Nedskjutningen av MH17 och den västerländska journalistikens sammanbrott.

5
1754
Bild från Björn Nistads blogg.

Den här artikeln har skrivits av Björn Nistad, som är doktor i rysk historia. här. Han har också skrivit denna artikel. Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information.


Nedskjutningen av Boeing 777 (MH17) över östra Ukraina – historien om den västerländska journalistikens sammanbrott.

 

Den senaste i historien om nedskjutningen av MH17 över östra Ukraina den 17 juli 2014 är att tre ryssar och en ukrainare har förklarats skyldiga för nedskjutningen. Åtal planeras att bli väckt i domstol i Nederländerna i deras frånvaro.

Detta åtal är i bästa fall bristfälligt, eftersom den inte innefattar de personer som iscensatte och därför måste bära större delen av ansvaret för nedskjutningen av passagerarflygplanet. Vad vi vet om lanseringen av MH17, en tragedi som kostar 298 personer livet, är att de ukrainska myndigheterna medvetet skickat ett passagerarflygplan till en krigszon där ett ukrainskt militärflygplan hade blivit nedskjutit strax innan.

Vi vet också att Kiev hade allt att vinna på om rebellerna i östra Ukraina lurades att skjuta ner planet, eftersom detta skulle placera rebellerna i ett negativt ljus i världssamfundet.

Och vi vet att rebellerna inte hade något att vinna och mycket att förlora genom att skjuta ner planet. Oavsett om det var ett ukrainskt luftförsvarsbatteri som sköt ner passagerarflygplanet på order av ukrainska myndigheter, eller rebeller som sköt ner planet eftersom de trodde att det var ett ukrainskt militärflyg, spelade en mindre roll, eftersom nedskjutningen hur som helst skedde från den ukrainska sidan.

De som medvetet förorsakade nedskjutningen passagerarplanet finns i Kiev. Men det är osannolikt att de kommer att ställas inför rätta eftersom de har mäktiga anhängare i Washington och på andra ställen.

En jämförelse kan vara på sin plats: Om de israeliska myndigheterna under Gaza-kriget 2008-09 hade skickat ett passagerarflygplan över Gaza och flygplanet hade skjutit ner, skulle Israel ha blivit beskyllt för nedskjutningen, även om flygplanet hade skjutits ned av palestinska aktivister….

Resonemang av denna typ försökte jag i dagarna efter nedskjutningen av passagerarplanet över östra Ukraina presentera för journalister i NRK, Tv2, Norsk Telegrambyrå och en handfull nationella norska tidningar. Men de vägrade alla att lyssna på mina argument. Och några av dem blev arga och anklagade mig för att sprida rysk propaganda. När en kollektiv journalistkår vägrar att ställa den centrala frågan: – vem är den som tjänar på en händelse (Cui bono?) – då är det journalismens sammanbrott vi bevittnar.

Vi har upplevt sådana journalistiska sammanbrott i andra fall.
-Det är nog att nämna morden på Maidan 2014, vilka ukrainska myndigheter vägrar att undersöka,
-påståenden om att syriska myndigheter står bakom olika gasattacker mot civilbefolkningen (som de inte har någon vinst av och som av någon anledning alltid kommer i situationer där Syriens regeringsstyrkor håller på med att besegra de islamiska rebellerna,
-Skripal-fallet, där västerländska massmedier är överens om att Sergei Skripal och hans dotter har försvunnit, så ingen kan intervjua dem och
-anklagelserna mot Iran för några dagar sedan angrepp på tankfartyg. Även om det skulle vara helt galet på detta sätt att provocera en amerikansk attack.

De enda som ställer kritiska frågor är i Norge Steigan.no, Friheten, Resett och andra så kallade alternativa medier, medan etablerade medier driver en hysterisk hets- och bojkottkampanj mot dem. Men den journalistiska kollapsen i form av frånvaro av kritiska frågor och viktiga fakta har – i alla fall i norska massmedier – aldrig varit så total som i historien om den tragiska nedskärningen av MH17 (Boeing 777) i östra Ukraina.

Föregående artikelLåg Ryssland bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina?
Nästa artikelFolkrörelserna har av myndigheterna förvandlats till “civilsamhället”

5 KOMMENTARER

 1. Var journalistiken hederlig förr ? Sällan. Men Björn Nistad har rätt i att det som man trodde inte kunde bli värre faktiskt har blivit det. Olika faktorer påverkar i motsatta riktningar. Med nätet och alternativa medier har det blivit lättare att avslöja medierna. Å andra sidan har vänsterpressen nästan helt försvunnit. Under det kalla krigets tid fanns ett betydande inslag av arbetarrörelsens tidningar. Dessa utövade en viss återhållsamhet redan genom sin blotta närvaro.

  Vad gäller nedskjutningen av MH 17 har Björn Nistad även rätt i att frågorna om planets flygrutt borde stå i fokus men endast har nämnts som en parentes. Det märkliga var inte endast att planet dirigerades att flyga över en krigszon. Ännu märkligare var att det faktiskt omdirigerades just dit. Detta var inte planets reguljära rutt. Och ännu konstigare var att det beordrades att gå ner i flyghöjd. Flygledningens kommunikationer med piloterna har inte klarlagts, än mindre motiveringarna bakom dessa.

  Vad gäller sättet för nedskjutningen kan ingen hypotes uteslutas innan definitiva bevis föreligger. Varför tog jaktplanspiloten Volosjin sitt liv, 29 år gammal, mitt i sitt livs normalt mest pulserande period ? Han sades ha befunnit sig i händelsernas centrum den aktuella dagen.

  Malaysias premiärminister hade helt rätt då han sade att utredningen var politiskt styrd från första början. Efter fem år har vi fortsatt bara dimridåer precis som i Italien då myndigheterna försökte mörklägga att ett attentat mot Gaddafis plan hade lett till nedskjutning av ett italienskt inrikesflyg. När däremot inga politiska intriger är inblandade tar en utredning tio dagar. Det visade sig i fallet Germanwings som störtade i de franska alperna genom pilotens utvidgade självmord. Efter tio dagar låg alla fakta framme, ända fram till flickvänner och tandkrämen som mannen använde.

 2. Det går inte heller få tag i andra personer som mer eller mindre hade något med flyget att göra. Det sägs t ex om en kvinnlig flygpledare som hade vakt just då och som inte på något sätt går få tag i.
  Är hon i livet? Hennes privata Facebook sida är nerlagd strax efter nedskjutning av planet.
  När jag såg bilder på vråket, min första tanke var – det är ju ryskt flygplan – samma trekolor – vitt/marin/röd. Något att reflektera över?

  • Det finns relevanta funderingar om att det egentliga målet var Putins plan! Inte ”bara” konspirationsteori. Jag publicerade en artikel om detta i augusti 2014, av Franz Smidek.
   Varför kraschade MH17? Putinplot? Del I.

   Utdrag ”Qui bono?
   I den här artikeln lägger jag fram en hypotes om varför planet sköts ner. Jag söker svaret utifrån frågor som: vad är det tänkbara motivet och varför har nedskjutningen skett just nu? Vem tjänar på detta?
   Det självklara svaret är att ingen tjänar på att skjuta ner ett civilt plan, inte separatisterna och inte de ryska eller ukrainska regeringarna. Nedskjutningen var troligtvis ett misstag.
   Franz Smidek menar att det egentliga målet var Putins presidentplan på väg från BRICS mötet i Brasilien. Båda planen färdades nästan en identisk väg bara på några minuters avstånd. De korsade varandra på samma ställe och samma höjd, ca 10 000 meter. Presidentens plan skulle varit där vid 16:21 Moskva tid och det malaysiska vid 15:44 Moskva tid. Båda flygplanen hade samma storlek och kontur. Färgmarkeringen gjorde att de på avstånd var nästan identiska.” 1)

 3. https://www.globalresearch.ca/malaysian-airlines-mh17-was-ordered-to-fly-over-the-east-ukraine-warzone/5392540
  Malaysian Airlines MH17 Was Ordered to Fly over the East Ukraine Warzone
  Malaysian Airlines Confirms that it was Instructed to Fly MH17 at Lower Altitude over East Ukraine
  By Prof Michel Chossudovsky
  Global Research, July 21, 2014

  Bonus – I det följande opinionstycket finns en hel del intressanta påminnelser om bruket och brukare av falsk flag.

  Det får dessutom inte glömmas att allmänheten i regel är krigsmotståndare (speciellt i de länder med allmän värnplikt, eftersom dels antingen medborgarna själva eller deras söner utgör kanonmaten, dels landar krig tungt på medborgarnas skattsedel även om inga granater har kreverat i närheten). Krigsmånglarna tar därför rutinmässigt till olika knep för att få som de vill.

  https://sputniknews.com/columnists/201906151075885485-oil-tanker-attacks-us-fingerprints
  COLUMNISTS
  13:22 15.06.2019 (updated 13:24 18.06.2019) https://sptnkne.ws/mEyN
  Tommy Sheridan
  It was the Spanish philosopher, poet and novelist, George Santayana (1863-1952), who warned us all: ”Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”.

 4. https://www.globalresearch.ca/search?q=mh17&x=14&y=8 Sökningen ger över 5000 träffar.

  Senaste https://www.globalresearch.ca/malaysian-airlines-mh17-prime-minister-mahathir-calls-it-a-political-plot-against-russia/5681297
  Malaysian Airlines MH17: Prime Minister Mahathir Calls It a Political Plot Against Russia
  By Mazwin Nik Anis and Joseph Kaos Jr
  Global Research, June 21, 2019
  The Star Online 20 June 2019

  https://www.globalresearch.ca/malaysian-airlines-mh370-and-mh17-a-criminologist-questions-what-are-the-probabilities-is-it-a-mere-coincidence/5392265
  Malaysian Airlines MH370 and MH17. A Criminologist Questions: What are the Probabilities? Is it a Mere Coincidence?
  Vladimir Putin is to Blame, according to the Mainstream Media
  By Prof Jason Kissner
  Global Research, July 31, 2015

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here