Rysslands UD: Navalny finansieras av utländska ambassader

13
2797
Navalny i Moskva i december 2020.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Kan någon läsare komplettera med annan, kanske motsägande information i frågan?

Läsaren Ivan har fäst min uppmärksamhet på en artikel 4 september i år med rubriken ”Utländska ambassader i Ryssland anlitade ryska medborgare för att arbeta, betalade dem pengar, och de överförde sedan medel till Navalnys relevanta strukturer”, som baserar sig på uppgifter från ryska UD:s talesperson Maria Zakharova.

Då jag nu återpublicerat ett par ett år gamla artiklar om Navalny (Se bl.a. under ”Relaterat”), tar jag nu även med denna mer aktuella artikel, vars budskap i alla fall inte förvånar mig. Antag nu att en talesperson från utrikesdepartementet i Sverige eller USA påstår att en oppositionspolitiker i Sverige eller USA finansieras av Ryssland, och anser sig ha bevis för detta – hur skulle reaktionen då bli? Liknande uppgifter har presenterats tidigare Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.


Maria Zakharova

Zakharova: Navalny finansieras av utländska ambassader

Bland dem som sponsrade Navalnys projekt fanns dussintals anställda vid utländska ambassader i Ryssland.
”Schemat är följande: utländska ambassader i Ryssland anlitade ryska medborgare för att arbeta, betalade dem pengar och de överförde sedan medlen till de relevanta strukturerna”, fortsätter hon.
– Gissa genom vilka ambassader de flesta av dessa donationer gick? Det stämmer, genom USA:s och Tysklands diplomatiska uppdrag. Anställda vid ambassaderna i Kanada, Frankrike, Spanien och andra Natoländer deltog också i en så rolig ”liten karusell”.

”Specifikt har utländska regeringar kommit på en sådan form av överföring av pengar till Navalny, eller är detta en fantastisk slump av arbetsgivarnas och de anställdas känslor – låt våra medborgaraktivister och journalister räkna ut det.
Kan du föreställa dig hur hysterisk den västerländska informationsströmmarna skulle gå om anställda vid ryska utrikesuppdrag överförde pengar, till exempel till republikaner i USA eller katalaner i Spanien? Det skulle skrika över hela planeten”.

Hon erinrade om att dussintals ryska diplomater utvisades i massor efter valet i USA 2016, anklagade för att ha blandat sig i de amerikanska valen utan ett enda bevis.
”Det är skrämmande att tänka på vad som hade hänt om de hade hittat en enda dollar till förmån för ett av de politiska partierna från till exempel en kulturattaché, en representant för Rossotrudnichestvo eller en korrespondent för federala medier i USA. Men vi vet: # This is the Other, sammanfattade Zakharova.

Tidigare uppmanade statsduman att studera data om finansiering av extremister i Ryssland från utländska ambassader.
https://vz.ru/news/2021/9/4/1117227.html


Relaterat.
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Navalny och förräderi.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Lavrov: Berlin bekräftar att man gav Navalny tillgång till arkiv om Putin
Om svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission.
Varför vägrar Tyskland att lämna ut nödvändiga handlingar om Navalny till Ryssland, men ger dem till Nato?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Skapar upphovsmännen bakom Navalny en ny “False Flag” för att dölja lögner?
Mer debatt med DN och andra om Navalny.
Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.
Utrikesministern och förre CIA-chefen Mike Pompeo: “Vi ljög så mycket då jag var på CIA”
“Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.
Ryssar är de dummaste idioterna på planeten! Varför?
Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

Föregående artikel”Humanitet” – Vad är det? Välkommen till möte tisdag kl. 18!
Nästa artikelKritik av 1100 forskares kritik av dagens klimatmodeller.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=yT3z6TNvQDE

  Länkad färsk och intressant rysk TV-dokumentär om förgiftningen av Navalnyj. Del 1, 30 min. Engelska texter. Återstår del 2, där slutsatserna kommer. Det såg först ut som att Navalnyj hade förgiftat sig själv genom riklig alkoholkonsumtion kombinerad med läkemedel som han regelbundet intog. Men det finns frågetecken och tecken som pekar på förberedelse. Såväl Navalnyjs assistenter som OPCW samt tyska myndigheter verkar ha legat i startgroparna för en förberedd aktion. D.v.s. att Navalnyjs assistenter skulle ha spetsat hans dryck med något preparat. Läkarna i Omsk fann dock inga giftiga substanser i hans blod.

  Navalnyj lär ha intagit lithium mot bipolär störning och det efterlämnar spår som i liten skala kan jämföras med vad nervgift kunde göra. Men nervgift kan dock uteslutas eftersom han skulle ha omkommit på fläcken och hans medarbetare med. Men varför verkade de vara förberedda på hans insjuknande ? Svar i del 2.

  Angående Skripals har theblogmire avslutat kommentarsspalten. I denna finns en intressant person ”remora”, om jag minns rätt, som verkar vara en insider i England som fått nys om planen och ogillat denna. En person som inte heller är brittisk. Där framkommer vissa detaljer men full information saknas av naturliga skäl. Det personen säger är att Skripals separerades omedelbart och därefter hållits borta från varandra. Detta beror troligen på att gubben Skripal vet vad som hänt och varför, medan dottern är ovetande. All kommunikation med släktingar i Ryssland verkar ha upphört. Möjligen väntar man på att Sergej avlider för det han vet skulle avslöja hela operationen.

 2. Eftersom samtliga ”journalister” på svenska mediehus inklusive SVT/SR inte har den minsta avsikt att göra det en journalist värd namnet ska göra nämligen en research bland svenskt officiellt ”bistånd” kritiskt granska källor, namnge enheter, beslutsfattare och beslutsunderlag vad gäller Sveriges (svenska folkets) ekonomiska ”stöd” till oppositionella i Ryssland, Belarus och i statskuppens Ukraina.

 3. http://johnhelmer.net/how-the-navalny-novichok-operation-was-prepared-new-evidence-from-germany/#more-46776

  John Helmer gräver vidare. Han kan nu avslöja att ambulansflyget, ett specialutrustat Bombardier-plan befann sig på Shannon-flygplatsen i Irland när de fick sina första order att förbereda sig för en flygning till Ryssland via Nürnberg. Men det är inte platsen som är sensationell utan datumet, den 19 augusti ! Navalnyj visste vid den tidpunkten ännu inte att han skulle inta en dos ”novichok”, men piloter och läkare gjorde det.

  Ryssland upptäckte samma konstigheter i OPCW:s årsredovisning där det omtalades att ett team från organisationen skulle till Berlin. Datumet var den 20 juni och även om Navalnyj då läkarbehandlades kunde OPCW vid den tidpunkten omöjligen ha reagerat om de inte varit förberedda. Tysklands representant försökte bortförklara datumet men OPCW varken bekräftade eller dementerade utan lät bli att göra rättelser.

  En märklig detalj omtalas av den tyske läkaren ombord. Han säger att den första som på plats i Omsk berättade vad som hänt var Navalnyjs ledsagare Pevchik som sade att han förgiftats med novichok. Ingen bland de ryska läkarna hade hävdat något sådant eller behandlat patienten för sådana symptom. Hur ”visste” hon det, en lekman ?

 4. Våra ”Journalister” som nämns ovanför är inte värt namnet journalist. Så enkelt är det. Så var det med Nato frågan också,där man så ofta kunde se på alla kanaler,att dessa såkallade ”Journalister”var helt för Nato personligen och därför gjorde dessa YTTERST bedrövligt jobb. Samma har det varit med denna klantskallen Navalnyj som denne parasit heter. Värst har det varit när kvinnliga ”Journalister”talat om denne parasit,där även ögon lyser av beundran och man helt tappat bort sej.Jag tvivlar inte en sekund på att hälften av dessa lätt hade legat med denna klantskallen också om tillfälle fanns. Det är ju den direkta känslan man omedelbart fått och får under åren med denna parasit. Man ska inte glömma att ryssofofobin och anti-ryska ALLT plötsligt dök upp i februari med denna kris. MINNS tillbaka lite längre och åren före. Detta är mycket värre än skandal hur dessa clownerna betett sej,men ändå tyst och hittar inget om detta idag någonstans i våra medier denna morgon

 5. Det är inte uteslutet att kgb-propagandisterna har ett korn av sanning i sin berättelse. Men stöd från utlandet i ett enpartiimperium är inte problemet, utan ett symptom. Framgångsrik behandling angriper orsakerna, inte symptomen.

  Ryssland förtrycker hundratals minoriteter redan från sin skapelse, Ryssland är skapat i kamp mot den gyllene horden. Ryssland har en absolut förfärlig politisk historia, Ryssland visar ingen som helst självinsikt. Istället försöker ryska imperiets ledning exportera sina historiska problem till länderna på andra sidan gränsen, de går med i Nato allteftersom poletten faller ner. Ryska Imperiet är själva problemet, först för sina egna medborgare, sen för alla grannar.

  • Det går så fint för Ryssland!
   1. Ekonomin blomstrar.
   2. Ingen inflation, tvärtom priserna faller (medan det är galopperande priser i väst som fått smaka på sanktions bumerang).
   3. Statskassan är överfylld tack vare de höga priser på olja och gas som Ryssland EXPORTERAR till länder i Asien.
   4. Operation Z går som smör med ukronazi som rensas i allt högra och snabbare takt. Vintern – historisk sett Rysslands bästa vän – är på ingång i väst. Det lär blir en hel del huvud som rullar🤗🤗🤗
   5. Ukraina är vid brytningsgränsen – det dröjer inte länge innan det blir KABOOOM. Till dags dato (sedan 24 februari) har Ryssland förstört följande mängd vapen

   290 airplanes
   152 helicopters
   1,889 drones
   373 anti-aircraft missile systems
   4845 tanks
   825 multiple rocker launchers
   3,369 field artillery and mortars
   5,343 special military automotive equipment

   This means that Russia not only has destroyed Ukraine’s stockpiles that existed at the start of the war, but it is eliminating planes, tanks and MRLS systems subsequently provided by NATO and the United States. 🎚🎚🎚

   https://sonar21.com/ukraine-and-russia-it-is-a-math-problem/

  • Vad sägs om detta lägesanalys av väst gjort av självaste Rysslands President Vladimir Vladmirovicth Putin, ryssofob? Njut!

   ”President Vladimir Putin delivered a lengthy speech at the Eastern Economic Forum in Vladivostok, in Russia’s Far East.

   Among other things, he commented on the unfolding crisis in the global economy, which he attributed to the shortsightedness of Western elites. According to Putin, they are trying to cling to global power while it slips from their hands.

   SANNING nr 1: Western dominance is dwindling

   The world is facing serious economic challenges, and unlike the impact of the Covid-19 pandemic, the current turmoil is the result of conscious decisions made by Western nations, Putin said. The West caught “sanctions fever” as it sought to impose its will on other nations.
   According to the president, though this is nothing new, the current situation is marked by special circumstances – the US is losing its dominance in the global economy and politics, a “tectonic shift” that Western elites are not willing to acknowledge.
   Elites are ‘lashing out’

   SANNING nr 2: “Western nations want to preserve the old world order, which benefits only them, to make everyone follow the ‘rules’ they invented themselves and which they regularly break or change to their benefit,” Putin said.
   Resistance from other nations “makes Western elites to ‘lash out’ and take shortsighted cavalier decisions affecting world security, politics, and economics” he added.

   SANNING nr 3: Western leaders are ‘detached’ from their people

   The policies adopted by the leaders of the US and its allies run counter to the public’s interests, which they are supposed to protect – this shows the Western elites are “detached from their own people,” according to Putin.
   EU governments are a good example – they decided to decouple their economies from Russia, denying their businesses affordable energy and access to the Russian market, which makes them unable to compete, he said.

   SANNING nr 4: Western ‘sanctions fever’ hurts the world – Putin

   Putin predicted that American companies would lead the charge to capture the market shares of businesses based in the EU as a result. “When [the Americans] pursue their interests, they don’t limit themselves or shy away from anything.”

   SANNING nr 5: The West deceives poor nations

   The global economic crisis will hurt vulnerable nations worst of all, according to the president – for many people, it’s a life-and-death situation, as impoverished countries will have no ability to buy crucial products.
   Meanwhile, Western nations pretend they want to help while only doing what is in their own interests, as exemplified by the Ukraine grain export deal, according to Putin. Russia agreed to help ships loaded with grain to leave Ukrainian ports under an arrangement mediated by Turkey and the UN in July. However, most of the ships have gone to EU nations rather than struggling countries, the president said.

   “Just two ships out of 87 were loaded [in Ukraine] under the UN Food Program, which works to provide assistance to needy countries… just 3% that were sent to developing nations.”
   According to Putin, Western nations have decades and even centuries of experience in plundering colonies, and are using the same approach today. In order to prevent humanitarian disasters, Russia suggests limiting the destinations for Ukrainian grain to change the situation.

   SANNING nr 6: Russia is weathering the sanctions

   Russia is dealing with the damage caused by the West’s “economic, financial and technological aggression” relatively well, Putin said. He noted that the country’s financial system had been stabilized, inflation is going down, and unemployment is at record lows.
   Some companies were indeed hurt, especially those whose business depended on Europe in some way, he said. The Russian government has mechanisms in place to support them.
   Asian nations want cooperation

   SANNING nr 7: Most of the nations in the Asia-Pacific Region (APAC) reject “the destructive logic of sanctions” and seek to foster business ties and economic growth for the benefit of their people, Putin said. Russia appreciates players that share its attitude to national sovereignty. The abundance of countries like this in APAC is “its great competitive advantage” and a source of long-term development.
   Russia did not start the conflict in Ukraine

   Sanning nr 8: The conflict was forced upon it.

   “We did not start anything in terms of military action. We are trying to end it. Military action was started in 2014, following an armed coup in Ukraine by those who did not want normal development and sought to subjugate their own people, carrying out one military action after another, and subjecting Donbas citizens to genocide for eight years.”

   Sanning nr 9: Russia decided to use military force eight years later. Doing so was a moral obligation to the people of Donbass, who Moscow could not protect through peaceful means, Putin said. In the end, Russia will emerge from the conflict stronger domestically and internationally, he added.”

   https://www.rt.com/russia/562367-putin-speech-vladivostok-highlights/

 6. När de ryska komikerna Vovan och Lexus busringde till Ann Linde, för några månader sedan låtsades de vara Navalnys fru och hans närmsta rådgivare…
  Ann Linde visar sig under samtalat vara helt öppen för att föra över biståndspengar till Navalny via kontor i andra länder, trots att hon är tydligt obekväm av att diskutera saken över telefon.

  Här är en länk:
  https://rutube.ru/video/9b74c53f34dad080f2928347909116ac/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here