Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.

30
3338

 

Navalny-affären rullar vidare. Ryssland och Putin är de stora förlorarna.

Tyskland hotar nu med sanktioner. ”Tysklands utrikesminister Heiko Maas hotar med sanktioner mot Ryssland med anledning av förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
– Om Ryssland under de närmaste dagarna inte hjälper till att klargöra vad som hände kommer vi att tvingas diskutera en motåtgärd med våra allierade, säger Maas till tidningen Bild.”
DN: Tyska hot om sanktioner mot Ryssland, publicerad omkring kl 07.30.

Jag tycker själv att en utredning först bör ske av Ryssland, gärna i samarbete med OPCW och Tyskland innan skuldfrågan fastställs,
innan någon pekas ut som skyldig och
innan eventuella straffåtgärder vidtas. Som i andra brottmål.

Jag har initierat en debatt i frågan i DN under ”Ifrågasätt” för olika artiklar i DN om Navalny-ärendet.

Nedan återger jag en del av diskussionen. För närvarande (kl 13.00) har artikeln DN: Tyska hot om sanktioner mot Ryssland, publicerad omkring kl 07.30. 14 kommentarer, varav de flesta avser min inledande kommentar.

* Se detta som en möjlighet att själv kommentera under ”Ifrågasätt” på någon tidning! Man får inte hänvisa till egna artiklar i frågan – då stryks kommentaren.

Chefredaktören Peter Wolodarski har skrivit en ledare idag om Navalny-affären. Ska kanske kommentera den, men argument, fakta och motargument börjar kännas som upprepningar.


Mitt första inlägg kl 07.45:

Putin har inga skäl att låta förgifta Navalny, särskilt inte i ett läge där Rysslands anseende är viktigt nu med tanke på läget i Belarus och avslutningen av Nord Stream 2 som motarbetas av USA. Ryssland har bett Tyskland överlämna rapport om sina påstådda provsvar mm, men Tyskland har ej gjort det. Utredningar har visat att Ryssland inte heller är inblandat i Skripal-affären som kom mycket olägligt just inför presidentvalet i Ryssland våren 2018.

I båda fallen saknar Ryssland motiv, och alla vet att dessa affärer skadar Ryssland. Eller försöker Putin skada sig själv? Är operation av utländska säkerhetstjänst mera troligt.
Navalny är en högerpolitiker med föga stöd, av föga värde för motståndare till Putin.

OBS att Novitjock sedan 1990-talet finns i flera länder, bl.a. Sverige, USA, Tyskland och Storbritannien. Reuters skriver ””The sample was analyzed in Sweden and the chemical formula was given to the German government and military, the report cited sources as saying. Western countries used the information to help develop countermeasures.” Provet analyserades i Sverige och den kemiska formeln gavs till den tyska regeringen och militären. Väst-länder använde informationen för att utveckla motåtgärder. (https://www.reuters.com/article/us-britain-russia-chemicalweapons-german-idUSKCN1IH2HC?fbclid=IwAR1w6e-cmIebma5PreTDYf9Ekq_xXvQpLBnepxC_n-9WhZ7yPguCQinLPy8). Intressant att höra om det från svenskt håll.
Utredning av Ryssland och OPCW, och gärna Tyskland föreslås.

Kommentator Amanda R
: ”– Det finns allvarliga frågor Ryssland måste svara på och den ryska regeringen måste samarbeta med Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för en opartisk utredning. De ansvariga måste ställas till svars. Vi uppmanar också Ryssland att ge OPCW full tillgång till information om novitjok-programmet, sade Stoltenberg. Ur artikeln ovan.

Jag tror du missat vad det här handlar om i ett större utrikespolitiskt och rättsligt sammanhang.”

Jag: ”Ryssland har förklarat att de vill samarbeta och har bett Tyskland om provsvar och annat, men hade inte fått det fram till igår enligt olika media.
Jag stödjer förslaget till en utredning med deltagande av OPCW, som dock inte alls är en opartisk organisation. Visselblåsare från OPCW har avslöjat detta, vilket rapporterats bl.a. av den kände journalisten Robert Fisk i The Independent. (https://www.independent.co.uk/voices/douma-syria-opcw-chemical-weapons-chlorine-gas-video-conspiracy-theory-russia-a8927116.html). Som jag skrev i förra artikeln finns Novichock i flera länder sedan 1990-talet. Detta är väl känt, men nämns sällan i debatten. Man bör använda samma omsorg som i en vanlig brottsutredning. Vilka tjänar på detta? Vilka hypotester kan finnas? Vilka motiv kan finns etc. Nu döms Ryssland av många utan presenterade belägg.”

Kommentator Amanda R ”Ryssland ”döms” inte, vad är det för osaklig argumention? Den tyska regeringen, EU, Nato, Sverige m.m kräver att Ryssland ska starta en utredning för att utreda misstänkt brott utifrån de prover som hittats i Navalnyjis kropp av Novitjok, ett kemiskt vapen.
Spekulation nu om vem som möjligen gjort det kan naturligtvis vänta, först utreder man och tittar på bevis, man kräver inte bevis INNAN för att starta en utredning om misstänkt brott. Jag har i alla fall aldrig hört talas om någon instans som gör det.
Tycker du att det är ett orimligt krav av tyska regeringen,Sverige, EU, Nato att Ryssland startar en utredning?”

Jag igen: Man pekar inte heller ut någon skyldig före en utredning, om man är seriös. Men det är just vad Nato, ledande politiker och etablerad press gör i denna fråga. Har du sett någon diskussion om olika hypoteser? Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berlin, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?

Jag skrev raljerande 3 september:

Hypotes 1: Putin måste vara tidernas dumskalle.
Hypotest 2: Han är en utpräglad masoschist. (Kan finnas tillsammans med hypotes 1)
Hypotes 3: Personer i Rysslands säkerhetstjänst vill smutskasta Putin, och får arbeta vidare.
Hypotes 4: Ett nytt fall av skicklig USA-initierad smutskastning via CIA av Ryssland och Putin, efter Skripal, Russiagate mm.

Särskilt om hypotes 1 stämmer innebär detta en stor fördel: Övriga världen kan rusta ned – en sådan dumskalle kan aldrig starta ett krig på ett bra sätt, än mindre vinna det. Och man kan sluta med sanktionerna, som ska sparas till bättre ändamål än till en sådan dumskalle.

Kommentator Amanda R: ”Vet du, när man vill att en utredning om misstänkt brott ska ske så anmäler man det, antingen som civil person eller myndighet och så är det upp till polismyndigheten/åklagare i det fallet att avgöra om det ska bli en förundersökning. Man får peka ut vem man vill, finns inget förbud eller regel mot det. Hur tänkte du annars att det skulle gå till när det t ex gäller misstänkt bedrägeri på en arbetsplats?
I detta fall med misstänkt förgiftning av ett kemiskt vapen när det finns medicinska bevis på det hos en person som insjuknat allvarligt i ett tyskt militärlaboratorium så har INGEN person pekats ut av Tyskland, EU, Nato, Sverige. Man kräver en utredning av Ryssland om misstänkt brott.

Jag ännu en gång
”Nej, jag har hela tiden stött krav på utredning av Ryssland, och gärna i samarbete med OPCW, trots deras partiskhet i bl.a Syrienfrågan, och kanske med Tyskland också. Jag tycker att det är hög tid att Ryssland gör ett uttalande. Men utan utredning och utan analys av påstådda bevis är det fel att hota med sanktioner. Tycker du inte det?”

Kommentator LH, som ofta kommenterar: Vilka skäl, Anders Romelsjö, hade då Putin för att låta förgifta Anna Politkovskaja, Alexandr Litvinenko, Emilian Gebrev, Vladimir Kara-Murza, Sergej Skripal och Pjotr Verzilov? Vilka skäl hade Putin för att låta skjuta till döds Anna Politkovskaja, Boris Nemtsov och Zelimkhan Khangoshvili? Vilka skäl hade Putin för att låta utomrättsligt avrätta ett stort antal oberoende grävande journalister? https://cpj.org/data/killed/europe/russia/?status=Killed&cc_fips%5B%5D=RS&start_year=1992&end_year=2019&group_by=location

Kommentator SH till LH ”Lars Hall, på vilken grund finns det skäl att peka ut Vladimir Vladimirovitj Putin som direkt personligt ansvarig för vart och ett av de fall du räknar upp?”

Kommentator LH igen: ”Ja, SH, vad tror du?
Kan det möjligen vara kopplat till hans unika maktställning, hans nära kopplingar till och kontroll över såväl statliga som privata säkerhetsorgan, hans omvittnat nära liering med organiserad brottslighet, hans paranoida föreställningar om att politisk opposition ytterst hotar hans existens, hans kontroll över den i federationen utbredda och svåra korruptionen – inte minst beträffande rättsväsendet, hans patologiskt betingade behov av att visa styrka och handlingskraft och inte minst det faktum att, som han själv har uttryckt det:
”En gång KGB – alltid KGB.”
Jag tror vi stannar där, men det finns mer – åtskilligt mer…

Kommentar av mig som replik till LH. ”Din kommentar ersätter fakta och kritisk granskning med olika påståenden som ”paranoida föreställningar” och ”patologiskt betingade behov”. Varje fall måste analyseras konkret och kritiskt angående belägg, hypoteser, politiska intressen hos olika aktörer etc”

Föregående artikelIngen verklig uppgång i USA:s ekonomi – rekordhög arbetslöshet
Nästa artikelDe spionerar på dig också via internet! Sedan åratal.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

30 KOMMENTARER

 1. Goebbels-media förnekar sig inte och det kommer sannolikt bli Nürnberg-rättegång eller folkdomstol en vacker dag. Då skall dessa köpta journalister svara på varför de inte gjorde sitt jobb enligt de media-etiska regler som faktiskt finns.

  De skall svara på varför de tog presstöd från svenska skattebetalare för att sedan ljuga, vilseleda och bedra alla de som alltså är deras huvudmän, nämligen prenumeranter och köpare bland folket.

  Jag tror inte att Putin är någon duvunge, lika lite som någon annan västerländsk plutokrat/oligark, men Goebbels-media skall ändå förklara varför de hetsade mot Putin och Ryssland utan hållbara bevis och hur detta skulle vara i läsarnas eller svenska folkets bästa intresse! De skall även få svara på om de själva inte anser att hets mot främmande makt, som är militärt övermäktigt och bestyckat med kärnvapen, inte är folkförräderi.

  Det skall bli mycket intressant att få höra vad Goebbels-medias presstituerade och redaktörer kommer svara, samt vad folket kommer utdöma för straff. I min mening är giljotinering alltför smärtfritt, med tanke på att deras lögner och vilseledning hetsar hela mänskligheten i riktningen totalt kärnvapenkrig, med katastrofala konsekvenser för jordens alla barn.

  Att vi själva inte plockar bort dem innan det sker skulle kunna visa sig vara exakt det som vi själva kommer ångra djupt efteråt. Att ”plocka bort dem”, betyder i min värld att sluta länka till dem, sluta prenumerera på dem, sluta sälja/köpa dem i butiker och framför allt att sluta läsa dem, även om jag själv inte skulle fördöma den som med god intention verkställer arbetet rent fysiskt för att skydda framtidens generationer.

 2. Navalny är grundare av Antikorruptionsstiftelsen, då blir det inte svårt att finna en hit-man på vilken nivå som helst. Putins styre är marinerat i korruption, men det gäller även andra. Mer civiliserade länder försöker hålla rent mot korruption, men Ryssland försöker hindra jakten på korruption.

 3. Sven Hirdman säger i Studio Ett-intervjun två mycket intressanta saker.

  Efter 4.32 nämner Sven Hirdman i nästa samma andetag ubåten Kursk (en rent
  rysk affär) och nedskjutningen av MH17 som exempel på händelser som ryssarna
  först helt förnekar. ”Det är den vanliga ryska attityden, vi har inte sett någonting,
  vi har inte hört någonting, vi är inte skyldiga.”

  Efter 8.59 säger Sven Hirdman: ”Men däremot kan man ju konstatera att det är en
  smula instabilt läge i Ryssland. Ekonomin har gått dåligt de senaste åren, regeringen
  har inte hanterat det särskilt bra. Det finns ett rätt utbrett missnöje, vi har sett det
  i Chabarovsk, vi har sett det på andra platser osv.”

  Lägg därtill att Vitryssland inte längre utgör den stabila gräns mot Nato som det gjort tidigare , så kan man konstatera att Ryssland har problem just nu.

 4. Den tyska regeringen måste starta en utredning för att reda ut hur det kommer sig att Navalny förgiftades efter det att han hamnade i Tysk ägo. Novichok är dödlig även i mycket små mängder. Varför är han vid liv i så fall? Vidare hur kommer det sig att det är bara han som blev förgiftad i flygplanet i så fall? Allt pekar mot att det är Merkel regimen som ligger bakom Navalnys förgiftning. Peter Wolodarski är polsk så vi att han ber med sig ett Ryss-hat. Inte konstigt att han – trots att han inte är en kemist eller läkare – spyr samme Wolodarski låtsas veta ett och annat om Novichok. De dubbla lojaliteter är stort problem inte bara i Sverige.

 5. Skrev ett inlägg i DN debatt nu. Det lyder så här.
  ”Om Rysslands säkerhetstjänst, hårt härdad i kampen mot västvärldens motsvarigheter under minst 75 år, ville ha död på Skripal eller Navalny så hade dom varit stendöda nu och Navalny skulle naturligtvis aldrig ha skickats till NATO-landet Tyskland. Således måste förklaringen vara någon annan.

  Vem tjänar på det skedda är den obligatoriska frågan alla som intresserar sig för sanningen måste ställa sig. Att Ryssland och Putin förlorar på det är fullständigt uppenbart, alltså är det mest sannolika att Rysslands och Putins fiender ligger bakom. Exakt vilka det är vet inte jag, men det lär finnas en del att välja på, både i Ryssland och utomlands. Misstanken att Navalny blev sjuk av någon annan anledning och fick i sig giftet i eller på väg till Tyskland är svår att vifta bort.

  Att västväldens media och inte minst NATO-chefen Stoltenberg genast nappar och påstår sig veta att Putin är skyldig gör misstankarna att det hela är ett propagandajippo iscensatt av NATO självt mycket påtagliga.”

 6. Tycker att SVT:s journalist-propagandister och ”vissa” politiker bord skämmas, som inte förmår att inta en kritisk attityd och lite vaksam eftertänksamhet till Navalny historien, som EU och Natos hets-sporrar proklamerar ut i offentligheten utan att saken är bevisad.
  Är inte det ett tydligt tecken på att nyhetsvärdet som vanligt går före sanningen. Medierna brukar inte bry sig om sanningen. Propaganda är mycket mer intressant och användbart särskilt i utrikespolitiken, tycker jag mig ha noterat. De senaste åren mer än vanligt. Nu är vi medlemmar i unionen och måste uttala oss efter dessa EU: gemensamma kriterier.

 7. Enligt Ryssland hittades inget gift i Navalnys kropp och all information är sänd till Tyskland. Det finns enligt detta ingen orsak till en brottsutredning. Som det hittills framkommit har man från tysk sida inte gett ut uppgifter som ryssarna begärt utan man har bara kommit med krav och hot. För en opraktisk utredning är öppenhet en förutsättning. Börjar likna en uppföljning av ”very likely”

  • Jaha? Är inte alla säkerhetstjänster riktade mot både interna och externa hot? Och ja, så har det varit överallt sen gammalt! Vad tror Pjotr att Säpo sysslar med när de övervakar nynazister och militant islam i Sverige? I bland tror man att den här bloggen är en magnet för alla som har någon typ av behov att i sin okunskap skriva något oinitierat!

 8. @Mats Larsson 6 september, 2020 At 16:16
  Man ska ta med en stor nypa salt vad en 81-årig fd diplomat har att säga om dagens Ryssland.
  För det första SH glömt bort hur en diplomat ska uttala sig… Och inte bara det… Att SH och svenskarna i allmänhet inte känner till Europa konventionen för mänskliga rättigheter, vilken är införlivat i svensk lagstiftning… Oskuldspresumtionen, artikel 6.2, man bör betraktas som oskyldig tills dom fallit…
  ”…/nedskjutningen av MH17 som exempel på händelser som ryssarna först helt förnekar”. Så vit jag vet, ryssarna förnekar fortfarande inblandning i nedskjutningen.
  Vilka är i högsta grad inblandade är Ukraina/SBU. Ex:
  Några timmar efter nedskjutningen, lanserades av SBU en tejp med ett samtal som skulle föreställa en överenskommelse om detta:
  The Bezler phone tape published by the SBU had nothing to do with MH17
  The SBU edited the Bezler phone tape to make people believe he was talking about MH17
  http://www.donbass-insider.com/2020/08/11/the-bezler-phone-tape-published-by-the-sbu-had-nothing-to-do-with-mh17/
  Vad SBU-skurkarna sysslar med:
  Russia – FSB arrested people who tried to kidnap a leader of the Donbass militia for SBU
  http://www.donbass-insider.com/2020/08/20/fsb-arrested-people-who-tried-to-kidnap-a-leader-of-the-donbass-militia-in-russia-for-sbu/
  SBU involvement in the incident in Belarus – Putin offers a way out for Lukashenko
  http://www.donbass-insider.com/2020/08/08/sbu-involvement-in-the-incident-in-belarus-putin-offers-a-way-out-for-lukashenko/
  Vad en avhoppad SBU, Lt Col Prozorov Vasily, redogör:
  Hoisted with their own petard: Ukraine’s influence operations against Europe – Part 1
  http://www.donbass-insider.com/2020/07/07/hoisted-with-their-own-petard-ukraines-influence-operations-against-europe-part-1/
  Hoisted with their own petard: Ukraine’s influence operations against Europe – Part 2
  http://www.donbass-insider.com/2020/07/07/hoisted-with-their-own-petard-ukraines-influence-operations-against-europe-part-2/

  Man kan undra vilka ekonomiska kunskaper kan en fd diplomat besitta: “Men däremot kan man ju konstatera att det är en smula instabilt läge i Ryssland. Ekonomin har gått dåligt de senaste åren, regeringen har inte hanterat det särskilt bra. Det finns ett rätt utbrett missnöje, vi har sett det i Chabarovsk, vi har sett det på andra platser osv.”
  ”Moscow has accumulated reserves vast enough to make it through practically any punitive economic measures, Holger Zschäpitz, chief business editor for Die Welt, has written.

  He underscored that Moscow’s economic reserves recently reached a new height of $600 billion, despite oil prices being far from what they used to be and in the face of persisting economic sanctions. In Zschäpitz’s opinion, this became possible due to President Vladimir Putin’s view on certain aspects of the government economy – keeping the debt as low as possible, while ramping up reserves.

  ”Russia’s foreign exchange reserves are the fifth highest in the world and national debt the fifth-lowest. Any talk of a Russia financial crisis is clearly nonsense”, the author cites strategist Chris Weafer from the Macro-Advisory consulting agency as saying.

  Die Welt’s editor went on to notice that in 2020 alone, Russia’s reserves grew by $47 billion and most of it was denominated in gold.
  https://sputniknews.com/russia/202009051080376079-german-newspaper-suggests-russia-now-immune-to-any-new-sanctions-west-may-roll-out/

  • Ja, visst är det konstigt när självutnämnda ”experter” och politiker i väst påstår en massa om hur dålig rysk ekonomi när de själva sitter i länder som är konkursbon som knappt håller sig flytande med nya lån, mer konsumtion på lån och trycka/ge ut ännu mer av sina fiatvalutor. Länder som däremot verkligen ligger illa till ekonomiskt är Storbritannien, Italien, Frankrike, Sverige, USA, Grekland, Portugal, Ukraina m.m Listan blir lång om man ska räkna upp alla länder med riktig usel ekonomi! Fast sanningen svider nog så det är bäst att skönmåla som man gör i Sverige t ex.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here