapen till ett värde av motsvarande 4 miljarder svenska kronor fanns på den stora USA-basen i Ramstein, redo för transport till rebeller i Syrien via mellanhänder.
12. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november förra året att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister-Akiloviter från Raqqa till kommande strid i Idlib.
Sammanfattningsvis: Bevisen för stöd från USA och allierade till terrorister är enstämmiga och starka.

Inte första gången Konflikt desinformerar till förmån för världens i särklass störste folkrättsvidriga krigare!

* För 2 dagar sedan publicerade jag en annan artikel som visade hur Konflikt – och andra media – utan belägg sprider uppgifter om att Kina skulle ha en miljon personer i omskolningsläger. Svenska media har osanna uppgifter om uighurerna i Kina?

* Och vinklade program också om Ryssland:
Vet Radions ”Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA
Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm
Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK;

Föregående artikelDet vansinniga ”Business as usual” – om vännen Hans Roslings glättiga världsbild
Nästa artikelIran — Västimperialismens nästa måltavla
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here