Ryska utrikesministeriet: Navalny-teamet är ”agenter för Nato”, inte legitima politiker. Kan det stämma?

4
1689
Maria Zakharova. Shutterstock, licens.

”Sluta kalla dem oppositionen”: Ryska utrikesministeriet säger att Navalny-teamet är ”agenter för Nato”, inte legitima politiker.

”Ord och inga visor”, eller hur?


Ryska utrikesministeriet: Navalny-teamet är ”agenter för Nato”, inte legitima politiker. Kan det stämma?

Det ryska utrikesdepartementet anser att det är dags att sluta kalla medarbetare till Alexey Navalny för ”oppositionen”. Deras taleskvinna insisterar på att de bättre kan beskrivas som agenter för Nato, än konventionella politiska personer.
”Vi borde sluta kalla dem oppositionen. Oppositionen är något annat”, sade Maria Zakharova på torsdag till Rysslands Channel One. ”De är agenter för inflytande, och jag kommer att bevisa det för dig nu”

Zakharova berättar hur den viktigaste Navalny-allierade, Leonid Volkov, förra veckan avslöjade att de inte längre skulle hålla demonstrationer under vintern och istället planerade att vänta till vår och sommar. Därefter, på tisdag morgon, meddelade den litauisk-baserade Volkov, att han hade ändrat sig och föreslog en annan form av protester.

”Vad hände mellan 4 och 9 februari? Det är trivialt, enkelt och olyckligt”, sade hon. ”Volkov och [Vladimir] Ashurkov [en annan nära Navalny-allierad som bor i Storbritannien] hade ett online-möte igår med den polska ständiga representationen vid EU, där också andra EU-länder deltog, liksom USA och Storbritannien.”

”En liten nyans. Detta formatet – EU-länderna plus USA, plus Storbritannien – det är inte EU, det är Nato.”

Enligt Zakharovas åsikt sa dessa länder till Volkov att inte vänta till våren, utan protesterna måste fortsätta omedelbart.

”Oavsett hur du försöker dölja det, oavsett hur du kallar det, är detta ett möte med inflytelserika personer för att destabilisera situationen i en suverän stat”,”avslutade hon.

Tidigare på dagen talade hon på Vesti FM (rysk radiostation ö.a.) och kallade de två Navalny-allierade för förrädare.

Telegram (rysk meddelandeapp ö.a.) avslöjade Volkov att han och Ashurkov talade med Europeiska unionen om ett antal personliga sanktioner, som han vill att blocket ska införa mot några utvalda ryssar. Navalny-allierade såg till att notera att han inte förespråkar ”sanktioner mot Ryssland”, utan ”sanktioner mot dem som sitter på pengarna och propagandister.”

”Dessa är sanktioner – i Rysslands namn, i dess intresse,” skrev han.

Förra veckan meddelade Volkov att det inte kommer att ske fler protester till stöd för aktivisten förrän senare i år. Stora sammankomster hölls runt om i landet den 23 januari och den 31 januari, men minskande närvaro, massarrestationer och kraftiga polisåtgärder, har fått hans team att ompröva. Enligt Kreml-talesmannen Dmitry Peskov är Navalnys allierades beslut att fokusera på utländskt tryck för att få honom befriad ur fängelset, en ”fullständig demonstration” av att han förtjänar att bli betraktad som en utländsk agent.

Föregående artikelVisar det ödesdigra besöket av EU:s Borrell i Moskva på Västs förnekelse?
Nästa artikelBegäran om att stoppa utbyggnaden av 5G
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Men är det ingen som ser likheten med Lenins återkomst till Ryssland, via bl.a Stockholm, den 13 april 1917, så Navalny har samlat på sig en stödkommitté, men är det något att vara så upprörd för ? Det är en fight mellan Putin och Navalny, det tar mått på varandra, Navalny har som sagt gått från liberalism, till nationalism, och nu korruption, som politik mot Putin. Det är givetvis en generationskamp även, men de flesta förstår nog att Navalny kan stöka till det ordentligt, men väldigt svårt att se hur han komma till makten, tror inte någon i väst vill det heller. Men Lenin sa 1917, att ” makten ligger på gatan” bara att plocka upp, och bolsjevikerna gjorde det, men visst kan Ukraina och Belarus påverka situationen, och alla gamla randstaterna däromkring. Ryssarna hade Jeltsin, som fräcke Bill Clinton skrattade ut en kvart, sen fick USA, Trump – inte lika roligt längre, men finns inget land som är så överkänsligt och hycklande som USA, som ju är det stora problemet i världen, Elefanten i rummet, och alla vet det.

    Påminner lite om när försvarsministern, som skällde ut Jimmie i Stora Daldansen från Tuna, också generationsfråga tydligen, nu skall USA och sossarna koppla samma grepp på andra som de gjorde med 9/11, nu är det 6/1, som goes viral, tänk vad GWOT, förstörde alla samhällen, utifrån den amerikanska misstänksamheten, hatten, FRA-lagen, Nato-tramset, bankuppgifter, ” politiska uppdrag” ? rena Stasi-samhället fick vi, över oss, ”den kokta grodan”, och vi bör passa oss redan nu, för vilket redskap den 6/1 skall bli, för makthavare överallt. Hoppas alla folk förstår det, men för Sverige finns inget hopp, här har lögnen och maktarrogansen gått för långt, vi skall först beskyddas av sosseregeringen, sen på det skall USA skydda oss mot – You know who ! USA och nya delstaten Sverige,som inte klarar en pandemi, både USA och delstaten Sverige är ju sopor i detta, eller mot gangsterskjutningarna. Våren blir intressant, som när Lenin kom till Stockholm, och gick till PUB och köpte en ny svid.

  2. Det är väl egentligen inget nytt. Väldigt mycket en standard strategi USA använder. Det är Navalny i Ryssland, Juan Guaidó i Venezuela, samma förfarande i Bolivia, Syrien, Hong Kong, Tibet, Xinjiang, eller Inre Mongoliet, osv. USA skall bestämma, och USA arbetar via CIA, NED, FBI, osv och utnyttjar sin massiva propagandaapparat till max.

  3. Från propagandacentralen TT i Sverige kan man läsa en artikel i många tidningar om just Navalny! Förutom det vanliga tramset att han skulle blivit förgiftad och påstås vara oppositionsledare hade man gjort en undersökning i Ryssland där det framkom att 13% kände till Navalny…Men i TT:s artikel såg det ut som att Navalny skulle ha 13% stöd vilket ju är ren förvanskning! Ca 100% av Sverige befolkning känner till Jimmy Åkesson så han borde enligt TT:s logik ha 100% av svenska folket bakom sig! Så försåtligt ”jobbar” propagandamakarna alltså, inte bara med rena lögner utan också insmygen desinformation! De räknar kallt med att folk inte läser det finstilta eller kollar upp vad som påstås!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here