Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?

15
6230
Swedbank i Vilnius.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar tidigare år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Nyligen dömdes Swedbank till 4 miljarder i böter. Och vem tror att detta är den sista av bankskandaler av detta slag? Vem tror att USA:s banker inte sysslar med sådant?


I en artikel nyligen återgav jag från en artikel av Per-Olov Käll som bland annat skrev ”Vad som faktiskt uppnås med det rasande angreppet på Swedbank är att Förenta Staternas myndigheters grepp om det europeiska banksystemet stärks”. Lindelof.nu och Globalpolitics

Detta är faktiskt temat i en bra artikel hos Aktiespararna av aktieanalytikern Peter Malmqvist, som jag återpublicerar. Aktiespararna: Analys: Om Swedbanks skadestånd.

* Men visste Du att 18 av de 20 största bankerna i Europa har fällts för penningtvätt enligt Transparency International. (Kommande artikel).


Om Swedbanks skadestånd.

Kursraset i Swedbank drivs på av risken för av att amerikanska myndigheter skall resa skadeståndskrav mot banken.

Vad är logiken bakom det?
Deutsche Bank har betalat skadestånd till amerikanska justitiedepartementet på drygt nio miljarder euro under 2014-2016, alltså nästan 100 miljarder svenska kronor. Banken är Tysklands största, med en tillgångsmassa som är nästan lika stor som de tre svenska storbankerna sammantaget, plus Nordea.

Flera orsaker

Skadestånden berodde på flera orsaker, men den huvudsakliga var att banken ansågs ha vilsefört amerikanska placerare innan finanskraschen. Banken ansågs inte tydligt ha beskrivit risken i de paketerade ”subprime” lån som marknadsfördes. Som vanligt med amerikanska myndigheter handlar det om ”uppgörelser” inte om domstolsutslag, vilket gör att informationen knapphändig.

Drabbade även UBS

Den schweiziska storbanken UBS har också tvingats betala skadestånd till amerikanska myndigheter.

Beloppet är 1,9 miljarder dollar under 2016 till 2018, vilket i svenska kronor är ungefär 20 miljarder kronor. Även UBS är en gigantisk bank, med ungefär samma tillgångsmassa som Deutsche och även här rör uppgörelsen brister i riskbeskrivningen av subprimelån i USA, men också för att ha manipulerat den internationella så kallade LIBOR-räntan, men här är många fler länder än bara USA inblandade i skadeståndet.

Bröt mot sanktioner

Nyligen rapporterade även nyhetsbyrån Bloombergs att italienska banken Unicredit är på väg att nå en överenskommelse med amerikanska myndigheter. Banken förväntas betala 900 miljoner dollar, drygt 8 miljarder kronor, i en uppgörelse för otillåten dollarclearing med Iran, i strid med gällande sanktionsbestämmelser. Även Unicredit är en väldigt stor bank, men något mindre än UBS och Deutsche, med tillgångar på ungefär två tredjedelar av dessa.

Amerikanska intressen

Det går att förfäras över de amerikanska skadestånden, men de har alla en sak gemensamt – orsaken till skadan ligger i USA eller berör amerikanska intressen, som bojkotten av Iran. Därför tvingas alla anpassa sig till de lagar och regler som gäller i USA. Sedan kom Telia. Bolaget har fått betala 8 miljarder till den amerikanska staten för att de mutat beslutsfattare i förra Sovjetunionen. Ingen kan tala om varför Telia skall betala skadestånd. Gissningarna varierar, från att mutorna betalats i dollar, till att Telia skaffat sig en konkurrensfördel mot amerikanska företag. Ingen vet och bolaget vill inte berätta, för detta är inte ett domstolsutslag, utan en uppgörelse.

Paralleller

Går det att dra paralleller mellan dessa uppgörelser och Swedbanks penningtvätt? Svaret är nej. Ingen amerikan, amerikanskt företag eller bank har lidit någon skada. Dessutom sker merparten av penningtvätten långt innan Ryssland annekterade Krim och sanktionerna mot Ryssland infördes. Ändå är det uppenbart att placerarna förväntar sig något hemskt, för börsvärdet föll hela 80 miljarder kronor när tvätteriskandalen avslöjades.

Varför USA?

Det konstiga är att ingen ifrågasätter hur USA kan flytta ut sitt regelverk att gälla över hela världen.
Logiken bakom att Swedbank kan stämmas av amerikanska myndigheter för att ha hjälpt ryska medborgare att tvätta pengar, är obegriplig.
Vi mumlar något om att ”dollar har använts”, men det är i sådana fall mer logiskt att ryska myndigheter stämmer Swedbank för att hjälpa ryska medborgare att olagligt föra pengar ur landet, än att amerikanska gör det.

Ingves cashar hem

Om Swedbank skall betala till USA, då är det väl lika logiskt att banken också betalar till ECB, den europeiska centralbanken.
Troligen har ju även eurovaluta varit inblandad i tvätteriverksamheten.
Och om detta är rimligt, vore det väl också lämpligt att Danske Bank skickade några miljarder till Stefan Ingves, som tack för lånet av några miljarder svenska kronor i samband med deras tvätterihärva.

Rädsla kostar

USA har inte lidit skada, så följaktligen kan inte USA stämma Swedbank och det kommer de inte att göra heller. De räcker med att antyda något i den riktningen, så kommer Swedbank att betala, för det gör alla till det mäktigaste landet i världen.
Hur mycket? I alla fall inte i närheten av de 80 miljarder som börsvärdet föll.

Relaterat
Uppdrag Granskning: Swedbank-härvan, korruption hos Janukovitj och i dagens Ukraina. Vad stämmer?
Globalpolitics:Uppdrag Granskning
Bankmaffian visar sitt riktiga ansikte.
Inte stanken från bara Panama Papers! USA-elitens skattefiffel döljs.

Föregående artikelSveriges politik hjälpte IS att växa
Nästa artikelXinjiang: Vad Väst inte berättar om Kinas krig mot terror. Vad måste Kina förbättra?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Det finns i alla fall en uppgift som inte stämmer i artikeln, eller så är du mycket oklar vad du menar. Du nämner ’Sedan kom Telia. Bolaget som fått betala 8 miljarder till den amerikanska staten för att de mutat beslutsfattare i förra Sovjetunionen’.
  Televerket blev Telia 1993 och Sovjetunionen fanns tyvärr inte då. Sovjetunionen upplöstes 1991. Hur kunde Telia som inte fanns då muta beslutsförtattare i Sovjetunionen som inte fanns då? Eller menar du att Telia mutade RYSKA beslutsförfattare? Eller menar du att Telia har mutat beslutsförfattare i länder som tidigare ingick i Sovjetunionen? Men säg då dessa länder!

 2. ”Det konstiga är att ingen ifrågasätter hur USA kan flytta ut sitt regelverk att gälla över hela världen.”

  Utöver penningtvätt så ställer och styr USA på ett förbluffande sätt över världshandeln. Se bara hur alla företag som handlar med Kuba drabbas av miljon/miljard-böter! Och om en USA-bank är inblandad så överförs inga pengar till Kuba…

  Det är verkligen förbluffande att alla regeringar som år efter år i FNs generalförsamling röstar för att USAs blockad mot Kuba ska upphöra, inte gör ett smack för att motverka OFACs långa fingrar! Här är deras hemsida:
  https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Pages/Programs.aspx

  När ska världen sätta ner foten mot att USA påtvingar resten av världen sina egna lagar?

  Men detta tarvar kanske ett annat inlägg…

  • Passiviteten uppmuntrar bara USA att gå vidare. Påminner om vissa väststaters eftergivenhet mot Hitler före Andra Världskriget.

   • USA har just infört ”sanktioner” mot WHO därför att organisationen inte underordnar sig USAs överhöghet. Militärdiktaturen USA börjar bli verkligt farlig, farligare än Hitlerdiktaturen.

  • ”USA på ett förbluffande sätt över världshandeln.” Det är just därför dom nu är i panik-mode beträffande Kinas BRI projekt, som kommer att rasera den kontrollen.

 3. Eliten är sinnessjuk. Deras åkomma heter psykopati. Ca 1-2% drabbas.

  Den parasitiske girigbuken och psykopaten ser all anledning att begära pengar, även om det är helt orimligt. För en psykopat/parasit handlar det INTE om vad som är rimligt, men om vad som är möjligt, d.v.s. om de har en chans, att manipulera, vilseleda, korrumpera och att suga ut.

  Det är därför alla psykopater älskar kapitalismen och vill svärta ned ordet socialism med olika former av osanning. Man kan fråga sig varför psykopaterna ägnar sig åt dessa lögner med sådan frenesi och repetetivvt beteende för att paificera folket. Svaret är enkelt.

  Om de skulle sluta upp med hjärntvätten skulle folket vakna och då är det kört för deras utsugning. Plötsligt vänder då folket på steken och skapar ett allt mer demokratiskt socialistiskt samhälle.

  Attackerna i världen, på land efter land, har varit attacker på deras djupgående demokrati, deras djupa nivå av socialism eller deras höga nationella suveränitet, vilket spärrar psykopatens möjlighet till manipulation och utsugning.

  Psykopaterna har allierat sig med andra psykopater i denna kriminella verksamhet. Dessa ”puppetmasters”, som folket låter sig ledas av, hör, precis som vilka massmördare som helst, hemma på sluten anstalt.

  Folket måste förstå vad psykopati är, hur de upptäcker den, samt hur de kan undvika att sätta den i ledarposition.

 4. Givetvis ingen alls! Men USA är närmast bankrutt så alla medel tycks tillåtna att stjäla från andra för att rädda sig själv ytterligare en tid. Ukrainas guld är stulet och det samma gäller Libyens och till vasallstaterna skickar USA bara ”bankböter” med jämna mellanrum som nu senast med Swedbank, (än så länge ska väl tilläggas). Sina undermåliga vapen tvingar man sina vasaller att köpa för ockerpriser som Patriot till Sverige. Att politikerna i Europa uppenbart är mutade eller för fega för att protestera är ett faktum. Men så styrs ju USA också av gangsters så vad hade man väntat sig?

  • Det finns tre anledningar till det amerikanska Patriotsystemet. Dels vill USA ha pengar, dels är Patriotsystemet ett maskerat spion, attack och övervakningssystem, det fungerar ju bara i den riktning attacken skall riktas medan ett sant försvarssystem som det Ryska 400 systemet förväntar en möjlig attack från alla riktningar, dels ingår det som en komponent i USAs planerade globala militärdiktatur, USA har fortfarande kontroll över systemet och kan stänga av det så det inte kan riktas mot USA eller hämma eller försvara deras militära operationer och attacker.

 5. Helt rätt i tidigare kommentarer. Ingen rätt men en skriande behov. Gå in på usdebtclock.org. Federala skulden nu uppe i usd 22.211.033.150.379. Federalt budgetunderskott i förhållande till BNP stiger hela tiden och är nu uppe i 4,445%. Bytesbalansen en katastrof. USA påminner om när två spelar poker och den ena inte har kontanter längre utan börjar använda tändstickor som får symbolisera de pengarna han har hemma. Tillslut ligger det så mycket tändstickor på bordet att beloppet de representerar börjar bli löjligt stora, så stora att den som lagt upp tändstickorna säger att ”det borde du väl begripit att detta spel inte var på allvar, jag är inte skyldig dig något annat än tändstickorna på bordet”. Naturligtvis har tändstickorna ett värde precis som dollarn och den gamla tyska riksmarken.

 6. En ”världsregering” har varit på plats i ett par hundra år under styret av venetianer med en utbredd maktstruktur som inte syns. USA med det brittiska kungahuset i bakgrunden är bara ett instrument för denna maktutövning som alla accepterat. Med internet har allt förändrats och systemet börjar krackelera när folk förstår hur spektaklet fungerar. Kolla gärna in historikern Webster Tarpley och hans många väl underbyggda inlägg som i https://www.youtube.com/watch?v=aSNDb-FsO8A

 7. Den första indikationen på hyperinflation kom när bitcoin rusade iväg till +20000 USD. Sedan dess har man styrt undan via ”finansiella instrument”. Uppblåsta fastighetspriser kopplade till mänskligt ego är ett exempel på sådant. Den sista idioten är inte född ännu.

 8. Deutsche Bank har inte alls betalat något skadestånd till amerikanska justitiedepartementet, det läggs av DB och andra banker på deras avgifter till kunderna. Varifrån skulle annars pengarna komma. Systemet är helt enkelt en metod uppfunnen av USA att beskatta andra folk för att driva sin militärdiktatur. Denna ”beskattning” är olaglig, precis som USA sanktionerna mot olika länder för att behålla makten men är möjlig på grund av petrodollarsystemet. Därför är det angeläget att frångå det så snart som möjligt. Lösningen är att ansluta sig till det nya systemet som Kina bygger upp.

  • En annan del av lösningen är att frigöra sitt energisystem från gas-kol-olje-uran-import, alltså att satsa på biogas-flis-jordvärme-sol-strömmar-tidvatten-vattenkraft och vindkraft (med mera som utvecklas eller kommer att uppfinnas) i olika proportioner utifrån lokala förhållanden.
   Ju mer decentraliserat och diversifierat systemet är, ju mindre sårbart för katastrofer och militärt anfall är den också.
   Jämför med militära lastbilar, som helst skall kunna köras på vilket bränsle som helst.
   (Gamla fiskebåtar med tändkulemotor från Norrtälje går att köra på fiskrens.)
   Ju mindre energi (och mat) man behöver importera ju mindre av någonting annat måste man exportera, vilket betyder att man slipper dumpa sina exportpriser när man minskar sitt importberoende.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here