Låg Ryssland bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina?

22
1933
MH17. Bild från Globalresearch

Idag åtalar den nederländska chefsåklagaren Fred Westerbeke i den internationella kommissionen Joint Investigation Team (JIT) fyra namngivna män för nedskjutningen av det malysiska flygplanet MH17. Några nya bevis har mig veterligen inte presenterats.

Rättsprocess för nedskjutningen av planet MH17.Jag har under åren publicerat 20-30 artiklar i frågan och läst en del om detta. Men inte sett några bevis av JIT-kommissionen. Även fast SVT:s Bert Sundström uppger att Ryssland är skyldigt. I början av månaden publicerade jag en artikel där Malaysias premiärminister dels påtalade att Malysia i strid mot internationella regler inte fick delta i utredningen och dels uppgav att han inte hade sett bevis för att Ryssland skulle vara skyldig. Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet.

Många verkar lika tvärsäkra på Rysslands skuld utan kända bevis som många ledande jurister var om Tomas Quicks skuld till många mord var för några år sedan.

Jag finner det relevant att här och nu presentera huvuddrag av en artikel från förra hösten, som publicerar uppgifter från Ryssland som indikerar att Ukraina eller enhet(er) i Ukraina kan vara skyldig(a).

Artikeln har skrivits av Björn Nistad, som är doktor i rysk historia.
Russland presenterer nye opplysninger om nedskytingen av Boeing 777 over Øst-Ukraina. Den återpubliceras med tillstånd och har översatts av mig. Artikeln presenterar nya fakta om den mycket uppmärksammade nedskjutningen av MH17 över Ukraina. Han ifrågasätter den vanliga tolkningen av detta i etablerade media i ett i mitt tycke balanserat resonemang.

Vid sökning finner jag att SvD skrivit om detta SvD Tidningen skriver inledningsvis ”Det här är bara propaganda för att undergräva de internationella utredarna, säger ryske militärexperten Pavel Felgenhauer.” (Jag har bara tillgång till början av artikeln).

Läs kritiskt och bedöm själv! Jämför med uppgifterna i media.

Björn Nistad skriver


Ryssland har presenterat ny information om nedskjutningen av Boeing 777 (MH17) över östra Ukraina 17 juli 2014 då 298 människor dog

På 17 september höll det ryska försvarsdepartementet en presskonferens där man lade fram information som visar att Ukraina var ansvarig för nedskjutningen av MH17 – enligt de ryska myndigheterna. Wikimedia: Nedskjutningen av MH17

Informationen och argumenten presenterades som stöd för den åsikten var följande:
1) Serienumret på den Buk-missil som enligt den internationella undersökningskommissionen sköt ned planet, visar att missilen levererades från en anläggning i Ryssland till en militär enhet i Ukraina år 1986, som senare kom att tillhöra Ukrainas väpnade styrkor. Den deltog våren 2014 i de ukrainska myndigheternas krig mot rebellerna i östra Ukraina.
2) Videon som dök upp strax efter nedskjutningen av planet, som påstår sig visa transporten av ett Buk-batteri från rebellkontrollerat område i östra Ukraina till Ryssland, är falsk och har skapats med hjälp av foto-manipulation. Detta framgår av de olika tekniska detaljer (oklar bild av Buk-batterier, fel perspektiv med mera).
3) I ett telefonsamtal mellan ukrainsk militär under en övning i 2016, som ryska underrättelsetjänsten påstår sig ha uppfångat och som spelades upp på presskonferensen sker följande uttalande: ”Om det är så, kan vi för helvete ner skjuta ned ytterligare en malaysisk Boeing”. Enligt de ryska myndigheterna tillhörde rösten på uttalandet Ruslan Grintsjak, en överste som har en topposition i det ukrainska flygvapnet.
4) Ukrainska myndigheter har vägrat att berätta var deras luftvärnsraketer befann sig när passagerarplanet sköts ner.

Rester av det nedskjutna flygplanet. Bild från Björn Nistads blogg.

Att bedöma om dessa uppgifter och uttalanden är trovärdiga är knappast möjligt. Att tillverka falska dokument som visar att den nuvarande Buk-raketen har levererats till Ukraina är en enkel sak. Att framställa ett falskt telefonsamtal eller att förfalska en del av ett telefonsamtal är sannolikt inget större problem. Att videon som påstår att transporten av ett Buk-batteri från rebellstyrda östra Ukraina till Ryssland är falsk är troligt baserat på informationen som presenterades på presskonferensen. Men det bevisar bara att de ukrainska myndigheterna eller deras anhängare har gjort en falsk video för att koppla flygningen av passagerarflygplanet till Ryssland.

Den mest övertygande argument för att passagerarplan sköts ner av en ukrainsk missil är att de ukrainska myndigheterna har vägrat att lämna uppgifter som visar var deras luftvärnsrobotar var när tragedin inträffade. En annan tungt vägande argument för att det var ukrainarna som sköt ner planet är USA:s underrättelse satelliter som gör en kontinuerlig övervakning av jordklotet, har misslyckats med att ge bilder av sin satellitövervakning i östra Ukraina när planet sköts ner. Om satellitbilderna visat att det var rebellerna i östra Ukraina eller Ryssland som låg bakom skottet, skulle bilderna naturligtvis ha använts för att knyta Ryssland till tragedin.

Förmodligen kommer vi aldrig veta vem som sköt passagerarplanet. Ukraina och Ryssland är inblandade i ett propagandakrig. påstående står mot påstående. Och en förklaring av vem som sköt flygplanet försvåras av det faktum att Ukraina, de ryska rebellerna och Ryssland använder samma sovjetproducerade vapen.

Vi vet dock vem som skickade passagerarflygplanet till en krigszon där ett ukrainskt militärplan en kort tid innan hade skjutits ned. Det var de ukrainska myndigheter.Wikimedia: Nedskjutningen av ukrainska Ilyushin Il-76 Ukrainska myndigheter kan ha dirigerat flygplanet över rebellstyrt territorium och själva skjutit ner det för att beskylla Ryssland för tragedin. Eller de kan ha dirigerat det till krigszonen i hopp om att rebellerna skulle förväxla planet med ett ukrainskt militärt plan och skjuta ner – något som faktiskt kan ha hänt.

Att Ukraina hade mycket att tjäna på en nedskjutning av planet som väst sedan skulle skylla Ryssland för är uppenbart. Lika uppenbart är att rebellerna och Ryssland hade allt att förlora på en nedskjutning av flygplanet.

Oavsett vem som faktiskt skjuter ner planet iscensatte ukrainska myndigheter nedskjutningen de hade något att tjäna på det. Det fulla ansvaret för mordet på 298 oskyldiga människor åligger därför ukrainska myndigheterna, och de bör ställas inför rätta för krigsförbrytelsen.

Jag minns hur jag i dagarna efter nedskjutningen av den malaysiska flygplan ringde många norska redaktioner och uppmanade dem att ställa den uppenbara journalistiska frågan:
Varför sände de ukrainska myndigheterna ett trafikflygplan in i en krigszon där ett militärt plan strax innan hade skjutits ned? Och vem hade någonting att tjäna på nedskjutningen av planet? Inga massmedier ville dock arbeta med en fråga av detta slag, och mina kommentarer kom aldrig fram.

Tydligen har inga norska massmedier nämnt den ryska presskonferensen om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet. Finns det någon som tror att vi skulle ha fått samma tystnad om de ukrainska myndigheterna hade haft en presskonferens där de presenterade vad de hävdade var bevis för att rebeller eller Ryssland hade skutit ner planet?
Hör min kommentar på Sputnik Radio i samband med presskonferensen om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet Radio Sputnik.

Se en video där jag kommenterar norska massmediers täckning av konflikten i Ukraina.
härPolitik

Föregående artikelTrumpregeringen förbjuder Fredsbåten, nödhjälpsleveranser och kryssningar mm till Kuba
Nästa artikelNedskjutningen av MH17 och den västerländska journalistikens sammanbrott.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Kort efter nedskjutningen besökte vi den ukrainska säkerhetstjänstens youtube-kanal, där denna påstod sig ha lagt upp ljudfiler som skulle vara avlyssnade samtal mellan ”rebeller” och dessas ryska militära kontakt efter att planet påstås ha skjutits ned, vilket påståds vara ”bevis” på rysk inblandning .

  Materialet laddades ned och undersöktes.

  Filernas metadata (krävs speciell programvara för att komma åt denna ) visade att filmerma laddades upp till youtube innan MH-17 förolyckades.

  Den för kuppregimen i Kiev och dess allierade (USA) minst besvärande tolkning av dessa fakta är att Kiev hade förkännedom om nedskjutningen.

  Låg de också bakom?

  Vem tjänade på nedskjutningen?

  Vad som oss veterligen aldrig nämnts i någon annan media, är förhållandet att nedskjutningen inträffade bara timmar innan Israels generalangrepp på Gaza det året – med effekten att vad som skulle kunna ha blivit ett ramaskri över det blodbadet dränktes i nyhetsfloden om MH-17:s påstådda nedskjutning.

  Bevisen presenteras i ett av kapitlen i ”Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen”.

 2. Har Joint Investigation Team (JIT) behandlat frågan:
  ”Varför sände de ukrainska myndigheterna ett trafikflygplan in i en krigszon där ett militärt plan strax innan hade skjutits ned”?

 3. Det är inte bara Ukraina och Ryssland som är inblandade i ett propagandakrig, det är USA som driver propagandan. Ett par iakttagelser. Jag läste att Ryssland hade gjort metallurgiska analyser av fragment från missilen, och dessa skulle klart visa att just den missilen hade levererats till Ukraina. Dokument för ett serienummer går att förfalska, men man kan repetera de metallurgiska analyserna för oanvända missiler, och på så sätt fastställa vem som sköt. Den metallurgiska sammansättningen blir olika för olika serier av tillverkning och kan fungera som ett fingeravtryck. En annan observation är att USA ingrep i Joint Investigation Team (JIT) arbetet och först stoppade deras rapport. När rapporten till slut släpptes står det bara att det var en rysk missil. Man kan misstänka att JIT genom analyser visste vem som avfyrat missilen, men det stoppas under hotelser av USA. Dessutom är USA mycket välkända för dessa False Flag operationer, den senaste, som blir alltmer uppenbar är attackerna på flera tankfartyg i Mellanöstern och upploppen i Hong Kong. Avsikten är naturligtvis att trakassera Iran till att genomföra någon slags militär aktion, vilket skulle kunna användas av USA som en förevändning till att starta ett krig mot Iran. Vad vi ser är alltså en identisk upprepning av False Flag attacken i Tonkin bukten 1964, vilket USA använde som förevändning för att starta Vietnamkriget.

 4. Att Malaysia inte fick vara med i JIT kan förefalla underligt. Men de krävde redan från början en objektiv utredning där även Ukrainas regering skulle tillhöra de misstänkta. Malaysias regering hade två år tidigare medverkat i en större sammankomst där man funnit att 9-11 måste ha varit ett ”inside job”. En så klarsynt part kan man ju inte ha med…

 5. Den malaysiske premiärministern Mahathir underkänner MH 17 anklagelserna.
  http://johnhelmer.net/malaysian-prime-minister-mahatir-accuses-us-and-allies-of-mh17-fabrication-violation-of-rule-of-law/

  Mahathir jämför anklagelserna med en ”political plot” .
  https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/06/20/dr-m-unhappy-with-lmh17-charges-calls-it-a-political-plot-against-russia/

  Det holländska undersökningsteamet JIT förlitade sig på uppgifter från ett ukrainskt säkerhetsorgan (SBU) samtidigt som man uteslöt såväl Malaysia som Ryssland.

  JIT lämnar ingen förklaring till varför MH17 planet (av Ukrainska myndigheter )blev omdirigerat till en krigszon och varför inte Malaysiska myndigheter inte fått tillgång till planets ”svarta låda” – synnerhet som det handlar om ett malaysiskt plan med en malaysisk pilot.

  https://www.globalresearch.ca/the-downing-of-malaysian-airlines-mh17-mahathir-opens-a-ukraine-political-pandoras-box/5680097

  • Tack, skrev om den malysiska premiärministerns bedömning 2/6. Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet.

   Tidigt rapporterades att MH17 planet (av Ukrainska myndigheter )blev omdirigerat till en krigszon och att inte Malaysiska myndigheter inte fått tillgång till planets “svarta låda” fast det handlar om ett malaysiskt plan med en malaysisk pilot.
   ”Sju veckor efter det att det malaysiska flygplanet skjutits ned finns en rapport från den nederländska utredningen. Det mest uppseendeväckande är att den inte förmedlar någon ny information. * Rapporten bekräftar att MH17 fick order om att ändra kurs, men säger inget om varför detta skedde. * Ryska myndigheter har lagt fram satellitdata som visar att ett ukrainsk militärflygplan befann sig i närheten av MH17. Detta nämns inte i rapporten. satellit * Det finns ingen utskrift av kommunikationen i cockpit eller i tornet. Detta är uppseendeväckande och mycket ovanligt. * Det finnes ingen dokumentation om vem som kan ha skjutit ned planet. * Rapporten säger att flygplanet träffats av många höghastighetsföremål, men inte varifrån de kan ha kommit. Bilderna kan lika gärna vara tecken på att planet träffats av maskinkanoneld från ett flygplan.” Vem sköt ned MH17?

 6. Piloten Peter Haisenko hävdar att MH17 sköts ned av ukrainskt stridsflyg:
  https://sputniknews.com/europe/201503201019794720/

  ”Wreckage from the plane clearly shows that the plane was shot at by a fighter jet in the air. This is an undisputable fact,” Haisenko noted. Det hör till saken att Anders Romelsjö och andra flera gånger hänvisat just till Haisenkos expertkunskaper.

  Bjorn Nistad skriver (19 juni) att MH17 sköts ned av ukrainskt luftvärn. Har alltså Peter Haisenko
  hela tiden haft fel när han hävdar att MH17 vraket visar att MH17 sköts ned av ukrainskt stridsflyg?
  Och i så fall var mer exakt gick Haisenkos resonemang snett. För en som lik Anders Romelsjö
  publicerat 20-30 artiklar om MH17 borde frågan vara enkel att besvara.

 7. Eller har ryssarna fel som hävdar att den var ”milisen” i Donbas som sköt ner vad de trodde var ett ukrainskt militärt transportflygplan?

  Vi har hört många versioner från Ryssland. Vilken är den rätta?

  • Du förstår Sven-Erik att är det en utredning så måste man följa upp varenda ledtråd! Ryssland har nog information från Ukraina som du bara kan drömma om Sven-Erik. Ryssland har dessutom aldrig påstått att milisen i Donbass skjutit ner planet. För det första har de inga sådana vapen att de kan skjuta ner plan på över 10 kilometers höjd och de saknar helt motiv att göra ett sådant dåd! Ukraina däremot har en historia av klantighet när det gäller att skjuta ner passagerarplan och de har dessutom ett motiv…Skjuta ner planet och sedan skylla på milisen och Ryssland. Allt tyder på att Ukraina ännu en gång skjutit ner ett passagerarplan skillnaden är att denna gång försöker dem skylla bort fadäsen på andra.

 8. Både Ukraina och USA sitter inne med mängder av information om nedskjutningen. Om motparten vore skyldig skulle denna information givetvis läggas fram utan dröjsmål. Eller som den malaysiska premiärministern påpekade: Fem år har gått och inte ens planets hemland har fått se några bevis, samtidigt som den part som gynnats mest av följderna får vetorätt till vad som publiceras. En fars utan like som visar att de skyldiga finns att söka på annat håll. Och en skam för Nederländerna och Australien som förlorat så många landsmän att deras regeringar spelar med.

  • Den största farsen är väl västmedia journalisters totala oförmåga att ens ställa relevanta motfrågor till lögnarna i JIT-utredningen. I stället så får vi denna pajascirkus presenterad som sanning. Finns det inte en s.k journalist med ryggrad kvar i väst, eller är man alldeles för bekväm och rädd för att bli av med sitt ”jobb”?

   • Västmedia journalisterna och JIT gör bara vad USA’s djupa stat kräver av dom. Dom skulle inte kunna stanna i karriären annars, om dom ens skulle kunna hålla sig vid liv. Se bara vad som händer med avfällingar, Assange, Udo Ulfkotte och Bechir Rabani.

 9. Och inte minst fick Ukraina delta i denna s.k. utredningskommission, trots att landet var en potentiell förövare, men inte Ryssland och att Malaysia inte fick tillgång till de svarta lådorna. Den omfattande dokumentation som Ryssland trots allt presenterade och som bevisade att påstådda BUK-missil var ukrainsk, ignorerades fullständigt. På en fråga på presskonferensen varför amerikanska satellitdata, som lätt skulle klargöra hur det gick till, besvarades att det inte behövdes! Ingenting om varför de ukrainska flygledarkommunikationen eller data inte presenterats! Ingenting igår om Ukrainas ansvar att avlysa området från all flygtrafik under den aktuella perioden. Varför besköt den ukrainska sidan nedslagsplatsen strax efteråt, vilket försenade utredarna att besöka platsen under lång tid? De delar som trots allt samlades in från olycksområdet av Donetsk-försvarare ignorerades. Det hela är ett stort skämt och en parodi på hur en haverikommission borde ha arbetat.

  • Det hela är amerikansk propaganda. Så fungerar den. USA lärde sig propaganda från nazisterna, och systemet går igen hela tiden, attackerna på fartyg i Mellanöstern, drönaren som sköts ner, provokationerna i Sydkinesiska Havet, USA’s försök att bygga ett nytt IS Kalifat i Xinjiang. Allt färre, även i USA, tror på propagandan. Nu börjar allt fler ge USA ”fingret”, Turkiet, Indien, Iran, Kina, osv. Dollardominansen undergrävs, USA’s massiva rustningar och föråldrade och demoraliserade krigsmakt blir alltmer värdelös som Kina och Ryssland avancerar teknologin och lämnar USA bakom sig. Det behövs bara en kula, och kriget flyttar till USA’s eget territorium.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here