Trumpregeringen förbjuder Fredsbåten, nödhjälpsleveranser och kryssningar mm till Kuba

4
1315
Fredsbåten

Denna artikel har skrivits av Eva Björklund i Svensk-kubanska föreningen och har publicerats på föreningens hemsida. här


 

All världens företag, länder och organisationer tvingas följa USAs dagordning. Exemplen är otaliga på de förbud mot kryssningar, nödhjälpsleveranser och resor som ingår i den senaste upptrappningen av den ekonomiska krigföringen mot Kuba, och som är flagranta brott mot Folkrätten. De drabbar inte bara Kuba utan också de företag i hela världen, även USA, som handlar med Kuba, samt den internationella solidaritetsrörelsen.

Ett av de senaste exemplen är Trumps förbud för japanska Fredsbåten att angöra hamn i Kuba och de nya förbuden mot alla kryssningsfartyg och handelsfartyg.

Fredsbåten är en s.k. NGO (en icke statlig organisation) för fred, mot kärnvapen, med säte i Japan. Fredsbåten har angjort Kuba 19 år i rad och har blivit en symbol för fredlig samlevnad och god vilja mellan folken. Den hindras nu, i det svåra läge Trumps skärpta blockad försatt Kuba i, att visa kubanerna sitt tacksamhet och stöd för deras upprätta hållning och optimism, för mänskligheten.

”Förbudet mot Fredsbåten är inte den första absurda åtgärden för att hindrar fartyg från att angöra ön, men som tidigare kommer dessa förbud att misslyckas förr eller senare och Fredsbåten kommer åter att nå Kubaön med sitt budskap om fred och solidaritet”, försäkrade Kubas Japanambassadör Carlos Miguel Pereira i en artikel i Cubadebate: I lasten hade fartyget ”blygsamma gåvor” från kubaner bosatta i Japan och från japanska Kubavänner, till stöd för människor och samhällen som drabbade av tornadon i början på året.

”Helms-Burton-lagen bryter mot internationell lag och slår till mot fredlig samlevnad och vänskap. Det är en lag för nykolonialism och för slaveri”, twittrade Kubas president Miguel Cíaz Canel. Källa Telesur 190610

Norskt rederi förlorar 8 procent av vinsten.
Norwegian Cruise offentliggjorde i fredags att USAs blockadförbud mot kryssningsfartygstrafiken till Kuba minskar rederiets vinst 2019 med 8 procent. De snabba omställningarna av programmen och prissänkning de behövt göra, innebär att aktierna rasar med mellan 4,5 och 5,5 US$ per aktie. Och Royal Carribbean anger att intäkterna kommer att minska med mellan 25 och 25 cent per aktie.

I USAs åtgärdspaket för att skärpa blockaden ingår också förbud mot alla studie- och kulturutbytesresor och för ”folk-till-folk-kontakt” samt flera åtgärder som drabbar Kubas internationella kontakter som varutransporter och betalningar, penningförsändelser från kubaner i utlandet hem till familjerna Kuba, bankkontakter, affärskontakter med mera.
Kuba utrikeshandels- och investeringsminister Rodrigo Malmierca fördömde USAs ekonomiska krig mot Kuba, som pågått i nästan 60 år och orsakat Kuba förluster på över 134 miljarder US$ i dagens kurs.

”Detta är inte första gången som absurda åtgärder hindrar fartyg från att angöra ön. Men som tidigare kommer åtgärder förr eller senare att misslyckas och Fredsbåten kommer åter att nå fram till kubanskt land med sitt budskap om fred och solidaritet”, försäkrade Rodrigo Malmierca.
Fartyget hade i lasten ”blygsamma gåvor” från kubaner bosatta i Japan och från japanska vänner, som skickade stöd till de som drabbades av tornadon i början på året.
Kubas president Miguel Díaz-Canel framhåller att Helms-Burton är olaglig och slår mot ”fred, solidaritet, fredlig samlevnad och vänskap”. ”Det är en lag för nykolonialism och slaveri”, twittrade presidenten nyligen.

USA förbjuder studie- och nöjesresor till Kuba.
Under tisdagen förra veckan ökade Trumpregeringen restriktionerna för USA-medborgares besök i Kuba och förbjöd även studie- och nöjesresor.
USAs finansdepartement klargjorde i ett uttalande att USA inte längre tillåter gruppresor i utbildnings- och kulturella syften, så kallade People to people-resor till Kuba.
Dessa resor gav tusentals USA-medborgare möjlighet att besöka Kuba redan innan USA återställt fullständiga diplomatiska förbindelser i december 2014.
Departementet uppgav att USA-registrerade privata och kommersiella flyg, liksom kryssningsbåtar, segelbåtar, fiskebåtar m.m. skulle nekas tillstånd att angöra Kuba. Och andra nationers fartyg och flyg bötfällas om de angör Kuba.

Men flygbolagen verkar vara opåverkade, liksom de företag/organisationer som ordnar gruppresor för universitetsstuderande, resor för akademisk forskning, journalistik och yrkesmässiga resor.
Det dödar resekategorin People to people, det vanligaste sättet för den genomsnittliga USA-medborgaren att resa till Kuba”, säger Collin Laverty, chef för Cuba Educational Travel, en av de största resebolagen i USA med Kubaresor.

Finansministern Steven Mnuchin sa att åtgärderna är ett svar på Kubas ”destabiliserande roll” på västra halvklotet, och inkluderade stödet till presidenten Nicolas Maduros regering i Venezuela.

”Kuba fortsätter att spela en destabiliserande roll på västra halvklotet vilket ger kommunismen fotfäste. Kuba fortsätter att stötta USA-motståndare i till exempel Venezuela och Nicaragua genom att rubba jämvikten, genom att undergräva rättsstatsprincipen och undertrycka demokratiska processer”, sa han.

”Administrationen har tagit ett strategiskt beslut om åtstramning av sanktioner och andra restriktioner gällande den kubanska regimen. Åtgärderna ska hjälpa till att hålla borta US-dollar från händerna på kubanska militära underrättelse- och säkerhetstjänster.”

De nya inskränkningarna framhölls i nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i ett apriltal i Miami, till veteraner från den misslyckade invasionen av Playa Giron 1961, men detaljerna om förändringarna blev offentliga först i tisdags, 11 juni.
Bolton sade då, till jublande invasionsveteraner, att USA:s nya åtgärder mot Kuba skulle fullfölja det som påbörjades vid invasionen 1961. Det vill säga, att den gamla överklassen skulle återta makten över Kuba.
Finansdepartement meddelade att sanktionerna ska träda i kraft onsdagen efter publicering i Federal Register.

Källor AP 190604, samt Telesur, Prensa Latina, the Guardian m fl
trump-administration-bans-educational-and-recreational-travel-to-cuba

Föregående artikelManifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
Nästa artikelLåg Ryssland bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Of topic

  Massive Embezzlement Scandal Threatens Juan Guaido’s Political Future
  The big event that was supposed to be Guaido’s watershed moment has instead turned out to be a public-relations failure far worse than his quickly quelled attempted military coup…

  The political party of Juan Guaido – Voluntad Popular (Popular Will) – was never all that popular to begin with. The sixth largest political party in Venezuela, Popular Will is heavily financed by the United States Agency for International Development (USAID). Now, a recently exposed embezzlement scandal in Colombia risks to further alienate the party from the Venezuelan people.
  https://www.blacklistednews.com/article/73320/massive-embezzlement-scandal-threatens-juan-guaidos-political.html

  • Vi ska inte heller glömma att Helms var en uttalad rasist och en äckel av stora mått. Kuba stog emot alla försök att göra landet till elitens kasino och sex plantage för 60 år. Bar en viss peruk, eller ett köttberg kan tro att Kuba kommer att kuvas nu. Viva Cuba! Venceremos!

   Läs mer här (lägg märke till att det är samma sionistisk krafter som är bakom intrigerna mot Kuba, Venezuela, Syrien och Iran) : https://www.globalresearch.ca/cubas-new-blockade/5679289

 2. Männen bakom Hitler.
  https://www.vaken.se/artikel-mannen-bakom-hitler/#comments
  ”Det kom som en chock att upptäcka att flera av USA:s största företagare var i maskopi med nazisterna både före och efter Pearl Harbour inklusive I.G Farben den kolossala industri som skapade Auschwitz. Dessa ledare sammanlänkades av en organisation som jag kallar Brödraskapet.”

  Orden står att läsa i Professor Charles Highams avslöjande bok ”Trading with the enemy – The Nazi American Moneyplot” som byggde på dokument ur US National Archives och bevisade hur eliten i väst, finansierade och stöttade Hitlers regim.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here