MH17: Frågor till – och svar – från känd utrikeskorrespondent.

42
2780
MH17. Bild från Globalresearch

Jag mailade 22/6 till Bert Sundström, SvT:s Rysslandskorrespondent som i Rapport gav Ryssland skulden för nedskjutningen av MH17. Fick snabbt svar som jag kommenterat. Kanske har Du någon kommentar?


I. Mail till Bert Sundström 22/6 kl 08.27.

Hej!

Igår uppfattade jag att du i SvT:s Rapport gav Ryssland skulden för nedskjutningen av MH17, utan att ange bevis. Skedde inte i programmet alls.

Du kanske kan besvara dessa frågor:

1) JIT är partiskt sammansatt därför att representanter för flygbolagets hemland – Malaysia – inte får vara med i strid med internationella regler. Varför?

Egen kommentar: Fel av mig, Malaysia är med i JIT. ”Att Malaysia, som är ursprungsland för flygplanet som sköts ned, nekats tillgång till planets svarta låda, är ett brott mot alla regler för undersökning av allvarliga flygolyckor. Och i en så politiskt inflammerad sak som denna, som fört världen till randen av krig, är detta extra uppseendeväckande.” Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet.; Staronline.

2) Inte heller representanter för det land som anklagas – Ryssland – får vara med. Varför?

3) Ukrainska myndigheter dirigerade om planet från vanlig kurs strax till en kurs som gick över ett område där flera militära plan skjutits ned. Varför?

4) De ukrainska myndigheterna har vägrat att lämna uppgifter som visar var deras luftvärnsrobotar var när tragedin inträffade. Varför?

5) USA:s underrättelse satelliter som gör en kontinuerlig övervakning av jordklotet, har inte velat ge bilder av sin satellitövervakning i östra Ukraina när planet sköts ner. Varför?

6) Serienumret på den Buk-missil som enligt JIT sköt ned planet, visar att missilen levererades från Ryssland till en militär enhet i Ukraina år 1986, som senare kom att tillhöra Ukrainas väpnade styrkor. Den deltog våren 2014 i de ukrainska myndigheternas krig mot rebeller i östra Ukraina. Vad säger JIT om det?

7) Videon som dök upp strax efter nedskjutningen av planet, som påstås visa transporten av ett Buk-batteri från rebell-område i östra Ukraina till Ryssland, uppges vara falsk och har skapats med hjälp av foto-manipulation. Hur har JIT hanterat den uppgiften?

8) Varför har Malysia ej fått undersöka ”svarta lådan”?

Vänliga hälsningar

Anders Romelsjö


II. Mail-svar från Bert Sundström SvT kl 09.24

Hej!

Det står dig fritt att tro på vilka sammelsurier som helst.

Det finns ingen anledning för mig att besvara dina frågor.

Allt är uppenbart, bevisen otvetydiga. Dessa har både jag, oberoende experter och hundratals vittnen redogjort för i fem års tid.

Du hävdar att jorden är platt och att inga bevis finns för att den är rund. Du får gärna tro så. Men du kommer inte att få många seriösa människor att acceptera dina villfarelser.

Hälsningar,

Bert


Mailsvar från mig kl. 10.08.

Men Bert, det finns visst viktiga obesvarade frågor. Jag måste tills vidare anta att Du kanske inte kan besvara dessa.

Hälsningar

Anders Romelsjö


Mailsvar från mig eftermiddagen 22/6.

a)  Här relevanta frågor från en kunnig kommentator: Och inte minst fick Ukraina delta i denna s.k. utredningskommission, trots att landet var en potentiell förövare, men inte Ryssland och att Malaysia inte fick tillgång till de svarta lådorna. Den omfattande dokumentation som Ryssland trots allt presenterade och som bevisade att påstådda BUK-missil var ukrainsk, ignorerades fullständigt. På en fråga på presskonferensen varför amerikanska satellitdata, som lätt skulle klargöra hur det gick till, besvarades att det inte behövdes! Ingenting om varför de ukrainska flygledarkommunikationen eller data inte presenterats! Ingenting igår om Ukrainas ansvar att avlysa området från all flygtrafik under den aktuella perioden. Varför besköt den ukrainska sidan nedslagsplatsen strax efteråt, vilket försenade utredarna att besöka platsen under lång tid? De delar som trots allt samlades in från olycksområdet av Donetsk-försvarare ignorerades. Det hela är ett stort skämt och en parodi på hur en haverikommission borde ha arbetat.

 

b) Här har du en artikel med viktig information. Och du har mig veterligen inte presenterat information som ger belägg för Rysslands skuld. Låg Ryssland bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina?

Föregående artikelViktiga länder deltog faktiskt i kärnvapenkonferensen i Sverige!
Nästa artikelIran i centrum för det eurasiska puzzlet.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

42 KOMMENTARER

 1. Bert Sundström är en köpt propagandist och tycker inte om obekväma frågor! Ibland undrar man om han är så här korkad på riktigt eller bara bekväm med sitt välbetalda smäckjobb?

 2. Bert Sunström (SVT journalist)
  En sammanfattning:
  ”Some jounalists do not see things as they are, they see them as they are”.
  ”If Bert chose to get his facts first, he would be more skilled distorting them as much as he like”.

 3. Ukrainas säkerhetstjänst är de som genomför undersökningen för Ukraina. De presenterade ”digitala bevis”(digitala videor/bilder går att manipulera) man uppgav ej ursprung eller källor för de ”bevisen”. Ukrainas säkerhetstjänst är praktisk taget intakt från Viktor Janukovytj tid som nu efter Majdan tjänar de nya makthavarna. Om den var korrupt på Viktor Janukovytj tid så är den inte mindre korrupta nu. Som en Finsk diplomat sade på ett ABF-möte att korruptionen var stor i Ryssland men är tiofalt värre i Ukraina. Detta bör beaktas när vi gör analyser.

 4. Berts svar är så bedrövligt, och så oförskämt, att det för mig är fullkomligt klart att han inte är journalist, utan torped.
  Jag föreslår att någon som kan rutinerna vidtar de åtgärder som behövs för att dels få hans presskort indraget, dels dra in SVT inför Pressens opinionsnämnd, alternativt relevant organ.
  Public service får helt enkelt inte fortsätta att ostörd, år in och år ut, prångla ut oförskämd NATO-propaganda.

  • Precis Guy. Hans svar är svaret från en torped som vet att han ljuger.
   Fy fan för dessa ryggradslösa krigshetsare!

 5. Det är bara att konstatera att Public Service i Sverige numer blivit en ganska(obs! ganska) säker förmedlare av det perspektiv som USA och resten av väst har på det som sker i världen när det gäller politik, ekonomi med flera områden. Cecilia Öden och Bert Sundström m.fl. är bara förmedlare av detta perspektiv. Även regeringen och de politiska partierna förmedlar detta perspektiv; mer eller mindre. Huruvida dessa personer gör det av ekonomiska eller politiska skäl eller inte är ganska ointressant De gör det. Samtidigt får vi inte glömma bort att detta perspektiv är fullt av sprickor. Var och en av oss som försökt att på allvar ljuga i en viktig fråga, inte nödlögner, vet hur svårt det är att få lögnberättelsen att stämma, och ju mer tiden går desto svårare blir det. Att anklaga dessa journalister på MSM och PS eller politiker för att vara köpta, korkade, bekväma m.m. är oftast poänglöst, ibland sant och ibland osant.
  Jag lyssnar på dem (ibland) och så går jag ut på nätet och jämför. Om vi tar till exempel MH17-frågan som Anders R här föredömligt benat upp. Den är inte fullständigt klarlagd, men tillräckligt. Det är samma sak med frågan om Skripals, Vita Hjälmarna etc.
  Propagandistiskt är det viktiga att vinna den första informationsstriden; det första dygnet. Den sida som vinner den äger också en stor del av publikens förtroende. På bara ett par år har vi nu sett hur USA och resten av väst får mer och mer svårigheter att bli betrodda i sina historieversioner. De förlorar fler och fler informationsstrider.
  Läget för kampen mot reaktionen utvecklas, oftast till det bättre.

 6. Stort tack går till Global Politics som ställer SVT och därmed Hr B Sundström 8 precisa frågor. Tack också Hr Sundström för Edert svar, så enkelt skrivet, att gemene man också utomlands, förstår att Sveriges Main Stream Media/inkl. TV är politisk styrda.

  Hr Sundström, tillåt mig upprepa en enda fråga. Fråga nummer 3: Vem ändrade MH 17s flygkurs, som ledde till att planet kom att flyga över krigsområdet i östra Ukraina? Tack på förhand för ett klart och entydigt svar!

  • @martin

   Det är flygledarna som dirigerar flygplanen och ger order om flyghöjd och kurs. Men frågan är vem beordrade flygledningen att just detta plan skulle gå på en sydligare kurs? Och inte bara det man beordrade även en ändring av höjden, planet fick gå ner från drygt 10 000 m till 9000 m, varför kan man fråga sig. Ett annat plan, jag tror det var Singapore Air plan som befann sig straxt bakom men på den ursprungliga höjden och kursen norr om stridsområdet, det planet behövde inte byta vare sig kurs eller höjd.

 7. Dessvärre är så gott som samtliga tongivande media infiltrerade av medlöpare i den allomfattande konspirationen. Då jag gjort samma försök som Anders då det gäller fakta rörande krigsportalen 9-11 har jag mötts av samma ”ovilja” att svara på ganska enkla frågor. Till en början kan man bli artigt bemött, men då man står på sig, vill de avbryta konversationen och påstår att man tillhör ett gäng virrhjärnor. Förre huvudredaktören för Forskning och Framsteg menade att vilka fakta man väljer att tro på beror på vilken sida man håller på. Väldigt obehagligt att höra från en redaktör på ett vetenskapligt magasin. Man ska alltså välja de fakta som gynnar redaktörens ”hemmalag”, vilket otvetydigt är krigsförbrytarnas USA och dess allierade.

 8. Kommer att tänka på den bibliska sagan om kung David i 2 Sam. 11. Inte försökte David skylla på en dåtida Putin i fiendelägren när han sände Uria till ett stridsområde mot en säker död. Och när ska Netanyahu, i Ben Gurions anda, tala sanning och säga: Om jag vore arab skulle jag aldrig förhandla med en sån som jag. Jag har ju stulit deras land.

 9. ”5) USA:s underrättelse satelliter som gör en kontinuerlig övervakning av jordklotet, har inte velat ge bilder av sin satellitövervakning i östra Ukraina när planet sköts ner. Varför?”

  Ovan har jag också undrat över. Jag följde nyhetsrapporteringen och kommentarerna om det ganska noga när det hände sommaren för fem år sedan (Oj, vad tiden går fort). Flashback forum var en viktig kanal då. Redan då undrade jag över varför USA vägrade ge bilder av sin satellitövervakning över östra Ukraina. Det spekulerades över om det var en överenskommelse mellan stormakterna. Men vad visste man? Absolut ingenting. Förmodligen topphemligt?

  • Den 17 juli 2014 avslutades NATO övningen «BREEZE 2014» i Svarta Havet:

   ”The 10-day NATO exercise code named «BREEZE 2014» has ended in Black Sea. The exercise, which included the use of electronic warfare and electronic intelligence aircraft such as the Boeing EA-18G Growler and the Boeing E3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS), coincided with the shootdown of Malaysian Airlines Flight 17 in eastern Ukraine, some 40 miles from the Russian border. NATO ships and aircraft had the Donetsk and Luhansk regions under total radar and electronic surveillance.

   The U.S. Army has revealed that the 10-day exercise involved «commercial traffic monitoring». Because of the sophistication of the electronic warfare and intelligence used during SEA BREEZE, it can be assumed that commercial traffic monitoring included monitoring the track of MH-17.

   Past NATO-Ukraine exercises in Crimea were called «SEA BREEZE». This year’s annual SEA BREEZE exercise with Ukraine, approved by the rump Ukrainian Parliament, is clouded in mystery with the Pentagon saying it was only «in the planning stage and we can’t announce dates yet». However, 200 U.S. Army personnel normally assigned to bases in Germany were in Ukraine during the time of the MH-17 fly-over. They were participating in NATO exercise RAPID TRIDENT II. Ukraine’s Ministry of Defense led the exercise.
   https://www.strategic-culture.org/news/2014/07/21/mh-17-beware-of-the-chameleon/

   Om USA hade det minsta bevis att Ryssland varit inblandad var så säker att det hade avslöjats för länge sedan.

 10. Precis. Våra sk journalister får betalt för att INTE tänka. 1. Cui Bono, dvs vem tjänar, på detta anfall. 2. Hur kunde media veta redan dagen efter vem som gjort anfallet? 3. Ukraina påstår att deras flyg inte var upp denna dag ändå finns 30 mms kulhål vid cockpit ifrån möjlig SU-25 (som finns i deras flygvapen). 4. Varför styrdes luftvägen i Ukraina av militären? osv. Allting pekar tyvärr emot klassisk false flag enligt modell gas i Syrien. Vi har hört denna historia många gånger nu.

  • 1, Ingen. Det var troligtvis ett misstag i den interna ukraina konflikten.
   2, vilka man, kunde veta det?
   3, Flygplans attack har många gånger motbevisats. Se bara Su-25 tekniska beskrivning på wikipedia ”Max. flyghöjd 7 000 meter”
   4, Att MH17 tvingades byta väg av Ukrainsk militär är påstånd utan belägg.

   • Vilket oinitierat inlägg Jonna! Du har ingen som helst koll uppenbarligen. Givetvis var ”man” USA följt av sitt koppel i EU. Flygplansattacken är inte alls motbevisad då vissa versioner av Su-25 kan gå betydligt högre än 7000m så Wikipedia= blaha! Och nog var ukrainsk militär inblandad det kan du ge dig på och det är inte första gången ukrainsk militär skjuter ner passagerarplan.

   • Bara ett par tillägg ur rent tekniska synpunkter. Vad du kallar ”Max. flyghöjd” heter egentligen ”operating ceiling”, vilket betyder att planet och dess motorer har designats för att optimalt fungera bäst upp till eller på den höjden. Det betyder inte att det inte går att flyga högre, det går utmärkt, bara att prestanda blir sämre. Sådana plan kan fungera bra på 2 till 3 gånger den höjden. Det är flygledningen som ger piloterna instruktioner om höjd och flygväg, men det slutliga beslutet ligger alltid hos kaptenen. Begär kaptenen andra flygvägar kommer han att få det, och det är vanligt, bland annat på grund av väder och jet-strömmar. Sedan går det mycket bra att skjuta ner en plan på 9,000 meter från 7,000 meter. Om militären hade legat bakom vägbytet hade dom först måst övertyga trafikledningen, vilket inte är sannolikt men möjligt. Militären kunde ha ringt flygledningen, ”control” och påstått att dom måste digerera om planet till en ”säker” rutt på grund av militär aktivitet, då hade dom gjort det. Även sådant är vanligt.

   • Jonna.
    Visst, det var nog ett misstag. Ingen gör en sådan sak medvetet och riskerar att få hela världen emot sig. Kanske var man ute efter Putin, men hur som helst, när det väl hade skett, så finns det massor att både tjäna och förlora på vilken förklaring som blir rådande.

    Vi här i väst lever under USA:s propagandaparaply. Den propagandan är antagligen den effektivaste som någonsin funnits. En stor del av befolkningen i västvärlden tror inte ens att propaganda förekommer här. Det var bara sådant man höll på med i kommunistländerna, här har vi det fria ordet och granskande journalister…..
    Läser man den här bloggen så fattar man att verkligheten är precis tvärtom. Västmedia verkar ljuga i en hittills oöverträffad omfattning och tyvärr så går nog dom flesta på det.
    En sådan här händelse i ett så infekterat område som Ukraina är ger dessutom en extra boost till ljugandet.
    I Ukraina och Syrien går frontlinjen mellan öst och väst idag och vi svenskar har den tvivelaktiga äran av att få ta del av det Amerikanska ljuget.

 11. Man kan väl inte förvänta sig att en anställd i en så viktig funktion som korre i Moskva ska vara annat en en tjänsteman i den officiella propagandans tjänst. Annat vore naivt. Det gäller inte bara Sv.Radio. Läs Jan Guillious Ordet i min makt och vanmakt. En bra beskrivning av det politiskt korrekta journalistdrevets inställning. Expressen, Publicistklubben, TV:s förföljelser av kättare mot den officiella tron. Därtill rena upprepningar av 1600-talets häxjakter. Tex mot de två obducenterna som beskylldes för lustmord och med små barn som vittnen precis som för 400 år sen. Det är tongivande media i sin prydo. Läs boken ! Ps Upplagan 2014 har ett tillägg på ca 100 sidor om hur Jan Guilliou blev KGB-agent.

  • ”Man kan väl inte förvänta sig att en anställd i en så viktig funktion som korre i Moskva ska vara annat en en tjänsteman i den officiella propagandans tjänst. Annat vore naivt.” Visst är det så Claes. Men tyvärr är det också så, att du och jag i vår omgivning har gott om bekanta som inte går längre än till MSM inklusive Public Service. Så än ett tag fungerar ”den officiella tron”. Men ser inte du som jag, att denna tro alltmer vacklar? Igår träffade jag till exempel en ung man som apropå nedskjutningen av en drönare (skattat pris en miljard svenska kronor) över Iran sade: ”Det är konstigt, men i det här fallet tror jag mer på Iran.” Tron på svenska medier är i samma situation, på nedåtgående. Frågan är väl närmast när andra röster, som denna blogg, skall bli utsatta för än mer tryck. Inte om utan när. Vi kanske får som du skriver ”1600-talets häxjakter” i en moderniserad form.

   • Du,Bertil Carlman , frågar om inte jag ser att den officiella tron alltmer vacklar . Jo det ser jag. Och jag tror det beror på att så många i ledande media skriver av bulletinerna från internationella nyhetsbyråer och tankesmedjor. Det blir syntetiskt på något sätt . Ett främmande språk liksom. Därtill är den inbillade eliten som inte är stor och blir därför offer för smågruppens sekterism. Man umgås med likasinnade. Möter sällan andra. Lyssna tex på Jinna Lindbergs haleluja-rapporter från USA. Det pågår också en likriktningskampanj inom media. En skrämselkampanj. För något år sedan hörde jag ett bedrövligt program i radions p1 av en viss Janna Westin som grillade en mindre och regional liberal tidnings redaktör för att han hade använt Russia Today som källa i något, som det verkade, ganska obetydligt sammanhang. Redaktören gjorde en beklämmande självutplåning och ångrade djupt sitt tilltag. Detta var en vuxen människa som uppträdde som en strykrädd skolpojke när redaktör Westin med hjälp av ” expertvittnet Patrik Oksanen rannsakade honom. Förde tankarna till skenrättegångar i diktaturer. Sånt uppmärksammas av tänkande människor.
    // Claes Engelbrand, Nacka. Ps Tack för uppmärksammandet av mitt inlägga ds.

 12. Svaret från Bert Sundström är föga förvånande i det mediala landskap vi befinner oss i. De frågor Anders Romelsjö ställer är fullt relevanta, frågor som Bert Sundström borde ställt för länge sedan. Svaret till Anders tyder på två saker. För det första vet han att utredningen är styrd till att visa det den visar. För det andra vet hela MSM lägret att deras räckvidd minskar dag för dag och är snart obsolet. Det är pinsamt att läsa det Bert Sundström svarar, ett motangrepp som saknar proportion i förhållande till det Anders frågar. När argumenten tryter tar man till våld, eller i det här fallet försöker förminska frågeställaren med infantila jämförelser om plattjordingar.

  En riktig journalist skulle som sagt själv ställt dessa frågor och grävt djupt ner i denna skitiga byk på jakt efter sanningen. Jag lärde mig en gång att en riktig journalist är mindre intresserad av vad som sägs, desto mer intresserad av vad som INTE sägs. Bert Sundström har tydligen glömt eller förträngt de devisen.
  Global Politics – MSM 3-0

 13. Att vara en böld i archlet på makten, på beslutsfattande politiker och avslöja deras lögner det är väl det som är journalisters uppgift i en robust demokrati. Men vad ser vi journalister som blir välavlönade propagandister.

 14. Gogglesök ”wiki mh17 JIT”
  ”A special team, known as the Joint Investigation Team (JIT), was established to conduct the criminal investigation. The JIT comprises officials from the Dutch Public Prosecution Service and the Dutch police, along with police and criminal justice authorities from Australia, Belgium, MALAYSIA and Ukraine.”
  Ukraina, där planet störtade, samt de mest drabbade ländena.

  • Ryssland är inte med fast landet genast anklagades, Men Malysia är med, fel av mig.
   ”Att Malaysia, som är ursprungsland för flygplanet som sköts ned, nekats tillgång till planets svarta låda, är ett brott mot alla regler för undersökning av allvarliga flygolyckor. Och i en så politiskt inflammerad sak som denna, som fört världen till randen av krig, är detta extra uppseendeväckande.” Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet.; Staronline.

   • Alla trafikflygplan är utrustade med 2 ”svarta lådor” som i själva verket är orange för att lättare hittas vid ett haveri. Den ena innehåller mängder med data som flygplanet själv tillhandahåller om rörelse, kurs, fart, höjd, motordata med mera. Den andra innehåller ljudupptagning från flygdäck där kommunikationen mellan piloterna och mellan piloterna och marken spelas in. Man kan nog anta att de ljud och samtal som registrerades mellan piloterna kan ha avslöjat vad som skedde.

    Utskrifter av samtalet och de ljud som spelats in brukar komma i omlopp ganska snart efter en olycka. Men här är locket på rejält. Misstänker att om de Malaysiska deltagarna fått lyssna och se alla data hade de sannolikt avslöjat orsaken till nedskjutningen och vem som är skyldig.

    Någon är skyldig till att 298 oskyldiga flygpassagerare och besättning fick plikta med livet för att någon vill peka finger åt Ryssland. Och vi vet ju vem som iscensätter hårda ekonomiska sanktioner mot just Ryssland.

  • Svar till @Jonna 24 juni, 2019 at 16:21

   ”Gogglesök “wiki mh17 JIT”
   “A special team, known as the Joint Investigation Team (JIT), was established to conduct the criminal investigation. The JIT comprises officials from the Dutch Public Prosecution Service and the Dutch police, along with police and criminal justice authorities from Australia, Belgium, MALAYSIA and Ukraine.”
   Ukraina, där planet störtade, samt de mest drabbade ländena.”

   1. Du missade att det var Ukraina som tog initiativet med IJT och dessutom med det avtal, mellan dom fyra maffia länderna, som säger att:information on the progress and results of the investigation of the disaster will remain classified.
   Any one of the signatories has the right to veto the publication of the results of the investigation without explanation.

   Vidare:“the team will be led by a person from the State in which the JIT operates” and even though “the members of the team may originate from various jurisdictions they are to carry out their duties in accordance with the national law of the territory where the investigation is taking place.”
   Does it mean that, since the JIT investigation is taking place in Ukraine, it is ruled by Ukrainian law and that Ukraine, one of the suspects, is leading the investigation? If so, this JIT investigation has no credibility whatsoever and is absolutely not independent. It is a parody of justice.
   http://www.globalresearch.ca/mh17-what-is-the-joint-investigation-team-what-is-it-for-whos-leading-it-and-why-is-malaysia-excluded/5417589
   2. Malaysia , hade inte samma status som dom FYRA:endast ”as participant”
   3. Belgien hade FYRA omkomna jämfört med Malaysia 43!?

   • Glöm samtidigt inte att det rapporteras att det var USA som satte press på främst Ukraina, vilket ju är en USA marionett, att stoppa all publicering. Cui Bono. USA skulle nog inte vilja missa ett sådant tillfälle att smutskasta Ryssland, helt oavsett sanning och verklighet.

 15. Tack för alla dessa frågor du ställde.
  Många av dessa frågor har jag själv ställd mig ofta, men aldrig fått besvarat av SVT:s eller MSM. Samtidigt är jag inte förvånad över resultatet. Så som journalistiken ser ut i världen, kan man inte förvänta sig något annat svar.
  Sveriges SVT Rysslands korrespondent beter sig inte som en professionell journalist, som ställer obehagliga frågor och ifrågasätter saker. Man kanske inte få lära sig kritiskt tänkande samt analysera sammanhanget längre på journalisthögskolan?
  Att kopiera utlåtanden från MSM utan att undersöka varför, bör inte ingå i en journalists uppdrag. Men det är kanske lättare att se på den MSM medierna, och kopiera deras nyheter.
  Varje gång man hör eller läser ett reportage om Ryssland, så är det negativt, VARFÖR sänder SVT inge positiva uttalanden från medborgarna i detta historiska land.
  Varför intervjuer korrespondenterna bara medborgare som är kritiska till landets ledning?
  Om reportern råka intervjuer människor som säger något positiv, om landet, så nämner man det inte. Man vill bara ha kritik.
  Räknar man alla svaren som uttrycker en negativ åsikt av ryska medborgare, kan man inte förstå varför den ryska presidenten har ett så högt anseende i sitt land, jämförd med den fria demokratins president i USA. Varför?
  I dagens värld talar man mer och mer om köpta journalister, köpta av underrättelsetjänsten i olika länder, i både dagstidningarna och TV, jag undrar om detta är en av dem.
  Slutade läsa eller titta på svenska medier, p.g.a. att jag har insett mer och mer hur ensidig och fördummande de inverka på medborgarna.

  • Någon gång runt 1980 träffade jag en sovjetiskt dissident i tvättstugan. Snubben var höger så det skrek om det och därför blev jag helt paff när han sa ”Pravda är ett under av sanning jämfört med den svenska pressen”. Utsagan brände sig fast i min skakade skalle.
   Han berättade senare också om hur grundlurade, av bl.a. Radio Free Europe, öst-dissidenterna kände sig efter att ha tagit sig till västsidan.

   Jag hade aldrig haft en esoterisk (”Islam är religion för nybörjare”) högerextremist på middag och det blev desto mer lärorikt att jag aldrig har fattat hur en bildad människa kan ta ”heliga” böcker och diverse teorier om exempelvis ädelstenars andlig betydelse på allvar. Det mesta som han talade om visste jag inte ens existerade.
   Jag misstänker att jag, som medfödd rationalist som dessutom har gått matteteknisk linje på gymnasiet, har missat och missar mycket av och i allmänhetens föreställningsvärld.
   Magiskt tänk förekommer dock otroligt nog faktiskt även bland naturvetare, fann jag senare. Tankelättja också, dessvärre.

   Jag kan inte ryska så jag har ingen aning om hur det förhåller sig idag, men att hjärntvätt snurrar för fullt i de västerländska dumburkarna råder det ingen tvekan om.
   ”Pravda är ett under av sanning jämfört med den svenska pressen”. Sug på det!

  • ”ensidig och fördummande de inverka på medborgarna” Det är just vad avsikten är. Ser du överhuvudtaget något positivt om Ryssland, Iran eller Kina. Avsikten är just att med propaganda förljuga, förvilla, fördumma, osv. Bonniers, Schibsted, och SVT är inget annat än tentakler på värdens största och mest effektiva propagandamaskin, och alla fria röster försöker man ju stänga ner. Det är faktiskt en mycket otäck situation som kryper fram, i små steg, och som alltmer liknar vad som hände för snart 100 år sedan i Europa.

 16. Svar till Joanna.
  ”Malaysia was only invited to join the JIT much later as part of the technical study team but not the criminal investigation.”
  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad …. ”questioned why Malaysia was not allowed to be part of the criminal investigation and not even allowed to check the black boxes.”

  https://www.thestar.com.my/opinion/columnists/along-the-watchtower/2019/06/12/seeking-the-truth-about-mh17/#DxxcLuHRCDdycscl.99
  https://www.thestar.com.my/opinion/columnists/along-the-watchtower/2019/06/12/seeking-the-truth-about-mh17/

 17. Med näsan i vädret – jag vet bäst! Han kunde åtminstone komma med någon källhänvisning med sina egna ”otvetydiga” bevis, men inte. Så är den antiryska propagandan, och Bert Sundström är en av dess främsta företrädare, ingen saklig diskussion eller argumentation – vi ska bara acceptera och hålla tyst! Du gör en viktig insats! (Kommentar på Facebooksida för Ukrainabulletinen.

 18. Det verkar som att dessa korrespondenter inte klar att ifrågasättas. Nu var ju Anders frågor inte egentligen så giftiga men inte ens det klarade Bertan av.

  Maria Persson Lövgren hade för ett antal år sen också problem med detta. Då hade hon en krönika i SR morgon där hon ondgjorde sig över att ryska och ukrainska kvinnor som bodde i Sverige inte höll med henne om hur förhållandena i Ukraina var. Hon var ganska nedlåtande vill jag minnas.

  Erik Johansson a.k.a Fabian Fjälling klädde av Stig Fredriksson när han skrivit någon krönika om hur Putin agerat i Ukraina och där kunde han inte heller klara av att ta kritiska frågor.

  Det höjer inte direkt deras förtroendekapital..

 19. Kommentaren ursprungligen gjord på Svenskt Världspolitiskt Forum

  Under hela Ukrainakrisen, genom vilken världen har letts in i ett nytt kallt krig, har Sverige underdånigt hållit sig till Washingtons partilinje i alla frågor gällande Ukraina och Ryssland.
  Den svenska rysskräcken blomstrar som aldrig förr tack vare journalister som Wolfgang Hansson, Peter Wolodarski och Maria Persson Löfgren.
  Sverige lägger ner sin röst i FN när man skall rösta om ett ryskt förslag till en resolution mot glorifieringen av nazismen, medan man bedriver kampanjer mot nynazisterna här hemma.
  Svenska journalister åker ner till Ukraina och gör intervjuer med den högerextrema gruppen ‘Högra sektorn’, samtidigt som svenska nynazister ansluter sig till ukrainska frivilligbataljoner som mördar folk i Donbass.
  På hemmaplan stoppar ABF, efter påbud från några lokalpolitiker, utställningen om Odessamassakern.
  Svensk yttrandefrihet verkar gå en tuff framtid till mötes.
  Carl Bildts reptilsnabba utpekanden av ‘ryssarna’ eller ‘proryssarna’ efter Odessamassakern och Boeingnedskjutningen, Margot Wallströms ensidiga ställn- ingstagande för Ukraina och det svenska lånet på 860 miljoner kronor till Kiev-juntan gör att man undrar över vad våra politiker egentligen sysslar med. Det råder tyvärr full blocköverskridande enighet i synen på det ‘ryska hotet’.

 20. Vad är det som skiljer Sverige politiskt från Ukraina, Georgien, Estland, Lettland och Litauen ?
  Rätt svar: Ola Möller, socialdemokratisk suppleant i Europarådet. När rådet röstade om Rysslands eventuella återinträde motsatte sig ovannämnda länder enhälligt ett sådant förslag. Från svensk sida röstade SD och V likadant, liksom M. Endast Möller avvek från denna linje.

  Trots det utföll resultatet med klar majoritet för Rysslands återinträde och en lång rad länder röstade lika enhälligt för detta alternativ, bland dem Frankrike och Spanien och t.o.m. Norge och Island. Se Nyhetsbanken/8dagar.

 21. Lite gammalt och förmodligen redan känt, men matnyttigt ändå:
  https://www.voltairenet.org/article205934.html
  Everything on Bellingcat and the official inquiry into the destruction of Flight MH17
  by Jürgen Cain Külbel
  Jürgen Cain Külbel is an ex-investigator for the criminal police of the Democratic Republic of Germany. He became a journalist after the reunification of Germany. He has managed to identify the author of the reports posted on the Bellingcat site which influenced the international police team tasked by Ukraine with establishing the cause of the destruction of Flight MH17. This amateur, who « found » evidence of Russian guilt which he claims to be « irrefutable », is in reality a musician, with no competence whatsoever in criminalistics.

  VOLTAIRE NETWORK | BERLIN (GERMANY) | 5 APRIL 2019
  FRANÇAIS DEUTSCH ITALIANO ROMÂNĂ ESPAÑOL PORTUGUÊS NEDERLANDS TÜRKÇE

  Mycket gammalt och antagligen redan känt:
  https://www.voltairenet.org/article185484.html
  Analysis of the reasons for the crash of flight MH17
  by Ivan A. Andrievskii
  VOLTAIRE NETWORK | MOSCOW (RUSSIA) | 27 SEPTEMBER 2014
  РУССКИЙ PORTUGUÊS DEUTSCH FRANÇAIS ITALIANO ESPAÑOL

  Här, omkring den elfte minuten av inkluderad RT-videon, påstår en f.d. Lufthansapilot att uppgifterna om SU-25 på Wikipedia på engelska ändrades efter nedskjutningen, vilket förstås inte ändrar planets verklig operationshöjd. Det roliga är att när man klickar på länken till Sukojs hemsida på Wikipedia får man en 404 som besked.
  Annars påstås planet ha provflugits upp till 14 km, alltså dubbla höjden jämfört med angiven operationshöjd.

  Jonna 24 juni, 2019 at 19:27 lät sig luras av propagandatricket, eller rättare, hennes okunskap om skillnaden mellan operationshöjden / Service ceiling och ”absolute ceiling” lurade henne. https://en.wikipedia.org/wiki/Ceiling_(aeronautics)#Service_ceiling
  https://en.wikipedia.org/wiki/Clean_configuration
  – Service ceiling is where the rate of climb drops below a prescribed value.
  Att planet stiger långsammare betyder inte att den inte längre kan stiga, bara att den är olämplig för användning i sådana situationer då en viss minimi stigningsförmåga behövs.
  – The absolute ceiling is the highest altitude at which an aircraft can sustain level flight.

  Nostagisk exempel på skillnaden: Before its retirement, the Concorde routinely flew at 60,000 ft (18,000 m) {men} it was tested to 68,000 ft (21,000 m).

 22. Hur känner man igen en CIA journalist? Hen svara ”sammelsurium” så fort hen får frågor som avslöjar propagandan hen för.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here