Moskva kritiserar nederländsk domstol för en politiskt motiverad dom i MH17-rättegången

13
1510

 

Rester av det nedskjutna flygplanet. Bild från Björn Nistads blogg.

 
I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Globalpolitics.se, och tidigare Jinge.se, har publicerat många artiklar om MH17-fallet. Se förteckning längre ned.

Tycker det är relevant att det publiceras även uppgifter om synpunkter från Ryssland.

Här från Sputnik international 17/11 2022 .https://sputniknews.com/20221117/moscow-slams-dutch-courts-politically-motivated-verdict-in-mh17-trial-1104342835.html

_________________________________________________________

Moskva kritiserar nederländsk domstol för en politiskt motiverad dom i MH17-rättegången

Tidigare under torsdagen 17/11 meddelade distriktsdomstolen i Haag en dom i rättegången, mot tre ryssar och en ukrainare i deras frånvaro, om deras påstådda roll i nedskjutningen av ett passagerarflygplan från Malaysia Airlines 2014 och dödsfallet för alla 298 personer ombord. Tre misstänkta befanns skyldiga och dömdes till livstid, medan den fjärde friades.

Det ryska utrikesministeriet har kritiserat Haag-distriktsdomstolens dom i MH17-fallet och betonat att förloppet och resultaten av rättegången i Nederländerna visar att förfarandet grundade sig på en politisk beställning för att förstärka versionen om Rysslands påstådda inblandning i nedskjutningen av det malaysiska planet.

Moskva uttryckte sitt beklagande över att domstolen i Haag försummade principerna om opartisk rättvisa till förmån för politisk opportunism och ignorerade det faktum att alla åklagarens slutsatser bygger på anonyma vittnesmål.

Pieces of the Boeing 777 Malaysia Airlines (flight MH17) , which crashed in 2014 on the territory of Ukraine - Sputnik International, 1920, 17.11.2022

Bild

Delar av Boeing 777 Malaysia Airlines (flight MH17) , som störtade 2014 på Ukrainas territorium – Sputnik International, 1920, 17.11.2022

Ministeriet påpekade att domstolen inte ens stördes av det faktum att den ukrainska sidan vägrade att tillhandahålla radardata eller inspelningar av kommunikation mellan flygledare och flygplansbesättningen.

”Ett visst mått av klarhet hade kunnat ges av satellitbilder från USA, som togs på dagen för kraschen. Washington vägrade dock domarnas begäran om att lämna ut uppgifterna, eller åtminstone tillåta att bilderna kan ses under särskilda förhållanden”, sade ministeriet.

Den nederländska domstolen ignorerade också dokument som avklassificerades av det ryska försvarsministeriet 2018 om missilen, vars spillror hittades på olycksplatsen.

”Endast de material valdes ut för analys som var avsedda att bekräfta den version som Haag framförde. Samtidigt togs inte hänsyn till dokument som avklassificerats av det ryska försvarsministeriet och som visar på överföring till Ukraina av en missil vars serienummer stämmer överens med det som hittades på vrakdelarna på olycksplatsen”, sade ministeriet.

Försvarsdepartementet avklassificerade dokument som visar att det serienummer som hittades på vrakdelar från Buk-missilen korsrefererades med en loggbok, som visar att den tillverkades 1986. Missilen levererades sedan till en militär enhet i Ukrainska SSR och hade sedan dess inte lämnat Ukraina.

Ministeriet uppgav då också att vissa av de videor som lämnats till utredarna och som visar hur Buk-systemet transporteras från Ryssland till Donbass var manipulerade.

Ministeriet fortsatte med att betona att domstolen inte ville ”ta reda på i detalj” varifrån raketen avfyrades, och alla fakta som tyder på att avfyrningen kunde ha utförts av ukrainska militärer från det territorium som kontrolleras av Kiev ”ignorerades helt enkelt”.

”Primära rådata från rysk radar, liksom rapporterna och resultaten av ett fullskaligt experiment som överlämnats av Almaz-Antey-koncernen, och som bekräftar att raketen avfyrades från ett område som kontrolleras av myndigheterna i Kiev, bifogades inte till materialet i brottmålet. Detsamma gäller vittnesmålen från ett antal viktiga vittnen som försvaret tagit in”, tillade ministeriet.

Ministeriet uppgav också att det under förfarandet inte analyserades ordentligt varför Kiev inte hade stängt luftrummet över stridszonen.

Tidigare på torsdagen 17/11 fann distriktsdomstolen i Haag tre av de fyra åtalade i målet skyldiga. Två ryssar, Igor Girkin och Sergei Dubinsky, samt den ukrainske medborgaren Leonid Kharchenko dömdes till livstids fängelse i sin frånvaro, medan Oleg Pulatov frikändes.

Trion beordrades att betala ersättning till släktingarna till de 298 offren för flygkraschen.

Vad hände med flyg MH17?

Malaysian Airlines Flight MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det sköts ned över östra Ukraina den 17 juli 2014, då regionen var indragen i en konflikt med den nya regeringen efter en kupp tidigare samma år. Som ett resultat av detta dödades alla 298 passagerare – de flesta holländare – och besättningen ombord, i kraschen.

Efter tragedin gav Kiev och de dåvarande självutnämnda republikerna i Donbass-regionen varandra skulden för nedskjutningen, och de senare hävdade att de inte hade någon militär utrustning som skulle göra det möjligt för dem att skjuta ner ett flygplan på den höjden. Förenta staterna och ett antal europeiska länder skyndade sig å sin sida att hävda att Ryssland var ansvarigt för incidenten – ett påstående som gjordes redan innan en officiell utredning hade inletts.

Kort därefter inrättade Nederländerna en gemensam utredningsgrupp (JIT) för att undersöka MH17-fallet, men lämnade Ryssland utanför processen, trots att Ryssland hela tiden erbjöd sig att hjälpa till i utredningen.

The wrecked cockipt of the Malaysia Airlines flight MH17 is presented to the press during a presentation of the final report on the cause of the its crash at the Gilze Rijen airbase October 13, 2015 - Sputnik International, 1920, 16.11.2022

Bild

Den förstörda cockpiten från Malaysia Airlines flight MH17 presenteras för pressen under en presentation av slutrapporten om orsaken till flygplanskraschen på flygbasen Gilze Rijen den 13 oktober 2015 – Sputnik International, 1920, 16.11.2022.

JIT:s utredning kom fram till att planet sköts ned av en Buk-missil, som påstods ha avfyrats från en rysk luftvärnsrobotbrigad som vanligtvis är stationerad i staden Kursk, inte långt från den ukrainska gränsen. Samtidigt vägrade den nederländskledda gruppen att dela med sig av konkreta bevis för att styrka påståendena om att Ryssland var ansvarigt för nedskjutningen.

Under 2019 meddelade JIT att internationella arresteringsorder skulle utfärdas för fyra misstänkta, ryssarna Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov och ukrainaren Leonid Kharchenko, på grund av anklagelser om mord, och att en rättegång om MH17-fallet skulle inledas i Nederländerna i mars 2020.

Moskva har upprepade gånger kritiserat JIT:s slutsatser som ”öppet partiska” och ”ensidiga” och betonat att Ryssland, efter att ha nekats tillgång till den formella undersökningen, hade genomfört sin egen utredning, som kom fram till att det var en äldre version av missilen som tillverkades 1986 och som tillhörde Ukraina, som sköt ner det olycksdrabbade planet. De nederländska utredarna ignorerade dock informationen.

Relaterat
Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information.
Nya uppgifter om MH17. Rättegång inleddes igår – Vad är fake? Vad är sanning?
Ryssland: Forsatta lögner i MH17-utredningen.
Fakta, påståenden och lögner om MH17.
Ryssland tillbakavisar EU:s anklagelser om MH17. Döljer JIT och EU viktiga fakta?
Fräcka förslag från EU till Ryssland.
MH17: Frågor till – och svar – från känd utrikeskorrespondent.
Låg Ryssland bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina?
Nedskjutningen av MH17 och den västerländska journalistikens sammanbrott.
Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet.

Föregående artikelSvenska advokater: Sverige måste utreda Israel för krigsbrott. Därför polisanmäler vi den israeliska statsledningen
Nästa artikelBrysseleffekten och internet– så vill EU reglera vår digitala tillvaro! Seminarium tisdag 21/11 kl. 19. Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Europa har blivit en stor skamfläck, där man inte söker sanning, utan bara bevis som kan bekräfta att den man utsett som skyldig också är det.

  Innan min dotter började doktorera, och tog sin magisterexamen så gick nästan hela hennes kurs ut från Universitetet och började arbeta på FOI, några på FRA. Så hon har känt rätt många som arbetar där. FOI lär inte sina anställda att tänka självständigt, utan tro på deras uppgifter. Enligt deras uppgifter så har Ryssland förgiftat Navalny för de har gjort en analys av materialet som skickades till dem.
  De vet dock inte hur han fick ämnet i sitt blod, vem som gav honom, eller de kan inte heller veta vad man gjort med provet innan det skickades till Sverige.

  Nu är det Sverige som skall undersöka vem som gjorde sabotaget mot NordStream 2, litar absolut inte på Sverige, då Sverige har blivit mer och mer en lojal undersåte till USA.
  De får säkert hjälp av USA, med sina undersökningar och att konstruera bevis som passar USA.

  Erik van de Beek har studerat journalism på Windesheim Universitet och filosofi på Amsterdams universitet och arbetat många år på den holländska veckotidningen ”Elsevier”. Nu frilansjournalist. Han har studerat på djupet Bellingcat och dess roll i att förstärka hela opinionen i rättegången som pågår vad gäller nedskjutningen av MH17, intressant artikel på hans blogg som jag skickar med en länk till.

  I artikeln nämns en privatdetektiv Max van der Werff, som blev utfrågad av JIF om hans eftersökningar i östra Ukraina, han har intervjuat massor av människor i Pervomayskyi, ingen av dem hade sett röken som var synlig på fotona som Ukrainska underrättelsetjänsten SBU presenterat. JIT intervjuade honom vid två tillfällen i flera timmar om resultatet av hans efterforskningar.

  Hans efterforskningar resulterade i att hans namn blev svartlistat på Myrotvorets, en ultranationalistisk webbplats i Ukraina vars måltavla är journalister som kritiserar Kievs politik. Flera journalister som varit listade på denna webbplats har blivit mördade. Den nederländska journalistföreningen NVJ gjorde ett uttalande om hotet mot Van der Werff, men nederländska regeringen och parlamentet höjde inte ens ögonbrynen.

  Detta har jag inte hört något om i Sverige heller, att vissa journalister blir mördade i tysthet, medan andra blir den största nyhets rubriken i DN. Reportrar utan gränser ignorerar de också att dessa journalister blir mördade som hamnar på listan av journalister som anses kritisera Kievs politik.

  http://www.ericvandebeek.nl/Bellingcat_disrupts_MH17_trial.html

  • Den här filmen är intressant, för den tyska journalisten var där på plats och gick på platsen där MH17 var nedskjuten. Han sa att man ljög i Väst media då man sa att DPR militia inte lät någon få tillträde till platsen. Han sa att de lät alla få tillträde till platsen, när även han kunde gå där och filma som han ville. Så utredarna kunde få tillträde till platsen och han tyckte det var märkligt att de dröjde, För under tiden kunde vem som helst gå in där och undanröja vissa material som kunde vara bevis.
   Dessutom sa han att det var Ukraina som skickat meddelande till planet att flyga på lägre höjd och inte Moskva.

   I hans film visar han också att när kuppen var på Maidan så lät man offren bli de skyldiga och de skyldiga blev offren av det våld som var, när media i Väst skulle beskriva vad som hände.

   En professor i Kanada har skrivit en avhandling om vad som egentligen hände på Maidan. Resultatet är superklart: Det är kuppmakarna som ensamt är skyldiga till all blodsutgjutelse som var.

   Den tyska journalisten har det inspelat när kuppmakarna ropar: ”Häng kommunisterna” ”Häng ryssarna” ”Ryssarna under kniven”. I filmen ett antal unga pojkar, sparkar besinningslöst på en ensam ung pojke som ligger på marken.
   Otäcka bilder i filmen på människor som brändes till döds av fascisterna.

   https://www.youtube.com/embed/U-P-tX04_LA

 2. Europa har blivit värre än skämfläck. Det går inte längre ens beskriva utvecklingen med EU senaste decenniet. Massmedia Propagandan lögner korruptionen OCH HELT under amerikanska maffians klor överallt på ALLA fronter.Så många EU länder bedrar och ljuger för sina befolkningar,varav Sverige hör dit. 90procent av ALLA beslut måste ha pentagon maffians godkännande. EU är INGET annat än den 51a delstaten till Usa idag,och det på så förnedrande sätt så man häpnar. Då utan att gå in på Nato ens vilket är katastrofalt på ALLA punkter. Ursula och båda dom där mupparna Michel och Borrell är jämt så tragiska att lyssna på utan undantag. Korrupta lögnare och förstörare som är rädda för den senila hussen i Washington

 3. Man kan läsa mer detaljer om skenrättegången hos johnhelmer.net. Propaganda har sällan varit Rysslands styrka och deras motpropaganda i detta fall har delvis bidragit till att förstärka den manipulation av data som varit förövarnas avsikt. Nämligen medan visserligen serienumret av missilen visat att den legat i en ukrainsk depå så bidrar denna hänvisning till att förstärka den troligen falska bilden av en nedskjutning medelst markbaserad missil.

  Fristående utredare har från olika utgångspunkter kunnat skapa en bild av dådet som pekar mot en avsiktlig nedskjutning med bruk av jaktplan. Foton och ögonvittnesskildringar av vraket samt uteslutandet av inte bara Ryssland utan även Malaysia från utredningen visade att man ville att sanningen aldrig skulle komma fram. Bevis har sopats undan och ersatts av planterat material. Piloternas kroppar gömdes undan och obducerades aldrig.

  Professor Kees van der Pijl har i sin bok beskrivit varför Kiev och Nato behövde en händelse av denna karaktär just i detta läge. Det var tänkt att stoppa det för Kiev katastrofala läget på slagfältet och kanske rentav utlösa ett kollektivt angrepp mot Donbass från västmakters sida.

  Men ett osannolikt sammanträffande som nästan gränsar till omöjlighet kan man fortsatt undra varför president Putin i samma stund befann sig i samma luftrum i ett plan med likadana färger. Två möjligheter finns. Antingen trodde man sig skjuta ned Putins plan eller så trodde åtminstone jaktplanens piloter detta. De som planlade dådet kan ha vetat bättre men för att motivera piloterna att verkställa dådet behövdes ett övertygande skäl: skjut ned Putin. Piloterna kan inte höras för de är döda. Den ene omkom direkt då han med sitt plan gick ner på låg höjd för inspektion och den andra ”självmördades” efter att bl.a. ha hörts chockad utropa ”fel plan”. Flygledaren som lotsade MH 17 är för alltid försvunnen.

 4. En snabb genomgång av tyska kommentarer gav en ny detalj: när nedskjutningen skedde hade Bayerische Rundfunks redaktion fått förhandsinformation om att Putin faktiskt var målet för attacken. Redaktionen har försetts med munkavle. Som en jämförelse kan tas fallet Itavia DC-9, år 1980, som sköts ned av misstag när målet var Gaddafis plan. 20 år av utredningar ledde ingen vart tills ”erkännandet” kom från myndigheterna. På den vägen hade 10 centrala vittnen omkommit under oklara omständigheter. Underrättelsetjänster är fullkomligt hänsynslösa för att skydda sig själva och sina uppdragsgivare.

 5. The Downing of Malaysian Airlines MH17: The Quest for Truth and Justice. Review of the Evidence
  This background text was prepared in the context of the Kuala Lumpur MH17 Conference entitled MH17: The Quest for Justice, organized by JUST, the PGPF and the CRG in August 2019.
  This comprehensive report provides detailed evidence that Russia was not involved in the downing of MH17.
  It also confirms the insidious role of Ukraine’s intelligence agency.
  The underlying objective is to examine the evidence, reveal the truth and uphold the rule of law.
  Today, July 29th 2021, our thoughts are with the families of the victims of the Malaysian Airlines MH17 tragedy.
  The 2019 Conference was dedicated to the memory of the victims.
  It is also a national tragedy for the people of Malaysia. The downing of MH17 with 283 passengers and 15 crew on board, took place barely a few months following the mysterious disappearance of Malaysian Airlines flight MH370 after departing on March 8, 2014 from Kuala Lumpur for Beijing, with 227 passengers and 12 crew members on board.
  It is worth recalling that immediately after the MH17 plane crash on July 17 2014, prior to the conduct of a preliminary investigation, Secretary of State John Kerry and US Ambassador to the UN Samantha Power pointed their finger at Moscow without a shred of evidence. In turn, the allegations directed against Russia were used to justify the imposition of sweeping economic sanctions against the Russian Federation.
  https://www.globalresearch.ca/the-downing-of-malaysian-airlines-mh17-the-quest-for-truth-and-justice/5684127

  Eight Years on from Malaysia Airlines MH17 Destruction: A Clear Lack of Evidence that Moscow Was Behind It
  https://www.globalresearch.ca/five-years-mh17s-destruction-clear-lack-evidence-remains-moscow-culpable/5683793

 6. En mycket viktigt ”händelse” som knappt någon kömmer ihåg:
  Den 8 augusti 2014, Ukraina, Nederländerna, Australien och Belgien har signerat en ”non-disclosure agreement”.

  In the framework of the 4-country agreement signed on 8 August between Ukraine, the Netherlands, Belgium and Australia, information on the progress and results of the investigation of the disaster will remain classified.

  This was confirmed at a briefing in Kiev under the auspices of the office of the Prosecutor General Yuri Boychenko. In his words, the results of the investigation will be published once completed only if a consensus agreement of all parties that have signed the agreement prevails.
  Any one of the signatories has the right to veto the publication of the results of the investigation without explanation.
  https://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh17-crash-are-classified-ukraine-netherlands-australia-belgium-signed-a-non-disclosure-agreement/5397194

 7. Det här är faktiskt en rättsskandal av episka proportioner. Exakt ingenting har skötts rätt här. USA sade omedelbart efter olyckan att de hade sattelitbilder som bevis. Bevis man alltså vägrar låta domstolen ta del av. Man häpnar. Deras fräckhet har verkligen inga gränser. Jag känner bara avsky

 8. Ni är bara för härliga på den här siten, finns det nån konspirationsteori ni inte tror på?
  Det fungerar alltid på samma sätt

  1. Ryssland gör eller blir beskyllt för nåt.

  2. En myriad av olika förklaringar konspirationer sprids av Rysk statsmedia.

  3. Ni återger alla dessa tokerier i rasande fart.

  4. När förklaring/konspirationes ett är motbevisad då ligger ni på teori 5 och bara fortsätter.

  Allra gladast är ni när ni hittar nån sorts expert som håller med. Ex Scott RItter en man ingen media i Väst skulle ta i med tång (inte för hans åsikter utan för att han är flerfaldigt dömd för sexbrott emot barn). Den enda pressen som avlönar mannen är RT men visst vad oberoende han är.

  • 1. Ryssland (eller USA) gör eller blir beskyllt för nåt.

   2. Vi granskar kritiskt uppgifter och fakta i frågan i olika slags medier, bl.a. från Sverige, Väst och Ryssland.

   3. Vi publicerar kan kan en artikel av en författare i frågan, som verkar tillräckligt intressant och trovärdig utan att för den skull nödvändigtvis instämma i allt. Ibland, väl så sällan publiceras ”helt egna artiklar.” Bakom valet står värderingar som nämns på framsidan under ”Global Politics är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.”…”Global Politics publicerar även artiklar om politik och andra förhållanden i Sverige. Inriktningen är anti-imperialistisk, antikapitalistisk och prosocialistisk (en human socialism med ökad demokrati).
   Analys och kritik av media är ytterligare ett område.” https://www.globalpolitics.se/valkommen-till-global-politics-2/.
   4. Vi publicerar både kommentarer som i stort sett stödjer en publicerad artikel och sådana som inte alls gör det, som denna.

   Återkom gärna med konkret kritik av artikeln

  • Nej, jag skulle inte vilja ta tag i gangstern Bidens ens med en lång käpp. Hunter Bidens ökända eskapader i Ukraina med prostituerade visar att äpplet inte faller långt i från trädet. MH-17 är ju ett typiskt exempel på hur USA och väst försöker dölja att det är Ukraina som skjutit ner planet. Men fakta i målet visar att Ukraina är skyldiga och det kommer så småningom fram när de verkligt skyldiga letas upp vilket väst försöker undvika i det längsta.

  • Återkom med något konkret. Börja med att läsa William Rivers Pitt och Scott Ritter i skriften ”Krig mot Irak” utgiven 2002 som visade att Irak saknade massförstörelsevapen. Iraks förstörelse hade kunnat avstyras om man hade lyssnat på Ritter, ”Scotty-Boy” som Joe Biden kallade honom när han föste undan Ritter och flaggade för krig.

   Ritter förekommer på åtskilliga sajter inte bara RT, kan det vara för att han fattat något som inte alla gjort ? Som t.ex. krigets bakgrund i Maidan 2014 och kuppens följder. Att CNN skulle ha honom är omöjligt, då skulle ju CNN ”stöda Putin”.

   Jag har även hört om sexbrott och den skammen får han bära men du talar om barn, så berätta mer, för jag har läst om honungsfälla med tonåring under laglighetsgränsen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here