Xinjiang: Vad Väst inte berättar om Kinas krig mot terror. Vad måste Kina förbättra?

9
2118
Den stora basaren i Xinjiang.

Denna artikel 14 april ”Xinjiang: vad väst inte berättar om Kinas krig mot terror” har publicerats i ”South China Morning Post.” Xinjiang: Vad Väst inte berättar om Kinas krig mot terror Inte minst intressant är författarens kritik av Kinas bristande förmåga att förklara sin politik i Xinjiang väl.

Weijian Shan

Författare är Weijian Shan som är författare till två bästsäljande böcker: Out of the Gobi och Money Games. South China Morning Post skriver att de åsikter som här uttrycks är författarens egna.


 

Xinjiang: vad väst inte berättar om Kinas krig mot terror

 • 2002 förklarade både USA och FN en militant Uigur-grupp som en terroristorganisation. USA ansåg då Kina vara en partner i kriget mot terror.
 • När Trump-administrationen tog bort den Öst-Turkestanska islamiska rörelsen från sin lista över terrorister, tillät den väst att utmåla Kinas antiterroråtgärder som etnisk förföljelse.

Den 22 mars införde USA och EU sanktioner mot Kina på grund av påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna mot den etniska majoritetsgruppen Uigurer, i Xinjiang Uygurs autonoma region.

Det var det senaste i en serie eskalerande åtgärder mot Peking som började den 19 januari, när USA: s utrikesminister Mike Pompeo, på sin sista dag som utrikesminister i Trumps regering, förklarade att Kina utförde ett ”pågående” folkmord mot Uigurerna.

Pompeo gav inga bevis för sitt påstående. Det rapporterades i tidningen Foreign Policy att utrikesdepartementets egna advokater hade funnit ”otillräckliga bevis för att bevisa folkmord”. När det kanadensiska parlamentet därefter antog en motion som förklarade folkmord i Xinjiang, lade premiärminister Justin Trudeau ned sin röst, och kallade begreppet ”extremt laddat”.

Kina har svarat genom att utfärda sanktioner mot europeiska lagstiftare och även anklagat västvärlden för hyckleri och spridning av lögner.

Vad vi inte får läsa om i västmedia är att terrorismen var utom kontroll i Xinjiang och fortfarande är ett allvarligt hot idag.

Jag besökte Xinjiang från Hong Kong, fram till för några år sedan, för ett amerikanskt företag som hade investerat hundratals miljoner dollar i två privata företag där.

Båda anställde både Uigurer och Han-kineser. Det var eftertraktade jobb. Vid mitt besök fördes jag till Uigurernas basarer, Uigurers middagar och Uigurers danser, som alla mina värdar presenterade för mig med stolthet. De flesta tjänstemän som jag träffade var uigurer.

Från och med 2007 blev det dock allt farligare att besöka Xinjiang. Regionen skakades av en rad skrämmande terroristattacker, vilka resulterade i över 1000 dödsfall och otaliga skador.

Den 5 juli 2009 uppstod till exempel ett upplopp i huvudstaden Urumqi; 197 personer hackades, slogs eller brändes ihjäl och 1 721 skadades. Den 22 maj 2014 dödade 43 bilbombningar i samma stad 43 personer och skadades 94. Det fanns dussintals andra attacker.

Det extrema våldet begränsades inte bara till Xinjiang. År 2013 dog fem personer och 38 skadades i en självmordsattack av tre Uigurer i Peking. År 2014 lämnade en attack av åtta knivbeväpnade Uigurer 31 människor döda och 141 sårade vid en järnvägsstation i Kunming.

https://youtu.be/IkItviNsQbE

Globala varumärken möter motstånd i Kina för att de inte vill använda Xinjiang-bomull

En studie från 2016, på uppdrag av den amerikanska regeringen, konstaterade att inhemska attacker i Kina från 2012 till 2014 ”uppenbarligen blev mer frekventa, mer geografiskt spridda och mer urskillningslöst riktade”.

Förövarna var i många fall radikaliserade medlemmar av den etniska gruppen Uigurer. Organisationen som ofta tog på sig ansvaret för attackerna, East Turkestan Islamic Movement (ETIM), beskrevs i en bakgrundsartikel av Council on Foreign Relations som ”en muslimsk separatistgrupp grundad av militanta Uigurer”.

Bakgrundsartikeln konstaterade vidare: ”Gruppen och dess band till muslimsk fundamentalism har förvärrat kinesisk oro över det ökande hotet med terrorism inom landet, eftersom dess oroliga västra regioner mötte en rad terrorattacker 2014 … ETIM har listats av utrikesdepartementet som en av de mer extrema separatistgrupperna. Den strävar efter att bilda en oberoende stat som heter Öst-Turkestan, som skulle omfatta ett område inklusive delar av Turkiet, Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan, Pakistan, Afghanistan och den autonoma regionen Xinjiang Uygur ”.

År 2002 förklarade USA och FN båda ETIM som en terroristorganisation, där FN: s säkerhetsråd noterade gruppens associering med al-Qaida, Osama bin Laden eller Talibanrörelzen.

Bevakningstornet på ”Camp Six” -fånglägret vid US Naval Station i Guantanamo Bay, Kuba, 2012.

Under åratal höll USA 22 Uigurer fängslade i Guantanamo Bay. 

Uigur-krigare kämpade med amerikanska styrkor i Afghanistan och på andra håll, med många som sårades, dödades eller tillfångatogs. I flera år höll USA 22 Uigurer fångna vid Guantanamo Bay. Så sent som i juli 2020 identifierade FN tusentals Uigur-islamiska krigare i Syrien och Afghanistan.

Precis som i kriget mot terror efter den 11 september – i vilket USA, ironiskt nog, uppfattade Kina som en partner – har Kina utövat sin egen offensiv mot terrorism i Xinjiang. Extremisterna arbetar över Kinas porösa gränser och övar tillsammans med Talibanerna och Islamiska staten.

När de återvänder till Xinjiang gömmer de sig bland allmänheten, arbetar för att omvända ungdomar till deras radikalism och planerar och genomför terrorattacker.

Kinas åtgärder mot terrorism inkluderar ökad säkerhet och vad Kina kallar yrkesutbildnings– och utbildningscentra. Shohrat Zakir, guvernör i Xinjiang och en Uigur, sa vid en presskonferens i december 2019, att utbildningen involverade yrkesfärdigheter, mandarin, lag-kunskap och av-radikalisering.

Han tillade att alla praktikanter hade examinerats i slutet av 2019, men att utbildningscentren fortsätter att fungera som skolor.

Fanns det oskyldiga människor, som kommit ihop av misstag? Troligtvis (även om vi bara kan spekulera). Har det skett kränkningar av de mänskliga rättigheterna vid dessa centra? Med en kritiskt blick och med tanke på hur upptagen ETIM: s propagandamaskin måste vara, verkar några av anklagelserna trovärdiga och andra är uppenbarligen falska. Det finns dock inga bevis för att kränkningar är systematiska eller beordrade ovanifrån.

USA påstår att Kina har begått folkmord i sin behandling av Uigurer i Xinjiang

Oavsett hur hård Kinas bekämpning av terrorism kan vara, bleknar den i jämförelse med USA:s.

Enligt olika uppskattningar har USA:s krig mot terror kostat en halv miljon liv i Afghanistan och Irak, och många fler i Pakistan, Syrien och Libyen. I Irak orsakade konflikten uppskattningsvis 200 000 civila dödsfall, varav den stora majoriteten var kvinnor och barn, fler än antalet dödsfall bland de irakiska trupperna i proportionerna fem till en.

Ändå har USA sedan dess medgett – i rapporter från senatens utskott för underrättelsetjänst – att de inte hade några bevis alls för att Irak hade något att göra med den 11 september, skyddade al-Qaida eller hade massförstörelsevapen. Många oskyldiga liv gick till spillo i onödan.

Till skillnad från USA: s krig mot terror verkar Kinas kamp mot terrorism ha fungerat. Det har inte rapporterats om terrorattacker sedan 2017.

Det är faktiskt ganska anmärkningsvärt att Kina har kunnat tygla terrorismen, ett svårt problem var som helst i världen, utan att orsaka så mycket oavsiktlig skada (collateral damage, ö.a.). Denna poäng verkar aldrig framhållas i strömmar av ilska från västpressen.

Nu anklagar USA Kina för folkmord, utan några bevis. Har inte Kina en poäng, när det anklagar Amerika för dubbla måttstockar?

 

Läckta statliga dokument beskriver repressiva operationer vid Kinas interneringsläger i Xinjiang

Den 5 november 2020, två dagar efter det amerikanska presidentvalet, avlägsnade Trump-administrationen ETIM som en terroristgrupp. Tidpunkten kunde inte vara mer cyniskt vald – kunde det finnas något bättre sätt att hämnas på Kina, som Trump upprepade gånger har beskyllt för sina politiska tillkortakommanden?

Med ett penndrag var ETIM-sponsrad terrorism inte längre ett problem för USA, och den internationella legitimiteten för Kinas kamp mot terrorism upphörde.

Det banade väg för Pompeos folkmordsanklagelser samma dag han packade ihop för att lämna kontoret – återigen kunde tidpunkten inte ha varit en slump. Om det inte längre fanns några terrorister att bekämpa skulle Kinas politik rent definitionsmässigt kunna betecknas som etniskt förtryck.

Genom att ta bort förutsättningarna för antiterrorismen kunde västerländska politiker sedan helt enkelt beteckna Kinas antiterror-åtgärder som religiös och etnisk förföljelse.

Det finns cirka 25 miljoner muslimer i Kina. Bara i Peking finns cirka en kvarts miljon muslimer och mer än 70 moskéer. Kinas politik i Xinjiang, hur drakonisk den än verkar vara på en nivå, är inte inriktad  mot en religion eller en etnisk grupp, utan mot extremism; stora muslimska länder förstår detta och har offentligt stött Kina.

Implicit i varje påstående om folkmord, är tanken att en grupp försöker utrota en annan. Men det finns inga bevis för några systematiska försök att minska Uigur-befolkningen, som vissa i väst påstår.

 

Indonesiska och malaysiska muslimer protesterar till stöd för Uigurer i Kina

Under loppet av 40 år växte Uigur-befolkningen i Xinjiang från 5,5 miljoner till mer än 12 miljoner. Mellan 2010 och 2018 ökade Uigur-befolkningen med 25 procent, jämfört med 2 procent för Han-befolkningen.

Det är välkänt att Kina genomförde en ettbarnspolitik mellan 1979 och 2015.

Det som inte är väl bekant är att icke-Han-etniska grupper som uigurerna var undantagna från födelsekontroll-politiken och par på landsbygden fick ha upp till tre barn.

Kinas barnbegränsningspolitik diskriminerar till förmån för, inte mot, etniska grupper som inte är Han inklusive Uigur.

Där befolkningstillväxten i Xinjiang minskade 2018, överensstämde detta med den nationella trenden och är fortfarande högre än det nationella genomsnittet, enligt Zuliyati Simayi, en Uigur-forskare vid Xinjiang University.

Även om Kina har övergivit ettbarnspolitiken har antalet nyfödda minskat sedan 2016.

Förra året sjönk födslarna till 10.035 miljoner, den lägsta nivån i Folkrepublikens historia; men det skulle vara löjligt att dra slutsatsen att den kinesiska regeringen begår folkmord på sitt eget folk.

De flesta västerländska rapporter om ”folkmord” citerar en enda källa, Adrian Zenz, en tysk pånyttfödd kristen, anställd av Victims of Communism Memorial Foundation, i Washington. Han hävdar att han ”leds av Gud” för att forska om kinesiska minoriteter.

I den utsträckning jag kan konstatera, är all hans information baserad på statistik som publicerats av den kinesiska regeringen, liksom all sådan statistik som sprids i väst, vilket är förståeligt, eftersom bara en regering kan samla in statistik på ett systematiskt sätt.

Men Adrian Zenz tolkar samma data för att betyda något helt annat än originalet.

Till exempel har Kina bedrivit en kamp mot fattigdom under flera decennier, genom politik som att hjälpa de fattiga att hitta jobb någon annanstans och genom att flytta hela byar från avlägsna områden till mer tillgängliga platser med el. Men uppgifter relaterade till sådan politik citerades av Zenz och andra som bevis på ”tvångsarbetsöverföringar” och ”folkmord”.

Problemet med Kina är att det inte har en fri press, så det finns ingen oberoende verifiering av situationen i Xinjiang.

Ett råd till Peking: Er uppmärksamhet bör riktas exakt mot terroristorganisationer och deras propagandamaskiner. För att vinna informationskriget bör ni få den utländska pressen på er sida – annars riskerar ni att spela i ETIM:s händer.

Jag har sett vittnesmålen från några offer för terrorattackerna och deras lidande är hjärtskärande. Ta reportrar till dem, liksom till utbildningscentren. Öppenhet är det bästa sättet att skingra rykten för att avslöja lögner och vinna vänner.

Kina hävdar att de flesta muslimska fångarna har lämnat Xinjiangs återutbildningsläger och återvänt till samhället

Det finns inga garantier för att freden kommer att bestå i Xinjiang. USA har utkämpat ett decennielångt ”evigt krig” mot terror, utan något slut i sikte.

Det är en lång kamp, eftersom terrorismens orsaker är djupt rotade och mångfacetterade: sociala, politiska, ekonomiska, religiösa och historiska.

Terrorism kan inte utplånas av en ”whack a mole” -strategi (spel där man klubbar ner mullvadar som ständigt dyker upp ur sina hål, ö.a.) – bara att döda skurkarna var de än dyker upp. Grundorsakerna måste hanteras. Detta kan inkludera fattigdomsbekämpning, jobb, generös ekonomisk politik och utbildning.

Kina har frusits ute på det globala offentliga torget. Fördjupade konflikter med väst har i allt högre grad försurat relationer. Men inom alla dessa områden är debatten ändå långt ifrån svartvit. De senaste fyra åren har lärt oss att fakta spelar roll.

Så är fallet med Kinas politik i Xinjiang. Det kinesiska ledarskapet måste göra ett mycket bättre jobb med att förklara sin antiterror-kampanj. Och väst måste ta en noggrann titt i spegeln på sin egen kamp med samma problem.

 

Föregående artikelVilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
Nästa artikelMotståndsrörelsen! – Mot vad?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Kinas ”krig mot terrorn” har en helt annan strategi än den som USA och Nato använder! I Kina försöker man stävja islamsk terror genom utbildning, bättre levnadsvillkor eller i svåra fall internering etc…USA:s och Natos recept är att bomba sönder hela länder vilket ofelbart lett till mer terrorism som hämnd! Det komiska är att det är Kina som anklagas för övergrepp men sådan är USA-propagandans makt att många köper den…Vi har flera exempel på personer här på bloggen som tror på dyngan MSM sprider! T o m när propaganda-lögnerna avslöjats fortsätter en del att tro på den vilket i sig är fascinerande…

  • ”stävja islamsk terror genom utbildning”, men det blir ännu mer intressant om vi tar en titt på hur det går till. Som alla muhammedanska samhällen är Xinjiang traditionellt ett klansamhälle med en hederskultur. När klanerna via svenska media klagar att deras kultur bryts ner, så är det sant, för det är just ungdomen som överger den traditionella kulturen av klander och heder. Speciellt unga anmäler sig till utbildningen, men talar inte om det för klanen, får utbildning i ett yrke och i språk på ett internat. Klanen hittar dom inte och klagar att dom har fängslats i koncentrationsläger och klanen inte ens vet om dom lever. Det är vad svenskarna får veta via Public Service och MSM. Skulle klanen hitta dom skulle dom återföras under klanens kontroll, kvinnorna kastas ut från balkonger, stenas eller begravas levande för att återställa klanens heder. Utbildning och språk ger oberoende och självförtroende, till klanens fasa.

 2. ”Problemet med Kina är att det inte har en fri press, så det finns ingen oberoende verifiering av situationen i Xinjiang.” Det är helt fel. Kina har en fri press, betydligt mer så än till exempel Sverige, men den är lokal, inte nationell. Det är lika omöjligt praktiskt att starta en ”fri press” nationellt i Kina som att starta en fri press pan-europeiskt. Speciellt om man inkluderar länder som Ryssland och Turkiet. Dessutom är väl definitivt den så kallade ”fria pressen” i Sverige knappas oberoende. Den går helt öppet i regeringens och USAs ledband och skriver endast vad den ombeds att skriva. Därför gör Sveriges regering allt för att tysta alla alternativa media med varenda tillgänglig metod, inklusive finansiella sanktioner, som bekant. Det går mycket bra att verifiera vad som händer i Xinjiang genom den lokala pressen och via de lokala nätverken där man får direktkontakt med lokalbefolkningen. Det går mycket bra att besöka digitalt. (Jag delar upp mina kommentarer för annars blir det för långt och rörigt. Låt det gärna förbli så.)

 3. ”Kina hävdar att de flesta muslimska fångarna har lämnat Xinjiangs återutbildningsläger och återvänt till samhället”. Helt fel, det är inte vad man säger. Här finns fyra olika aktiviteter som inte kan blandas ihop till att kallas något ”återutbildningsläger”.

  1. De av USA i Syrien IS utbildade hårt radikaliserade, strids- och vapentränade terroristerna har internerats i institutioner för rehabilitering. De är de som är direkt farliga för samhället och utan vidare skulle döda på gatorna om de släpptes fria. Därefter slussas dom till utbildning. Det rör sig om 2,000 till 3,500 personer.

  2. Det har varit två program för avradikaliserings av IS anhängare, den så kallade ”svansen”. Det rörde 3,445 personer. De programmen är nu avslutade. Det är dessa Kina talar om som att deltagarna har utexaminerats. Dom har nu fått utbildning, har vanliga jobb och familjer i samhället. Metoderna för avradikalisering är identisk desamma som i Sverige.

  3. Yrkes och språkutbildningen fortgår med full kraft. Kapaciteten är omkring 1.3 miljoner personer per år. Vad som händer är att främst yngre anmäler sig för att få ett yrke, språkkunskaper och självförtroende för att bryta sig loss från de traditionella klanernas makt och traditionella hederskultur, och bli oberoende så att dom kan själva välja sitt eget liv och framtid, som val av livspartner. Dom anmäler sig till utbildning och gömmer sig på internaten utan att låta klanen veta var dom är, för annars skulle klanen hämta dom, kvinnorna skulle dödas före att återställa familjens heder, och männen bli ”Shake and Bake” i tvångsgiften, precis som i Sverige. ”Shake and Bake” är ett kinesiskt uttryck som betyder att mannen skar hand med kvinnan på order från klanen, sedan gör henne gravid. Klanerna hävdar sedan att dom kidnappats och att klanen inte vet om dom lever.

  ”återutbildningsläger” är ett uttryck ur propagandan. Dessa utbildningsprogram har lett till en dramatiskt och mycket välkommet lyft av levnadsstandarden, men det är lång väg att gå till ett välstånd, men man måste börja någonstans.

 4. ”Det finns inga garantier för att freden kommer att bestå i Xinjiang” Det gör det faktiskt för Kinas metoder ger uppenbart goda varaktiga resultat. Inte ett enda terrordåd nu på fyra år. Vad Kina har gjort är att gräva upp mullvadarna, avradikaliserar dom, och ger dom utbildning, ett yrke, jobb, egen självförtroende, stolthet, oberoende och en framtid. Att Kina behöver lära sig att bättre förklara håller jag helt med om.

 5. Det finns något betydligt viktigare och mer intressant att lära här i historiskt perspektiv. Både i Nazityskland och det föregående kejserliga Tyskland fanns vad som kallades ”Sturmtruppen” och ”Stoßtruppen” som tillhörde vad som kallades SA i Nazityskland. SA betyder Sturm Abteilung. ”Stormare” eller ”stormtrupper”. Det var specialtränade elitsoldater som först gick in ett land eller område man avsåg att erövra och ockupera, och började överfalla innevånarna, spränga broar och järnvägar, man bedrev alltså terrorism i dagens språkbruk för att mjuka upp sitt mål och göra det mer sårbart. Sådana soldater utbildas idag vid svenska K3 i Karlskrona.

  Det är detta, samma sak, som USA utför genom att rekrytera, radikalisera och utbilda terrorist krigare i Syrien, som USA skickade till Xinjiang, och främsta anledningen till att USA inte lämnar Syrien. Att utbilda dom i USA skulle vara helt omöjligt politisk. Dessa dagens amerikanska ”SA” trupper skeppade man sedan till Xinjiang för att utföra samma uppgift som dåtidens ”Sturmtruppen”. Det var sådana trupper som döptes till ”brunskjortorna” i Nazityskland. Uppgift, att mjuka upp målet och helst vända befolkningen mot den lagliga regeringen, innan man tog över makten, eller på mer modernt språk, införde ett ”regimbyte”. USA bedriver alltså organiserad terrorism med syfta att i slutfasen ockupera och ta kontroll av områden som Xinjiang.

  För att fungera åtföljs detta av intensiv propaganda för att ge ett förfalskat intryck av någon ädel avsikt, som att införa demokrati, befria befolkningen eller avskaffa förtryck och folkmord. Den propagandan pågår just nu i Sverige där ”Utrikesbyrån” på SVT fyller denna funktion som en gång i Tyskland, och journalister från SVT och Sveriges Radio fyller samma funktion som till exempel journalisten Julius Streicher. Ni har säkert märkt hur det just nu drivs en intensiv propagandakampanj med grovt förfalskat innehåll mot Kina i Sverige.

  Journalister sändes ofta in med avsikt att spionera och kartlägga, något som dom som regel inte förstod själva. Dessutom var deras uppgift att skapa underlag för propagandan. Det är därför som svenska journalister som reser i Xinjiang och Kina idag övervakas så intensivt, medan vi andra inte utsätts för den massövervakning som hela befolkningen i Sverige utsätts för. Länder som Sverige är livrädda för att utsättas för sådana förberedelser till regimbyten. Kina har läst på historien.

  Islamiska Staten skapades genom att USA sponsrade ”moderata rebeller” i Mellanöstern med träning, pengar och vapen. IS är idag alltså USAs gerilla trupper eller stormtrupper, motsvarande SA i Nazityskland. Det är även härifrån man valde namnet på de rasistiska tidningen Der Stürmer. Den uppgift som utfördes av media som Der Stürmer utförs idag i Sverige av Public Service och MSM.

  Förståelse för historiska fakta är nödvändiga för att förstå dagens händelser. ”De som inte lär och förstår historien är dömda att upprepa den”. Filosofen George Santayana, 1863 – 1952. Hur blir det med er i Sverige, vad blir ert val? Förstå eller upprepa? Kina har gjort sitt val, och kommer inte att ändra sig.

 6. Jag tror att ett skäl till att både Kina och Ryssland inte är så tydliga att gå emot propagandan som dom skulle kunna vara om dom satsade mer pengar på det är att båda hela tiden har haft betydande kopplingar till Usa och dess företag och inte velat äventyra dom.
  Us/UKs utrikesrelationer innehåller därför ett stort mått av utpressning som en del av verktygslådan.
  US/UK utövar alltid inflytande på båda sidor (push-pull på teknikerspråk) vilket de vänsterinriktade blundar för. Att vänsterns motståndare också blundar är därför logiskt eftersom blundandet enligt min mening försvagar vänstern mer än deras motståndare som är vanemässiga hycklare till imperiets förmån.

  • Jag har en något annan uppfattning där när det gäller Kina. Det finns djupt inbäddat i Kinas kulturer att man skall inte lägga sig i andras angelägenheter. Det gäller även mellan Kinas många olika folk. Man skall inte provocera andra till bråk genom att kritisera, och speciellt inte genom att förfalska och ljuga, vilket var vad som låg bakom Kinas många inbördeskrig 1912 till 1949. Lika lite som en svensk travar in hos grannen och börjar kritisera barnens uppfostran, fruns klädsel och utseende, anses det inte traditionellt i Kina korrekt att kritisera andra länder, deras folk och uppträdande. Det har man börjat ändra på nyligen, och då kallar väst Kina för ”vargkrigare”. Väst har alltid ansett att journalister där skall ha ensamrätt på att kasta smuts och Kina skall anpassa sig till vad väst vill. ”Världsordningen” skall förbli den ordning främst USA har bestämt. USA har falskt anklagat Kina för folkmord, men vad som händer i Kina är det motsatta, folk skyddas mot folkmord från USA, USA terrorismen. Kina har nu börjat anklaga och bevisa att USA driver och länge har drivit folkmord, vilket ju är väldokumenterat. Kina skärper tonen, och det tycks ha en positiv effekt på företagandet. Kinas inbound investeringar ökade med att 2.48 miljoner nya investerar öppnade konton bara i mars 2021. Det är 31% ökning från förra året. A-share konton ökade med 183.9 miljoner. 18.02 miljoner nya investerare 2020 eller 36.04% upp från 2019, och det trots att 2020 var ett dåligt år med covid.
   http://en.people.cn/n3/2021/0417/c90000-9840219.html
   Det är inge tvekan om vart utvecklingen pekar, även om Public Service och MSM gör allt för att ljuga och mörka.

 7. Låt mig ge några handgripliga exempel. Just nu tittar jag på en dokumentär som heter ”Beyond the Mountains, life in Xinjiang”. Finns på CGTN. Egentligen rätt tråkig, bara en lång rad av intervjuer. Vad som är intressant är innehållet, brytningen mellan det gamla och det nya. De äldre i en familj vill att sonsonen skall ta över och bli herde som alla tidigare generationer. Han vill bli dansare. De äldre blir rasande och förbjuder honom, men han utbildar sig till dansare. Modern uppmanar den unga dottern att förbereda sig för att gifta sig, men dottern vill spela fotboll. Mamman förbjuder henne, så hon gör det i hemlighet, och mamman får ge sig. Egna upplevelser: En kvinna från Xinjiang berättar på webben. Hon får en pojkvän från grannstaden och berättar för pappan att dom vill gifta sig. Pappan blir rasande. Hans dotter skall minsann inte tillåtas gifta sim med någon ”utlänning” (!!). Varför bad hon inte om hjälp att hitta en riktig man av hennes egen sort, från hembyn. Pappan fick ge sig. Förra året blev jag personlige ofrivilligt vittne till ett familjegräl. Dotterdottern ville bli ingenjör. Mormodern var rasande. Ingenjör är inget yrke, speciellt inte för kvinnor. Dotterdottern skall studera Mao Zedong’s skrifter, sedan kommer allt automatiskt. För över tio år sedan var jag på en av Kinas flytande restauranger på Yangtze medan en fiskare levererade fisk. Familjen bodde på fiskebåten. Vi kom att prata om framtiden, den ena av sönerna skulle bli ingenjör, den andra advokat, mamma sa ingenting, pappa rullade med ögonen. Jag är säker på att ungdomen fick som dom ville. Kina förändras, och de yngre driver förändringen, många äldre fasar, och det är absolut inte friktionsfritt. Svenska media ljuger friskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here