Navalny och förräderi

46
4930

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Denna artikel Navalny och förräderi av Patrick Armstrong på Strategic Culture  den 8 februari 2021 har uppletats och översatts av Rolf Nilsson.

Författaren Patrick Armstrong var analytiker vid det kanadensiska departementet för nationellt försvar som specialiserat sig på Sovjetunionen / Ryssland från 1984 och rådgivare vid den kanadensiska ambassaden i Moskva 1993-1996. Han gick i pension 2008 och har skrivit om Ryssland och relaterade ämnen på nätet sedan dess.


Navalny och förräderi

Samarbete med utländsk underrättelsetjänst för att skapa en berättelse om förgiftning tycks stämma in på definitionen av förräderi. Vad sägs om att skriva ett brev till en utländsk statschef där du ber honom att rikta sanktioner mot ditt land?

(Tack till John Helmer som, såvitt jag vet, var den första som föreslog att Moskva förbereder en anklagelse om förräderi mot honom.)

Den 1 februari publicerade RT en video (översatt till engelska) som tagits av FSB (Ryska federala säkerhetstjänsten) vid ett möte mellan andra sekreteraren Ford vid den brittiska ambassaden i Moskva, identifierad av FSB som en SIS-officer, och Vladimir Ashurkov, på en restaurang i Moskva. Videon spelades in någon gång under 2012. Ashurkov är verkställande direktör för Navalnys Anti-Corruption Foundation; han bor för närvarande i Storbritannien, dit han tog sin tillflykt efter att ha anklagats för förskingring.

I videon för Navalny ett samtal om ekonomiskt stöd på ”10, 20 miljoner dollar per år” vilket, försäkrar han Ford, “inte är en stor summa pengar för människor som har tillgång till miljarder”. Kort sagt, investera i oss och när vi tar över betalar vi dig tillbaka. Med ränta. Hög ränta. Under tiden kan Ford kanske skaffa honom något komprometterande för användning i Ryssland.

Med andra ord försöker han sälja Ryssland till en utländsk makt. Vilket, enligt alla regler, är förräderi. Ford är kallsinnig och föreslår bara att Ashurkov vänder sig till en av de utländska icke-statliga organisationer som den brittiska staten finansierar. (Det bör förstås att ”N” i ”NGO” är lika ohörbart som ”p” i ”pseudo”.). Men med tanke på att videon gjordes för sex eller sju år sedan vet vi inte om britterna eller andra tog fasta på Ashurkovs erbjudande. Men vi kan vara ganska säkra på att FSB vet svaret på frågan.

Jag tror att publiceringen av den här videon markerar ett stort steg mot att den ryska regeringen anklagar Navalny och hans organisation för förräderi. Observera att RT bifogade till sin rapport en diskussion om den berömda ”spionstenen (spy-rock)”. Fullständigt nonsens: ”påstådda … påstås … anklagelser”, en ”fabrikation”, mer ”tryck mot ryska icke-statliga organisationer” RFE / RL försäkrade oss 2006; ”De tog oss på bar gärning” erkände en brittisk tjänsteman 2012. FSB har skickligt avväpnat förväntade utrop av falskt! påhitt! lögner! och andra förnekelser från väst, genom att påminna alla om att det var FSB som berättade sanningen den gången.

Säkerhetstjänster hatar att avslöja någonting. Deras oföränderliga avsikt är att ligga på information, eftersom lite information kan bringas att åstadkomma mycket mer information: ett avslöjat ’frö’ är bara ett frö, men ett frö som hålls och vårdas kan växa till en skog. Jag rekommenderar Spies: The Rise and Fall of the KGB in America för att visa på hur förfäderna till Rysslands säkerhetsorganisationer vårdade varje litet frö tills de blev till ett så stort nätverk i den amerikanska regeringen att de förmodligen var mer välinformerade än Vita huset självt. Så att få dem att ge upp ett sådant ’frö’ är ett stort steg. Det händer inte, som de säger, av misstag.

Tänk på vilka frön och framtida ’plantor’ FSB gav upp med den här videon.

Videon avslöjades en man som FSB hade identifierat som brittisk underrättelsetjänst. De kunde ha markerat honom, följt hans karriär, lagt märke till vem han umgicks med, vart han gick, vem han träffade. Matat honom med falsk information, avslöjat hans nätverk, hittat andra, följt dem och vem vet, rekryterat eller komprometterat vissa. Nu är han rökt och kommer förmodligen inte att komma någonstans i närheten av den ryska världen igen. Britterna kommer att kolla upp sina kontakter och nätverk igen och göra en skadebedömning och förmodligen stänga ned en del saker. Så FSB gav upp år av arbete med att exponera och kartlägga nätverk.

Videon avslöjar också i vilken utsträckning FSB följer Navalnys organisation. Alla antog att den naturligtvis följdes, men det verkar som att övervakningsteamet väntade inne i restaurangen. Så det ger också upp en annan del av FSB: s modus operandi. För allt vi vet var restaurangen en favoritplats för Navalny-organisationen, men inte längre: de kommer inte att gästa den mera.

Observera hur bra ljudinspelningen är. Det skulle förmodligen avslöja något om den teknik och yrkesskicklighet som FSB besitter. Jag är säker på att, även för dem som är förtrogna med dessa saker, avslöjades andra detaljer om hantverk och utrustning.

Det är en enkel slutsats att FSB har mer information än den har avslöjat: till exempel huruvida Ashurkovs samtal resulterade i en försäljning. (Observera att Navalnys organisation får en viss summa medel via den anonyma Bitcoin). De har inte heller avslöjat några andra videor med liknande försäljningssamtal som man måste anta att de har. Man kan bara anta att FSB redan har bra information och kan spåra pengarna.

Som alla vet blev Navalny sjuk på ett flyg inuti Ryssland och några dagar senare befann sig på ett sjukhus i Tyskland och sa att han hade förgiftats med novichok. Medan den ständigt föränderliga berättelsen kräver att läsaren helt släpper all misstro, som vanligt i informationskriget mot Ryssland, rullas nya varianter ut, övertygade om att dess målgrupp inte uppmärksammar vad som kan finnas bakom rubrikerna att Putin har förgiftat någon igen.

Tack vare John Helmers rapportering vet vi att läkarna vid Charité-sjukhuset hittade många hälsoproblem när de undersökte Navalny men inga bevis för novichok. Novichok-”bevis” kommer från tyska och svenska militära laboratorier, vilka har vägrat att publicera sina resultat. Navalny har å sin sida flera gånger hävdat att Putin försökte döda honom med novichok. Så vi har bevis från två civila sjukhus (i Omsk och Charitésjukhuset i Berlin ö.a.) som inte visar spår av någon novichok; det finns påståenden om att det var novichok, men de är hemliga och kommer från militära källor; Navalny säger att det var novichok. Ser detta ut som prima facie-bevis (vid första anblick ö.a.) för att Navalny samarbetade med utländska underrättelsetjänster mot sitt land?

Varifrån fick Navalny illustrationerna till sin video om Putins påstådda palats? Vi vet att byggnaden är väldigt långt ifrån färdig, eftersom folk gick för att se den. Så någon levererade de förfalskade interiörerna (komplett med Putin själv). En samproduktion mellan Tyskland och USA? ”I början av december fick [tyska] studion en begäran från USA om huruvida den hade ledig produktionskapacitet. I strikt sekretess började arbetet med Navalnys film”. Kanske finns det en annan möjlig anklagelse här, med tanke på den förväntade betydelsen för Navalnys kampanj av detta ”bevis” på Putins förmodade korruption. (Förresten, en annan fånig berättelse för den godtrogne: var skulle han förvara sitt byte och när har han tid att njuta av det?)

Hela den västliga propagandastrukturen nappade på historien. Jag citerar bara det här, en sak från NYTs orakel, Thomas Friedman, på grund av dess nöjesvärde:

”Putin är inte särskilt viktig för oss alls. Han är en mafiaboss från Moskva, som fick sina agenter att försöka döda en anti-korruptionsaktivist, Aleksei Navalny, genom att stänka ett nervgift från sovjettiden, Novichok, i grenen på hans kalsonger. Jag hittar inte på det! Ryssland gav en gång världen Tolstoj, Tchaikovsky, Rachmaninoff, Dostoyevsky, Sakharov och Solzhenitsyn. Putins Ryssland kommer att bli ihågkommet för att det gav världen förgiftade underkläder.”

”Förgiftade underkläder”, ”maffiaboss”, ”han fortsätter att förfölja oss”. Många fler där det kom ifrån: om det handlar om Putin eller om Ryssland utgör  anklagelsen beviset. Märk också Bidens krav att ”Han ska släppas omedelbart och utan villkor”. Misstänkt likt en samordnad operation; kanske FSB faktiskt kan visa samband.

Navalny är den senaste i en lång rad av västerländska anti-Putin-hjältar. Jag har varit i den här branschen i tre decennier och jag har glömt hälften av dem. Rapporter om protester, som noggrant undviker att nämna människor som skulle kunna förstöra berättelsen. Putin är en ”moralisk idiot”. Massor av förgiftningar av motståndare (är det typiskt att den sedan länge friskförklarade och nu kasserade Jusjtjenko inte återfinns på listan?) Och till och med icke-förgiftningar; men inga förklaringar till varför de (nästan alltid ineffektiva) gifterna förändras: dioxin, tallium, polonium och nu novichok.

Protester är alltid på väg att fälla honom. Ändlöst, oändligt nonsens om Putin själv – för mycket att katalogisera. Russofreni. Och så vidare och vidare; människorna växlar – Browder och Khodorkovskiy bleknar i bakgrunden, Berezovskiy ger upp, ber om att få komma hem, begår självmord (säger de) – men historien förändras aldrig. Pussy Riot var enormt tills det inte var det längre. Pavlenskiy gör något i Ryssland, han är en hjälte, samma sak i Frankrike, han arresteras. Alltid ett bedrägligt val i Ryssland (Moskva borde ta ett blad ur Washingtons bok och kalla alla sådana påståenden ”konspirationsteorier” och stoppa diskussion.)

Washington säger att de har nedskjutningen av MH17 på film, men du kan inte se det. Ingenting har någonsin bevisats men det slutar aldrig. Publiken antas ha IQ och uppmärksamhet som ett knotts: Moskva hackade det amerikanska valsystemet 2016 men 2020 var systemet vattentätt medan Ryssland hackade allt annat. Det är informationskrig; det mesta nonsens från beprövade lögnare. Kanske har Moskva fått nog. Biden-administrationen är full av sådana som älskar att reta upp Ryssland, som alla är helt sålda på konspirationsteorin om Trump/Putin; det kommer inte att ske någon förändring; det är dags för Moskva att sluta förvänta sig något annat.

Kanske kommer Moskva att statuera ett exempel med den senaste västerländska favoriten och anklaga honom för förräderi och bevisa det. Kanske var det därför som den här videon släpptes. Det verkar vara ett fall av att ”ge ekonomiskt, tekniskt, rådgivande eller annat stöd till en utländsk stat eller internationell organisation. . . riktat mot att skada Rysslands säkerhet ”som lagen om förräderi uttrycker det. En omarbetning av lagen som liksom av en händelse, trädde i kraft det år som videon spelades in. Samarbete med utländska underrättelsetjänster för att skapa en förgiftningsberättelse verkar också passa in på definitionen. Vad sägs om att skriva ett brev till en utländsk statschef där man ber honom att utfärda sanktioner mot ditt land?

Och fler ledtrådar till ett tålamod på upphällningen: Moskva överlämnade till OSSE videor av västerländsk polis som spöar demonstranter – Österrike, Nederländerna, Polen, USA, Finland, Frankrike och Tjeckien – där man hjälpsamt påpekar ”För tvivlare har vi har en kontrasterande modell. Hur de gör det och hur vi gör det. Känn skillnaden”. Budskapet är tydligt: ​​grandet och bjälken (Huru kommer det till att du ser grandet i din broders öga men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga? Matt. 7:1-5 ö.a.) ; eller, som de gillar att säga i väst, “whataboutism (”men du då-teknik”)”. Moskva utvisade sedan diplomater från tre länder och anklagade dem för att ha deltagit i protester.

Washington, London m.fl. kommer att protestera på vanligt sätt, med alla vanliga uttalanden om mänskliga rättigheter, som de själva inte bryr sig så mycket om på hemmaplan (”Почувствуйте разницу”), men jag misstänker att Moskva inte bryr sig mycket om vad fiender säger. I denna fråga kan det mycket väl vara så, att den idiotiska historien om förgiftningen av Navalny, som kom efter alla andra bevisfria anklagelser, var den sista droppen. Och kanske Pekings framgång med att stänga av de lika utlands-inspirerade problemen i Hong Kong var ett uppmuntrande exempel.

Vi får se, men det finns ett annan tecken på att Moskva har fått nog. När allt kommer omkring finns det en publik där ute som inte är klistrad till CNN och NYT. Ingen chans att man tänker om i Washington eller London; det kan fortfarande vara möjligt i Berlin och Paris – Nord Stream II är förmodligen testet – men det finns hundratals miljoner där ute som lyssnar. Zon B, som the Saker kallar det.

 

 

 

Föregående artikelÄnnu ett dåligt år för Palestina – och nu måste omvärlden agera!
Nästa artikelSveriges Radio om kriget i Jemen: Svensk vapenexport till angriparen Saudiarabien, och stödet från USA, Israel och Storbritannien nämns inte.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

46 KOMMENTARER

 1. Här är en kärnfull guide till hur kalsong journalistikens djupdykningar i diverse underkläder – i det aktuella fallet är det Navalnys kalsonger som är föremålet för pressetisk undersökning. Läs och lär!

  ”This latest PSYOP was apparently organized in the USA last fall, while Trump was still in power, at least nominally. This makes sense, just like the huge “Patriot Act” was carefully prepared months, if not years before 9/11 happened. This time around, some US intelligence agency (probably the CIA) then passed the baby to the German BND which was supposed to act as an intermediary to give the US “plausible deniability”. The big problem is that the Germans apparently screwed things up, and the plan was a flop: the latest sacral victim failed to die (again!). As for Putin, he used his executive power to allow Navalnyi (who was on parole) to immediately fly to Germany for treatment as soon as the Russian medics stabilized him. From there on, everything went south and Navalnyi’s curators scrambled to save whatever could be saved.

  They produced a movie about Putin’s palace in Crimea, only to have Russian reporters film the location and prove that this movie was a total fake. Then they sent Navalnyi back to Russia figuring that if the Russian authorities arrested him huge protests would follow or, alternatively, if the Russians did nothing, Navalnyi would be able to create chaos during an important election year in Russia. This resulted in another flop, not only were the crowds in Russia small, their behavior was deeply offensive and even frightening to most Russians who have seen enough Maidans and color revolutions to know how this stuff ends.”

  http://thesaker.is/the-headless-chicken-and-the-bear/

 2. Utmärkt artikel! Och ja, det känns som Nordstream är den sista chansen för EU att fjärma sig från gangsterpacket i Washington! Blir Nordsream avvecklat för att en förrädare och nynazist som Navalny upphöjts till ”hjälte” i väst så har nog EU bränt den sista bron till Ryssland och USA har därmed lyckats med sin agenda att splittra Europa för lång tid. Korkskallarna i Bryssel ska nog ta en funderare efter utskällningen de fick av Lavrov men högst troligt inte. Förr i tiden när det fanns någorlunda fria media hade propaganda som ”Putins palats” och Navalnys kalsonger obarmhärtigt avslöjats av de mer oberoende media som fanns i väst men idag så drar alla samma lögner och apar efter varandra! Inte konstigt att folk misstror MSM-media…Lögnerna staplas på varandra enligt känd modell från en viss Goebbels vars anda fortfarande hägrar över de nutida propagandamakarna som kallar sig ”journalister”.

 3. Den huvudlösa kycklingen (EU) och björnen (Ryssland)
  http://thesaker.is/the-headless-chicken-and-the-bear/
  Vi presenterar den huvudlösa kycklingen (EU): EU har ett stort problem: det drivs av en comprador-klass som är helt beroende av USA. Okej, det i sig är inte det problemet jag hänvisar till. Problemet jag hänvisar till är ett problem som vi skulle kunna kalla problemet med den avhuggna kycklingen: en avhuggad kyckling kan springa utan huvud, men den vet säkert inte var den kör eller varför.

  Har den ryska björnen fått nog? : Ryssens ton har förändrats och är mycket mer direkt och trubbig. Det faktum att de tre EU-diplomaterna utvisades medan Borrel var i Moskva var ett mycket medvetet slag i EU: s kollektiva ansikte

  Tonen i ryska medier har också förändrats, journalister och experter uttrycker alla sin avsky för EU och efterlyser färre ord och fler handlingar

  NS2-lobbyn i Ryssland (som förespråkade en politik för total icke-konfrontation åtminstone tills NS2 slutfördes) är ganska frånvarande i den offentliga diskursen. Detta kan innebära att denna lobby har kastat in handduken eller alternativt att blocket som jag kallar ”eurasiska suveränister” inte anser att NS2 är viktigt för Ryssland (de är förresten korrekta) och att sätta pressen på EU är mycket viktigare (igen, jag håller med dem här också).
  EU: s andra anti-ryska vendetta, jag hänvisar till det senaste försöket att störta Lukashenko, har också misslyckats. Denna PSYOP var dock så oförskämd och rå, och EU agerade med sådan arrogans att det verkligen inte gav Ryssland något annat alternativ än att vidta åtgärder, inte bara genom att flyga Tu-160s längs den vitryska gränsen eller genom att sälja S-400, utan också genom att använda högsymboliska diplomatiska motåtgärder.
  De ryska rymdstyrkorna (2 Su-24M, 2 Su-27s och 2 Su-30SM) har genomfört prototyper mot USN-fartyg så snart de kom in i Svarta havets södra vatten. Obs: samma dag utförde kinesiska flygplan en mockattack mot ett amerikanskt flygbolag i Stilla havet .
  Ryssland har nu utplacerat både Bal- och till och med det formidabla Bastions kustmissmissystem. Detta i kombination med de formidabla förmågorna i södra militärområdet och Svarta havsflottan som förvandlar hela Svarta havet till en skjutbana och varje fientligt fartyg till ett enkelt mål för ryssarna. Det är uppenbart att ryssarna tröttnar på USN: s arrogans.
  Försvarsminister Shoigu har just meddelat en stor ökning av produktionen av högprecisions- och hypersoniska vapen.
  Detta är bara några exempel på en mycket längre lista över förändringar som sker inför våra ögon.

  • Sluta kalla dem för oppositionen!
   https://www.rt.com/russia/515060-mfa-navalny-nato-opposition/
   Det ryska utrikesministeriet anser att det är dags att sluta kalla medarbetare till Alexey Navalny för ”oppositionen”. De beskrivs bättre som agenter för Nato än konventionella politiska personer.
   Oppositionen är något annat, sade Maria Zakharova till Rysslands Channel One. ”De är agenter för inflytande, och jag kommer att bevisa det för dig nu”.

   ”Vad hände mellan 4 och 9 februari? Det är trivialt, enkelt och olyckligt, sade hon. ”Volkov och Vladimir (Ashurkov [en annan nära Navalny-allierad som bor i Storbritannien) hade ett online-möte igår med den polska ständiga representationen vid EU, som också deltog av andra EU-länder, liksom USA och Storbritannien”. EU-länderna plus USA, plus Storbritannien – är inte EU, det är Nato.
   ”Oavsett hur de döljer det, oavsett hur de kallar det, är detta ett möte med inflytelserika agenter för att destabilisera situationen i en suverän stat”, avslutade hon. Tidigare kallade hon de två Navalny-allierade förrädare.
   På Telegram avslöjade Volkov att han och Ashurkov pratade med Europeiska unionen om ett paket med personliga sanktioner som han vill att blocket ska införa några utvalda ryssar.
   Enligt Kreml-talesman Dmitry Peskov är beslutet från Navalnys allierade att fokusera på utländskt tryck för att söka befrielse från fängelse en ”fullständig demonstration” att han förtjänar att bli märkt som en utländsk agent.

 4. Om Armstrong har specialiserat sig på Sovjetunionen som analytiker så borde det finnas artiklar om det. Men det gör det inte. Bara en hel del artiklar om analysen i Ryssland.

 5. Det är intressant att det räcker med att utmana Rysslands de facto diktator för att bli anklagad för ”förräderi”. Precis som när ”klimatförnekare” anklagas för hädelse. Vänsterns fascism upphör aldrig att förvåna. Det måste vara något psykiskt.

  • Han är uppenbarligen INTE anklagad för förräderi för att han kallar Ryssland för de facto diktatur. Låt oss göra en liten jämförelse med USA.

   Putin är vald med 51 % av de röstberättigas röster, Trump med 26 % och Biden med litet över 30 %. Legitimitetsfråga. Liksom i USA fanns flera presidentkandidater i Ryssland. En stor skullnad är pengarnas avgörande betydelse i USA:s val. Vilket fått expresident Carter att påstås att USA ej längre är en demokrati. Man talar om plutokrati, dollarocracy. En presidentkandidat måste ha tillgångar på tiotals miljoner dollar lågt räknat. Detta ger stort utrymme för rika och företag samt tacksamhetsskuld. Frågan om inbyggd korruption är väckt. I USA får fängelsepopulationen inte rösta. Gerrmandering (ändring av valkretsar) inskränker på demokratin.
   I den första vetenskapliga studien baserad på multivariat analys av över 700 policyfrågor av två andra ansedda professorer i USA blev slutsatsen: Trots det till synes starka empiriska stödet i tidigare studier för teorier om majoritetsvalsystem ( Majoritarian democracy) tyder våra analyser på att majoriteten av den amerikanska allmänheten faktiskt har litet inflytande över den politik som USA:s regering för. I Sverige rapporterade Demokratiutredningen 2015 att 15 % av Sveriges befolkning ansåg att de hade inflytande mellan valen.

  • Herr Bagdad B har nog ingen som helst koll på rysk politik! Det finns många som utmanar Putin om makten vid valen där men ryssarna envisas med att vilja behålla Putin! Under Putin blev det ordning och reda på ekonomin, militären blev effektivare, lugnare i de islamska republikerna, höjd levnadsstandard m.m. Ja, ryssarna måste vara helt ”dumma” i huvudet som röstar på Putin! Sedan har vi ju vår egen ”stora ledare” Löfven som leder landet Sverige där ekonomin är körd i botten, migranter väller in i landet utan kontroll, kriminaliteten galopperar, polisen betraktas som ett skämt, energipolitiken är en katastrof och vi är beroende av utländsk kraft för att klara oss m.m

  • Man har tidigare behandlat honom kortfattat, och Putin har inte nämnt hans namn. Nu väldigt mycket skriverier i Väst. Förmodar att ryssarna känner behov av att vara mera aktiva. Hotas ju av sanktioner i Navalny-frågan.

   • Anders, De flesta västländer tycks var övertygande om att Navalny blev förgiftad och att FSB låg bakom. Ryska förnekande kommer nog inte påverka om det blir utökade sanktioner eller ej. Ryssland har mig veterligen erkänt någon liknade attack. Inte ens Tiergarten-Mordet i Berlin har man velat erkänna. Det är väl ingen som förväntat sig att Ryssland skulle säga – Vi misslyckades med att eliminera Navalny som beordrats av X?
    Vad man än kan säga om denne Navalny och hans åsikter går det inte att förneka att han fick tusentals ryssar över hela landet att visa sitt missnöje. Detta trots Covid och trots att dessa demonstrationer var olagliga.

    • Bevis saknas definitivt för detta. Navalny fick direkt mycket bra behandling och blev snabbt väl omhändertagen i Omsk. Framgår bl.a. av artikel i The Lancet.

     Historien skulle inte hålla det minsta i vanlig kriminalitmål.

     • H2:s fråga är högst relevant. I de ryska nyheterna kvällen samma dag som Navalny dömdes till fängelse räknade jag till att hans namn nämndes tre (3) gånger i Första kanalen (Pervyj Kanal).

      (Inom parentes ska nämnas att varje TV-apparat på ett ryskt hotellrum, från St Petersburg över Moskva och Novosibirsk till Vladivostok är inställd så att knapp 1 ger Pervyj Kanal; i Sverige tillgänglig via Comhem, ett absolut måste för var och en som vill följa med vad som pågår i Ryssland.)

      En middag med ryssar någonstans i Ryssland för drygt tre år sedan avslutades på traditionellt ryskt vis: en intensiv politisk diskussion.
      Temat: hur många röster skulle Navalny få om han hade full tillgång till ryska statliga media. Jag visste inte så mycket om Navalny då, men intensiteten i diskussionen klargjorde för mig att han har spelar en roll i rysk inrikespolitik. Ingenting som hänt senare har fått mig att ändra ståndpunkt.

      Hans telefonsamtal med den klent begåvade FSB-agenten var ju kattens lek med råttan.

      Oklart för mig varför Anders Romelsjö och hans följare engagerar sig så starkt i rysk inrikespolitik.

     • Mats
      Telefonsamtalet med den sk. FSB-agenten stinker fejk lång väg och det är dessutom helt obevisad. Ingen vet om det var en av kalsongmannens kompisar eller vem det egentligen var.

      Att det skulle ha varit en äkta FSB-agent är ungefär lika troligt som att Putin skulle välja att förgifta Navalnyj mitt uppe i Nordstream-förhandlingarna, som då med självklarhet skulle klappa ihop, och sedan flyga honom till Tyskland fast han egentligen ville döda honom.

      Man får vara nästan sjukligt naiv för att tro på sådant strunt.

     • http://johnhelmer.net/alexei-navalny-crashes-out-what-happened-when-he-wasnt-on-lithium-and-benzodiazepines/#more-45892

      Navalny har enligt ett reportage från rättssalen refererat av John Helmer själv satt punkt för sin politiska karriär. De grovheter han där utslungat mot krigsveteranen ifråga och hans släktingar kan vilken som helst av hans politiska motståndare hänvisa till och ingen vill stödja en sådan karaktär.

      Helmer förklarar även varför Navalny till den graden tappat koncepterna. Det handlar om den dryga medicinering han utsatt sig för och dess avvänjningssymptom som fängelsevistelsen lett till.

      Navalny i sig är givetvis totalt ointressant om det inte vore för att han instrumentaliserats av västmakterna för att formas till en rysk Guaido som man kan utropa om inte till landets ledare så till dess moraliska samvete. Lämplig roll för en person som förknippas med alla de värderingar som EU-parlamentet omhuldar: anti-semitism, islamofobi, homofobi (ironivarning).

    • Vem som mördade terroristen Khangoshvili är inte klarlagd bortom all tvivel. Det man vet är att terroristen återförenades med sin skapare djävulen på en parkbänk i Berlin. Chechnya mår definitivt bättre sedan dess.

    • H2
     Varför genast beskylla Kreml?
     Ryssland kryllar av nationalister, patrioter samt även rena rasister.
     Det blir genast så fel att betrakta Ryssland ur ett västerländskt liberalt perspektiv.
     Kan man inse Ryssland är något annorlunda så blir det genast enklare att förstå.
     Göra bloggaren och aktivisten Navalny större är inget annat än västerländsk propaganda mot Ryssland som det är.
     Förmodligen tycker du om Europa ska närma sig Ryssland så är det Ryssland som måste förändras?

     • En intressant fråga, arbetarklass. Ja, jag tycker att Ryssland borde närma sig Europa. Men det krävs två för en tango. Båda sidor måste vilja närma sig varandra. I dagsläget ser det inte enkelt ut. Tyvärr.
      Att Ryssland är annorlunda är ett väldigt brett påstående, det vore intressant om du kan utveckla vad du menar med det.

  • Han är oviktig i Ryssland, det är i väst man haussat upp denna skurk till skyarna! H2 har väl ”glömt” bort Nordstream 2 som Navalny tillsammans med sina herrar i USA försöker stoppa! Hade H2 haft en hjärna så hade han själv kunnat räkna ut att Putin skiter i Navalny, det är Nordstream han försöker rädda! Dessutom är Navalny uppenbart en av CIA betald desinformatör och uppviglare och sådana Quislingar vill väl ingen nation ha springande lös!

   • Du kan vara lugn.
    Politiskt är Ryssland Kung.
    Det blir Nordstream 2 lika säkert som det blev en bro över Kerchsundet mellan ön Krim och Ryska Fastlandet.
    USA kan möjligen fördröja Nordstream 2, men det är allt.

 6. https://www.strategic-culture.org/contributors/patrick-armstrong/

  Här är en förteckning över Patrick Armstrongs senaste artiklar. Han har specialiserat sig på ryska frågor sedan 80-talet och jobbade på Kanadas ambassad i Moskva under en del av Jeltsinperioden.

  Väldigt många frågor kring skribenters identitet från personer som själva inte undertecknar med eget namn ? If it looks like a troll, walks like a troll, talks like a troll: It’s a troll !

 7. Svar till Mats Larsson 11 februari, 2021 At 20:33
  …/…
  ”Oklart för mig varför Anders Romelsjö och hans följare engagerar sig så starkt i rysk inrikespolitik.”

  I och med att EU, varav Sverige, lägger sig är det europeisk/svensk inrikespolitik.

 8. Hur trovärtdig är Strategic Culture foundation? rysk propaganda eller? se wikipedia, stämmer det eller?

  The Strategic Culture Foundation is a Russian think tank that primarily publishes an online current affairs magazine of the same name. It is regarded as an arm of Russian state interests by the United States government.[1]

  According to a 2020 United States Department of State report, the Strategic Culture Foundation is directed by Russia’s Foreign Intelligence Service, and is closely affiliated with Russia’s Ministry of Foreign Affairs.[1]

  It has been characterized as a conservative, pro-Russian propaganda website by U.S. media, but the publishers of the site are unlikely to endorse any of the specific political positions espoused in the publication.[2][3]

  One of the leading columnists is the American conservative journalist and former CIA officer Philip Giraldi, a conspiracy theorist who has contributed pieces on numerous political issues, flirting with Holocaust denial, and outspoken in his criticism of Zionism.[4]

  The Washington Post reported in September 2020 that Facebook had banned a Russian disinformation network operated by the Strategic Culture Foundation — a network that “helped spread conspiracy theories aimed at English-speaking audiences

 9. Usa och dess stad EU välkomnar vilken rasistisk landsförrädare som helst ju, för att ta över och plundra landet, samtidigt som man har fulla kontrollen över valpen. Han har fått ALLA slags olika fina namn denne rasistiska landsförrädare. Man låtsas även som att han skulle ha MINSTA lilla chans mot Putin 🤣😂🤣😂🤣Man nämner ALDRIG största opposiotins partiet alla dessa åren, FÖR att dom är kommunist partiet. Vi vet vad dom flesta länderna här i EU och dess chef Usa tycker om dessa. Hur kan man ALDRIG nämna kommunist partiet på seriöst sätt alla dessa åren,som ju på riktigt varit Putins största utmanare? FÖR att dom inte är väst valpar och ALDRIG tillåtit sej köpas,dessa bryr sej om ryska befolkningen och ogillar hur EU och dess chef Usa målar ut Ryssland på detta falska och VIDRIGA sätt

 10. Han är en farlig nolla. En renodlad parasit. Märkt hur flera av våra kvinnliga journalister också är tända på han och skulle inte tveka sekund att ligga med honom,så som dom låtit genom åren. Nej tyvärr,denne VIDRIGA landsförrädaren är en brottsling och förtjänar sitta bakom lås och bom. Tycker ryska myndigheter varit för mjuka mot honom,så som han försökt sälja ut landet också jämt. Han älskar uppmärksamheten och därför marscherade tidigt i åren med nynazister tills han uteslöts. Denna parasit har inget med ryska framtiden att göra,han är värre än värst. Ryssland som vi känner idag skulle på några minuter gå under om denna livsfarliga väst stödda korkskallen fick bestämma något. NEJ TACK. Med Putin,som varit suverän ledare är det ordning och reda.Som ju dessutom gjort MASSOR för sitt land. Allt skitsnack vi ständigt matas med dessa åren är ju rent propaganda och desinformation av Usa och EU. Denne landsförrädare som denne snorunge är förtjänar livstid bakom galler, efter allt livsfarliga han utsatt sitt land för

 11. Nikolaj Jezjovs svenska stjärtslickare verkar fortfarande vara aktiva. ”Skjut de galna hundarna”. Inget lär de sig genom åren, samma dumheter upprepas decennium efter decennium. När DFFG-klanen dött ut kommer ingen att förstå hur det kunde gå så illa.

  • Meraktuellt idag: Alla USA-krigen som dödat över 20 miljoner efer 1945, skadat fler och drivit miljoner på flykt, och med dess många statskupper mot demokratier.

  • Måhända var det Eltsins arsle du gillade ? Ryssarna vet mycket varför gick så illa på 90-talet och vilken roll de sju oligarkerna spelade i eländet.

   Dock och tack vare Vladimir Vladimirovitj Putin så är Ryssland tillbaka på benen igen, kanske ännu starkare. Oligarkerna är satta på plats! Halleluja! Numer dikterar Ryssland villkor som imperiet är illa tvungen att hörsamma – annars blir det stryk. Vilken bedrift va? Räknat som en föredetting på 90-talet och nu världens främsta militära makt. Du kan gnugga länge på den karamellen ryssfob😜 Om du gillar whiskey passar länken nedan istället: https://thesaker.is/why-did-biden-call-putin/

 12. Demokrati.
  Dick Erixon på Samtiden fokuserar på något i vår demokrati här i Sverige och som börjar bli otillständigt. Nämligen den enorma mängden valsedlar vid varje val.
  Inte nog med att det är ett resursslöseri utan dess like, kanske värre ändå är den osäkerhet som mängden av valsedlar som ska räknas utgör och som närmast drabbar förloraren.

  Tänk efter, vill vi verkligen ha framtida val där det ropas om valfusk och riggade val?
  Inte för jag är så internationell av mig men jag tycker Sverige borde följa många andra länder och bara ha EN valsedel med alla partierna på så blir allt lättare och säkrare att räkna.
  Sedan behöver det inte produceras tonvis med papperslappar som ändå bara kastas och går till ”återvinning” när valet är över.
  Högst märkligt att våra egna allmänna val, demokratins höjdpunkt, ska behöva uppvisa en klimatskam samtidigt som det inte minst utomlands anses vara både föråldrat och inte längre rättssäkert.

  https://samtiden.nu/2022/02/en-valsedel-for-varje-parti-ar-en-svensk-akilleshal/

 13. Hundratals miljoner i fickan: det visade sig hur Navalnyj ”kämpade mot korruption”
  Idag, den 15 februari, ägde ett möte utanför platsen i Lefortovo-domstolen i Moskva rum i ett nytt mål mot Alexei Navalnyj, under vilket åklagaren berättade hur oppositionsbloggaren använde hundratals miljoner rubel som donerats till FBK (en organisation som är förbjuden i Den ryska federationen).

  Enligt representanten för det statliga åklagaret tog grundaren av FBK, tillsammans med Leonid Volkov och Roman Rubanov (båda upp på efterlysta listan, Volkov inkluderad i listan över personer anklagade för extremism) donationer från människor, inklusive till personliga konton , för Navalnyjs deltagande i årets presidentval 2018. Under denna förevändning samlade de in mer än 350 miljoner rubel, och insåg i förväg att Navalnyj inte hade några lagliga skäl för valkampanj, eftersom han inte hade rätt att delta i val på grund av ett brottsregister.

  ”Navalnyj och andra personer agerade med legosoldater och extremistiska avsikter och stal frivilliga donationer för att användas för personliga ändamål”, sade statsåklagaren.

  Stölden har enligt utredningen skett enligt en förutbestämd plan. Offentliga mål som Navalnyjs deltagande i presidentvalet i Ryssland var bara en täckmantel för att samla in donationer och spendera dem på personliga ändamål.

  Således tjänade Navalnyj, under förevändning att bekämpa korruption, bra pengar. Åklagaren rapporterade fyra episoder av bedrägeri begånget av Navalnyj under ledning av FBK.

  Sedan 2011 har mer än 300 tusen människor deltagit i donationer.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/02/15/sotni-millionov-v-karman-vyyasnilos-kak-navalnyy-borolsya-s-korrupciey

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here