Var det rätt att mana till bojkott av Eurovision i Israel? Finns samband mellan politik och musik?

11
1648

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Frågan om musik och politik är alltid aktuell.

Ett par andra artiklar om detta nämns nederst under ”Relaterat”.

Jag har tidigare rapporterat och stött en kampanj på Skiftet av Eurovisionsschalgerfinalen i Israel. I denna artikel av Gunnar Olofsson i Palestinagruppernas förbundsstyrelse motiveras detta närmare.


Rätt och viktigt att bojkotta Eurovision i Israel

I maj står Israel värd för Eurovisionsschlagern, Eurovision Song Contest, sedan sångerskan Netta Barzilai segrat i förra årets tävling. Men att hålla finalen i Israel är inte okontroversiellt.

Israel är inte vilket land som helst utan en ockupationsmakt som förtrycker det palestinska folket, berövar palestinierna deras land, ödelägger deras kultur och bryter mot otaliga FN-resolutioner och mot internationell rätt. Att hålla en schlagerfestival i Israel borde vara lika otänkbart som en motsvarande internationell tävling hade varit i apartheidtidens Sydafrika.

Två dagar efter Netta Barzilais triumf dödar israelisk militär 62 palestinier som demonstrerar i Gaza mot avspärrning och utsvältning, och för rätten att lämna sin flyktingtillvaro. Massakern sker samtidigt med en konsert med sångerskan i Tel Aviv på temat ”vi har anledning att vara lyckliga”. Under året som gått har dödandet fortsatt och fram till januari har 290 palestinier, inklusive 55 barn, dödats av skarp eldgivning från israelisk militär, medan över 26.000 (!) skadats – i många fall med livslånga handikapp som följd. Varje dag, varje vecka, tillkommer nya offer. På direkt fråga har Netta Barzilai inte någon kritik mot politiken, ”ingenting att vara ledsen för” – och hon har av den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu utnämnts till ”den bästa ambassadören för Israel”.

I ett upprop i brittiska The Guardian har 50 artister undertecknat ett upprop med uppmaningen att bojkotta Eurovisionsschlagern om den inte flyttas från Israel. ”Tävlingen har alltid hyllat värden som vänskap, inkludering, tolerans och mångfald” skriver artisterna i sitt upprop – värden som Israel med sin militärmakt, och ständiga övergrepp mot och diskriminering av palestinierna, inte kan leva upp till. En kulturell bojkott är också vad palestinierna önskar av oss. I ett uttalande från juni 2018 förklarar ett antal palestinska kulturorganisationer att ”den israeliska regimen av militär ockupation, kolonialism och apartheid flagrant använder Eurovision som sin officiella strategi” för att rentvätta politiken och ”avleda uppmärksamheten från dess krigsbrott mot palestinierna”. Den självklara konsekvensen av detta är en bojkott, inom kultur och på andra områden, tills förtrycket upphör.

Enligt den israeliske historikern Ilan Pappé skulle en kulturell bojkott av Israel fylla samma funktion som den som genomfördes mot apartheid i Sydafrika. De vita afrikanderna såg sig, menar Pappé, som bärare av civilisation till den ”mörka kontinenten” Afrika på samma sätt som en del israeliska judar ser sig som förkämpar för demokrati och tolerans i ett arabiskt mörker – med tidigare premiärministerns, Ehud Barak, ord ett ”hem i djungeln”. Konst och musik fullgör, enligt Pappé, ”samma roll i den nationella israeliska myten som sport gjorde i sydafrikansk apartheid” – och att rubba den bilden kan leda till en framgång lika stor som i fallet Sydafrika.

Inte minst, kan man tillägga, gäller det Israels bild av sig självt som en frizon av tolerans för och välkomnande av människor med olika sexuell läggning, en oas för de olika delarna av hbtq-rörelsen – ett försök till skönmålning som inte minst Netta Barzilai är en del av.

Som svar på detta har fram till februari över 80 hbtq-organisationer från ett 20-tal länder undertecknat ett upprop med uppmaningen att bojkotta såväl Eurovision som årets Pride-parad i Tel Aviv. Eurovision har, skriver man i uppropet, i många år fångat ”intresse, passion och stöd” från hbtq-rörelsen för att nu ses av Israel som en möjlighet till ”pinkwashing, det cyniska användandet av gay-rättigheter för att vända intresset från och normalisera Israels ockupation, bosättar-kolonialism och apartheid”.

Militär ockupation, folkfördrivning, fängslanden och mord på oppositionella får aldrig bli en accepterad del av Eurovisionsschlagern. Det är rätt och viktigt att nu bilda en så stark opinion att årets schlagerfestival flyttas från Israel. I Sverige gäller det att förmå Sveriges Television (SVT), som står för den svenska delen av festivalen, att besinna sitt ansvar och ställa in deltagandet om finalen inte flyttas från Israel till annat land. Vi kan alla hjälpa till i detta arbete. Påverka. Skriva till SVT. Underteckna de upprop som cirkulerar. Gärna Eurovisionsschlager – men inte i Israel!

Relaterat.
Styrdes den svenska kampanjen mot världsberömda pianisten Valentina Lisitsa från utlandet?
Rätt att operasångaren Anna Netrebko får Polarpriset?
Ge Daniel Barenboim Nobels fredspris år 2020!

Föregående artikelVill Väst stoppa framgångsrik kamp mot hänsynslös terrorism i Idlib?
Nästa artikel”Chockerande behandling av Assange” – anser också internationella advokatsamfundet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Israel är en stat byggd på apartheid och rasism. Alla normala stater borde avsluta de diplomatiska förbindelserna med denna skurkstat.

 2. Helt rätt! Det är etiskt att bojkotta apartheidregimen israel. De otaliga krigsförbrytelser som marktjuvarnas Israel begick och begår på daglig basis ska inte tvättas genom ett kulturell event.

  https://www.globalresearch.ca/eurovision-2019-hosted-democracy-worldwide-killed-two-thousand-children/5668197

  Världen ska handskas med israel såsom man handskas med en paria! Världen måste deklarera: försvinn från vår åsyn jävla marktjuvar svin!!!

  https://www.globalresearch.ca/avalanche-artists-athletes-personalities-from-all-over-the-world-are-boycotting-israel/5645343

 3. Israel är inte ett land i Europa och har ingenting med eurovision att göra , eurovision i Israel är sponsrad av en apartheidstat som kränker mänskliga rättigheter och har dödat tusentals palestinier .
  Eurovision som ska hållas i Israel har en politisk demission och ett sätt för att förbättra bilden av ockupationsmakten Israel .
  Syftet med eurovision är att sprida kärlek och fred men i år hålls festivalen i ett land som saknar mänskliga värderingar , ett land där apartheidmuren har förvandlat palestinska liv till ett helvetet .
  Att hålla eurovision i Israel är den största eran av apartheid .

  • Ett vanligt missförstånd är att ”Eurovisionen” endast omfattar länder i Europa.
   ”Sedan den 1 januari 2015 har unionen 73 aktiva medlemmar i 56 länder inom det av Internationella Teleunionen (ITU) definierade europeiska sändningsområdet: European Broadcasting Area det vill säga Europa samt delar av Mellanöstern och Nordafrika”
   Som medlemmar finns bland andra:
   – Etablissement Public de Radiodiffusion Sonore, Algeriet
   – Ictimai, Azerbaijan
   – Jordan Radio and Television Corporation, Jordan
   – National Media Authority, Egypt
   – Télé-Liban, Libanon
   – Israeli Public Broadcasting Corporation, Israel

   Med andra ord har det ingen som helst betydelse att Israel inte skulle vara ”ett land i Europa”.

   • Inga av de länder som ingår i Eurovison kom till genom markstöld.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison mördar barn var och varannan dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison mördar kvinnor var och varannan dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison mördar civila var och varannan dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison fängslar och övar tortyr på barn var och varannan dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison fängslar och övar tortyr på kvinnor var och varannan dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison fängslar och övar tortyr på civila var och varannan dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison begår folkrättsbrott varje dag.
    Inga av de länder som ingår i Eurovison bryter mot FNs stadgar varje dag.

    Endast avskyvärda Israel med dess marktjuvar gör det.

    https://www.youtube.com/watch?v=wSomHletMFg

 4. DN skriver ”Islands vinnartippade bidrag Hatari kanske inte får delta i Eurovision. Det beror på en israelisk lag om att den som uppmuntrar till bojkott av landet kan nekas inträde i Israel, där tävlingen hålls.” DN: Israel kan förbjuda Islands Eurovision-bidrag.

  Ja, det finns olika sätt att motverka kritik av apartheid, rasism och demokrati, samt minska konkurrensen.

 5. Jag begriper inte hur vi kan ha vänskapliga förbindelser med USA och Israel med sina digra brottsregister. Har regeringen inga etiska ideal längre? Varför måste Pelle svanslös lyda Måns nuförtiden? Är Bill och Bull idealen? Jag begriper inte heller varför vår regering ska jävlas med stater som ogillas av USA. Vad har Ryssland, Venezuela och Iran gjort oss för ont? Man skäms…

  • Berättigade funderingar, Mats. Förklaringen är dock ganska simpel. Det fungerar likartat på makro- som mikroplanet så här: ”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.”. Känns det igen? Detta skrev Wilhelm Moberg för över 70 år sedan men äger fortfarande en skrämmande aktualitet. Staten Israel visar sannerligen upp två skilda ansikten. Det finns dock ett tredje, i de många, många enskildas uppfattning om att det räcker med våld och blod… deras åsikter är emellertid inte speciellt gångbara i enlighet med demokraturen här ovan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here