Välkommen till Global Politics!

39
8049

Global Politics är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

Historik

Bloggen Global Politics lanseras i oktober 2018 som en fortsättning och modernisering av bloggen Jinge.se. Ett skäl till namnbytet är bedömningen att “Global Politics” säger mer om innehållet än “Jinge.se”. (Jinge är smeknamn på den person som en gång startade den bloggen). Jinge.se finns kvar som arkiv, med hänvisning till denna blogg.

Jag tog över ansvaret för Jinges blogg sommaren 2012. Jinge.se har utsetts till ”Årets politiska blogg” år 2014 av det internationella mediabolaget Cision, och kom på andra plats 2015. Den har under senare år vanligen legat på plats 2–3 bland 800 besöksrankade politiska bloggar på Blogtoplist.se/politik.

De flesta artiklarna handlar om global politik och ekonomi, med fokus på supermakten USA, dess agerande runtom i världen och relationer till andra, samt om ett orättfärdigt ekonomiskt system.

För att tydliggöra bloggens basala profil har några artiklar från Jinge.se flyttats över hit. Samtidigt är förhoppningen att bredda bloggen, bland annat med hjälp av andra skribenter.
Sajten publicerar artiklar också om Kina och Ryssland och konflikthärdar som tex: Syrien, Iran, Jemen och Ukraina. Men också om klimat- och miljförstöring och dess samband med ekonomiska förhållanden.

Global Politics publicerar även artiklar om politik och andra förhållanden i Sverige. Inriktningen är anti-imperialistisk, antikapitalistisk och prosocialistisk (en human socialism med ökad demokrati).

Analys och kritik av media är ytterligare ett område.

Eftersom jag har en  bakgrund som läkare och forskare på alkohol, droger och folkhälsa finns också artiklar inom dessa områden.

Redaktören Anders Romelsjö

Anders Romelsjö i maj 2020

Min värderingsgrund är vänster, antiimperialist, socialistisk, demokratisk och vetenskaplig.

Jag har arbetat med faktainhämtning och kritisk analys av uppgifter i hela sitt vuxna liv, både som medicinstuderande, läkare och forskare med forskargrupp. Som forskare är kritisk analys centralt både i den egna forskningen, vid författande av vetenskapliga artiklar, vid bedömning av andras artiklar som referee och tidskriftsredaktör.

Global Politics är baserad både på fakta med angivna källor och på de värderingar jag öppet deklarerat.

Läs mer om mig om du vill

Kommentarer till artiklar sker längst ned under “Lämna ett svar”.

Kontakta via e-mail på anders.romelsjo[snabel-a]globalpolitics.se. Se även Kontakt

Föregående artikelLösningen i regeringsfrågan? Två huvudalternativ
Nästa artikelTortyren måste upphöra i Israel och Palestina!
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

39 KOMMENTARER

 1. Lycka till även i fortsättningen, Anders. När Pål Steigan gav sin alltid läsvärda nätsida en uppfräschning krånglade han till kommentarsfunktionen som ledde till att kommentarerna blev fåtaligare, vilket var tråkigt.

 2. Kanske kan förändringen även leda till en förändrad syn på utrikespolitiken. Men jag tvivlar starkt på det! 🙂 🙂
  Men sajten blev fin!

  I början tyckte jag även att Proletärens hemsida var mycket fin. Men idag tycker jag den är något rörig och ytlig. En hel del bra artiklar. Men jag saknar en socialistisk debatt. På Riktpunkts hemsida kan vem som helst kommentera (såvida de följer reglerna) varje artikel. Men det kan man inte när det gäller Proletären. Jag undrar varför. Är Kp rädda för debatt?

 3. “Global politics” som namn för en till 100% svenskspråkig blogg! Hoppas att Språkförsvaret ger dig en välförtjänt näsknäpp. / Ola Inghe

 4. Jag hade definitivt inte valt namnet ‘Global Politics’, utan International Politics eller på svenska Internationell Politik.

  • Jag tycker du har fel där. Namnet Global Politics ligger helt rätt i tiden och lockar förmodligen läsare. Kanske du lade politiska aspekter i namnet men syftet med sajten kan nog vinna på att inte vara alltför konsekvent för att vinna popularitet rent allmänt. Rysslands Röst gjorde likadant och blev Sputnik News med modern design liksom Global Politics nu gjort. Jämför man sidorna finns likheter. Nytt är olika teman och ett upplägg som mer påminner om en mediasajt vilken som helst fast det egentligen är en vänsterblogg. Här är ett mycket tydligt lyft så jag tror Anders har fått hjälp av någon reklambyrå. Nu återstår och fylla med återkommande innehåll men det är upp till Anders och hans medhjälpare. Du och jag kan ju lägga någon kommentar ibland om vi känner för det. Vänstermänniskor brukar ju vara proggressiva och framåtskridande så vänj dig in nu i den nya layouten så tror jag du kommer känna dig hemma så småningom 🙂

 5. Kanske kan förändringen även leda till en förändrad syn på utrikespolitiken. Men jag tvivlar starkt på det! 🙂 🙂
  Men sajten blev fin!

 6. I en tid då engelska ord och uttryck breder ut sig på de mindre språkens bekostnad blir vakthållningen kring de små språken betydelsefullt. Därför borde ett bättre namn på din nya blogg vara: Världspolitik alternativt Varldspolitik.

  Dessutom borde du lägga mer kraft på redigering och layout för att få bättre genomslag. Vissa artiklar går att dela upp och publicera under flera dagar.

  • Tack för synpunkter. Ibland tycker jag att det är svårt att dela upp en lång artikel på ett naturligt sätt. Men jag försöker göra det då och då.

 7. Bad bra. Fint också att jinge finns kvar som arkiv! Jag har upplevt jinge som mycket värdefull i mitt anti-nato arbete.
  Grattis till nya sidan!
  Sten (Nej till nato Gotland)

  • Tack. Jingen innehåller många artiklar som jag gärna återkommer till och kan kolla och hämta uppgifter från när jag skriver nya artiklar.

 8. Har lest flere av dine artikler på Stigan.no. Veldig bra greier! Verden trenger flere som deg! Til lykke med Global Politikk.
  Øivind A. Halvorsen

 9. När jkag försöker läsa Pål Steiogens senaste artikel om EDet stora spelet–” får jag felmeddelande 404 att
  det inte går att se det. Har aldrig hänt tidigare när jag velat läsa mer. Vad ärproblemet?
  MVH Gunnar Gelin

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here