Sveriges Radio om kriget i Jemen: Svensk vapenexport till angriparen Saudiarabien, och stödet från USA, Israel och Storbritannien nämns inte.

9
2540
från kriget i Jemen.

 

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Johan-Mathias Sommarström rapporterade 9/2 2021 från kriget i Jemen: ”Undernäringen och svälten i spåren av kriget i Jemen har under början av året ökat ytterligare.
FN kallar nu Jemen för den farligaste platsen på jorden för ett barn.
Vår korrespondent har rest långt ut på den jemenitiska landsbygden där situationen för barnen är direkt livshotande.
Det prasslar när det guldfärgade folieomslaget runt lilla Sama öppnas. Hon är bara skinn och ben och har missfärgningar av svälten.

Hon får dropp och har en för stor syrgasmask. Hon är snart två månader gammal och väger 1,5 kilo. Varje timme är en kamp för att leva. Hennes tvillingsyster förlorade nyss den kampen.

Hon är ett ungt offer för kriget och blockaden mot Jemen som lämnat miljontals människor hungriga och beroende av hjälp. Hennes mormor, Hamadia Mohammed, säger att de inte kan äta varje dag.

– Vi har inte riktig mat eller grönsaker. Vi äter ris och vete om vi ens får tag på mat, säger hon.

– När vi inte har mat måste vi bara ha tålamod, vad kan vi göra?

Det är en levande mardröm för miljontals barn här. Två miljoner behöver behandling för undernäring, 400 000 är så svårt undernärda att de när som helt riskerar att dö. Och läget förvärras hela tiden.

Varför? Kriget så klart. Och Saudialliansens blockad som gör att hamnar och luftrum kontrolleras av koalitionen. Mycket lite varor och förnödenheter släpps in – hittills i år inte ett enda oljefartyg. Det leder till att förnödenheter inte kan transporteras, sjukhusens dieselaggregat stannar och hela ekonomin störtdyker.

Här på kliniken för livshotande undernärda barn i Abs i västra Jemen är alla bäddar upptagna. Alla barn som är inlagda här, för en kamp för att överleva.
Det luktar ammoniak. Det dammar sand och en ödla ilar kvickt under en brits.

Det här är ett krig där barnen betalar det högsta priset.” Svälten breder ut sig i krigets Jemen


Men Sommarström nämner inte stödet från USA, Storbritannien och Israel till Saudis angreppskrig som inleddes i mars 2015, för närmare 6 år sedan.

Inte heller Sveriges omfattande export av vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som troligen använts/används i kriget enligt bl.a. Diakonia.

Rapporten nedan bygger främst på aktuell information från tidigare bloggartiklar.

Jag påminner också om Utländska parlamentariker – men inte svenska – agerar mot Jemenkriget.

 


Nästan en fjärdedel av en miljon människor har dött till följd av kriget i Jemen

Barnen i Jemen drabbas särskilt hårt. Foto: © UNICEF / UN0276430 / Almahbashi
I sinGlobal Humanitarian Review skriver FN att nästan 250 000 människor har dött under kriget i Jemen sedan det började våren 2015.

”Kriget hade redan orsakat 233 000 dödsfall, inklusive 131 000 från indirekta orsaker som brist på mat, hälsovård och infrastruktur.”

FN skriver att av Jemens befolkning på 29,8 miljoner är 24,3 miljoner i nöd. Deras analys säger att medan det i december 2020 finns 2 miljoner människor som lever i akut matbrist, läs hunger, kommer antalet på kort tid att öka till 3,2 miljoner. Barn upplever svår undernäring och 100 000 barn riskerar att dö eftersom de inte får medicinsk behandling.

Kriget mot Jemen drivs av en koalition ledd av Saudiarabien, där USA och Israel är de två främsta anhängarna, men där även hela väst och oljediktaturerna i Mellanöstern är inblandade.

 

 


 

Sveriges vapenexport till Saudiarabien och stödet till Förenade Arabemiraten i kriget mot Jemen.
En stor majoritet i EU-parlamentet vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien efter mordet på Khashoggi. (Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien). Men inte Sveriges regering, som vill avvakta en utredning säger statsminister Löfvén.

Sverige har stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att angreppskriget mot Jemen inleddes.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppgifterna bekräftas andra anställda som Kaliber har fått intervjua anonymt.

Några andra artiklar om Jemen

Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelNavalny och förräderi
Nästa artikelOpinion i Ryssland – ”Sovjetsystemet mycket mer populärt än västlig demokrati”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Det handlar inte om att skapa opartisk public service till svenska folket, som SVT/SR påstår på sin hemsida, men om att skapa vapenförsäljning, krigsförbrytelser, misär, massdöd och massmigration, drunkningar i Medelhavet, uppspolade barn på Medelhavets stränder … och sympati med detta klandervärda beteende … allt för att hålla igång bankernas asylbaronsindustri och byggindustri i arktiskt klimat, i den absurda tillväxtens namn, den absurda tillväxt som enligt vetenskapliga evidens går stick i stäv med ekologisk hållbarhet och världsfred.

  Så fort SVT/SR avviker från den krigsförbrytare-agendan så dyker monopolkapitalisten Wolodarski upp i deras ”public service” och där står då ”public service” chef och underkastar sig denne inför hela Sverige, förmodligen som en maktdemonstration inför journalisterna på SVT, så att även de skall underkasta sig agendan och avvika från det verkliga uppdraget, d.v.s. opartisk rapportering, med källhänvisningar, d.v.s. exakt det som kan ge enorma mängder läsare och tittare till vilken media som helst, samt världsfred.

 2. Det finns en anledning till detta. Julian och WikiLeaks har utfört en historisk offentlig tjänst genom att ge miljoner människor fakta om varför och hur deras regeringar bedrar dem, hemligt och ofta olagligt: varför de invaderar länder, varför de spionerar på oss.”
  / John Pilger Källa: http://medialens.org/index.php/alerts/alert-archive/2019/911-stockholm-syndrome-julian-assange-and-the-limits-of-guardian-dissent.html

  ”There is one reason for this. Julian and WikiLeaks have performed an historic public service by giving millions of people facts on why and how their governments deceive them, secretly and often illegally: why they invade countries, why they spy on us.”
  /John Pilger Source: http://medialens.org/index.php/alerts/alert-archive/2019/911-stockholm-syndrome-julian-assange-and-the-limits-of-guardian-dissent.html

  ”Julian har valts ut för specialbehandling av en anledning enbart: han är en sanningssägare. Hans fall är avsett att skicka en varning till varje journalist och varje förläggare, den typ av varning som inte har någon plats i en demokrati.”
  / John Pilger Källa: http://medialens.org/index.php/alerts/alert-archive/2019/911-stockholm-syndrome-julian-assange-and-the-limits-of-guardian-dissent.html

  Bild på John Pilger”Julian is singled out for special treatment for one reason only: he is a truth-teller. His case is meant to send a warning to every journalist and every publisher, the kind of warning that has no place in a democracy.”
  / John Pilger Source: http://medialens.org/index.php/alerts/alert-archive/2019/911-stockholm-syndrome-julian-assange-and-the-limits-of-guardian-dissent.html

  …och det är förmodligen därför Sveriges Radio-journalismen är så dålig idag. Feghet och sannolikt även repression från chefredaktörer, vilka i sin tur pressas politiskt av fega/omoraliska politiker, vilka i sin tur har valts av ett omedvetet folk som har bänkat sig framför den vilseledande fulmedian, för jag vill ju inte tro på ren inkompetens i att rapportera objektivt, d.v.s. ge olika sidors aspekter, efter en journalistutbildning.

 3. dessa jävla journalistodågor i den s,k, public service står mig upp över öronen med sina ”rapporter”.

  • Nazismens propagandametoder är tillbaka. Tyvärr fungerar dom lika bra som 1939. Hitlers invasion av Polen. Kommer USA att på samma sätt försöka invadera Ryssland? Förspelet är ju skrämmande likt med propaganda och militär upprustning, även i Sverige. Ingen gjorde något för att förhindra utvecklingen då. Kommer svenskarna att upprepa historien.

   • Med vilka soldater ska USA invadera Ryssland?? Ja, inte kan det vara de gummisoldater som man skickar till andra delar av världen som verkar helt odugliga! Dessutom så skulle en invasion av Ryssland omedelbart leda till fullskaligt kärnvapenkrig och då behöver vi knappast sitta och fundera på vad vi ska ha på oss i morgon!

 4. Vad vi iakttar och upplever just nu är något mycket otäckt i historiskt ljus. Två så kallade ”journalister” har nyligen fått ”priser”, utdelade av andra likatänkande journalister. Ett pris instiftat för ändamålet. Vad vi upplever är igen en repetition av historien. Mottagarna är ett par av de värsta producenterna av rasistiska fejknyheter, helt byggda på rasbiologin teorier. Artiklarna dom producerar har inget verklighetsunderlag. Det är samma rasbedrägerier som tyskarna upplevde. Detta är vad man efter Tredje Rikets fall brukade kalla att ”sminka svinen”.

 5. Usa skulle ärligt aldrig kunna slå Ryssland. Det finns heller ingen som helst bevis någonstans som talar för detta. Man är helt hållet fuskare och fifflare från Usa. Vore det skarp läge och på riktigt krig mellan Ryssland och Usa,så skulle Ryssland komma vinnande ur striderna utan MINSTA tvivel. Man tillbringade nu 20år ihop med Nato länderna,med alla möjliga krigsbrott på listan, mot ett fattigt Afghanistan,där motståndsidan var några tusentals orakade män i flipflops och pyjamas,utan att kunna besegra dom. Dessa fattiga gänget växt upp utan elektricitet och nedvärderade dessa alla Usa,Nato. Nej Usa är överallt och fuskar och fifflar bara. Begår alla möjliga krigsbrott och andra vidrigheter, men det heter jämt,den amerikanska insatsen,eller amerikanska närvaron. Ryssland skulle i skarpt läge köra över dessa. Nu i Jemen har över en kvarts miljon barn dött. Över255000barn har dött enligt senaste helt uppdaterade uppgifterna. Totala siffran över alla döda,saknas i detta ögonblick,men det är uppåt nu ca400tusen döda nu enligt veckans uppdaterade uppgifter. Detta tysta krig som helt sattes igång av Usa med Obama och saudierna, tidigt våren2015 saknar motstycke. Dessa två är långlivade allierade,då Usa totalt varit beroende av dess olja i flera decennier efter 2a världskriget. Media rapportering har saknats här på seriöst sätt,då EU också alla dessa åren som den Usa stad man är, skeppat iväg hur mycket vapen som helst alla dessa åren och hjälpt dessa saudierna. Om man jämför med Syrien tex. Där även majoriteten av befolkningen står bakom dess president. TROTS västvärldens alla VIDRIGA handlingar och brott genom åren. Men Syrien är inte saudierna,när det kommer till att suga på Usa tutten,alla dessa åren,därför bevakning sett ut på detta sätt alla dessa åren. Syrien är tvärtom,en lång allierade till Ryssland och därför utsatta för alla VIDRIGA handlingar som står i ordlistan med alla krigsbrotten emot sin befolkning sedan 2011.Helt ledda av den självklara Usa Terroristerna

  • Ja visst är det så! Dock ska man inte at ifrån elitskojarna som styr USA att de är bra på att bjuda på teater. I et här fallet att ”USA militär är den värsta i hela galaxen”. Behöver jag nämna Afghanistan och det förödmjukande förlusten mot krigarna i sandaler ens? Ja, ni fattar vad denna ”galaxens värsta armé” består av egentligen 😂🤣😂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here