Fortsatta framgångar i Syrien trots stöd med vapen av USA och stridsinsatser av Turkiet för terroristerna.

5
1496
Syrien vapen från USA Bild: Sana

Denna artikel baseras på rapporter från bland annat DN, Southfront och Pål Steigan.

DN skrev idag 10/2 att Turkiet hotar trappa upp militärinsats i Syrien och vidare ”Turkiet kommer inte att tveka att konfrontera syriska och iranska styrkor i den syriska Idlibprovinsen. Det sade försvarsminister Hulusi Akar på söndagen, och gav Syrien till månadens slut att utrymma staden Saraqib, som intogs på torsdagen.”

I morse rapporterar Nyheterna på P1 att Turkiet gått in med soldater mot den syriska terroristbekämpande armén och dödat många soldater, terroristerna till gagn. Media fokuserar på att civila drabbas, liksom i alla andra krig, tyvärr. Men nämner inte att den syriska armén bekämpar terrorister. Man använder det svagare ordet ”jihadister”.

Under förmiddagen idag pågick våldsamma strider mellan den syriska armén och Hayat Tahrir al-Sham nära byarna Nayrab, San och Afis väster om Saraqib. Southfront.

Bakom detta ligger fortsatta framgångar för Syriens armé med allierade i kampen mot den största ansamlingen av ISIS-liknande terrorister i världen, nämlingen HTS (Hayat Tahrir al-Sham), dvs. den syriska grenen av al-Qaida och deras allierade i Idlib. HTS var utesluten från tidigare avtal om vapenvila och de-eskaliseringszon, och har visat att man inte respekterar denna överenskommelse mellan Ryssland och Turkiet.

Ett viktigt sannolikt snart kommande steg är att helt befria motorvägen M5 mellan Aleppo och Damanskus. När det händer kommer det att bli en viktig strategisk milstolpe, eftersom det är den viktigaste vägen mellan de stora städerna i Syrien och det kommer att göra handel och transport betydligt enklare.

Kartan nedan visar bl.a. motorvägen M5 samt att staden Saraqib med normalt 34 000 invånare ligger nära staden Idlib med normalt över 100 000 invånare.

Karta från Southfront

Pål Steigan skrev i en artikel 6/2 att stora mängder vapen från USA hittade i terroristernas läger i Idlib under den syriska arméns offensiv.

Utdrag ur artikeln nedan:

Terroristerna i Idlib i nordvästra Syrien har kunnat uthärda länge på grund av stora vapenförsörjning från väst, samt utrustning och ekonomiskt stöd, inklusive från Norge (och Sverige). Det är den största koncentrationen av världens värsta terrorister. Och när de nu håller på att besegras av Syriens armé, hittas gång på gång många västerländska vapen. I städerna Mardikh och Kafr Amim i Idlib fann den syriska armén bland annat många vapen från USA. Enligt reportern från den officiella syriska nyhetsbyrån SANA handlar det om granater och Grad-missiler samt andra vapen och ammunition från USA. Lådorna var tydligt markerade.

Den syriska armén har befriat dussintals små och stora byar. Både Turkiet, USA och Nato har försökt använda hot för att stoppa den syriska offensiven mot terroristerna i Idlib. President Erdogan i Turkiet har hotat att förklara krig mot Syrien för att stoppa befrielsen av regionen, och Turkiet har stöttmen soldater och tyngre militär utrustning. USA ser situationen i Idlib som en möjlighet att förbättra sitt eländiga förhållande till Nato-partner Turkiet och har förklarat sitt stöd för Turkiets hot mot Syrien. Västmedier har också mobiliserats mot frisläppandet av Idlib. Washington Post kallar det ett inferno. Washington Post: Idlib is an inferno. There are no good solutions left.

Klasskampen kallar det en katastrof. Och de Vita hjälmarna sägs redan ha producerat videon för att visa en påstådd gasattack av den syriska armén.

Men det finns liten anledning att tro att någon kommer att kunna stoppa offensiven. Terroristernas ställning bryter samman och de flyr norrut till Turkiet, såvida de inte flygs till Libyen för att fortsätta sina mördarverksamheter där. (Slut utdrag från Pål Steigans artikel)

Föregående artikelRöstfusk i Iowa?
Nästa artikelSverige bör utse Nancy Pelosi till president i USA!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

  1. Syrien fortsätter att framgångsrikt begrava jihadisterna-för-israel i deras råtthålor. Kvittot på Syriens framryckning är flygräder som ISIS-flygvapen utför i Syrien. Varje gång Syriens armé lyckas så bombar ISIS-flygvapen från sina baser i Israel.

  2. SVT hade ännu ett ”reportage” från Syrien där IS-terroristerna beskrivs som opposition! Suck! Fattar inte SR/SVT att folk numera kan få sanningen via utländska media och bloggar på nätet? Och turkarna beskrivs mer eller mindre som hjältar som ska rädda terroristerna från syriska militären. Sanningen är ju den att turkarna hjälpt IS från dag ett med vapen och pengar och nu klagar turkarna på flyktingströmmar från Syrien. Ljug-TV måste reformeras eller ändras kraftigt och orden fri och oberoende måste få betydelse…Som det är nu är SR/SVT regimmedia men det verkar fårskallarna ta väldigt lätt på..De är väl säkra på att partier som SD aldrig kommer att tillåtas få regeringsmakten i Sverige..Valfusk och propaganda funkar ju alltid (tror man) vilket de senaste valen i Sverige varit exempel på.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here