Uppdrag Granskning: Swedbank-härvan, korruption hos Janukovitj och i dagens Ukraina. Vad stämmer?

32
4028
Protester på Maidan

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Tyvärr är väl korruption alltid en aktuell fråga. Saknar fortfarande en källkritisk granskning som jag efterlyste för ett år sedan.


Uppdrag Granskning: Swedbank-härvan, korruption hos Janukovitj och i dagens Ukraina. Vad stämmer?

Det är mycket bra att misstänkta korruptionsaffärer i Swedbank och av andra kartläggs av Uppdrag Granskning. Enligt påståenden i programmet har 40 miljarder kronor varit föremål för penningtvätt i banken, vilket banken bestrider. Vi har tidigare fått rapporter om penningtvätt i Danske Bank, och tidigare om att ännu större ekonomiska belopp olagligt placerats av rika människor i skatteparadis. Här finns affären med ”Panama Papers”.

Den fina ansatsen att avslöja penningtvätt innebär inte att alla uppgifter i programmet nödvändigtvis är korrekta. Läsare har redan frågat mig om den bild som ges av Ukrainas förre premiärminister Janukovitj i programmet.

Detta är en första, lite snabb kommentar i frågan.

Janukovitj valdes i av OSSE och Obama lovordade val 2010. Enligt programmet ska Janukovitj ha överfört 34 miljoner kronor till Swedbanks bankfilial i ett baltiskt land. Varifrån pengarna kommer är oklart. Bilden ges att Janukovitj var mycket korrupt, vilket kanske stämmer. Janukovitj var en ganska förmögen man innan han blev president, om än inte lika förmögen som miljardären och oligarken Poroshenko som nu är president i ett betydligt fattigare Ukraina trots mångmiljardstöd från Internationella Valutafonden IMF, som samtidigt kritiserat korruptionen i Ukraina.

Ukraina anses nu vara ett mycket korrumperat land enligt internationella jämförelser. I programmet påstår en representant för myndigheter i Ukraina, som nyligen dömt Janukovitj för landsförräderi att denne försnillat 200 miljarder kronor från Ukrainas statskassa. Några belägg för detta presenterades inte i programmet. Motsägelsefullt och märkligt är också uppgiften att den misstänkta korruptionsverksamheten av Janukovitj inte utretts enligt myndigheterna.

Janukovitj. Bild: Wikimedia Commons.

Jag saknar närmare kunskap om detta och frågan får anses vara öppen. Man erinrar sig att liknande anklagelser om enorma beslag av statliga framfördes mot Iraks ledare Saddam Hussein och mot Libyens ledare Gadaffi innan de störtades. Och att några säkra belägg för detta inte presenterats senare.

I programmet kritiserades Janukovitj lyxiga presidentpalatset och bilden gavs att det var statligt. Men Janukovitj köpte detta 2007 då han var oppositionspolitiker, vilket i sig inte motsäger eller stödjer påståenden om korruption.

Uppdrag Gransknings program behandlade under många minuter protesterna på Maidan, omvälvningen i Ukraina, samt även Krim-frågan. I dessa frågor är Uppdrag Granskning lika okritisk mot den vanliga, väst-stödda berättelsen i den nuvarande regimens intresse – som man är kritisk till Swedbank. Basal kritisk ansats och källkritik saknas.

Protester på Maidan

Då det gäller de väsentligen demokratiska förståeliga demonstrationerna på Maidan mot olika missförhållanden under Janukovit fanns även där högerextrema grupper, väl dokumenterat. Omvälvningen 22/2 2014, dagen efter det att en skriftlig överenskommelse skett mellan Janukovitj och opposition i närvaro av bl.a. Tysklands utrikesminister ter sig närmast som en statskupp. Jag har nyligen redovisat detta ganska ingående. Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter 5 år? Maidandödsfallen har inte utretts, vilket ter sig märkligt. I Uppdrag Gransknings program framstår Janukovitj som huvudansvarig. Ganska övertygande belägg finns från bl.a. en kanadensisk forskare, och från vittnesmål av inblandade för att högerextrema grupper låg bakom. Läs här Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport. USA-stödd ”false flag”-operation.

Då det gäller ”annekteringen av Krim” skedde detta brott mot folkrätten fredligt efter en folkomröstning där 95 % röstade för återanslutning till Ryssland. Man kan komma ihåg att Sovjetledaren Chrustjov helt odemokratiskt bara avslöt Krim från Ryssland och placerade det i Ukraina. Det stora brottet mot folkrätten i Europa detta millenium är inte den annekteringen (återinförlivandet) av Krim utan att USA och EU godkänner en statskupp mot folkvald president. Visste ni att USA satsat 5 miljarder dollar på verksamhet i Ukraina under åren före 2014 enligt vice utrikesminister Nuland? Via NED, som uppstod som en mer ”rumsren” variant av CIA på Reagans tid.

Uppdrag Granskning är påtagligt okritiskt i dessa viktiga delar av programmet. Man måste vara lika källkritiskt mot den gängse politiska berättelsen som mot uppgifter från en bankchef!

Jag har på Facebookssidan för Uppdrag Granskning förmedlat större delen av informationen ovan.

Samt föreslagit att Uppdrag Granskning även granskar korruptionen i dagens Ukraina. Och hoppas själv kunna återkomma i frågan.

Bara en snutt från Wikipedia ”Corruption is a widespread problem in Ukrainian society.[1][2] Transparency International’s 2017 Corruption Perception Index ranks the country 130th place out of 180 countries.[3]

Ernst & Young (in 2012) put Ukraine among the three most corrupt nations of the world together wi
th Colombia and Brazil.[4] In 2015, The Guardian called Ukraine ”the most corrupt nation in Europe”.[5] According to a poll conducted by Ernst & Young in 2017, experts considered Ukraine to be the ninth most corrupt nation in the world.[6]”
Corruption in Ukraine

Relsterat
Google och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra.
Apple – världens bästa skattesmitare.
”Paradise Papers” och ”Panama papers” – varför tillåta rikas lurendrejeri?
USA – skatteparadisens moder och största skatteparadis.

Föregående artikelDiana Johnstone menar ”Väst visar upp osäkerhet och komplex”. Är det så?
Nästa artikelVill Väst stoppa framgångsrik kamp mot hänsynslös terrorism i Idlib?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

32 KOMMENTARER

 1. Jag la igår kväll in större delen av texten ovan på Facebooks-sidan för Uppdrag Granskning. Nu i morse var texten borttagen. Nu la jag in hela bloggtexten med länk. Får se hur länge den är kvar. I programmet betonade Uppdrag Granskning hur duktig Janukovitj och banken var att tvätta bort olämpliga uppgifter…Uppdrag Gransknings Facebookssida.

  • Den svenska censuren i aktion. Den är kusligt effektiv.

   Problemet är att ”penningtvätt” är i praktiken allt som staten inte kan övervaka, kontrollera och beskatta. Vad vi talar om är ett 1964 BigBrother system. Enligt deklarationen om mänskliga rättigheter har alla människor, även de ”rika”, rätt till privatliv, men det håller inte giriga och maktlystna politiker med om. Bästa sättet att undvika det är att låta inkomsterna ackumulera lagligt där dom varken syns, märks eller ägs. En artikel om det http://www.kinarummet.v2hd.com/innovation.htm
   En annan variation jag vet om. En man gifte sig med en trevlig liten tjej. Jobbet var hans hobby och liv och han var framgångsrik, hennes liv var att leva loppan med uteliv, dyra middagar och viner, dom hade inga barn, hushållerska, fina bilar, fint hem, och levde lyxliv. Hon fick efter flera år manliga ”rådgivare” som tyckte att hennes man var tråkig och behandlade henne illa, varför inte begära skilsmässa. Det måste ju finnas mycket pengar att hämta. Det gjorde hon, men mannens inkomster fanns i företag som han inte kontrollerade och i Bitcoin som ingen visste om. Han hade aldrig tagit ut som. Dom pengarna kom advokaterna inte åt. Hon fick ut ett par hundra tusen, som ”rådgivarna” snabbt plockade av henne. Sensmoral, se till att skydda er på laglig väg mot statens och samhällets övergrepp, även om dom vill kalla det ”penningtvätt”.

 2. Janukovitj i all ära men de två mest korrupta länderna i världen är Schweiz och USA
  https://www.strategic-culture.org/news/2018/02/03/is-it-really-true-switzerland-is-1-most-corrupt-nation-and-us-2.html

  Men om detta ojar inte svensk media, ”grävande” journalist eller korruption forskare av Bo Rothstein snitt. Vad ska man ha en fri media, fri forskning och valfrihet till för om inte för att strunta i sanningen?

 3. Skrev detta på Facebooks-sidan för Uppdrag Granskning: Wikipedia skriver ”Corruption is a widespread problem in Ukrainian society.[1][2] Transparency International’s 2017 Corruption Perception Index ranks the country 130th place out of 180 countries.[3]

  Ernst & Young (in 2012) put Ukraine among the three most corrupt nations of the world together with Colombia and Brazil.[4] In 2015, The Guardian called Ukraine ”the most corrupt nation in Europe”.[5] According to a poll conducted by Ernst & Young in 2017, experts considered Ukraine to be the ninth most corrupt nation in the world.[6] (https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Ukraine). Inga uppgifter finns om förbättring sedan Janukovitj försvann. Ett fall för Uppdrag Granskning? Ja, om man kan släppa sin helt okritiska inställning till uppgifter från dagens Ukraina. Granska dem lika kritiskt som Swedbank!

  • Fel. Enligt Transparency International är Ryssland Europas mest korrumperade land. Korruptionen i Ukraina har minskat avsevärt efter att Yanukovytch flydde. Det visar även Världsbankens undersökningar

   • Intressant men är ingen objektiv organisation utan beroende av USA:s regering. här.

    Ingår den inbyggda korruptionen som de stora företagssatsningar på olika kandidater vid val till president och till kongressen?

   • Klart att Transparency International som ju är ett CIA-front, listar Ryssland högst upp. TIs lista ger jag inte fem öre för – det är politisk-fiffel av hög kvalité som bedrivs av denna tillsynes oberoende organ.Världens mest korrumperade land är USA. Där kan du köpa politiker öppet på den 365 dagar öppet politiska basarer runt om i landet. Just nu är det början på den hög-intensiva politiker basaren som ska kulminera i November 2020.

    Oavsett vad Världsbanken säger så är det vi vet att Ukraina är vår tids Kongo med Joe Bidens som Leopold den andre. Även >Bidens son är insyltad i miljondollar klass korruptionshärvan. Det är inte märkligt att sådant inte syns i Transparency Internationals ”statisk” – det är som fifflade bokföring …

    https://www.globalresearch.ca/america-supports-fascism-display-of-hypocrisy-on-ukraine-concealing-the-u-s-coup-in-bolivia/5695739

   • @HasseP 1 mars, 2020 at 11:13

    Fel. Enligt Transparency International är Ryssland Europas mest korrumperade land. Korruptionen i Ukraina har minskat avsevärt efter att Yanukovytch flydde. Det visar även Världsbankens undersökningar.

    Uppblåsta påstående utan en ända länk som styrker dom.
    Ukrainas TI index (av max 100) från 2019 tom 2014: 30 32 30 29 27 och 26.
    Vad finns den avsevärda minskningen av ukrainsk korruption när skillnaden mellan 2014 och 2019 är bara 4 poäng på 6 år?

    ”The studies of the Corruption Perceptions Index (CPI) in Ukraine showed a fall of two points, in connection with which the country fell to the 126th place in the world rating and stopped at the level of 2017, Transparency International indicates in its report.

    ”The CPI is based on research for the past two years. Since the beginning of 2017, reforms and anti-corruption struggle in Ukraine started somewhat rolling back. The authorities made increasingly active attempts to restrict the independence of anti-corruption agencies, stalled the launch of the High Anti-Corruption Court, came up with arbitrary legislative restrictions. Not to mention the political bias of the NACP, the failed judicial reform and the lack of the proper reform of anti-corruption agencies,” Executive Director of Transparency International Ukraine Andrii Borovyk said
    https://en.interfax.com.ua/news/general/637206.html

    Some 83% of Ukrainians don’t see govt’s success in fight against corruption in highest echelons of power – KIIS opinion poll
    https://en.interfax.com.ua/news/general/643766.html

    Förväxlar du inte IMF med Världsbanken?
    Det är IMF som har störst intresse att Ukraina tar itu med korruptionen!

    IMF warns Ukraine it will halt $40bn bailout unless corruption stops
    Lagarde’s comments follow the resignation last week of Ukraine’s economic minister, Aivaras Abromavičius, after he accused a senior aide to the country’s president, Petro Poroshenko, of blocking anti-corruption reforms.
    https://www.theguardian.com/world/2016/feb/10/imf-warns-ukraine-halt-40bn-bailout-corruption-christine-lagarde

    Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), made the following statement today in Washington, D.C.:
    “We urge the Ukrainian authorities and parliament to safeguard the independence of NABU and SAPO. We also urge the authorities to move quickly with legislation to operationalize an independent anticorruption court consistent with the recommendations of the Venice Commission of the Council of Europe, which is essential to credibly adjudicate high-level corruption cases.”
    https://www.imf.org/en/News/Articles/2017/12/07/pr17473-ukraine-imf-statement-on-the-efforts-to-fight-corruption

    Ukraine adopted anti-corruption legislation needed to help unlock financial assistance from the International Monetary Fund and the European Union.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-31/ukraine-approves-anti-corruption-law-to-help-unlock-imf-aid

    Ukraine should tackle corruption to win new loan: IMF
    Talks with Ukraine on a new loan package are continuing but Kiev will need to address corruption and reduce the power of oligarchs to attract much needed investment, an IMF spokesman said Thursday.
    Some structural reforms will be ”of critical importance” to securing a new loan deal, including ”strengthening the rule of law and tackling corruption,” IMF spokesman Gerry Rice told reporters.
    https://www.france24.com/en/20191107-ukraine-should-tackle-corruption-to-win-new-loan-imf

    Ukraine’s IMF lifeline depends on corruption crackdown
    The International Monetary Fund (IMF) has hinted to the Ukrainian president Volodymyr Zelensky, that any further financial aid depends on his ability to resolve a long-running corruption dispute, CNBC reports.
    Ukraine’s central bank investigated the practices of Privatbank and found that 97% of its corporate loans had gone to “related parties” of the main shareholders — Igor Kolomoisky and Gennadiy Bogolyubov. It described “a large-scale and coordinated fraud over at least a 10-year period ending in December 2016.”
    https://capital.com/ukraine-imf-lifeline-depends-on-corruption-crackdown

    IMF OFFICIALS IMPLICATED IN THEFT, CONCEALMENT OF UKRAINE LOAN CORRUPTION, US JUSTICE DEPARTMENT INVESTIGATING
    Officials of the International Monetary Fund (IMF) are in flight from evidence of negligence, incompetence, and corruption in their management of billions of dollars in loans for Ukraine.
    http://johnhelmer.net/imf-officials-implicated-in-theft-concealment-of-ukraine-loan-corruption-us-justice-department-investigating/

    • Den kanadensiske antikommunistiske Rysslandsexperten Patrik Armstrong, som tjänstgjort på Kanadas ambassad i Moskva, diskuterar bland annat detta i en artikel om Rysslands ställning i världen.

     Visst, med alla mått mätt, så var Ryssland för tjugo år mycket laglöst; hur laglöst är det idag och hur framgångsrikt har teamet varit? Jag känner inte till några bra studier i frågan – jag tar inte Transparency International på allvar: ”Ukraina mindre korrupt än Ryssland?” – men det verkar som om saker är mycket bättre än de var. Bestämt hör vi mycket lite om företag som använder sig av brottslingar och Rysslands förmåga att göra affärer anses både öka och vara förtjänstfull idag.

     Den här guidenanger några återstående problem men förutsätter i regel att det är möjligt för utlänningar att göra affärer där, på samma sätt som denna guide/ guide. Nyligen fick vi veta att ”Nästan en av sex ryska borgmästare har åtalats för kriminalitet under det senaste decenniet” vilket antingen är bevis för mycket korruption eller stor framgång i kampen mot den. Byggandet av en ny kosmodrom har inneburit många stölder men andra megaprojekt – som Krimbron eller den nya motorvägen Moskva-St Petersburg – verkar ha genomförts med ett fåtal.

     En balanserad och välgrundad rapport hävdar att det har skett betydande förbättringar av åtalades rättigheter under de tjugo åren. Men ett vanligt klagomål i Frågor och Svar vid Putins tal är överdrivet nitiska tjänstemän som förstör affärerna – kanske för bestickningsändamål. Så en försiktig slutsats tyder på att de två decennierna har sett en minskning av brottslighet och en förbättring av rättsstatsprincipen. Hur mycket gäller var och en av dem är diskutabelt, och argumentet stöds inte av tendentiösa artiklar som hävdar att efterapningen av den amerikanska lagen om utländska agenter var ”ett landmärke på resan mot rättsstatens slut i dagens Ryssland.” Viss framgång har denna målsättning nått, men det finns fortfarande en del kvar att göra.Hur har Putin lyckats under sina 20 år?

 4. En uppgift till ”The president of Ukraine Petro Poroshenko claims that he personally took away the bodies of the deceased during Maidan. The Ukrainian journalist Tatiyana Vysotskaya published a video online where the head of state speaks about his participation in the tragic events, and expressed her outrage at how “history is being rewritten”. Political scientists note that Poroshenko is ready to use any methods to win the sympathy of voters. According to polls, at the moment he is losing to the leader of the race — the showman Vladimir Zelensky.” här

 5. Jag måste hålla med redaktören att med sådana här korrupta affärer med stora belopp och höga nivåer inom förvaltningar så visar kapitalismen sitt fulaste tryne. Samhällets elitskikt tjänar storkovan på skumma affärer mer eller mindre skyddade av staten. Huvudproblemet tror jag är bankernas ställning i samhället. Rent politiskt betraktas de som så nödvändiga för ekonomin att de behöver särskilt skydd. Det blir som bäddat för korrupta affärer men även minimal risk då bankerna är medvetna om att staterna tar förlusterna om affärerna misslyckas. Följden blir att eliterna tjänar pengarna men folket får pynta förlusterna om affärerna går snett. Det här har med tiden utvecklats inom det ekonomiska systemet. Jag tror inte alls det var så här för bara låt säga mer än 50 år sedan. Nyliberaliseringarna har gjort kontrollerna obefintliga. Av två skäl. Det ena är att de liberala idéerna hävdar det privata ägandets frihet från insyn. Det andra skälet är att all kontrollverksamhet kostar pengar och politiker gör prioriteringar till sådant som de anser viktigast. Det här är ju självklart något som bankerna inte är sena att utnyttja särskilt numera som bankerna blivit kreditinstitut istället för folkets sparkassa.

 6. Ska man komma tillrätta med kapitalismens värsta problem så tror jag bankväsendet måste analyseras och granskas. Nu menar jag inte närmast kundmottagningarna utan istället affärsverksamheterna längst in och högst upp i hiearkin. För jag tror det är just där de stora och de mest betydelsefulla affärsuppgörelserna sker. Problemet är bara att ingen tycks vara intresserad att göra sådana kontroller. Istället blir avslöjade tvivelaktiga och t.o.m. kriminell affärsverksamhet endast små krusningar på nyhetsförmedlingarna medieytor som efter en kort tid lägger sig och allt fortsätter som förut. Varför kan ingen komma med någon bra lösning på problemen och som är godtagbar för flertalet?

 7. Vad har vi för rätt att vara upptörda? Jeltsins privatiseringar under 90-talet fick loss miljarder i realvärden. Oligarker och banker i väst, var så till sig att de inte visste hur de skulle härbärgera alla pengar. Kapitalet stod i kö bakom Clintons utsända. Svenskt bankfolk rosades för sina insattser, råd och dår i Svenskt media. Kanske är det dags att skumma lite i tidningarnas arkiv ? Här finns säkert många med både namn och bild som medverkat i det man söker. Var kommer pengarna ifrån. Men, men ….Skulle tro att medias och svenskt myndighetsintresse svalnar betänkligt når det inte går att skenpolitisera tranaktionerna.

 8. Ett varv till, för klargörande och rättstavning.
  Vad har vi för rätt att vara upptörda? Jeltsins privatiseringar under 90-talet fick loss miljarder i realvärden. Oligarker och banker i väst var så till sig att de inte visste hur de skulle härbärgera alla pengar. Svenskt bankfolk rosades iSvenskt media för sina insattser, råd och dåd runtföretagsrofferiet i Ryssland . Kanske är det dags att skumma lite i våra medias arkiv ? Här finns säkert många dåtida finansstjärnor med både namn och bild, som medverkat i det man nu söker. Pengarnas ursprung och historia.. Skulle tro, att medias och svenskt myndighetsintresse svalnar betänkligt, når det inte går att skenpolitisera transaktionerna.

  • 1990-talet var börsernas decennium för folket. Jag rycktes själv med. Liksom de flesta andra. Den uppväxande storstadseliten hade börjat något tidigare. Kallades för finansvalpar. Placeringarna eller i folkets fall snarare sparmöjligheterna hette aktiefonder. Pengarna bara växte. Den som inte gick med fick åsnesvansen. Trodde man då. Rysslandsfonder var högrisk så jag avstod dem. Jag gjorde noteringar om hur sparandet växte ända tills det nått en kulmen ungefär vid millennieskiftet och sparandet började sjunka. Först kraftigt ras och jag tänkte det vänder igen men det gjorde det aldrig. I vart fall inte till det som varit. Senare löste jag in fonderna och tog förlusten. Sedan dess har jag aldrig brytt mig om några aktier. Aktier är för kapitalister och jag är arbetare. Det är nog de normala förhållande här i Sverige. I USA är det annorlunda har jag förstått. Där är aktiemarknaden mera integrerad med folket. Jag har fått för mig att där är kapitalismen mer en levande del av samhället. Vi har istället kapitalismen något distanserad p.g.a. ett större samhälleligt ekonomiskt engagemang. Kallades ”blandekonomi” före nyliberalismens intåg på 1980-talet.

  • Jag sa att Rysslandsfonderna var högriskfonder. Ryska staten och säkert folket också vet vad väst ville och aktade sig noga. De ville ju inte ha sitt land plundrat. Men västerländskt kapital ville de ha så därför marknaden som kunde öppna för det. Tro inte att ryssar är så lättlurade. Snarare var det västerländska affärsmän som drog flesta nitlotterna. Bl.a. Swedbank som en gång var integrerat med arbetarrörelsen. Swedbank investerade i Ukraina men investeringen blev en jätteförlust som ficks sådana konsekvenser som allvarliga nedskärningar här i Sverige. Massor av lokalkontor stängdes plötsligt besparingsskäl. Bl.a. mitt. Swedbank fick lämna Ukraina som en skamsen hund med svansen mellan benen och en allvarlig förtroendekris här i Sverige. Jag är inte orolig för ryssarna alls. Dom kan. Det har historien alltid visat. Jag vill inte göra dig besviken, men jag tror faktiskt ryssarna fixar kapitalismen också. Trots nästan ett helt sekel i planekonomi.

 9. Chrustjov överlåtelse av Krim var i strid med både RSFSR och Sovjetunionen konstitution:

  ”Överlämnandet bröt mot de dåvarande konstitutionerna för RSFSR (från 1937) och Sovjetunionen (från 1936). De instanser inom RSFSR som fattade besluten hade enligt republikens dåvarande grundlag inga befogenheter för att göra detta. Enda sättet att ändra RSFSR:s territorium skulle ha varit en folkomröstning inom RSFSR, vilket inte genomfördes. Staden Sevastopol hade dessutom genom en ukas den 29 oktober 1948 klassats som underställt republikanskt styre (d.v.s. direkt under Moskva) och hade egen administration och budget. Enligt den ryska sidan idag omfattades inte Sevastopol av överlämnandetexten från 1954.”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Krim

 10. Enligt ”washingtonsblog.com” det har genomförts en Gallup undersökning på Krim i april 2014 (av förklarliga skäll, resultatet har inte publicerats):
  ”…/ in April 2014, Gallup again polled Crimea, and they found that 71.3% of Crimeans viewed as “Mostly positive” the role of Russia there, and 4.0% viewed it as “Mostly negative”; by contrast, only 2.8% viewed the role of the United States there as “Mostly positive,” and a whopping 76.2% viewed it as “Mostly negative.” During the intervening year, Crimeans’ favorability toward America had plunged down to 2.8%, from its year-earlier 6%. Clearly, what Obama had done in Ukraine (his violent coup in Kiev) had antagonized the Crimeans. And, as if that weren’t enough, the 2014 poll provided yet more evidence: “The 500 people that were sampled in Crimea were asked [and this is crucial] ‘Please tell me if you agree or disagree: The results of the referendum on Crimea’s status [whether to rejoin Russia] reflect the views of most people here.’ 82.8% said ‘Agree.’ 6.7% said ‘Disagree.’” In the hearts of the local residents, Crimea was still Russian territory, after an involuntary hiatus of 60 years; and so the Russian Government accepted them back again, into Russia”
  http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf
  https://washingtonsblog.com/2014/12/npr-propagandizes-putin-regime-change-russia.html

 11. Svenska wikipedia betraktar händelserna i Ukraina den 22 februari 2014 som statskupp:
  Den 21 februari 2014 undertecknades ett avtal mellan den demokratiskt och lagligt valde presidenten Viktor Janukovitj och oppositionens representanter Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Klitjko, Oleg Tjagnibok. Avtalet och dess genomförande garanterades genom underskrifterna från tre utrikesministrar från EU, Tysklands Franz-Walter Steinmeier, Frankrikes Fabio Laurent och Polens Radoslaw Sikorski. Avtalet innebar en tidplan för konstitutionella ändringar och att utlysa nyval. Trots ingånget avtal och EU:s garantier genomförde oppositionen den 22 februari 2014 en statskupp.

  Beväpnade grupperingar tvingade landets president och regering att lämna landet. Sedan februari 2014 befinner sig Ukraina i en politisk kris med alltmer militär inblandning, i konflikt med Ryska federationen och proryska krafter inom landet. Krisen inleddes den 22 februari, när flera medier uppgav att Ukrainas president Janukovytj hade flytt landet. Ett stort antal parlamentsledamöter från regeringspartiet Regionernas parti tvingades också samma dag att lämna Kiev, och både presidentpalatset och andra regeringsbyggnader övergavs av den sittande regimen.

  Oleksandr Turtjynov, medlem i Fäderneslandsförbundet (Batkivsjtjyna), tog temporärt över rollen som talman i Ukrainas parlament och blev kort efter utnämnd som tillförordnad president.[30] Några dagar senare valdes Arsenij Jatsenjuk av de kvarvarande parlamentsledamöterna till ny premiärminister. Han fortsatte i rollen som premiärminister, trots samarbetssvårigheter och minst en regeringsombildning.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ukraina

 12. Korruptionen i Ukraina inte är lägre än på Janukovitj tid, tvärtom. Med EU hjälp?
  European Union Corruption Case Study: Ukraine
  ”Over the past 4 years, since the coup d’etat in Kiev in 2014 orchestrated by the “civilised” West, a “team of reformers” has been at work in Ukraine. They promised to implement so-called “anti-corruption reforms” in cooperation with European countries, such as France and Germany, who, by the way, both placed a stake on installing project “anti-Russia” aka Euromaidan. But here is where things get interesting. The level of corruption in Ukraine has not decreased!!!! According to independent experts, the virus of corruption has spread even further!!!! In fact, corruption has also captured new anti-corruption bodies that were create post 2014, including the “National Agency of Ukraine for finding, tracing and management of assets derived from corruption and other crimes”, also known as ARMA. On paper, it was conceived to combat unscrupulous business, but in practice it works under the protection of officials and has itself become a hotbed of corruption and lawlessness. But how did this happen?”
  https://thesaker.is/european-union-corruption-case-study-ukraine/

  Hur fungerar (snarare icke fungerar) lagarna i Ukraina eller kompetensen hus konstitutionella domstolen: oskuldspresumtionen sätter stopp för korruptionsmisstankar:

  ”Ukraine’s Constitutional Court has struck down a law against officials enriching themselves, a move that raised concerns Wednesday about a weakening of the country’s fight against endemic corruption and ability to get more aid from the International Monetary Fund.

  The National Anticorruption Bureau of Ukraine, the law enforcement agency that prepares corruption cases for prosecution, said the court decision published Wednesday meant criminal proceedings in all the cases detectives were investigating would have to be closed, including ”illegal enrichment” investigations of judges and other public officials. The bureau said it had about 65 cases involving a total of about $20 million.

  The Constitutional Court said the law was unconstitutional because it violated the presumption-of-innocence principle by obliging suspected officials to prove their assets were legitimate, rather than obliging prosecutors to show assets were obtained through corrupt practices.”
  https://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-6752631/Ukraine-court-strikes-anti-corruption-law.html

 13. I valtider, skandalerna kring nuvarande president avlöser varandra:
  Who Leaked Comprising Evidence on Poroshenko’s Entourage and Why?
  https://www.stalkerzone.org/who-leaked-comprising-evidence-on-poroshenkos-entourage-and-why/

  Game of Maidan season 3, episode 4 – The election of shame
  ”After having succeeded in “eliminating” Mikheil Saakashvili and Nadia Savchenko in previous episodes of this Ukrainian remake of “Game of Thrones”, Petro Poroshenko attacks Viktor Medvedchuk and the Ukrainian Orthodox Church of the Patriarchate of Moscow, amidst the presidential election campaign.

  But in the game of thrones, one must be wary, because the one who holds power today can also be dethroned tomorrow and pass from the role of executioner to that of condemned. And Petro Poroshenko has no shortage of enemies willing to do anything to bring him down.

  Since the launch of the election campaign in Ukraine, the current authorities have been doing everything they can to rig the elections and thus keep their place, despite the fact that the outgoing candidate (Petro Poroshenko) has the most unfavourable ratings.”
  http://www.donbass-insider.com/2019/02/28/game-of-maidan-season-3-episode-4-the-election-of-shame/

 14. Jag gjorde följande kommentar i DN, på nätet, till en artikel av Anna-Lena Laurén (https://www.dn.se/ekonomi/anna-lena-lauren-janukovytj-och-hans-gelikar-behover-sadana-som-swedbank/) ”Uppgifterna är delvis osakliga. Enligt forskning och uppgifter från förövarna utfördes de allra flesta dödsskjutningar av högerextremister. Inga bevis alls har presenterats för uppgiften att Janukovitj lagt beslag på 200 miljarder. Hur pass korrumperad han var är oklart. Korruptionen i Ukraina har ökat under presidenten, oligarken Poroshenko enligt olika internationella korruptionsindex.

  Då det gäller de väsentligen demokratiska förståeliga demonstrationerna på Maidan mot olika missförhållanden under Janukovit fanns även där högerextrema grupper, väl dokumenterat. Omvälvningen 22/2 2014, dagen efter det att en skriftlig överenskommelse skett mellan Janukovitj och opposition i närvaro av bl.a. Tysklands utrikesminister ter sig närmast som en statskupp. Jag har nyligen redovisat detta ganska ingående. (https://www.globalpolitics.se/dags-att-erkanna-statskuppen-i-kiev-efter-fem-ar/-).

  *** Omvälvningen var främst en av USA och EU stödd statskupp mot folkvald, livshotad president. ***

  Maidandödsfallen har inte utretts, vilket ter sig märkligt. I Uppdrag Gransknings program framstår Janukovitj som huvudansvarig. Ganska övertygande belägg finns från bl.a. en kanadensisk forskare, och från vittnesmål av inblandade för att högerextrema grupper låg bakom. (https://www.globalpolitics.se/dodsskjutningarna-pa-maidan-vetenskaplig-rapport-usa-stodd-false-flag/; https://www.globalpolitics.se/swedbank-harvan-korruption-hos-janukovitj-och-i-dagens-ukraina-vad-stammer/).

 15. Ukraine president Poroshenko accused of ’state treason’ as rival attempts impeachment process
  Ms Tymoshenko, a former prime minister, made her move on the back of a new investigation that linked Mr Poroshenko’s entourage to an embezzlement scheme involving the smuggling of military spare parts from Russia.

  Speaking in the Verkhovna Rada — Ukraine’s parliament — on Tuesday, Ms Tymoshenko said the findings were “consistent with state treason.”
  Given the lack of time before the elections and parliamentary arithmetic which still favours the president, the move has little prospect for success.
  But the scandal has hit Mr Poroshenko just at a moment when he appeared to be gaining electoral momentum — if polls are to be believed, pipping Ms Tymoshenko to second spot behind comedian Volodymyr Zelensky. The fall-out may yet decide who wins on 31 March.

  The scheme involved the selling of spare parts for tanks at three times market value. Not only this, the parts were smuggled in from Russia, a hostile power.

  Profits were siphoned away through three companies, including one that earlier belonged to the president. This, the journalists suggested, was evidence the corruption “likely went higher.”
  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-election-candidate-says-president-should-be-impeached-over-embezzlement-scandal-a8797931.html

 16. Korruptionen kan fortsätta så länge folket tillåter den. När folket inte längre tillåter korruptionen, inte läser/länkar till korruptionens medier, inte röstar på korruptionens partier/kandidater, men istället avslöjar, bekämpar och ignorerar korruptionens agenter och deras välrepeterade lögner, så kan folket välja nya valsamverkande partier/kandidater.

  Vi har idag 8 partier i Riksdagen som inte har några utträdeskrav ut ur EU. Således är nya partier essentiellt.

  Valsamverkan är GIVETVIS essentiellt eftersom korruptionen har spärrat demokratisk utveckling genom att införa 4%-spärren. De partier som inte valsamverkar är följaktligen en del av den korruption som spärrar deras egna partier från demokratiskt inflytande. Korruptionens agenter har givetvis redan infiltrerat dem.

  De partier som vill utesluta korruptionen och dess aggressiva konfliktskapande agenter ur sina partier kan göra det, precis som den intelligenta valtekniska samverkan Rødt i Norge faktiskt har gjort. Varför vi inte ska klara av att göra så i Sverige förstår jag inte.

  Är den svekfulla korruptionen i kontroll över ett parti så kan det faktiskt fraktioneras av de hederliga individerna som är för bred folklig vänstersamverkan. Beroende på korruptionens kontroll, så kan korruptionen antingen kvarlämnas i de gamla partierna, fråntas sitt inflytande eller uteslutas.

  Det som kännetecknar korruptionens agenter är att de lägger fokus på sådant som repellerar en stor del av majoriteten, ex. sekteristisk klimatkäbbel, splittring mellan män och kvinnor, gamla och unga, samt argumentationsfelet associationsskuld och nedsättande epitet som splittrar arbetarklassen, istället för att fokusera på gemensam klasskamp, som idag kan ena kanske 80-90% av folket och ge vänstern makten tillbaka i Sverige.

  Jag säger inte att Vänsterns folk ska överge alla de frågor som repellerar majoriteten. Låt dem leva kvar i olika fraktioner och låt fraktionernas kandidater få sin rättmätiga plats på den gemensamma listan i förhållande till stödet, men låt inte de repellerande frågorna vara huvudfokus i den valsamverkan som ska attrahera majoriteten!

  De frågor som drivs gemensamt och får fokus i en valsamverkan ska GIVETVIS ha stor folklig enighet och attraktionsförmåga på 80-90% av folket! Så tar vi och folket makten tillsammans, samt avsätter korruptionens agenter!

  Jag anser att Orwell har något att säga till det folk som inte kommer bidra aktivt till det som måste göras:

  ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
  / George Orwell Källa: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

  “A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims… but accomplices”
  / George Orwell Source: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

 17. Problemet är att ”penningtvätt” är i praktiken allt som staten inte kan övervaka, kontrollera och beskatta. Vad vi talar om är ett 1964 BigBrother system. Enligt deklarationen om mänskliga rättigheter har alla människor, även de ”rika”, rätt till privatliv, men det håller inte giriga och maktlystna politiker med om. Bästa sättet att undvika det är att låta inkomsterna ackumulera lagligt där dom varken syns, märks eller ägs. En artikel om det http://www.kinarummet.v2hd.com/innovation.htm
  En annan variation jag vet om. En man gifte sig med en trevlig liten tjej. Jobbet var hans hobby och liv och han var framgångsrik, hennes liv var att leva loppan med uteliv, dyra middagar och viner, dom hade inga barn, hushållerska, fina bilar, fint hem, och levde lyxliv. Hon fick efter flera år manliga ”rådgivare” som tyckte att hennes man var tråkig och behandlade henne illa, varför inte begära skilsmässa. Det måste ju finnas mycket pengar att hämta. Det gjorde hon, men mannens inkomster fanns i företag som han inte kontrollerade och i Bitcoin som ingen visste om. Han hade aldrig tagit ut som. Dom pengarna kom advokaterna inte åt. Hon fick ut ett par hundra tusen, som ”rådgivarna” snabbt plockade av henne. Sensmoral, se till att skydda er på laglig väg mot statens och samhällets övergrepp, även om dom vill kalla det ”penningtvätt”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here