Syrien öppnar två humanitära korridorer för civila i Idlib, medan förhandlingar pågår om avtal och sannolikt vapenvila.

4
1432
al-Nusra

Southfront som noga följer och rapporterar från kriget mot Syrien skriver ”Den syriska arabiska armén (SAA) kommer att öppna två humanitära korridorer med den terrorist-ockuperade Greater Idlib-regionen för att underlätta evakueringen av de civila som fastnat där, avslöjade den libanesiska TV-kanalen al-Mayadeen den 15 februari. Enligt den libanesiska nyhetskanalen kommer de nya humanitära korridorerna att upprättas i städerna Miznaz i västra Aleppo och Bjariz i sydöstra Idlib.

Det ryska försoningscentret för Syrien bekräftade att nya humanitära korridorer snart kommer att öppnas och uppmanar de återstående militanterna i Idlib att upphöra med fientliga handlingar och delta i försoningsprocessen. Förra månaderna öppnade SAA tre humanitära korridorer i Idlib-provinsen. Men al-Qaida-anknutna (trots dementier) Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), som kontrollerar regionen, hindrade folket från att lämna området via dessa korridorer. SYRIAN ARMY TO OPEN THREE HUMANITARIAN CORRIDORS FOR CIVILIANS IN GREATER IDLIB.

Karta där två fyrkanter visar planerade humanitära korridorer.

HTS ’avslag på alla fredliga lösningar tvingade SAA att återuppta militära operationer i Idlib. Efter några veckor tog armén den strategiska Damaskus-Aleppo-motorvägen, formellt känd som M5, och säkrade storstaden Aleppo. Planerna på att upprätta nya humanitära korridorer indikerar att SAA snart kan meddela en vapenvila i Idlib-provinsen snart. En sådan åtgärd kan tillåta tiotusentals civila att återvända till sina befriade städer och byar.” SYRIAN ARMY TO OPEN NEW HUMANITARIAN CORRIDORS IN IDLIB, ALEPPO

Terroristernas linje bryter samman.

I västra Aleppo har den syriska armén gjort stora framsteg i februari 2020. Den har lyckats skära upp de områden som har kontrollerats i flera år av HTS och deras allierade i mindre bitar, där motståndarna sedan besegrats. Detta är den klassiska taktiken som ryssarna kallar att ”bygga grytor”. Terroristerna sägs ha lidit katastrofala nederlag.

Kartan ovan visar hur terroriststyrkorna har omges och isolerats i nordvästra Aleppo. Pressen och hoten mot storstaden Aleppo har minskat kraftigt av den syriska arméns framsteg 2020.

 

Medan terrorister tidigare hade starka befästningar över hela staden, har de nu besegrats inte bara där, utan också i utkanten och byarna på västra sidan av staden. Motorväg M5 som förbinder staden med huvudstaden Damaskus befrias nu helt för första gången på åtta år. Det finns mycket som tyder på att huvudvägen M4 västerut mot hamnstaden Latakia också kommer att befrias snart. Sammantaget kommer detta att sätta Aleppo och Syrien i en mycket bättre position.

Den syriska armén går också framåt mot Taftanaz flygbaser i utkanten av staden Idlib. Almasdar News anser att terrorismens senaste nederlag kommer att leda till nya förhandlingar om vapenvapen där ännu större områden kommer att passiveras utan kamp.

Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan säger att Turkiet är fast besluten att driva den syriska armén ur de områden som den har erövrat nära de turkiska observationsställena i Idlib, men dessa är tomma hot som främst är avsedda för hemmaplan. Erdoğan vädjar till Ryssland, men det ryska flygvapnet har deltagit i striderna för att befria Idlib, och den turkiska presidenten vet helt väl att det ryska flygvapnet kontrollerar luftrummet över Idlib och att det inte finns något som Turkiet kan göra åt det.

Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov sade under säkerhetskonferensen i München att avtalet mellan Turkiet och Ryssland inte innebär att den hårda kampen mot terrorister bör stoppas. Turkiet har en delegation i Moskva för förhandlingar. Diplomaten Lavrov sa att ”vi har goda förbindelser med Turkiet, men det betyder inte att vi måste komma överens om allt.” Det säger förmodligen mycket om hur de turkiska hoten mot Ryssland studsar tillbaka. Pål Steigan


Stefan Lindgren rapporterar i utmärkta Ryska Posten nr 7 idag en artikel i Izvestia som han översatt:

Förhandlingar i Idlib.

Ryssland och Turkiet fortsätter att arbeta på en överenskommelse om situationen i Syriens Idlib-probvins, förklarade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu i en
intervju med Izvestija. ”Ni kommer att få veta resultatet under måndagen sedan våra delegationer har mötts i Moskva. Vi bör inte låta det syriska problemet minska vårt samarbete och påverka våra förbindelser,” sade Çavuşoğlu.

Enligt Rysslands vice utrikesminister Michail Bogdanov är utsikterna till en överenskommelse goda. Turkiet hoppas att Ryssland ska sätta press på den syriske presidenten Bashar al-Assad att stoppa offensiven i Idlib och dra sig tillbaka från turkiska ”observationspunkter” i februari. Annars hotar Ankara med ett militärt svar. Enligt

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har Turkiet inte kunnat uppfylla flera viktiga åtaganden för att lösa problemen kring Idlib. Främst gäller det uppgiften att separera den obeväpnade oppositionen, som är redo för dialog med regeringen, från terroristerna Jebhat al-Nusra, som nu döljer sig bakom beteckningen Hayat Tahrir al-Sham.

Den syriska armén har nu kontroll över hela motorvägen M5 från Damaskus till Aleppo, med undantag för en liten sektion nära staden Maaret En Nuuman, som blockeras av den turkiska militären.

I maj 2017 enades Ryssland, Iran och Turkiet parterna vid förhandlingar i Kazakstan att skapa fyra deeskaleringszoner. Tre av dem under 2018 kom under kontroll
av de syriska myndigheterna. Den fjärde zonen, som ligger i provinsen Idlib och delar av de angränsande provinserna, kontrolleras ännu inte av Damaskus utan hålls
mestadels av terroristerna från Jabhat al-Nusra. I september 2018 kom Moskva och Ankara verens om inrättandet av en demilitariserad zon i Idlib, där det finns mer
än ett tiotal olika stridande grupper.

Läs andra artiklar i Ryska Posten! Ryska Posten!

Här en innehållsförteckning av nr 7

Förhandlingar om Idlib 1
Lavrov i München 1
Fler författningsförslag kan komma 2
Mot samkönade äktenskap 3
Visum ska bli billigare 3
Lech Walesa lovar bryta is 3
Rysk långfilm om Tjernobyl 4
Netrebko i Stockholm 4
Börsindex 4
Veckans ryska ordspråk 4

Föregående artikelVisar Mexikos president AMLO hur man gör?
Nästa artikelMer hård kritik av Martin Kraghs ”Rysslands-arbete”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here