Rysslands UD: Navalny finansieras av utländska ambassader

5
1315
Navalny i Moskva i december 2020.

Läsaren Ivan har fäst min uppmärksamhet på en artikel 4 september i år med rubriken ”Utländska ambassader i Ryssland anlitade ryska medborgare för att arbeta, betalade dem pengar, och de överförde sedan medel till Navalnys relevanta strukturer”, som baserar sig på uppgifter från ryska UD:s talesperson Maria Zakharova.

Då jag nu återpublicerat ett par ett år gamla artiklar om Navalny (Se bl.a. under ”Relaterat”), tar jag nu även med denna mer aktuella artikel, vars budskap i alla fall inte förvånar mig. Antag nu att en talesperson från utrikesdepartementet i Sverige eller USA påstår att en oppositionspolitiker i Sverige eller USA finansieras av Ryssland, och anser sig ha bevis för detta – hur skulle reaktionen då bli? Liknande uppgifter har presenterats tidigare Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.


Maria Zakharova

Zakharova: Navalny finansieras av utländska ambassader

Bland dem som sponsrade Navalnys projekt fanns dussintals anställda vid utländska ambassader i Ryssland.
”Schemat är följande: utländska ambassader i Ryssland anlitade ryska medborgare för att arbeta, betalade dem pengar och de överförde sedan medlen till de relevanta strukturerna”, fortsätter hon.
– Gissa genom vilka ambassader de flesta av dessa donationer gick? Det stämmer, genom USA:s och Tysklands diplomatiska uppdrag. Anställda vid ambassaderna i Kanada, Frankrike, Spanien och andra Natoländer deltog också i en så rolig ”liten karusell”.

”Specifikt har utländska regeringar kommit på en sådan form av överföring av pengar till Navalny, eller är detta en fantastisk slump av arbetsgivarnas och de anställdas känslor – låt våra medborgaraktivister och journalister räkna ut det.
Kan du föreställa dig hur hysterisk den västerländska informationsströmmarna skulle gå om anställda vid ryska utrikesuppdrag överförde pengar, till exempel till republikaner i USA eller katalaner i Spanien? Det skulle skrika över hela planeten”.

Hon erinrade om att dussintals ryska diplomater utvisades i massor efter valet i USA 2016, anklagade för att ha blandat sig i de amerikanska valen utan ett enda bevis.
”Det är skrämmande att tänka på vad som hade hänt om de hade hittat en enda dollar till förmån för ett av de politiska partierna från till exempel en kulturattaché, en representant för Rossotrudnichestvo eller en korrespondent för federala medier i USA. Men vi vet: # This is the Other, sammanfattade Zakharova.

Tidigare uppmanade statsduman att studera data om finansiering av extremister i Ryssland från utländska ambassader.
https://vz.ru/news/2021/9/4/1117227.html


Relaterat.
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Navalny och förräderi.

Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Lavrov: Berlin bekräftar att man gav Navalny tillgång till arkiv om Putin
Om svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission.
Varför vägrar Tyskland att lämna ut nödvändiga handlingar om Navalny till Ryssland, men ger dem till Nato?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Skapar upphovsmännen bakom Navalny en ny “False Flag” för att dölja lögner?
Mer debatt med DN och andra om Navalny.
Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.
Utrikesministern och förre CIA-chefen Mike Pompeo: “Vi ljög så mycket då jag var på CIA”
“Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.
Ryssar är de dummaste idioterna på planeten! Varför?
Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

Föregående artikelNovichok är inget specifikt ryskt nervgift – finns i Sverige, Tyskland, USA , Tjeckien och Storbritannien
Nästa artikelTalibanerna: Att erkänna eller att inte erkänna, det är frågan!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=yT3z6TNvQDE

  Länkad färsk och intressant rysk TV-dokumentär om förgiftningen av Navalnyj. Del 1, 30 min. Engelska texter. Återstår del 2, där slutsatserna kommer. Det såg först ut som att Navalnyj hade förgiftat sig själv genom riklig alkoholkonsumtion kombinerad med läkemedel som han regelbundet intog. Men det finns frågetecken och tecken som pekar på förberedelse. Såväl Navalnyjs assistenter som OPCW samt tyska myndigheter verkar ha legat i startgroparna för en förberedd aktion. D.v.s. att Navalnyjs assistenter skulle ha spetsat hans dryck med något preparat. Läkarna i Omsk fann dock inga giftiga substanser i hans blod.

  Navalnyj lär ha intagit lithium mot bipolär störning och det efterlämnar spår som i liten skala kan jämföras med vad nervgift kunde göra. Men nervgift kan dock uteslutas eftersom han skulle ha omkommit på fläcken och hans medarbetare med. Men varför verkade de vara förberedda på hans insjuknande ? Svar i del 2.

  Angående Skripals har theblogmire avslutat kommentarsspalten. I denna finns en intressant person ”remora”, om jag minns rätt, som verkar vara en insider i England som fått nys om planen och ogillat denna. En person som inte heller är brittisk. Där framkommer vissa detaljer men full information saknas av naturliga skäl. Det personen säger är att Skripals separerades omedelbart och därefter hållits borta från varandra. Detta beror troligen på att gubben Skripal vet vad som hänt och varför, medan dottern är ovetande. All kommunikation med släktingar i Ryssland verkar ha upphört. Möjligen väntar man på att Sergej avlider för det han vet skulle avslöja hela operationen.

 2. Eftersom samtliga ”journalister” på svenska mediehus inklusive SVT/SR inte har den minsta avsikt att göra det en journalist värd namnet ska göra nämligen en research bland svenskt officiellt ”bistånd” kritiskt granska källor, namnge enheter, beslutsfattare och beslutsunderlag vad gäller Sveriges (svenska folkets) ekonomiska ”stöd” till oppositionella i Ryssland, Belarus och i statskuppens Ukraina.

 3. http://johnhelmer.net/how-the-navalny-novichok-operation-was-prepared-new-evidence-from-germany/#more-46776

  John Helmer gräver vidare. Han kan nu avslöja att ambulansflyget, ett specialutrustat Bombardier-plan befann sig på Shannon-flygplatsen i Irland när de fick sina första order att förbereda sig för en flygning till Ryssland via Nürnberg. Men det är inte platsen som är sensationell utan datumet, den 19 augusti ! Navalnyj visste vid den tidpunkten ännu inte att han skulle inta en dos ”novichok”, men piloter och läkare gjorde det.

  Ryssland upptäckte samma konstigheter i OPCW:s årsredovisning där det omtalades att ett team från organisationen skulle till Berlin. Datumet var den 20 juni och även om Navalnyj då läkarbehandlades kunde OPCW vid den tidpunkten omöjligen ha reagerat om de inte varit förberedda. Tysklands representant försökte bortförklara datumet men OPCW varken bekräftade eller dementerade utan lät bli att göra rättelser.

  En märklig detalj omtalas av den tyske läkaren ombord. Han säger att den första som på plats i Omsk berättade vad som hänt var Navalnyjs ledsagare Pevchik som sade att han förgiftats med novichok. Ingen bland de ryska läkarna hade hävdat något sådant eller behandlat patienten för sådana symptom. Hur ”visste” hon det, en lekman ?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here