Viktiga länder deltog faktiskt i kärnvapenkonferensen i Sverige!

1
1047

Denna insändare har skrivits av reseledaren och antiimperialisten Ulf Nilsson i Växjö. Han är också något av en expert på Vilhelm Moberg. “Arvet efter Vilhelm Moberg” Möte på Karlskrona stadsbibliotek 26 januari kl. 13. Jag har själv skrivit kritiskt om den aktuella kärnvapenkonferensen i Stockholm. Margot Wallström ordnar möte om kärnvapenfrågan men går förbi huvudfrågan, kryper för USA och vilseleder.

 


Smålandspostens ledarsida skriver 12/6 på ett närmast lögnaktigt sätt om kärnvapenkonferensen som hölls i Sverige 11/6. Man framställer det som att bara små, obetydliga länder deltog och nämner bl.a. Nya Zeeland men nämner inte t.ex. Tyskland! Jag, Ulf Nilsson, har därför skickat följande insändare till Smålandsposten:

Nyligen hölls en konferens i Stockholm om nedrustning av kärnvapen. Där samlades femton kärnvapenfria länder, bl.a. Kanada, Australien, Spanien och Tyskland. Trots detta har vissa mediaskribenter nedlåtande framställt det som att bara små obetydliga länder som Nya Zeeland deltog. Precis som inte alla länders röster räknas!

Tysklands utrikesminister Heiko Maas uttalade att ” Vi lever i en tid där det inte längre rustas ned, utan på vissa håll rustas upp. Det kan vi inte acceptera”.
Helt rätt, vi måste kämpa för nedrustning och fr.a. en kärnvapenfri värld. Mediaskribenter påstår då att detta är orealistiskt, tekniken finns ju där och kan alltså inte förbjudas. Men det finns förbud mot kemiska och biologiska vapen, mot antipersonella minor och dessa har gjort nytta. Ska Sverige lämna dessa avtal som man skrivit på?

Visst kan man kritisera utrikesminister Margot Wallström. Konferensen handlade om Ickespridningsavtalet. Varför tog inte Wallström upp den betydligt kraftfullare FN-konventionen om förbud mot alla kärnvapen. En konvention som kom till på initiativ av Sverige men som Sverige ännu inte skrivit under. Hög tid att det sker, drygt 85% av svenska folket (enligt SIFO) vill det!

Föregående artikelFrån manifestationen till stöd för Julian Assange 17 juni. Manifestation for Support of Julian Assange.
Nästa artikelMH17: Frågor till – och svar – från känd utrikeskorrespondent.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here