Vill Väst stoppa framgångsrik kamp mot hänsynslös terrorism i Idlib?

15
1460
Syriska regeringstrupper.

Det har redan rapporterats om framgångsrik, men hård och komplicerad kamp mot terrorism i Idlib, där kärna utgörs av HTS-terrorister med liknande ideologi som IS. Fortsatta framgångar i Syrien trots stöd med vapen av USA och stridsinsatser av Turkiet för terroristerna. Trots ganska eniga ojanden och kritik från Väst, som vill att striderna ska upphöra och att terroristerna ska få möjlighet att återhämta sig. Visst drabbas civila hårt, tragiskt nog. Men är de bättre att de ska försmäkta i hårt, kvinnofientligt och hårt religiöst förtryck av terrorister? Så står frågan.

Och man tiger om att Syrien öppnat 5 korridorer för civila för förflyttning från Idlib till fria områden som kontrolleras av den syriska regeringen.Syrien öppnar två humanitära korridorer för civila i Idlib, medan förhandlingar pågår om avtal och sannolikt vapenvila. Och inte heller brukar det nämnas att Syrien behandlar de terrorister som lägger ned vapen milt.

Huvudväg M5 mellan Aleppo och Damskus är fri från terrorister för första gången på flera år. Huvuväg M4 västerut återstår att befrias. Men motgångar finns också. Sålunda har terroristerna återtagit staden Saraqib.

Välinformerade Southfront har en serie artiklar daterade 28/2.Southfront. Deras titlar återger väsentliga faktorer idag:

* Turkish-Backed Militants Attack Syrian Troops In Southern Idlib With Guided Missiles (Videos, Photos)
The National Front for Liberation (NFL) announced on February 28 that its militants had carried out a series of anti-tank…
* Idlib Escalation Is Slowly Pushing Turkey Towards Open Conflict With Russia
The February 27 incident in Syria’s Idlib, in which at least 33 Turkish soldiers were killed, caused a new wave…
* Syrian Army Advances Froward In Al-Ghab Plain, Secures Several Towns
On February 28 morning, the Syrian Arab Army (SAA) advanced further in the northern part of the al-Ghab Plain in…
* Turkish-Backed Militants Seized Several Battle Tanks, Armored Vehicles Around Saraqib (Photos)
Turkish-backed militants captured several battle tanks and armored vehicles in their successful attack on Saraqib city and its vicinity in…
* Turkish Defense Minister Claims ‘309 Regime Troops’ Were Neutralized In Response To Idlib Strikes
On February 28, Turkish Defense Minister Sule Akar claimed claimed that Turkish artillery and unmanned combat aerial vehicles had hit…
* Turkish Soldiers Killed In Idlib Were Embedded With Terrorists: Russian Military
On February 27th, as a result of its support of “moderate opposition” in Idlib, Turkey lost 33 of its soldiers….
* Israeli Helicopters Attack Military Positions In Southern Syria
Late on February 27, Israeli attack helicopters carried out a series of strike on military positions in the southern Syrian…
* Syrian Army Uncovers Loads Of Weapons, Including Guided Missiles, In Southern Region (Video)
The Syrian Arab Army (SAA) uncovered loads of weapons and ammunition in recent search operations in the country’s southern region,…

* Det största problemet nu är Turkiets tydliga stöd till terroristerna och krigshandlingar mot Syrien. Detta försämrar förhållandet mellan Ryssland och Turkiet som då rör sig närmare USA, som säkert applåderar och stödjer Turkiets engagemang i Turkiet. Hur detta kommer att sluta vet nog ingen, och troligen inte hella Erdogan eller Putin. Och vi kan vänta oss skarpa uttalanden – eller mer – av USA,Nato och EU. Kanske hårdare sanktioner – en hjälp till terroristerna.

Och veckan slutade i viss moll för Syrien. Southfront skriver ”Den syriska militären befriade ett mycket större område än den förlorade under veckan. Men förlusten av Saraqib är ett smärtsamt strategiskt bakslag som undergräver den syriska arméns kontroll över M4-M5-korsningen och begränsar dess manövrerbarhet längs frontlinjen i östra Idlib.Dessutom ökar hotet om ett nytt större krig i regionen. Erdogan-regeringen visar att den är en aktiv och konsekvent anhängare av al-Qaida och är redo att betala i blod för att skydda terrorister i Idlib och befästa sitt inflytande.” Southfront: Summering av veckan.

Nedan en karta över Idlib

Läget i Idlib 28 februari 2020. Karta:Southfront.

Rapport från läsaren ”Ivan”, som vänligen låter mig återge en kommentar han egentligen sände in till tidigare bloggartikel om Syrien. Ger viktig kompletterande information, en slags ”kött på benen”

* Åtminstone 33 turkiska soldater dödades i en luftattack av syriska regeringsstyrkor i nordvästra Idlib-provinsen när Turkiet lovade “att svara naturligt” med attacker mot “alla” deras positioner.
Den snabba upptrappningen av konflikten på fredagen hotade också en annan flyktingkris då medieberättelser citerade turkiska tjänstemän som sade att de “öppnade portarna” för syriska flyktingar att passera obehindrat till Europa.

* Rysk statlig TV rapporterade att turkiska militärspecialister använde missiler för att försöka skjuta ner ryska och syriska militära flygplan över Idlib.
Dödsfallen var det största antalet dödsfall som Turkiet lidit på en enda dag sedan det först grepp in i Syrien 2016. Som svar varnade Turkiet att de kommer att attackera “alla kända mål för den syriska regimen”. “Assad-regimen representerar ett hot mot vår nationella säkerhet, regionen och Europa sedan den började agera som ett kriminellt nätverk som terroriserar sina egna medborgare,” berättade Fahrettin Altun, chefen för Turkiets presidentskommunikationsavdelning, till Al Jazeera. “Regimen har utnyttjat den internationella tystnaden inför sina brott i flera år.”

* Hämndstrejker.. Turkiska repressalier dödade 16 syriska soldater på slagfältet i Idlib på fredag, rapporterade en brittisk krigsövervakare. Revalatoriska drönare och artilleri strejker drabbade Syriens armépositioner i södra och östra delar av provinsen, säger Syrian Observatory for Human Rights.
Al Jazeera kunde inte omedelbart bekräfta de rapporterade dödsfallen och det fanns inget svar från Damaskus. Stridigheter ägde rum under en Rysslandsstödd syrisk regeringsoffensiv för att gripa det krigsherjade landets sista oppositionsfäste, som är hem för mer än tre miljoner människor.

* Den våldsamma bombkampanjen och markattacken har fördrivit nästan en miljon människor sedan december, varav mer än hälften är barn. Den syriska offensiven har också uppslukat många av de 12 militära observationsställena som Turkiet har i Idlib. Rhami Dogan, guvernören i Turkiets Hatay-provins som gränsar till Syriens Idlib-region, sa att 32 sårade soldater behandlas på sjukhus. Turkiet har dödat 54 soldater i Idlib sedan början av februari.
* I ett uttalande uttryckte FN: s generalsekreterare Antonio Guterres “allvarlig oro” för en upptrappning av våld och krävde en omedelbar vapenvila. Han sa att “risken för ännu större eskalering växer med timmen” utan brådskande åtgärder.

* Genom sin talesman avgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ett uttalande där han fördömde de “oskärpa” luftattackerna av den syriska regimen och de ryska styrkorna. Han uppmanade att vapenvila av alla parter av “denna farliga situation”. Nato-länderna kommer att träffas på fredag ​​för att ta itu med krisen.

Turkiet har skickat tusentals trupper och tung militär hårdvara till Syrien och Erdogan har varnat Turkiet skulle inleda en fullskalig offensiv för att avvisa de syriska styrkorna om de inte dra tillbaka från turkiska observationsställen i regionen.

Vladimir Dzhabarov, en äldre rysk lagstiftare, sade på fredag ​​att en fullskalig turkisk militär operation i Idlib skulle sluta dåligt för Ankara, rapporterade nyhetsbyrån Interfax. Erdogans talesman, Ibrahim Kalin, som spelar en högre roll i utrikesfrågor, talade om situationen till USA: s nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien. “Vi står vid vår Nato-allierade Turkiet och fortsätter att kräva ett omedelbart slut på denna avskyvärda offensiv från Assad-regimen, Ryssland och Iran-stödda styrkor,” sade det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Ryssland satte under tiden ut två krigsfartyg utrustade med Kalibr-kryssningsraketter till Medelhavet mot den syriska kusten, och nyhetsbyrån Interfax citerade Rysslands Svartahavsflotta på fredag. Attacker på turkiska styrkor har orsakat allvarliga spänningar mellan den syriska regeringen nyckelförbunden, Ryssland och Turkiet, som stöder vissa oppositionsgrupper i Idlib.”Under de kommande dagarna kommer [det troligt] att se Turkiet ta en aggressiv roll och be Europeiska unionen och Nato, särskilt att ta en mycket stark hållning när det gäller vad som händer nu i Idlib,” sade han. KÄLLA: AL JAZEERA OCH NYHETSBYRÅER

Föregående artikelUppdrag Granskning: Swedbank-härvan, korruption hos Janukovitj och i dagens Ukraina. Vad stämmer?
Nästa artikelVar det rätt att mana till bojkott av Eurovision i Israel? Finns samband mellan politik och musik?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Syrien försöker befria SITT TERRITORIUM från väst, Saudi och israel-stödda terroristernas grepp. Inga konstigheter i att USA: s nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien (som ju fick posten just på för att han är en medioker typ), uttalar sig om ”den avskyvärda offensiv från Assad-regimen, Ryssland och Iran-stödda styrkor.”

  Turken få var väldig försiktig – det blir väldig hett när Ryssland gör rent i Idlib. Gårdagens aktion där 33 turkiska terrorist vapendragare fick sätta livet var ett fingervisning och varning. Den som inte hörsammar detta blir bränd. Och det finns inget som USA: s nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien sionist pigan kan göra åt det.

  Bäst om Turkiets upphör med sitt farliga spel tvärt (Cold Turkey säger det mycket bättre), annars blir det inga förvarningar inför nästa kuppförsök från Moskva till Erdogan. Turkiska styrkornas nederlag i Libyen bådar inte gott heller. Så Cold Turkey är det som gäller för Turkiet. Det borde inte vara svårt …

  Under tiden gör Syrien stora landvinningar läs mer här
  https://www.syrianperspective.com/2020/02/aleppo-cleared-of-lice.html

 2. Visst är Sverige fantastiskt när vi ställer upp för US/Israel och stödjer alla jihadistiska trupper.Dessutom sänder vi ett klart budskap att Assad och syriska folket ska helst lämna sitt eget land.Tyvärr ställde sig de syriska kurderna på US/Israels sida vilket är ett megasvek gentemot Syrien.Det får bli en senare fråga men kan knappast ha roat Assad.Han kan gott skicka dem till Turkiet där dom hör hemma.Apropå de 5 korridorerna avsedda för civila är ett prov på ”Fake news by omission”. Man tillämpar “fake news by omission” alldeles för ofta i svensk media och jag avsåg inte artikeln på denna sida.

  Genom ofullständig information färgar man artikeln i avsedd politisk riktning. Sveriges hållning är att vi stödjer alliansens balkaniseringsagenda av MENAländerna.

 3. Med tanke på att DN är ett propagandorgan för israels yinonplan och det sk.”Clean Break”.Detta innebär att DN helhjärtat stött Israel och USA:s dödande av miljontals muslimer och förstörelsen av dessa västorienterade länder.För närvarande så ockuperar alliansen syriens gas och oljekällor och säljer friskt till högstbjudande.Men det är väl OK med tanke på vilken hemsk typ den där Assad är eller hur ?

  • Huvudorsaken till de civilas situation är USA:s och allierades mångåriga stöd till terrorister och krig mot Syrien, som befriar ett krig för att befria sitt land och dess invånare från dessa terrorister med IS-ideologi. Med legal hjälp av Ryssland. Rapporteringen i emdia är helt annan än då kurderna bekämpade IS.

   Kamp mot terrorister är sanktionerat av FN, och gagnar all världens folk. Vi har all anledning att stödja Syriens kamp mot terrorismen. Minskar risken för terroristattentat och -rekrytering även i Sverige.

   • ”Råttrensning pågår, var god stör ej”
    Stora flyktingströmmar från Mellanöstern till Europa kan definitivt göra slut på det krympande antal vänsterregeringar som finns kvar.
    Har du tänkt på det?
    Vems ärenden går du egentligen i din propagandaföring?
    Gick ju inte så bra för Jeremy Corbyn i Storbritannien eller hur?

    Klicka på länken nedan. Kent Ekeroth ser väl inte direkt missnöjd ut?

    https://samnytt.se/dags-att-kalla-massinvandringen-for-vad-det-verkligen-ar-invasion/

     • Förlåt. Dåligt ordval av mig 🙁
      Men jag kan se regeringen Löfven våndas inför en liknande flyktingström som 2015.
      Därför om migrationsströmmen återupptas i liknande omfattning kan vi få uppleva en migrationspolitik från Socialdemokraterna liknande den som erbjudes av partiet Sverigedemokraterna.
      Regeringens egentliga makt blir noll och inget.
      Bashar Al-Saad lär inte bry sig så mycket om det.

     • Mycket värre är att USA som genom sina krig bär ett huvudström för miljontals flyktingar från Libyen, Irak, Syrien och Afghanistan ”inte lär bry sig så mycket om det.”

  • Det börjar dyka upp obekräftade uppgifter om att bilderna om Turkiska anfall på Syriens armé egentligen kommer från krigets Libyen. Minns att BBC sålde lögner om massmord utfört av ”Syriens regim” med bilder av döda människor från Irak insvepta i vita lakan. Västmedier är experter på slakta sanningens på krigets altare, så här gäller rådet tvivla än svälja.

   Men att USA har tvingas lämna Afghanistan med svansen mellan benen är ett faktum som t o m självaste USA bekräftar och har skrivit under
   https://www.nyhetsbanken.se/2020/02/total-seger-for-det-afghanska-motstandet.html

  • När ska du arbetarklass sluta att ha regimmedia som källa? SVT har ljugit från dag 1 om kriget i Syrien helt enligt den svenska regimens agenda! USA förlorar ännu ett krig nu i Afghanistan…Jag skulle då inte lita på USA:s ”hjälp” i en militär konflikt! Helt värdelös militär med tanke på de enorma resurser de har…Patetiskt!
   Verkar som Turkiet slussar ut de iranier som befunnit sig i landet för de s.k ”flyktingarna” från Syrien pratar persiska enligt Hanif Bali. Han borde ju veta!

 4. MOSKVA, 2 mars. / TASS /. De ryska och turkiska presidenterna, Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan, kommer att träffas i Moskva den 5 mars, berättade Kremls talesman Dmitry Peskov till reportrar på måndag. De ryska och turkiska ledarna höll på Erdogans intiativ ett telefonsamtal den 28 februari, där han betonade behovet av att extra åtgärder behövs för att normalisera situationen i Syrien.
  De ryska och turkiska ledarna betonade i telefonsamtalet behovet av att vidta extra åtgärder för att normalisera situationen i nordvästra Syrien. Kremls presstjänst meddelade att sidorna kommit överens om att öka samråden och överväga möjligheten att hålla ett möte på hög nivå.
  Rysslands ställning vid de kommande samtalen kommer att vara helt konsekvent och kommer att förbli oförändrade, betonade han. ”Denna inställning beskrevs på olika nivåer av president Putin, utrikesminister Sergey Lavrov och även en interdepartementell arbetsgrupp och en interdepartementell delegation som har arbetat med turkiska kollegor under de senaste dagarna”, sade Peskov.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here